Prajitura cu branza si afine

Retete cu branza Retete desert Retete cu fructe Retete cu iaurt Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Prajitura cu branza si afine

Prajitura mea pentru picnic la marginea drumului. Voi va amintiti cand v-ati oprit ultima data sa mancati la marginea drumului? Nici nu stiu de ce prefer sa opresc in benzinarie sau sa mananc in masina sandwichuri si batoane de fructe uscate. Graba, comoditatea, oboseala... 
In weekend am participat la Corcova Trail Race (15 km). Am pregatit un mic pachet cu mancare (pate de naut, rosii, unt, paine integrala, prajitura asta si fructe) ca sa le fac o surpriza celorlalti. Ne-am oprit la o masa de piatra de la marginea drumului si mancarea nu a avut demult asa un gust bun. Dupa cum au mancat si ceilalti, cred ca nu a fost doar impresia mea. A fost un inceput frumos de weekend, un moment in care am incetinit timpul ca sa putem savura momentele placute de dupa (alergarea, plimbarea in vie, sculpturile lui Brancusi din Targu Jiu, drumul de intoarcere pe Transalpina).

Legat de prajitura vreau doar sa va spun, ca sa nu fiti surprinsi, ca nu are miez pufos, e mai mult ca o budinca ferma, parca ai manca papanasi fierti umpluti cu dulceata de afine ;)

Ingrediente

100 gr faina alba tip 550 (sau BL55)
100 gr faina alba tip 480 (sau 000)
1 plic praf de copt
1/4 lingurita sare
200 gr zahar
2 oua
125 ml ulei
225 gr iaurt 
500 gr branza de vaca (cremoasa)
1 lingurita esenta vanilie (sau 1/4 lingurita scortisoara macinata)
coaja rasa de la 1/2 lamaie
225 gr afine (sau coacaze rosie/neagra)

  1. Intr-un bol se cerne faina cu praful de copt si sarea. Se adauga 1/2 din cantitatea de zahar (ochiometric).
  2. Se bat cu mixerul ouale si restul de zahar pana zaharul se topeste (cca 4 minute).
  3. Se adauga uleiul in fir subtire, in timp ce continuati sa mixati.
  4. Se adauga iaurtul si se mixeaza doar pana se incorporeaza.
  5. Se adauga branza, coaja de lamaie si vanilia si se amesteca cu o paleta de patiserie.
  6. Se adauga faina si se incorporeaza usor cu paleta dar nu de tot, sa se mai vada urme de faina. Se adauga 3/4 din afine si se continua amestecarea pana nu se mai vede faina.
  7. Se toarna compozitia intr-o tava de 28 x 18 cm (cu hartie de copt pe fund si unsa e margini cu unt sau ulei) si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se presara deasupra restul de afine si se niveleaza iar cu lingura cat sa intre usor afinele in aluat.
  8. Se da tava la cuptorul incins la 180C. Se coace prajitura timp de 35-40 minute. Cand o scoateti va tremura ca o piftie mai ales spre centru, e ok asa, se va intari dupa racire.
  9. Se scoate si se lasa sa se raceasca complet. Se taie cubulete.

Aluatul in tava

Aluatul in tava

Aluatul cu afine nivelat

Aluatul cu afine nivelat

Prajitura coapta

Prajitura coapta

Indecisa: sa alerg sau sa ma opresc la struguri?

Indecisa: sa alerg sau sa ma opresc la struguri?

Comentarii (19)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 6 Septembrie 2016 09:59  

da, poti face cu coacaze, visine
 

Simona  acum 5 ani - 23 Iunie 2018 22:59  

Vreau sa pun jumatate de zahar. Oare o sa iasa cat de cat?
 

Ioana  acum 5 ani - 7 Martie 2019 17:56  

Am nevoie de clarificari in privinta tipurilor de faina. Cea 000 este, creeed, cea pe care o folosesc pt cozonac, asta daca am deschis bine ochii si am citit corect pe pachet, dar cealalta mi e total necunoscuta, nu am lucrat ever cu ea. Ce are special si de ce se foloseste in acesta reteta in combinatie cu cea 000? Locuind in UK, ce imi recomanzi in cazul in care nu o voj gasi la market? Ms anticipat pt raspuns! Btw, geniale retele! Am incercat zeci si mu am dat gres cu niciuna! Felicitari pt site si pt munca depusa in bucatarie! Un singur punct slab cand vine vb de accesat site ul de pe tableta: nu gasesc meniul si nici butonul de search :( cred ca nu este compatibil cu tableta
 

Alice  acum 5 ani - 7 Martie 2019 18:04  

Am facut si eu prajitura, dar am pus doar faina 00 si ricotta, ca asta aveam la cabana. A iesit mortala!!! Am primit laude de la toti membrii familiei si de la prieteni. Data viitoare fac cantitate dubla intr-o tava de friptura :). Iti multumim din suflet pentru reteta.
 

Ioana  acum 5 ani - 8 Martie 2019 10:02  

Ioana, faina e 550 (franta) sau BL55 (ungaria) sau 0 (italia) sau all purpose.
spune-mi te rog pe ce tableta ai problema. Pe Ipad arata ok, siteul e facut sa arate ok pe tablete si mobile.
 

Ioana  acum 5 ani - 8 Martie 2019 10:03  

Alice, cu drag! si eu o refac mereu pe cea cu branza, leurda si lime de la tine ;)
 

Ioana  acum 5 ani - 8 Martie 2019 15:45  

First: ms fain de lamuriri, apreciez enorm promptitudinea de care dai mereu dovada. Second: marca tabletei este samsung. Daca e nevoie pot trimite o poza. Si nu in ultimul rand, abia astept sa mi rasfat sotul si baietelul cu aceasta minunatie
 

Ioana  acum 5 ani - 8 Martie 2019 16:05  

Ioana, o sa verific weekendul asta si daca nu gasesc problema o sa te rog sa imi trimiti un print screen.
 

Delia Calici  acum 3 ani - 28 Aprilie 2020 13:14  

Ioana,

Prajitura e foarte buna la gust, dar mie nu imi creste deloc.
Oare sa incerc primele 5-10 minute la o temperatura mai mare, sa creasca. si apoi las la 180?
Sau o sa imi scada oricum? Temperatura este sus , jos fara ventilatie...
 

Ioana  acum 3 ani - 28 Aprilie 2020 17:59  

asta e prajitura densa ca o budinca ferma, nu te astepta sa devina pufoasa sau aerata. ca un cheesecake mai ferm...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...