Retete Culinare : e-Retete

 

Sunca fiarta

Categorii: Retete aperitive, Retete cu carne de porc, Retete de Pasti, Retete romanesti

 
Sunca fiarta. Imagini pas cu pas pentru sunca fiarta

Am reusit sa ma tin de promisiune si sa postez aceasta reteta inainte de Pastele catolic. De fapt nu e chiar o reteta, eu am facut doar partea usoara. Partea grea a fost facuta de bunica mea in ianuarie, cand a tinut o vreme piciorul porcului la saramura, apoi i-a dat cateva fumuri scurte si la final l-a atarnat in camara rece sa se usuce. Acum mi-a taiat o bucata ca sa va fac o mica demonstratie, insa de Pastele ortodox, vom fierbe sunca intreaga, timp de 6 ore (pana ce osul iese usor din carne), dupa care o vom pune la presat. Deci misiunea voastra este sa faceti rost de o sunca adevarata, sarata si afumata natural si veti avea cel mai bun aperitiv pe masa de Pasti. Nu apelati la sunca afumata artificial, cu e-uri si mai stiu eu ce prin ea, fiindca nu veti obtine gustul si textura celei naturale.

Ingrediente pentru Sunca fiarta

1 bucata sunca (1 kg)
1 foaie dafin
1 lingurita boabe piper

Sunca fiarta - Preparare

  1. Cu o zi inainte sunca se pune in apa la desarat. Se lasa pana a doua zi, timp in care se schimba apa de cateva ori. Se spala bine sunca sub jet de apa.
  2. Se pune sunca la fiert in apa care sa o acopere de tot. Se adauga dafinul si piperul.
  3. Se fierbe la foc molcom pana furculita intra usor in ea (in cazul meu 2.5 ore). Timpul de fierbere depinde de dimensiunea bucatii de carne si de cat de tanar a fost porcul. Daca sunca are os, atunci puteti verifica astfel: daca osul iese usor din carne, sunca e fiarta.
  4. Se lasa sunca sa se racoreasca in apa in care a fiert.
  5. Se scoate din apa, se curata de grasime (daca doriti, nu e obligatoriu), se inveleste in folie si se aseaza intr-un vas incapator. Fiindca la fiert fibrele carnii se separa, se pun greutati deasupra ei ca sa o preseze. Se lasa la frigider pana doriti sa o consumati (eu am lasat-o peste noapte).
  6. Sunca se serveste cu hrean, telemea, ceapa verde si ridichi, alaturi bineinteles de ouale rosii de Pasti.

 
Click pe imagini pentru a mari

Sunca la fiert
Sunca la fiert
Sunca fiarta
Sunca fiarta
Sunca curatata de grasime
Sunca curatata de grasime

 

4 11

 

 

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Sunca fiarta" »

 

Comentarii

monika  acum un an 25 Martie 2013 11:25  

Re: Sunca fiarta

uau arata nemaipomenit , iti multumesc ioana ca nu m ai uitat
stiu sigur ca o sa surprind cateva persoane cu preparatul acesta
merc
 

Simona-Adina Hotea  acum un an 25 Martie 2013 11:34  

Re: Sunca fiarta

De-abia astept sa pozez si eu "sonca" traditionala de Pasti din Maramu' !
 

Maria  acum un an 25 Martie 2013 12:56  

Re: Sunca fiarta

Arata bine si cred ca si gustul este pe masura.
Reteta ta imi adue aminte de bunatatile bunicii,
pe care le atarna dupa ”prelucrari” inclusiv afumat
intr-o incapere unde se uscau.
Dar noi le mancam ceva mai tarziu.
Multumesc
 

Nedelcu Gheorghe  acum un an 25 Martie 2013 20:03  

Re: Sunca fiarta

daca pui si creo 15 oua la fiert langa sunca si lasi sa fiarba cat sunca adica vreo 3 ore
intra gustul de sunca in ou(iar ceva mai gustos nu ai mancat)
referior la hrean
100g hrean ras
100 g mar curatat de coaja si ras ca hreanul
100 g marcov ras

putina sare si 200 250 g smantana
este un deliciu
nu pisca asa de tare si este aromat
 

Ana  acum un an 26 Martie 2013 18:16  

Re: Sunca fiarta

Cineva mi-a spus ca daca vrei ca șonca sa fie fragedă si moale, iar nu presată și uscată, sa se țină în apa în care a fiert.
Noi am facut așa și ne-a placut mult, era așa de fragedă, că se topea în gură! Apoi am mâncat-o cu ouă fierte și murături (castraveți și ardei murați).
Asta așa, ca o alternativă...
 

Laura  acum 5 luni 2 Decembrie 2013 17:44  

Re: Sunca fiarta

Ce parte de la porc este aceasta sunca?
 

Ioana  acum 5 luni 2 Decembrie 2013 17:54  

Re: Sunca fiarta

piciorul, adica pulpa, e tinut cu sare si apoi afumat. asta e sunca.
 

Juliane  acum 2 saptamani 26 Martie 2014 14:01  

Re: Sunca fiarta

Buna ziua,as dori sa stiu daca puteti posta o reteta de obtinere din cotlet crud a unui produs ce poate fi consumat rece la sandvisuri.
 

Ioana  acum 2 saptamani 26 Martie 2014 14:14  

Re: Sunca fiarta

asta ar putea fi feliat la sandwichuri: [link] sau acesta: [link]
si muschiuletul de porc merge bine la sandwichuri.
 

Juliane  acum 2 saptamani 27 Martie 2014 13:58  

Re: Sunca fiarta

Multumesc pentru raspunsul rapid,dar continui cu intrebarile,pentru cotlet crud cat timp se poate tine in saramura si apoi cat se coace ,acoperit sau neacoperit si daca la coacere se pune mai pune in vas lichid si ce anume.

Ce bunatati mai putem pregati pentru Paste in afara de clasicele -drob,friptura ,ciorbita de miel ca sa ne uimim familia si prietenii.
 

Ioana  acum 2 saptamani 27 Martie 2014 14:39  

Re: Sunca fiarta

Juliane, se poate face si fara lichid si cu lichid (cel mai indicat)... timpul de coacere si saramura depinde de marimea cotletului... sunt multe variabile, prefer sa-ti dau o reteta exacta cand o execut. deocamdata astea sunt retetele mele cu cotlet de porc bucata mai mare.

retetele mele de Pasti le gasesti aici: [link]
 

Marco  acum 18 minute 15 Aprilie 2014 17:57  

Re: Sunca fiarta

Mamma mia che appetito brava.
O sa facem de paste daca reusim paste fericit la totii in sensul crestin.
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS