Vinete in sos de rosii cu mamaliga
Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete ieftine
O mancare construita ca o lasagna doar ca in loc de paste am pus straturi de mamaliga si in loc de ragu am pus vinete in sos de rosii. Sosul condimentat complimenteaza minunat vinetele coapte. Mi s-a parut si mai buna dupa cateva ore la temperatura camerei, cand s-a putut felia perfect. De aceea o puteti considera o optiune buna pentru pachetul de pranz sau pentru picnic. E usor de mancat si transportat.
Ingrediente
1 vanata mare (cca 500 gr)
2-3 rosii
pesmet
sare
Sos de rosii
1 conserva de rosii (400 gr)
2 catei usturoi striviti
15 gr ghimbir razuit fin
50 ml vin rosu sec (sau 50 ml apa amestecata cu 1 lingurita otet balsamic)
2 linguri sos de soia japonez
1/2 lingurita zahar
3-4 fire patrunjel
2 linguri ulei
piper negru
Mamaliga
2 cani de malai
8 cani de apa
2 lingurite sare
Portii: 4-6
- Se curata fasii de pe vinete cu aparatul de curatat legume. Se taie felii pe lung si se taie apoi cuburi de cca 1 - 1.5 cm.
- Se pun vinetele in tava cuptorului (cu hartie de copt pe fund), se presara cu sare si se stropesc cu putin ulei. Se coc 20 minute, amestecand la jumatatea timpului de coacere.
- Intre timp se face sosul: se incinge uleiul si se calesc timp de 30 secunde usturoiul strivit si ghimbirul.
- Se adauga restul ingredientelor pentru sos si se aduce la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe cu capac timp de 20 minute, amestecand de 2-3 ori in acest timp.
- Se adauga vinetele coapte si se fierbe tot cu capac inca 5-10 minute. Se drege de sare si se adauga patrunjel tocat.
* sosul poate fi servit acum pe pat de mamaliga, cu piure de cartofi sau cu paste - Daca doriti sa faceti "lasagna", preparati o mamaliga moale dupa instructiunile de aici (portie dubla din 2 cani de malai).
- Ungeti un vas termorezistent (de 25 x 30 cm; eu am folosit un vas mai mic, de 25 x 15 cm si am facut doua ture) cu ulei, inclusiv pe margini. Turnati jumatate de mamaliga si nivelati-o. Asezati deasupra vinetele in sos de rosii. Acoperiti cu restul de mamaliga si nivelati.
- Treceti felii de rosii prin pesmet si asezati-le pe mamaliga, apasandu-le usor sa intre in ea.
- Dati vasul la cuptor la 200C timp de 20-25 minute, pana mamaliga e rumena si se desprinde de pe margini.
- Lasati sa se racoreasca inainte de a o servi, astfel mamaliga se va intari un pic si se va taia mai frumos. E buna si a doua zi la temperatura camerei.
Vinetele coapte
Sosul de rosii cu vinete
Sosul si mamaliga in tava
Vinete in sos de rosii cu mamaliga
Comentarii (7)
Mari Ana acum 9 ani - 11 Martie 2015 14:14
Raman la lasagna. :) Combinatia nu mi-a placut prea mult. Dar e ok si cu siguranta e bine sa fie lasata sa se raceasca, altfel nu o poti taia in niciun chip. Desi se poate manca oricum. ;)Ioana acum 9 ani - 11 Martie 2015 15:32
:(Mari Ana acum 9 ani - 14 Martie 2015 22:12
Hei, e doar o parere... :) :)Ioana acum 9 ani - 15 Martie 2015 10:07
stiu, dar nu ma pot abtine, imi place sa "vad" oameni fericiti la masa :)Ruxandra acum 9 ani - 21 Martie 2015 14:55
Noua ne-a placut! :) Am facut acum o saptamana reteta asta si ne-a placut mult si mie si prietenului meu.. Asa ca.. o facem din nou acum. Initial am fost destul de sceptici legat de sosul de soia, dar am zis sa mergem pe mana ta - si bine am facut! Seamana destul de mult cu ratatouille, dar parca ne place mai mult varianta asta:)Titi acum 9 ani - 7 Aprilie 2015 14:54
Buna ziua cred ca daca curatai vinetele de coaja era mai bine ca nu mai simteai in gura pielite de vanata. Este un pic mai multa munca dar este mai sanatos, mai ales ca acea vanata nu stii de ce maini a fost atinsa si cat de curate au fost, sau daca in acea coaja nu sunt substante din ploi acide sau diverse radiatii. Imi pare rau ca mai sunt si astfel de comentarii, dar daca analizezi mai bine sfatul, cred ca vei fi mai atenta pe viitorIoana acum 9 ani - 7 Aprilie 2015 15:05
vinetele se spala inainte de folosire, ca orice fruct care se mananca cu coaja. deci problema murdariei dispare.daca vanata e tanara nu o sa simti pielite tari in astfel de tocanite. nu curat aproape niciodata vinetele. decat daca vinetele sunt mari si simt coaja mai tare, atunci le curat de tot sau le semi-curat (cu aparatul de curata de legume iau doar fasii din coaja, cum se vede aici in poza de jos [link]).
cred ca sunt multe vitamine in coaja legumelor. multe coji sunt comestibile, e pacat sa le aruncam.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email