Frigarui de porc

Retete aluaturi Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete ieftine Retete pentru gratar

Reteta Frigarui de porc

O masa greceasca completa: frigarui de porc, pita pe gratar si sos de iaurt cu verdeturi.
Kali Orexi ( καλή όρεξη ).

Azi vi-l prezint pe Basilicos (zis Vasilica): este un tip de busuioc, numit busuioc grecesc. Are frunze micute si o aroma de busuioc si anason. Creste sub forma de tufa bogata, deci poate fi folosit si ca planta decorativa. Ce norocos, e si frumos si gustos, nu degeaba i se spune "regele" ;)

Ingrediente

Frigarui

300 gr ceafa de porc
sare
piper negru
fulgi de chili
2 linguri ulei

oregano uscat
1/2 lamaie

Pita

250 gr faina alba
150 ml apa
1/2 pliculet drojdie uscata
2 linguri ulei de masline
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita zahar

oregano uscat
sare mare
2 linguri ulei masline

Iaurt cu verdeturi

200 gr iaurt grecesc
1 fir marar
2 fire patrunjel
2 frunze busuioc italian (sau 20 frunze busuioc grecesc)
4-5 frunze menta
2 linguri ulei masline
sare

Bucati: 4

  1. Se framanta un aluat simplu din faina, apa, drojdie uscata, ulei, sare si zahar. Eu am pus aluatul in masina de paine pe programul de framantata si crescut (de 1:10 h). Daca il framantati manual, dupa ce devine elastic, il lasati la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  2. In acest timp carnea se taie cuburi de 1.5-2 cm. Se insira cuburile pe frigarui de lemn (inmuiate in apa 15 minute) sau metalice. Se presara cu sare (un pic mai multa decat ati folosi in mod normal) pe toate partile. Se lasa sa stea la temperatura camerei pana aluatul e crescut (cca 1 ora). In acest timp, carnea se va macera cu sare si va reveni la temp. camerei.
  3. Cand aluatul s-a dublat in volum, il intindeti usor cu mana si-l impaturati in trei. Il intindeti inca o data si-l impaturati iar in trei din partea opusa. Il asezati intr-un bol uns cu putin ulei. Lasati aluatul sa creasca inca o data, la loc caldut, timp de 1 ora.
  4. Preparati sosul: amestecati iaurtul cu verdeturile tocate fin, uleiul si sare dupa gust.
  5. Frigaruile le presarati cu piper negru si fulgi de chili. Le ungeti apoi cu ulei pe toate partile. Le lasati sa stea pana aveti nevoie de ele.
  6. Aluatul il puneti pe masa de lucru data cu putina faina. Il taiati in patru bucati egale.
  7. Intindeti fiecare bucata de aluat foaie rotunda, subtire de cca 2-3 mm. Intepati foaia cu o furculita pe toata suprafata (dar nu apasati tare incat sa treaca dintii in cealalta parte).
  8. Incingeti timp de 5 minute, la foc mare, o tigaie grill. Coaceti, la foc mediu, cate o paine o data, timp de 2.5 minute / parte (va prinde urme frumoase de grill).
  9. Cand scoateti painea din tigaie, ungeti-o imediat cu ulei de masline pe pe prima parte pe care ati copt-o (e partea mai frumoasa). Presarati-o deasupra cu oregano si sare mare.
  10. Acoperiti painile cu folie si tineti-le la loc cald pana aveti nevoie de ele.
  11. Cand ati terminat de copt toate painile incingeti iar tigaia la foc mare timp de 2 minute. Dati focul la mediu spre mic. Asezati frigaruile pe grill (la distanta unele de altele) si le prajiti cate 4-4.5 minute / parte. Daca nu va incap toate o data in tigaie, prajiti-le in ture.
  12. Scoateti frigaruile pe o farfurie mare. Stropiti frigaruile cu suc de lamaie pe ambele parti si apoi presarati oregano. Acoperiti-le cu folie de aluminiu si lasati-le sa stea 5 minute.
  13. Serviti imediat.

Foai de aluat

Foai de aluat

Prajim painea pe prima parte

Prajim painea pe prima parte

Prajim painea pe a doua parte

Prajim painea pe a doua parte

Pita unsa cu ulei si presarata cu oregano

Pita unsa cu ulei si presarata cu oregano

Frigaruile cu sare

Frigaruile cu sare

Frigaruile pe grill

Frigaruile pe grill

Frigarui de porc

Frigarui de porc

Vasilica, busuiocul grecesc

Vasilica, busuiocul grecesc

Comentarii (17)

 

Ultimele comentarii

Diana  acum 10 ani - 19 Septembrie 2013 21:28  

Multumesc. Am facut-o, a iesit foarte buna! Sotul si prietenii au fost tare incantati! :)
 

Senni  acum 10 ani - 25 Septembrie 2013 16:22  

Buna Ioana.

Noi am facut doar pita ieri. Si asa mult ne-a placut ca o vom face si azi. Aluatul tocmai face prima dospire. Suntem foarte incantati de gustul ei. Si se face foarte usor, framantare la robot in cazul nostru. Rabdare sa avem doar pentru dospire. Dar merita, e excelenta!!!
Multumim Ioana!
 

RAMONA  acum 10 ani - 27 Septembrie 2013 13:56  

Am facut ieri si astazi mai vrea sotu o portie.
Super site, iti multumesc ca ne dai atatea idei, maine facem macaroane cu legume la cuptor, sper sa iasa sosul cu parmezan si mai facem cas pane
si o tarta rasturnata dar cu mere.
 

Laura  acum 10 ani - 1 Octombrie 2013 18:08  

Buna Ioana. Stii cumva daca aluatul asta rezista mai multe zile la frigider? Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 1 Octombrie 2013 18:33  

ca orice aluat cu drojdie sta bine la frigider. acesta, dupa prima crestere, il framanti un pic, il impaturi cum zice in reteta si apoi il pui la frigider (pe nivel mai jos, sa nu fie foarte rece). a doua zi il scoti si-l lasi sa creasca si sa revina la temp. camerei apoi il poti coace.
 

Laura  acum 10 ani - 1 Octombrie 2013 19:50  

Vai ce bunatate!! Cum mi-ai raspuns, cum am scos aluatul de la frigider si am copt deja 2 pite. Facusem ieri mai mult aluat dar nu l-am copt pe tot, ma gandeam ca daca stau de pe o zi pe alta, nu vor mai fi asa gustoase. Dar asa pot avea cateva zile la rand pita calda :) Multumesc (le-am uns cu za'atar ;) )
 

Ioana  acum 10 ani - 1 Octombrie 2013 20:08  

laura, aluatul cu drojdie daca sta la rece creste incet si dezvolta un gust chiar mai intens decat daca e copt in prima zi.
 

Laura  acum 10 ani - 1 Octombrie 2013 20:38  

Asa este Ioana, sa stii ca am simtit diferenta fata de ieri, azi au fost mult mai bune..
 

Mihai  acum 9 ani - 18 Ianuarie 2015 11:36  

Este foarte foarte buna Carnea este facuta cum trebuie Este delicios Incercati si voi :)
 

nouatigaraelectronica  acum 8 ani - 27 Aprilie 2015 16:47  

Buna seara. Am mancat ceva asemanator in urma cu 2 ani cand am fost in grecia. Nu arata chiar la fel ca in fotografiile de mai sus dar a fost delicios.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...