Polenta

Retete garnituri Retete din Italia Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Polenta

Mamaliga italiana, cremoasa ca o budinca. Polenta poate fi garnitura pentru mancaruri rustice cu sos, dar si pentru mancaruri mai elegante. Puteti servi polenta in stil italian cu acest ossobuco alla milanese sau in stil romanesc cu aceasta tocanita de porc. O puteti servi doar cu putina gorgonzola deasupra (de fapt orice branza maturata buna merge bine) sau amestecata cu putin mascarpone daca o doriti super cremoasa, super spumoasa. Pentru o masa eleganta as propune un confit de rata, iar pentru lacto-ovo-vegetarieni merge cu ciuperci sau spanac sote si eventual un ou fiert/prajit moale.

Ca orice mamaliga, polenta este buna imediat ce este gata. Daca insa invitatii intarzie, nu va panicati, exista solutie si pentru asta: puteti tine polenta pe abur, astfel va ramane ca proaspata (adica moale si cremoasa) pana la 2 ore.

Ingrediente

1 cana malai (faina de porumb)
3 cani lapte gras
2 cani apa
1 1/2 lingurite sare
1 lingura unt (optional)
3 linguri rase parmezan razuit (optional)

Portii: 3

  1. Se vor masura malaiul si lichidele cu aceeasi cana pentru a avea o proportie de 1:5 intre ele. Se va folosi o oala cu fund dublu sau triplu, cea mai buna oala a voastra, care distribuie caldura uniform. In acest fel, polenta nu se va lipi de fund si nu va trebui sa amestecati non-stop in ea.
  2. Se pun apa, laptele rece si sarea intr-o oala si se adauga malaiul. Se amesteca bine sa se desfaca faina in apa. Se pune oala pe foc si se aduce la fierbere, amestecand tot timpul.
  3. Cand lichidul incepe sa fiarba se da focul la mic sub oala si se lasa sa fiarba timp de 1 ora, neacoperita. In acest timp se amesteca doar din cand in cand in polenta. Cat de des, depinde de calitatea oalei voastre. Amestecati cam la 10 minute, dar daca simtiti ca se lipeste de fund amestecati mai des. Amestecati de fiecare data vartos si dand cu lingura pe tot fundul si pe margini, ca sa nu ramana zone neamestecate unde polenta se poate arde sau lipi. Polenta va stropi in timpul fierberii, dar, ca sa nu va murdariti plita, puteti folosi o sita anti stropire (vezi poza 1).
  4. Dupa 1 ora polenta este vartoasa, cremoasa, dar suficient de moale incat sa curga incet de pe lingura (vezi poza 2). Daca nu e asa, daca polenta e foarte tare si sta tzeapana pe lingura (depinde si de malaiul folosit) nu va sfiiti sa adaugati un pic de lapte fierbinte si sa lasati inca putin pe foc. Daca din contra e prea moale, mai lasati pe foc pana se evapora din lichid. In cazul meu, cu malai obisnuit de supermarket, nu a fost necesara nici una, nici alta, consistenta era perfecta cu proportia de 1:5.
  5. Cat fierbe polenta, puneti o oala mai mare pe foc cu apa si aduceti-o la fierbere. Aceasta oala trebuie sa poata cuprinde oala in care ati pregatit polenta.
  6. Luati polenta de pe foc, adaugati daca doriti untul si parmezanul si amestecati pana se topesc. Dregeti de sare.
  7. Dati focul la mic sub oala mare cu apa care fierbe, doar cat sa clocoteasca incet. Puneti oala cu polenta pe aceasta oala (practic veti tine polenta pe abur). Acoperiti polenta cu folie de plastic (am folosit o punga de plastic pentru friptura; scopul ei e ca polenta sa nu faca crusta deasupra, exact ca la budinca de vanilie), apoi puneti un prosop pe oala si deasupra capacul. Lasati polenta sa stea pe abur minim 30 minute. Se poate pastra pe abur pana la 2 ore, pentru a ramane moale in momentul servirii.

Oala cu sita anti stropire

Oala cu sita anti stropire

Consistenta finala, dupa 1 ora

Consistenta finala, dupa 1 ora

Polenta pe abur

Polenta pe abur

Polenta

Polenta

Comentarii (8)

 

Simona  acum 11 ani - 18 Decembrie 2012 15:21  

Uau ! Imi lasa gura apa... mi-e o foaaamee...
Si mamaliga e una din slabiciunile mele ...
Ce bine se potriveste-n zilele astea, cu orice, sau asa, simpla, cum ai facut-o tu (mai am niste branza maturata de capra, o bunatate!) =P~
 

monika  acum 11 ani - 19 Decembrie 2012 08:20  

Are ceva asemanare la gust cu balmosul?
 

Ioana  acum 11 ani - 19 Decembrie 2012 09:44  

textura cremoasa este obtinuta aici mai mult prin proportia lichid-malai si timpul de fierbere lung. aici poti sa omiti untul si parmezanul si tot vei avea ceva super moale. in plus, gustul de malai este "vedeta". am folosit doar putin parmezan, suficient cat sa-i simti un pic aroma, dar fara sa acopere gustul malaiului.
 

Sarina  acum 11 ani - 2 Februarie 2013 19:01  

Ioana, e necesar sa fie tinuta pe abur 30 minute, sau se poate renunta la aceasta operatie?
 

Ioana  acum 11 ani - 4 Februarie 2013 10:25  

Sarina, dupa ce fierbi polenta, gust-o si vezi daca iti place cat e de moale. daca o pui pe abur inca 30 minute malaiul se inmoaie si mai tare. dar daca tu esti multumita de cat e de moale dupa fierbere, poti sari acest pas.
 

Sarina  acum 11 ani - 4 Februarie 2013 10:27  

Merci frumos de raspuns! O saptamana usoara!
 

Adriana  acum 10 ani - 28 Ianuarie 2014 19:55  

Draga Ioana,

Mii de multumiri pentru toate mancarurile minunate prezentate! Ma inspir aproape zilnic de pe website
ul tau. Felicitari!
As vrea sa iti prezint o alta varianta a polentei, facuta de mama si bunica mea *varianta ucraineana* Ea face mamaliguta fiarta cu apa, clasic, in care pune cartofi taiati cuburi, ca sa fiarba cat mai repede. Ii piseaza cu fruculita inainte sa adauge faina. Precizez ca in acest fel, mamaliguta nu va fi foarte cremoasa, intr-u cat o ingroasa cartofii. Nu stiu cum se face, dar metoda asta o face atat de gustoasa...Chiar azi am facut o tocanita de iepure, iar mamaliguta... cu cartofi.
 

Ioana  acum 10 ani - 3 Februarie 2014 09:55  

merci Adriana, n-am mai auzit asa ceva, dar merita incercat daca zici ca e bun.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...