Dovleac insiropat cu nuca

Categorii: Retete desert, Retete cu legume, Retete de post, Retete fara gluten, Retete ieftine, Retete turcesti

 

Dovleac insiropat cu nuca
Pinterest

Dovleac fiert in sucul propriu si zahar. Aromele nu se dilueaza, dovleacul lasa suficient lichid incat nu e nevoie de apa. Am folosit acelasi dovleac cu coaja gri-verzui si pulpa intens-portocalie pe care il folosesc la dovleacul copt.

Ingrediente
Dovleac insiropat cu nuca

1 kg pulpa de dovleac
250 gr zahar
1 cuisor
1 bucatica de 1 cm baton scortisoara
1 lingura suc de lamaie
nuca macinata (sau fistic macinat)

Preparare
Dovleac insiropat cu nuca

  1. Dovleacul se taie bucati de aprox. 3-5 cm. Trebuie sa aveti 1 kg de pulpa taiata, pentru asta va ajung cam 2 felii dintr-un dovleac mai mare.
  2. Se pun bucatile de dovleac intr-o oala si se acopera cu zahar. Se pune capacul si se lasa sa stea la frigider pana a doua zi, amestecand de 2-3 ori cand va amintiti de el. A doua zi, zaharul trebuie sa fie topit complet si dovleacul sa fie aproape acoperit de propriul suc.
  3. Puneti oala pe foc, adaugati sucul de lamaie, cuisorul si scortisoara. Aduceti la fierbere apoi dati focul la mic. Fierbeti timp de aprox 30 minute, fara sa amestecati in oala. Dupa acest timp verificati sa fie fiert dovleacul. Siropul trebuie sa fi scazut un pic.
  4. Stingeti focul, puneti capacul pe oala si lasati dovleacul sa se raceasca in sirop. Dupa cateva ore veti vedea ca dovleacul a absorbit mult sirop si s-a inchis la culoare.
  5. Pastrati la frigider. Pentru servire, asezati bucatile de dovleac in farfurie (una cate una, cu grija sunt fragile) si turnati siropul peste ele (daca siropul vi se pare cam subtire puteti sa-l fierbeti 2-3 minute ca sa se reduca). Presarati cu nuca macinata doar in momentul servirii.
 
Dovleac insiropat cu nuca - Dovleacul cu zahar

1. Dovleacul cu zahar

Dovleac insiropat cu nuca - A doua zi, aproape acoperit de suc

2. A doua zi, aproape acoperit de suc

Dovleac insiropat cu nuca - Dovleacul fiert in sirop

3. Dovleacul fiert in sirop

Dovleac insiropat cu nuca - Dovleacul racit, a absorbit parte din sirop

4. Dovleacul racit, a absorbit parte din sirop

Dovleac insiropat cu nuca - Dovleac insiropat cu nuca

5. Dovleac insiropat cu nuca


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 26)  

 

 

 

Ana-Maria  acum un an - 6 Noiembrie 2014 18:15  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

Cred ca e delicios! Nu am avut timp sa il fac asa, nici macar o placinta trist insa ca sa-mi fac pofta, am combinat dovleac copt, cu iaurt grecesc, miere si nuci, inspirata din reteta ta cu piersici si nuci. Avand in vedere ca l-am facut in graba, merita un 10 plus combinatia vesel
 

Ioana  acum un an - 6 Noiembrie 2014 18:20  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

oh, dar suna grozav vesel cine mai are nevoie de placinta cu dovleac? sanatoase ingredientele tale: iaurt, miere, nuci ... foarte foarte fain.
 

Cristina  acum un an - 7 Noiembrie 2014 09:03  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

Faina reteta, mai am o jumatate de dovleac si ma gandeam sa-l pun la copt, acum va fi pus la fiert. Merci!
 

Ioana  acum un an - 7 Noiembrie 2014 11:42  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

cu drag, cristina.
 

Crina_Crinutza   acum 4 luni - 9 Noiembrie 2015 10:33  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

Ioana draga, am preparat acest desert in sfarsitul de saptamana trecut. Nu mi-as fi putut imagina ca poate fi chiar atat de fin (in anii trecuti am gatit cu dovleac, si dulce si sarat, deci stiam in principiu cum este la gatit). Dar acest fel de a-l prepara face din el o adevarata delicatesa. vesel
Felicitari pentru idei, pentru felul in care gatesti, pentru acest site si multumiri pentru ca impartasesti si altora din experienta ta!
 

Ioana  acum 3 luni - 9 Noiembrie 2015 15:08  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

cu mare drag, Crina.
 

anca  acum o saptamana - 16 Februarie 2016 15:08  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

Ioana, iti multumesc pentru toate retele tale minunate pe care le impartasesti cu noi. Dovleacul preparat ca aici este delicios!
 

Ioana  acum o saptamana - 16 Februarie 2016 15:24  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

vesel sa-ti fie de bine!
 

ada  acum 2 zile - 26 Februarie 2016 09:15  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

Salut! Oare daca nu lasa atat de multa zeama cat sa acopere tot dovleacul, adaug apa sau fierb in cat este? A lasat doar cam 1/3 din vas dupa o noapte de stat... mersi mult!
 

Ioana  acum 2 zile - 26 Februarie 2016 09:18  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

da, adauga apa, aproape cat sa acopere dovleacul.
ce tip de dovleac ai folosit?
 

ada  acum 2 zile - 26 Februarie 2016 09:19  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

Scria dovleac pt placinta pe el. Nu era din acela lunguiet, ci dovleac normal care se gaseste de obicei in piata. A stat 2 zile la frigider e posibil sa se mai fi deshidratat.
 

Ioana  acum 2 zile - 26 Februarie 2016 09:25  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

ok atunci. e si februarie... destul de tarziu pentru dovleac, asa ca poate s-a deshidratat. ma gandeam sa nu folosesti din cel lunguiet ca e cam fad pentru desert.
 

ada  acum 2 zile - 26 Februarie 2016 09:34  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

Nunu, nu imi place. Din acesta am copt o parte si a iesit ok. Revin dupa ce il facvesel
 

Ioana  ieri - 26 Februarie 2016 14:15  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

ada, abia astept sa vad cum ti-a iesit.
 

ada  acum 34 minute - 28 Februarie 2016 13:10  

Re: Dovleac insiropat cu nuca

Pana la urma l-am mai lasat cateva ore bune si a mai lasat suc, putina apa am conpletat. A fost mai bun dupa ce a stat 1 zi la rece. Cred ca in oct-nov cand e vremea lui ar iesi si mai bun, mai aromat. E o alternativa f ok la dovleacul copt care ne place mult. Mersi!!
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus