Pita moale la cuptor - pentru sandwichuri si burgeri

Retete aluaturi

Reteta Pita moale la cuptor - pentru sandwichuri si burgeri

Daca iti place painea pufoasa, cu miez moale si gust bogat, aceste pite de casa sunt exact ce cauti. Se prepara simplu, din ingrediente de baza – faina, lapte, apa si putin unt. Pitele le folosesc pentru sandwichuri consistente sau burgeri de casa.

Ingrediente

500 gr faina pentru paine (650 sau 550)
100 ml lapte
200 ml apa calduta
30 gr unt moale (la temperatura camerei)
1 pliculet drojdie uscata (8-10 gr)
1 lingurita zahar
12 gr sare

Bucati: 9
Calorii: 240 cal / bucata
Pret: 5.5 RON in total

Cum se prepara pita moale la cuptor - pentru sandwichuri si burgeri

  1. Se incalzeste usor laptele si in el se pun cubuletele de unt. Se amesteca pana se topeste untul. Se adauga apa calduta, zaharul si drojdia. Se amesteca bine.
  2. Deasupra se pune faina si apoi sarea. Se framanta aluatul cu mana doar pana faina este absorbita complet.
  3. Se muta apoi aluatul in robotul de framantare sau masina de paine si se framanta 5 minute (sau o tura in masina de paine). Aluatul va fi moale, elastic dar deloc lipicios.
  4. Asezati aluatul intr-un bol uns cu ulei, acoperiti bolul cu folie si lasati la crescut la loc calduta (26-30C; eu il pun in cuptorul incalzit la 30C) timp de 1 ora.
  5. Rasturnati aluatul pe masa de lucru. Nu e nevoie de faina, aluatul nu e lipicios, se lucreaza usor. Il impartiti in 7 bucati cat mai egale si le dati forma de bila.
  6. Pudrati putina faina peste bilele formate. E usor daca folositi o sita de ceai.
  7. Luati fiecare bila, asezati o punga sau folie de plastic peste ea si apoi cu fundul plat al unei farfurii apasati bila pana se aplatizeaza.
  8. Mutati pitele formate in tava cuptorului acoperita cu hartie de copt. Bagati tava intr-o punga si mai lasati sa creasca la loc caldut inca 1 ora.
  9. Incingeti cuptorul la 200C si coaceti pitele timp de 20 minute (cu program de extra-rumenire daca aveti, daca nu folositi programul cu caldura sus-jos). Daca la final pitele sunt prea palide, porniti grill-ul la 200C si lasati cateva minute sa prinda culoare. Supravegheati mereu cat pitele stau sub grill ca sa nu se arda.
  10. Lasati pitele sa se racoreasca 10 minute in tava dupa ce le-ati scos, apoi le mutati pe un platou si le acoperiti cu un prosop pana se racesc complet. Se pastreaza acoperite sau intr-o punga. Sunt bune si moi timp de 3 zile.

Comentarii (2)

 

Viorica  acum 10 minute - 11 Noiembrie 2025 10:37  

Care cuptoare au si program de extrarumenire ?
 

Ioana  acum 37 secunde - 11 Noiembrie 2025 10:46  

Viorica, eu am un Miele electric. Din ce am observat extra-rumenirea inseamna caldura sus-jos dar mai puternica sus. Cumva intre grill si sus-jos.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...