Retete Culinare : e-Retete

 

Piept de rata cu sos de portocale

Categorii: Retete din Franta, Reteta cu carne de rata si gasca, Retete de Craciun, Retete rapide

 
Piept de rata cu sos de portocale. Imagini pas cu pas pentru piept de rata cu sos de portocale

No, nu m-am putut abtine! Pe ultima suta de metri am vrut sa mai postez o reteta faina pentru voi Voila: rata cu portocale. Dar acum chiar va las in pace sa terminati pregatirile de Craciun. Va tzuc.

Ingrediente pentru Piept de rata cu sos de portocale

2 bucati piept de rata (cu piele)
sare, piper (negru sau verde)

Sos de portocale

100 gr demi-glace (preferabil de rata, dar eu am folosit de vita)
1 lingura otet de vin alb
2 lingurite lichior de portocale (am folosit Cointreau, da un gust usor amarui sosului)
1 lingurita amidon
sucul de la 1 portocala (cca 60 ml)
sare

Portii: 2

Piept de rata cu sos de portocale - Preparare

  1. Se scoate pieptul din frigider. Se creasteaza pielea in romburi (vezi poza 1) avand grija sa taiati doar stratul de grasime de sub piele, nu si carnea. Sarati pieptul din belsug dar numai pe partea cu carnea. Nu sarati partea cu pielea. Lasati pieptul sa stea la temp. camerei timp de 1 ora, cu pielea in jos.
  2. Puneti o tigaie teflonata pe foc mic.
  3. Stergeti pieptul cu servetele de bucatarie ca sa fie cat mai uscat. Sarati acum pieptul si pe partea cu pielea. Presarati piper pe ambele parti.
    * piperul verde se potriveste foarte bine cu aroma sosului de portocale
  4. Asezati pieptul in tigaia calda (nu fierbinte!) cu pielea in jos. Lasati sa se prajeasca la foc mic pana vedeti ca incepe sa se topeasca grasimea sub el. Atunci dati focul la mediu si prajiti pieptul pana devine rumen si crocant (cca 5 minute).
  5. Intoarceti pieptul pe cealalta parte si prajiti inca 2-3 minute.
  6. Transferati tigaia in cuptorul preincalzit la 200C si lasati sa se coaca timp de 6 minute (in sange; 55C temp. interna; vezi poza mare de sus), 10 minute (mediu; 65C temp. interna vezi poza 6 de jos) sau 12 minute (bine facut; 75C temp. interna).
    * daca tigaia voastra nu merge la cuptor, cand preincalziti cuptorul puneti o tigaie in el si transferati pe ea pieptul; eu am folosit tigaia grill de fonta
  7. Scoateti pieptul pe o farfurie (cu pielea in sus) si lasati sa stea 5 minute.
  8. Pregatiti sosul:
    - din tigaia in care ati prajit pieptul scurgeti mare parte din grasime (sa va ramana doar 2-3 linguri)
    - adaugati demi-glace, otetul si lichiorul; aduceti la fierbere si fierbeti timp de 1 minut.
    - dati focul la mic si adaugati amidonul dizolvat intr-o lingura de apa rece. Fierbeti amestecand tot timul pana sosul devine vascos.
    - adaugati sucul de portocale si fierbeti inca 2-3 minute la foc mediu pana sosul devine siropos
    - strecurati sosul printr-o sita fina (cea de ceai am folosit-o eu)
    - dregeti sosul de sare
  9. Pipetul se serveste intreg (cu pielea in sus pe farfurie) sau feliat. Se aseaza sos pe farfurie si deasupra se aseaza pieptul (intreg sau felii). Se decoreaza cu felii subtiri de portocala. Garnitura: piure de cartofi cu unt.

 
Click pe imagini pentru a mari

Crestam pielea
Crestam pielea
Prajim pe prima parte (cu pielea in jos)
Prajim pe prima parte (cu pielea in jos)
Prajim pe partea a doua
Prajim pe partea a doua
Pieptul prajit
Pieptul prajit
Feliem
Feliem
Piept de rata mediu facut
Piept de rata mediu facut
Sosul de portocale
Sosul de portocale

 

5 18

 

 

Retete similare 

Pulpe de rata cu varza rosie calita Salata cu rata si dressing de grapefruit si fistic
Pulpe de rata cu varza rosie calita Salata cu rata si dressing de grapefruit si fistic
Confit de rata Piept de rata cu prune uscate
Confit de rata Piept de rata cu prune uscate

O persoana a incarcat o fotografie cu "Piept de rata cu sos de portocale". Vezi fotografia

 

Comentarii

Daiana Butuza  acum 2 ani 23 Decembrie 2011 07:14  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

Asta e reteta mea preferata cu carne de rata! Eu am facut putin diferit sosul, mai aromat o tara, cu coaja de portocala,anason si scortisoara (poate prea exotic pt gustul unora, delicios pt mine ) , insa data viitoare o sa incerc varianta ta de sos, suna foarte bine combinatia Cointreau & demi-glace.
Craciun Fericit!
 

adry  acum 2 ani 23 Decembrie 2011 17:26  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

O reteta super chic!!!
Ioana draga Craciun fericit cu bucurii si multa sanatate alaturi de cei dragi!!!
 

Ana  acum 2 ani 23 Decembrie 2011 23:03  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

Se ia binecuvantare,
se adaug-un strop de soare,
si o pulbere de stele;
se amesteca-ntre ele.
Se mai pune bunatate,
si iertare de pacate.
Iar iubire?
Cat cuprinde!
Si de la Domnul Hristos
Sa aveti un an frumos.
Multumire pentru toate:
Multi ani cu sanatate!

Craciun cu pace si un an nou binecuvantat!
 

nely  acum 2 ani 25 Decembrie 2011 10:51  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

 

Claudia  acum 2 ani 27 Decembrie 2011 19:52  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

Sarbatori fericite si multa sanatate!
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani 30 Decembrie 2011 10:22  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

Faina reteta ! Fain piept de rata ai gasit ! Faine comentarii ! An Nou fericit tuturor !
 

Haplea  acum 2 ani 30 Decembrie 2011 20:48  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

La multi ani!Iti doresc un 2012 plin de realizari si impliniri!
 

alis  acum un an 29 Decembrie 2012 11:34  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

Arata senzational! Dar, as vrea sa stiu cu ce pot inlocui demi-glace-ul tau pt reteta asta si cat de moale este pieptul astfel gatit (adica, crezi ca le va placea si copiilor mai mici, sau e atzos). Thanks a lot!
 

Simona  acum un an 2 Mai 2013 10:45  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

Buna, Ioana! Iti multumesc pentru toate retetele tale delicioase! Am incercat si rata la cuptor, am implicat toata familia si a iesit absolut dementiala! As vrea sa gatesc acum pieptul de rata cu portocale, dar nu am timp sa mai fac demi-glace in timp util si ma intrebam daca exista o alternativa cat de cat ok la acest ingredient. Iti multumesc mult si iti doresc sarbatori linistite si fericite alaturi de familie!
 

Ioana  acum un an 2 Mai 2013 10:53  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

Simona, daca ai supa de pui (sau rata!) facuta in casa, poti sa pui la fiert la foc mare, intr-o tigaie mai larga, cam 300-350 ml, pana se reduce la 100ml. asa vei obtine un demi-glace rapid. nu cred sa dureze mai mult de 15 minute.
 

CAROLINA  acum un an 25 Iunie 2013 16:07  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

SERIOS , NU SE GATESTE ASA....NICI VORBA DE AMIDON,NICI DE PRAJIT PIEPTUL IN ULEI DIRECT,NICI DE OTET...VAI,VAI,VAI...IN PRIMUL RAND PIEPTUL DE RATA SA PUNE LA FIERT 8-10 MIN.SE FELIAZA APOI INTR-O TIGAIE SE ASEAZA IN CERC O FELIE DE P.D.RATA UNA DE PORTOCALA (FELIE DAR FARA COAJA!!!,ATENTIE MARE) SE TOARNA UN LICHIOR BUN DE PORTOCALA SE RADE TOT AICI PORTOCALE SI SE STOARCE ZEAMA BINE,SE FIERBE APOI TOTUL USOR SI ABIA ASA OBTINETI UN SOS DE PORTOCALA SUPER .GARNITURA ESTE OREZUL CARE TREBUIE SI ACESTA FIERT IN APA CU PORTOCALA RASA.IN NISTE FORME FRUMOASE SCOATETI OREZUL PE O FARFURIE SI COMPLETATI CU SOSUL SI PIEPTUL DE RASA GATIT ASTFEL...
 

JE  acum 10 luni 9 Decembrie 2013 17:57  

Re: Piept de rata cu sos de portocale

Da, e o mancare buna, are mai multe variante.Asa ceva mancam in studentie in anii 1990 la un restaurant din CJ, dupa care am invatat sa fac preparatul in casa ( era scump la resta ).Ceva care egaleaza reteta asta este rata muta pe varza cu miere la cuptor.Rata muta are o carne cu o textura care aduce foarte mult cu carnea de vanat.Se prepara in stil asiatic ( dulce, iute, acrisor )
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 
Visit Ioana's profile on Pinterest.
 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS