Retete Culinare : e-Retete

 

Creme brulee

Categorii: Retete desert, Retete din Franta, Retete cu ou, Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

 
Creme brulee. Imagini pas cu pas pentru creme brulee

Miercuri plec intr-un scurt concediu, asa ca ma grabesc sa mai postez cateva deserturi fine, ca sa aveti cat mai multe optiuni pentru 14 februarie. Si nu cred ca exista desert mai fin decat creme brulee, un desert de origine franceza sau engleza... nu se stie exact... cele doua natii se cam cearta pe aceasta reteta, desi prima mentiune asupra ei a aparut la francezi exact in forma in care o cunoastem azi. Insa sub alte forme, usor diferite, primele mentiuni au aparut la englezi. Si apoi au mai venit si spaniolii spunand ca a lor crema catalana a fost prima. Dar noi sa-i lasam pe ei sa se ciondaneasca cat vor si sa ne savuram crema in liniste.

Ingrediente pentru Creme brulee

500 ml frisca nebatuta (smantana dulce)
4 galbenusuri
4 linguri rase zahar + 4 lingurite zahar
1/2 pastaie vanilie(sau esenta de vanilie)
1 varf cutit sare

Portii: 2-4

Creme brulee - Preparare

  1. Intr-o oala punem smantana dulce, continutul pastaii de vanilie si 2 linguri zahar si lasam la foc mic pana zaharul se dizolva. Nu trebuie sa fiarba, doar sa se topeasca zaharul. Luam de pe foc si lasam la racit.
    * puteti adauga si alte arome desi vanilia e aroma clasica; cateva sugestii: cardamom, coaja de portocala si scortisoara (ca si in crema catalana), coaja de lamaie, nucsoara si coaja de lamaie etc.
    ** nu uitati sa puneti pastaia de vanilie in sticluta de esenta
  2. In acest timp frecam galbenusurile cu 2 linguri de zahar pana zaharul se topeste complet.
  3. Adaugam sarea si esenta de vanilie (daca nu ati folosit pastai de vanilie) peste oua si apoi incepem sa turnam incet frisca care acum e doar calduta.
  4. Punem compozitia obtinuta in 2-4 boluri termorezistente (depinde cat de mari doriti portiile). Daca ati optat pentru arome de genul cojii de portocale, nu uitati sa turnati crema in boluri printr-o sita fina.
  5. Asezam bolurile intr-o tava in care turnam apa fierbinte care sa ajunga pana la jumatatea formelor.
  6. Dam tava la cuptor la 130 pentru cca 45-55 minute.
  7. Lasam sa se raceasca si apoi dam formele la frigider peste noapte (minim 4 ore).
  8. Presaram cate 1 lingurita de zahar peste crema si asezam bolurile sub grill (focul in cuptor sa vina de sus) cam la 10 cm distanta de flacara. Lasam pana zaharul capata o culoare auriu-maronie. Scoatem formele, presaram iar cate 1 lingurita de zahar pe fiecare si iar dam sub grill pana si cel de-al doilea strat de zahar se caramelizeaza. Atentie! Cat timp bolurile sunt sub grill nu va dezlipiti de cuptor, zaharul se arde foarte repede, dureaza in jur de 1-2 minute, trebuie sa stati cu ochii pe el. In lipsa unui cuptor cu grill, zaharul se poate carameliza cu o torta speciala pentru asa ceva.

 
Click pe imagini pentru a mari

Primul strat de zahar caramelizat
Primul strat de zahar caramelizat
Al doilea strat de zahar caramelizat
Al doilea strat de zahar caramelizat

 

5 36

 

 

Retete similare 

Crema catalana Crema de zahar ars
Crema catalana Crema de zahar ars
Budinca turceasca de orez Budinca de paine cu ciocolata
Budinca turceasca de orez Budinca de paine cu ciocolata

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Creme brulee"

 

Comentarii

Simona  acum 4 ani 9 Februarie 2010 11:08  

Re: Creme brulee

Vacanta placuta , Ioana ! Eu tocmai m-am intors dintr-una tot asa, scurta (am fost in Maramures o saptamana, unde am fost si nasi la o nunta traditionala, nu-ti pot spune ce splendid a fost totul...). Acum, ca m-am intors ma bucur ca am gasit retete noi, inspiratie pt.zilele urmatoare cat vei lipsi tu. Multumesc, de-abia astept sa incerc aceasta crema fina.
 

Ioana  acum 4 ani 9 Februarie 2010 12:06  

Re: Creme brulee

wow, nunta in maramures! ce frumos trebuie sa fi fost si ce gustoase mancarurile asta imi aminteste ca in iulie mergem in Chisinau la o nunta organizata tot in stil traditional, abia astept sa le vad obiceiurile si mai ales sa le gust mancarurile.
 

bogdi  acum 4 ani 9 Februarie 2010 13:28  

Re: Creme brulee

esti geniala - pe cuvant. ne reamintesti si de esenta de vanilie ... trebuie sa incerc si reteta asta ( eu o am altfel ) deoarece e preferata sotului meu. multumim. vacanta placuta
 

ramisimion  acum 4 ani 9 Februarie 2010 15:49  

Re: Creme brulee

Ioana, multumim pt. aceasta delicatesa! Vacanta placuta!
 

Mary  acum 4 ani 9 Februarie 2010 16:00  

Re: Creme brulee

Imi place foarte mult site-ul tau si retetele sunt super.Si pentru ca ai mentionat de valentin, mi-a venit o idee de cadou dar nu prea stiu sa o pun in practica :D
Ideea e : sa topesc ciocolata de menaj intr-o forma de inimioara si deasupra sa ornez cu ciocolata alba( un mesaj de dragoste).Insa nu prea stiu cantitatile, cat timp trebuie lasata la frigider, cu ce trebuie unsa forma ca dupa aceea sa pot scoate inimioara.Poate ma ajuti tu.ms mult :*
 

elena  acum 4 ani 9 Februarie 2010 16:33  

Re: Creme brulee

Draga Ioana cred ca aceasta crema seamana cu crema catalan a care mie imi place ff mult, motiv pentru care am sa o incerc cat de curand,cat despre ziua indragostitilor eu cred ca sotii nostri ar trebui sa ne scoata in oras sau sa ne pregateasca ei ceva ,noi le aratam mai tot timpul cat de mult ii iubim nu crezi ?
 

Ardelean Ancutza  acum 4 ani 9 Februarie 2010 17:26  

Re: Creme brulee

Vacanta placuta! Sa inteleg ca lipsesti pana saptamana viitoare ? Incepi de pe acum week-endul de "dragoste" ? Distractie faina sa aveti , oriunde ati merge...
 

Carmen  acum 4 ani 10 Februarie 2010 00:22  

Re: Creme brulee

vacanta placuta Ioana si te asteptam cu noi retete.pana atunci distractie maxima!
 

Ioana  acum 4 ani 10 Februarie 2010 09:54  

Re: Creme brulee

multumesc fetelor, bagajul e deja gata! am crezut ca mai postez o reteta azi, dar ieri impachetatul mi-a luat mai mult decat am estimat.

ancutza, plec doar o saptamana la munte si apoi ma intorc cu forte noi...

elena, ai drepatate. retetele mele simple au fost scrise special sa poata fi executate si de barbati. eu asa speram sa se intample. dar si varianta unui restaurant este foarte buna pentru cei care nu au curajul sa le incerce sau doresc o seara in care sa se deconecteze de casa.

mary, se poate face ce zici tu, dar principala problema e ca iti trebuie un termometru de bucatarie, ca sa verifici temperatura ciocolatei. daca ai observat ciocolata daca e pur si simplu topita si apoi o lasi sa se intareasca devine albicioasa deasupra, un aspect neplacut. ca sa ramana la fel de frumoasa si lucioasa ar trebui sa o topesti pe abur pana ajunge la 45C, apoi adaugi o bucata de ciocolata netopita in ea si incepe sa amesteci uniform si in aceeasi directie pana ajunge la 31C. apoi ciocolata se tine la aceasta temperatura pana e folosita, in cazul tau, pana o pui in forma. partea cu amestecatul e smecheria care face sa nu se albeasca deasupra ciocolata. toate cristalele se vor dizolva in timp ce amesteci si nu se vor ridica la suprafata cand ciocolata se raceste.
cam asta e procesul, dar ai nevoie de acel termometru special pe care eu nu l-am gasit de cumparat la cluj, un prieten a zis ca a vazut pe net la un pret destul de mare, cam 200 lei.
 

tunde  acum 3 ani 13 Februarie 2010 22:33  

Re: Creme brulee

Buna Ioana!De cateva zile am dat de siteul tau de atunci citesc retetele tale si ma gandesc pe care sa o fac mai repede.A-si avea o intrebare:reteta cu creveti sau scoici nu ai cumva sau nu am gasit eu?Te rog sa-mi spui si mie cum sa gatesc crevetii sa fie gustosi.Inca o intrebare am un baietel de 1 an si 2 luni care mananca destul de rau nu ai ceva retete bune si sigure pe care le mananca toti copii cuplacere.Multumesc anticipat.
 

pansy  acum 3 ani 15 Februarie 2010 01:15  

Re: Creme brulee

nu am facut niciodata creme brulee,dar uite ca acum am sa incerc
 

PARADIS  acum 3 ani 20 Februarie 2010 10:07  

Re: Creme brulee

Buna Ioana.Crema arata excelenta .Iti doresc o vacanta frumoasa.te pup.un weekend placut.
 

ildi  acum 3 ani 21 Februarie 2010 07:33  

Re: Creme brulee

ioana, nu stiu unde sa scriu, si te rog sa nu ma certi cand vii din concediu??? mie dooorrr de tineee si retetele tale
dar daca ai lipsit miam cautat de lucru, un site cu retete fff bun tot din cluj (traiasca ardealul) si am dat peste o reteta bestiala, am gatit-o de 2 ori intro saptamana
te astept cu pareri, dupa ce gatesti bineinteles
puupp

[link]
 

Ioana  acum 3 ani 22 Februarie 2010 10:32  

Re: Creme brulee

ildi, am ajuns acasa aseara, acum sunt la pat cu o raceala zdravana, sper ca pana maine sa fiu functionala.
 

viorica  acum 3 ani 22 Februarie 2010 10:42  

Re: Creme brulee

Sanatate Ioana! Eu sper f mult sa fii functionala! Pupici!
 

Simona  acum 3 ani 22 Februarie 2010 11:22  

Re: Creme brulee

Multa sanatate, Ioana si bine-ai revenit ! Ne-a fost taaaaare dor de tine!
 

Carmen  acum 3 ani 22 Februarie 2010 14:26  

Re: Creme brulee

bine ai venit Ioana si insanatosire grabnica!ne-a fost dor de tine dar mai ales de retetele tale gustoase si deosebite.
 

Carmen  acum 3 ani 22 Februarie 2010 14:28  

Re: Creme brulee

si stai linistita ca noi tot te vom astepta cu drag chiar daca nu vei fi maine functionala.
 

Monica Mihaly  acum 3 ani 22 Februarie 2010 15:46  

Re: Creme brulee

vaiii ma bucur ca ai revenit ioana, aio solutie pt mine la rateta de gulas?
 

Ioana  acum 3 ani 22 Februarie 2010 16:55  

Re: Creme brulee

deja sunt mai bine, am reusit sa inghit mancarea azi. m-am indopat cu imunorezistan si incepe sa dea rezultate. am adus cateva bunatati de la munte, abia astept sa va arat "prada".

monika, ti-am scris la papricas cum sa faci galuscutele
 

ildi  acum 3 ani 22 Februarie 2010 17:34  

Re: Creme brulee

ioana ce ma bucur ca ai revenit ME HAPPY, nu ca ar strica cate o vacanta asa, de fapt si eu de miercuri intru intro mini-vacanta
SANTATE MULTA MULTA, recomand multa miere, lamai, ceai de echinaccea si ginseng
 

Monica Mihaly  acum 3 ani 22 Februarie 2010 20:20  

Re: Creme brulee

mersiiiiiii deabioa astept sa fac
 

Monica Mihaly  acum 3 ani 22 Februarie 2010 22:03  

Re: Creme brulee

ma bucur c a te simti bine si esti inapoi pe baricade ne ai lipsit
 

Ioana  acum 3 ani 24 Februarie 2010 13:46  

Re: Creme brulee

ultimele noutati nu sunt bune: inca nu mi-a disparut durerea de gat asa ca nici vorba sa gatesc ceva, ca nu pot sa gust nimic. doar cu supa de pui si ceai ma hranesc acum. sper sa mai aveti rabdare un pic.
 

Cristina  acum 3 ani 24 Februarie 2010 13:55  

Re: Creme brulee

fa gargara cu apa cu sare!! e cea mai buna
 

ramisimion  acum 3 ani 24 Februarie 2010 17:23  

Re: Creme brulee

buna draga Ioana! multa sanatate, sper ca in curand sa fi fresh. mi-a fost dor de tine, chiar ma gandeam oare chiar asa lunga vacanta si-a luat Ioana noastra! te pup si astept sa ne incanti cu noi retete!
 

Adriana Chiola  acum 3 ani 24 Februarie 2010 22:59  

Re: Creme brulee

Insanatosire grabnica draga Ioana!!! Astept cu nerabdare intoarcerea ta pe site!!!
 

elena  acum 3 ani 27 Februarie 2010 10:56  

Re: Creme brulee

Draga Ioana sper ca foarte curand sa iti revii si sa incepi sa ne prezinti toate noutatile, caci mie personal mi-ai lipsit enorm de mult mai ales de cand mi-am luat 2 joburi nu mai stiu ce sa mai gatesc si nici timp nu prea mai e ca inainte ,tu ma inspirai foarte mult .Insanatosire grabnica si sper sa te intorci cat mai repede.Pupicei
 

Ioana  acum 3 ani 27 Februarie 2010 13:03  

Re: Creme brulee

elena, esti harnicuta. sa ai spor la munca!
eu sunt mai bine, aproape restabilita, acum imi revin simturile: incep sa am miros si gust si un pic de pofta de mancare.
 

pansy  acum 3 ani 1 Martie 2010 13:28  

Re: Creme brulee

un martisor te asteapta pe blog-ul meu.LA MULTI ANI !
 

Caietul cu retete  acum 2 ani 25 Noiembrie 2011 10:39  

Re: Creme brulee

Am facut si eu crema dupa reteta ta ([link]) , tare buna a iesit multumesc frumos pentru reteta!
 

Emma  acum un an 22 August 2012 17:53  

Re: Creme brulee

Ce frima de smantana dulc pot cumpara? Care este cea mai buna? Nu stiu exact care este frisca nebatuta. Multumesc
 

Ioana  acum un an 23 August 2012 10:48  

Re: Creme brulee

Dorna folosesc. scrie pe cutie "smantana pentru gatit" sau "smantana pentru frisca". poti folosi ori una, ori alta, sau mix din cele doua (fiindca cea de frisca este foarte grasa si daca doresti desertul un pic mai light, poti sa le amesteci sau sa pui doar din cea pentru gatit care e mai slaba).
 

dia.g  acum 5 luni 25 Octombrie 2013 00:41  

Re: Creme brulee

Buna seara!Dupa ce am aruncat o privire peste diferite retete de pe net,am decis sa fac dupa reteta aceasta.insa am o nelamurire.cu toate ca am urmat toti pasii descrisi aici,crema nu s-a intarit.poate ma puteti ajuta,sa-mi spuneti care ar putea fii cauza.Multumesc.
 

Ioana  acum 5 luni 25 Octombrie 2013 09:56  

Re: Creme brulee

in cate boluri ai divizat compozitia?
 

dia.g  acum 4 luni 26 Octombrie 2013 12:02  

Re: Creme brulee

In 6 boluri mici.acestea sunt boluri ramase de la creme brulee ce le cumparam gata facute.vreau sa zic ca atunci cand le-am scos din cuptor,crema nu era tare,si m-am gandit ca poate dupa ce vor sta la rece....
 

Ioana  acum 4 luni 28 Octombrie 2013 14:09  

Re: Creme brulee

atunci e ciudat ca nu s-a legat compozitia. arata bine compozitia in vase, fara cocoloase?
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 
Visit Ioana's profile on Pinterest.
 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS