Chifle dulci umplute cu crema de cocos

Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Chifle dulci umplute cu crema de cocos

Un desert care te surprinde de la prima imbucatura. La exterior sunt moi si aurii, iar in interior ascund o crema catifelata, cu aroma de cocos si ciocolata alba, care se topeste frumos in aluatul pufos. Fiecare chifla e ca un mic moment de vacanta tropicala. Daca vrei sa aduci ceva nou pe masa de Sarbatori, sunt alegerea perfecta.

Ingrediente

Aluat

300 gr faina alba 000
50 gr zahar
1 priza sare
1 ou
1 lingurita pasta de vanilie
160 ml lapte caldut
5 gr drojdie uscata
50 gr unt moale (la temp. camerei)

Crema de cocos

375 gr lapte de cocos
3 galbenusuri
22 gr amidon
120 gr ciocolata alba

Pentru decorat

35 gr unt
2 linguri cu varf fulgi de cocos

Bucati: 8
Calorii: 600 cal / bucata
Pret: 5 lei / bucata

 

Cum se prepara chifle dulci umplute cu crema de cocos

  1. Intr-o cana se amesteca laptele  caldut cu drojdia si o priza de zahar. Se lasa acoperita la loc caldu pana face putina spuma deasupra (cca 10 minute).
  2. In robotul de framantare se pune maiaua de mai sus, oul, vanilia si apoi faina amestecata cu zahar si sare. Se framanta aluatul 3 minute, pana e elastic.
  3. Cu robotul mergand, se adauga untul in transe mici, adaugand fiecare transa dupa ce anterioara este complet amestecata in aluat. Va dura inca 3 minute acest pas.
  4. Se pune aluatul intr-un vas uns cu ulei, se acopera cu folie si se lasa la loc caldut (26-30C)  timp de 1 ora.
  5. Crema: intr-o oala, se pune laptele de cocos si se infierbanta.
  6. Pana se infierbanta laptele, se freaca bine galbenusurile cu amidonul.
  7. Cand laptele face mici bulbuci pe margine incepeti si adaugati lapte fierbinte peste galbenusuri, cate o lingura pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Cam 10 linguri e de ajuns.
  8. Apoi turnati restul de lapte fierbinte peste galbenusuri, in fir subtire, timp in care nu uitati sa amestecati neincetat in galbenusuri cu un tel... ca sa nu se faca omleta.
  9. Puneti amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in oala si puneti inapoi pe foc. Focul puteti sa-l cresteti la mediu acum, insa nu uitati sa amestecati non-stop in crema cu telul. La un moment dat veti simti ca se ingroasa crema, ca devine vascoasa. Dati rapid focul la mic si continuati sa amestecati pana crema are consistenta unei maioneze. Nu dureaza mult, cam 15-30 secunde.
  10. Luati repede oala de pe foc si si puneti-o cu fundul intr-un vas cu apa rece. Amestecati un pic sa scada temperatura, apoi adaugati crema peste ciocolata rupta bucatele.
  11. Amestecati incet incepand din centru, pana ciocolata e topita. Daca vi se pare ca nu e foarte fina crema (la pasul 9 ati lasat-o prea mult), o puteti mixa cu blenderul vertical.
  12. Mutati crema cand se racoreste intr-un spritz de patiserie si apoi o puteti pune la frigider sa se raceasca de tot si sa capete consistenta.
    * sfat: pregatiti crema din timp ca sa se poata raci bine ca sa aiba consistenta buna de umplut; cat e calduta e moale si va curge din chifle; se poate pregati si cu o zi inainte
  13. Cand aluatul e bine crescut, il rasturnati pe masa de lucru si il impartiti in 8 bucati cat mai egale (prima data in 2 bucati si apoi fiecare iar in 2 si apoi iar in 2).
  14. Dati forma de bila fiecarei bucati si le lasati pe masa de lucru acoperite cu folie de plastic 5-10 minute sa se relaxeze glutenul.
  15. Luati fiecare bila, o intoarceti cu partea bombata in jos si o intindeti foaie ovala (cu miscari de sucitor doar spate-fata). Nu trebuie intinse foarte subtiri, dar sa fie egale ca si grosime. Rulati apoi dintr-un capat si apoi piscati aluatul la imbinare ca sa se sigileze bine. Veti obtine o chifla lunguiata, ca o mini-franzela.
  16. Asezati chiflele in tava cuptorului acoperita cu hartie de copt. Introduceti tava intr-o punga mare si lasati chiflele la crecut 30 minute la loc caldut.
  17. In acest timp incingeti cuptorul la 180C.
  18. Coaceti chiflele la 180C caldura sus-jos, timp de aprox 20 minute, pana sunt placut rumene deasupra.
  19. Scoateti chiflele si le lasati sa se raceasca complet (macar 30 minute).
  20. Taiati fiecare chifla pe lungime cu un cutit zimtat (cel de paine), dar nu pana jos. Trageti de margini si largiti zona crestata ca sa intre cat mai multa umplutura. Introduceti varful spritzului cu crema in chifla. Puneti crema cat sa se umple chiflele pana sus, la margine.
  21. Intr-o tigaie mica sau craticioara prajiti fulgii de cocos la foc mediu, amestecand mereu pana din albi devin usor crem. Mutati imediat fulgii din tigaie intr-un alt vas.
  22. Topiti cele 35 gr unt . Ungeti chiflele pe margine cu unt. Presarati chiflele cu fulgi de cocos.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...