Budinca turceasca de orez

Retete desert Retete cu orez Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple Retete turcesti

Reteta Budinca turceasca de orez

Sütlaç, este o budinca turceasca foarte cremoasa, contine o cantitate mica de orez si e ingrosata cu faina de orez si putin amidon. Traditional este aromata cu apa de trandafiri si mastic. Se prepara pe plita, dar la final este rumenita sub grill pana prinde o crusta rumena destul de intensa care da un gust de caramel si ars foarte placut.

Atentie, budinca fierbinte este destul de lichida, dar e ok asa, se va intari suficient la frigider. La final, dupa racire, ea trebuie sa ramana cremoasa. Se poate prepara folosind doar amidon (iese foarte fina) sau doar faina de orez. Daca nu aveti grill la cuptor, budinca se poate coace la 180C, cu vasele puse intr-o tava in care ati pus apa pana la jumatatea formelor. Se lasa doar pana prinde crusta.

Ingrediente

500 ml lapte gras
30 gr orez cu bob rotund
150 ml apa
30 gr zahar
1 plic zahar vanilat
1 lingura rasa faina de orez
1 lingurita amidon
1 lingurita apa de flori de portocal
1 priza sare

Portii: 3-4

  1. Se spala bine orezul in multe ape pana ramane apa curata pe el. Se pune intr-o craticioara impreuna cu cei 150 ml apa si se fierbe la foc mic, doar pana nu se mai vede apa pe el. Dureaza cam 10 minute, trebuie sa-l amestecati de 2-3 ori sa nu se lipeasca si la final orezul va fi umflat dar fiert doar al dente, se va mai simti usor tare in mijloc.
  2. Adagati peste orez laptele fierbinte si sarea. Acum daca doriti sa va aromatizati budinca cu altceva decat am ales eu (baton de scortisoara, coaja de lamaie sau portocala etc) adaugati-le acum. Se aduce laptele la fierbere.
  3. Cand incepe sa fiarba, dizolvati faina de orez si amidonul cu 1 lingura apa rece, apoi adaugati pe rand 5 linguri lapte fierbinte, amestecand dupa fiecare. Adaugati lichidul obtinut in lapte, incet, in timp ce amestecati cu un tel (telul e cel mai bun de amestecat un budinci).
  4. Fierbeti budinca la foc mic, amestecand incet dar fara sa va opriti, timp de 10 minute. Budinca se va ingrosa un pic (nu va sta pe lingura, doar va lasa o pelicula groasa; se simte cam ca un iaurt de baut).
  5. Adaugati zaharul si mai amestecati inca 1 minut. Trageti oala de pe foc si adaugati apa de portocale (sau orice esenta: apa de trandafiri; esenta de vanilie; esenta de rom, mastic etc)
  6. Puneti budinca in 3-4 forme ceramice (nu umpleti prea tare formele, lasati spatiu deasupra fiindca la copt budinca se umfla un pic) si dati-le la cuptor, sub grill, doar pana fac o crusta maronie si simtiti miros de caramel (cam 5 minute).
  7. Lasati budinca sa se raceasca, apoi puneti-o la frigider cateva ore sa se mai intareasca. Cand o scoateti, daca o scuturati ar trebui sa se miste ca si raciturile, semn ca sub crusta rumena, budinca e cremoasa.

 

Orez cu apa

Orez cu apa

Orez fiert in apa

Orez fiert in apa

Budinca fiarta 10 minute

Budinca fiarta 10 minute

Budinca cu zahar in forme

Budinca cu zahar in forme

Comentarii (25)

 

Ultimele comentarii

Solomon  acum 6 ani - 8 Februarie 2018 09:46  

A cautat mult pana am ales sa fac aceasta reteta turceasca de orez. Multe retete au cantitati mari de zahar, o bomba calorica
 

Ioana  acum 6 ani - 8 Februarie 2018 15:49  

se simt mai bine aromele fara atata zahar, nu? inclusiv laptele se simte placut...
 

Solomon  acum 6 ani - 9 Februarie 2018 22:30  

Asa este,maine o sa fac din nou buduca dar cu apa de trandafir. Deja simt aroma de trandafir in bucatarie. ???
 

Ioana  acum 6 ani - 10 Februarie 2018 10:47  

ai cobit, Solomon. Casa mea trazneste a apa de trandafiri! O folosesc in scop cosmetic si am reusit sa vars jumatate de sticla... parca au dat turcii la mine in casa ;)
 

Solomon  acum 6 ani - 10 Februarie 2018 10:48  

Ghinion ?????
 

Solomon  acum 6 ani - 10 Februarie 2018 10:49  

Am inceput lucrarea ???
 

Ioana  acum 6 ani - 10 Februarie 2018 10:52  

spor!
 

Solomon  acum 6 ani - 10 Februarie 2018 11:54  

Am terminat budinca si parfumul lasat de apa de trandafir este mai dulce,Mai suav fata de cel de floare de portocale care este mai pregnant. Am folosit la aromare si coaja de portocale si cand se va raci o sa il presara cu mistic. ???
 

  acum 3 ani - 14 Martie 2020 22:42  

Buna Ioana,
La ce temperatura punem in cuptor? Ca sa facem crusta? Eu am pus la 180 si s-a facut tare greu, la urma s-a primit cam uscata.
 

Ioana  acum 3 ani - 15 Martie 2020 12:32  

vasele se pun sub grill, adica caldura/focul cuptorului sa vina de sus. daca ai termostat la grill, poti ajusta undeva la 200C si vezi cum se comporta, nici sa se arda prea repede... oricum dureaza putin, trebuie sa o pazesti altfel de la crusta la arsura sunt doar cateva zeci de secunde.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...