Sunca fiarta

Categorii: Retete aperitive, Retete cu carne de porc, Retete de Pasti, Retete romanesti

 

Sunca fiarta
Pinterest

Am reusit sa ma tin de promisiune si sa postez aceasta reteta inainte de Pastele catolic. De fapt nu e chiar o reteta, eu am facut doar partea usoara. Partea grea a fost facuta de bunica mea in ianuarie, cand a tinut o vreme piciorul porcului la saramura, apoi i-a dat cateva fumuri scurte si la final l-a atarnat in camara rece sa se usuce. Acum mi-a taiat o bucata ca sa va fac o mica demonstratie, insa de Pastele ortodox, vom fierbe sunca intreaga, timp de 6 ore (pana ce osul iese usor din carne), dupa care o vom pune la presat. Deci misiunea voastra este sa faceti rost de o sunca adevarata, sarata si afumata natural si veti avea cel mai bun aperitiv pe masa de Pasti. Nu apelati la sunca afumata artificial, cu e-uri si mai stiu eu ce prin ea, fiindca nu veti obtine gustul si textura celei naturale.

Ingrediente
Sunca fiarta

1 bucata sunca (1 kg)
1 foaie dafin
1 lingurita boabe piper

Preparare
Sunca fiarta

  1. Cu o zi inainte sunca se pune in apa la desarat. Se lasa pana a doua zi, timp in care se schimba apa de cateva ori. Se spala bine sunca sub jet de apa.
  2. Se pune sunca la fiert in apa care sa o acopere de tot. Se adauga dafinul si piperul.
  3. Se fierbe la foc molcom pana furculita intra usor in ea (in cazul meu 2.5 ore). Timpul de fierbere depinde de dimensiunea bucatii de carne si de cat de tanar a fost porcul. Daca sunca are os, atunci puteti verifica astfel: daca osul iese usor din carne, sunca e fiarta.
  4. Se lasa sunca sa se racoreasca in apa in care a fiert.
  5. Se scoate din apa, se curata de grasime (daca doriti, nu e obligatoriu), se inveleste in folie si se aseaza intr-un vas incapator. Fiindca la fiert fibrele carnii se separa, se pun greutati deasupra ei ca sa o preseze. Se lasa la frigider pana doriti sa o consumati (eu am lasat-o peste noapte).
  6. Sunca se serveste cu hrean, telemea, ceapa verde si ridichi, alaturi bineinteles de ouale rosii de Pasti.
 
Sunca fiarta - Sunca la fiert

1. Sunca la fiert

Sunca fiarta - Sunca fiarta

2. Sunca fiarta

Sunca fiarta - Sunca curatata de grasime

3. Sunca curatata de grasime


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 13)  

 

 

 

monika  acum 2 ani - 25 Martie 2013 11:25  

Re: Sunca fiarta

uau arata nemaipomenit , iti multumesc ioana ca nu m ai uitat vesel
stiu sigur ca o sa surprind cateva persoane cu preparatul acesta
merc vesel
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani - 25 Martie 2013 11:34  

Re: Sunca fiarta

De-abia astept sa pozez si eu "sonca" traditionala de Pasti din Maramu' !
 

Maria  acum 2 ani - 25 Martie 2013 12:56  

Re: Sunca fiarta

Arata bine si cred ca si gustul este pe masura.
Reteta ta imi adue aminte de bunatatile bunicii,
pe care le atarna dupa ”prelucrari” inclusiv afumat
intr-o incapere unde se uscau.
Dar noi le mancam ceva mai tarziu.
Multumesc
 

Nedelcu Gheorghe  acum 2 ani - 25 Martie 2013 20:03  

Re: Sunca fiarta

daca pui si creo 15 oua la fiert langa sunca si lasi sa fiarba cat sunca adica vreo 3 ore
intra gustul de sunca in ou(iar ceva mai gustos nu ai mancat)
referior la hrean
100g hrean ras
100 g mar curatat de coaja si ras ca hreanul
100 g marcov ras

putina sare si 200 250 g smantana
este un deliciu
nu pisca asa de tare si este aromat
 

Ana  acum 2 ani - 26 Martie 2013 18:16  

Re: Sunca fiarta

Cineva mi-a spus ca daca vrei ca șonca sa fie fragedă si moale, iar nu presată și uscată, sa se țină în apa în care a fiert.
Noi am facut așa și ne-a placut mult, era așa de fragedă, că se topea în gură! Apoi am mâncat-o cu ouă fierte și murături (castraveți și ardei murați). vesel
Asta așa, ca o alternativă... vesel
 

Laura  acum un an - 2 Decembrie 2013 17:44  

Re: Sunca fiarta

Ce parte de la porc este aceasta sunca?
 

Ioana  acum un an - 2 Decembrie 2013 17:54  

Re: Sunca fiarta

piciorul, adica pulpa, e tinut cu sare si apoi afumat. asta e sunca.
 

Iulia Mihai  acum un an - 26 Martie 2014 14:01  

Re: Sunca fiarta

Buna ziua,as dori sa stiu daca puteti posta o reteta de obtinere din cotlet crud a unui produs ce poate fi consumat rece la sandvisuri.
 

Ioana  acum un an - 26 Martie 2014 14:14  

Re: Sunca fiarta

asta ar putea fi feliat la sandwichuri: [link] sau acesta: [link]
si muschiuletul de porc merge bine la sandwichuri.
 

Iulia Mihai  acum un an - 27 Martie 2014 13:58  

Re: Sunca fiarta

Multumesc pentru raspunsul rapid,dar continui cu intrebarile,pentru cotlet crud cat timp se poate tine in saramura si apoi cat se coace ,acoperit sau neacoperit si daca la coacere se pune mai pune in vas lichid si ce anume.

Ce bunatati mai putem pregati pentru Paste in afara de clasicele -drob,friptura ,ciorbita de miel ca sa ne uimim familia si prietenii.
 

Ioana  acum un an - 27 Martie 2014 14:39  

Re: Sunca fiarta

Juliane, se poate face si fara lichid si cu lichid (cel mai indicat)... timpul de coacere si saramura depinde de marimea cotletului... sunt multe variabile, prefer sa-ti dau o reteta exacta cand o execut. deocamdata astea sunt retetele mele cu cotlet de porc bucata mai mare.

retetele mele de Pasti le gasesti aici: [link]
 

Marco  acum un an - 15 Aprilie 2014 17:57  

Re: Sunca fiarta

Mamma mia che appetito brava.
O sa facem de paste daca reusim paste fericit la totii in sensul crestin.
 

adriana  acum 4 luni - 31 Ianuarie 2015 20:21  

Re: Sunca fiarta

Draga Ioana, este gresit daca tin la congelator carne afumata de porc ? abia astept sa urmez reteta de sunca fiarta, multumim!
 

Ioana  acum 4 luni - 31 Ianuarie 2015 20:36  

Re: Sunca fiarta

nu cred ca-si pierde aroma prea mult. tin la congelator doar carnati afumati. ii invart in hartie si apoi in punga de congelator. sunt ok decongelati si prajiti.
aaa.... si am tinut cateva saptamani un ciolan afumat pe care am facut apoi ciorba de fasole si a fost in regula. cam asta e experienta mea cu afumaturile congelate.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Afla mai multe detalii aici ›

Campanie sustinuta de organizatia M.A.M.E.


Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus