Pui cu tarhon

Categorii: Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de pui, Retete ieftine, Retete romanesti

 

Pui cu tarhon
Pinterest

Iubesc puiul cu tarhon din mai multe motive. E aromat, are sosul cremos, dar si mai important pentru mine, este identic cu al matusii mele Valera care facea cea mai buna "zamuca" din lume. Da, asa ii ziceam acestui pui cu tarhon: zamuca. Ce amintiri frumoase... Ce mancare buna... Acum, daca ma gandesc bine, imi dau seama ca matusa-mea Valera (sora a bunicii mele), cu mancarea ei impecabila, a fost prima care mi-a inoculat placerea gusturilor...

Dar ar fi cazul sa las sentimentalismele si sa revenim in prezent, lasand reteta ei de pui cu tarhon servita pe pat de mamaliguta sa vorbeasca de la sine.

Ingrediente
Pui cu tarhon

800 gr carne de pui (pulpe si/sau aripioare; am folosit 6 pulpe inferioare)
2 linguri faina alba
50 ml vin alb sec
6 fire tarhon
2 linguri smantana (grasa)
2 linguri ulei
2 1/2 cani apa
sare, piper negru

Preparare
Pui cu tarhon

  1. Intr-o oala in care incape carnea pe un singur strat, incingeti uleiul. Adaugati carnea si prajiti-o pe ambele parti pana se rumeneste un pic. Scoateti carnea din oala.
  2. Adaugati vinul in oala si cu o lingura frecati pe fundul oalei sa se desprinda bucatile de pui caramelizate. Lasati vinul sa se evapore aproape de tot (cca 2 minute).
  3. Adaugati faina si amestecati rapid, sa absoarba tot lichidul din oala.
  4. Incepeti sa adaugati apa, in fir subtire, amestecand cu un tel in acest timp. Dupa prima cana veti obtine un sos consistent. Continuati sa adaugati pana terminati apa. Veti obtine un sos lichid.
  5. Asezati carnea in oala, presarati sare si piper dupa gust si 2 fire tarhon. Sosul trebuie sa acopere aproape de tot carnea (vezi poza 4). Aduceti la fierbere, puneti capacul si fierbeti la foc mediu pentru 15 minute. Luati apoi capacul si mai fierbeti inca 20 minute. Dupa acest timp, sosul trebuie sa fi scazut si sa fi devenit cremos.
  6. Scoateti tarhonul din oala. Dati focul la mic.
  7. Adaugati peste smantana cateva linguri din sosul fierbinte. Turnati smantana in oala impreuna cu restul de tarhon tocat. Amestecati.
  8. Lasati sa mai fiarba 5 minute. Dregeti de sare.
 
Pui cu tarhon - Prajim puiul

1. Prajim puiul

Pui cu tarhon - Adaugam vinul

2. Adaugam vinul

Pui cu tarhon - Adaugam faina

3. Adaugam faina

Pui cu tarhon - Punem carnea in sos

4. Punem carnea in sos

Pui cu tarhon - Dupa 35 minute de fiert sosul s-a ingrosat

5. Dupa 35 minute de fiert sosul s-a ingrosat

Pui cu tarhon - Adaugam smantana si tarhonul tocat

6. Adaugam smantana si tarhonul tocat


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 17)  

 

 

 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 25 Iunie 2012 14:37  

Re: Pui cu tarhon

clar o reteta pe gustul meu imi e pofta
 

Cathy   acum 5 ani - 28 Iunie 2012 10:11  

Re: Pui cu tarhon

Foarte bun! Aseara l-am pregatit si toata familia a fost incantata de sosuletul fin. imi e pofta vesel
 

Ioana  acum 5 ani - 28 Iunie 2012 10:21  

Re: Pui cu tarhon

daca ai folosit cuvantul fin inseamna ca ti-a iesit perfect sosuletul. felicitarile mele!
 

jasmin  acum 5 ani - 28 Iunie 2012 13:56  

Re: Pui cu tarhon

un deliciu..l'am facut ieri...multumes mult ioana ptr retete de multe ori nu mai stiu ce sa fac de mancare si tu esti ajutoru meu vesel
 

Ioana  acum 5 ani - 28 Iunie 2012 15:43  

Re: Pui cu tarhon

vesel
 

Joop  acum 5 ani - 1 August 2012 15:42  

Re: Pui cu tarhon

Merge si un căţel de usturoi "aruncat" in sos?
 

Ioana  acum 5 ani - 1 August 2012 15:45  

Re: Pui cu tarhon

mie imi place fara usturoi. poate fiindca atunci cand am inceput sa gatesc imi ieseau sosurile albe cam fara gust si le dregeam cu usturoi... asta era semnul dezastrului.
 

Andreea  acum 4 ani - 23 Septembrie 2012 16:00  

Re: Pui cu tarhon

Ar merge si un vin de casa? Cum putem obtine si noi un PDF cu toate retetele tale?
Multumesc.
 

Ioana  acum 4 ani - 24 Septembrie 2012 10:57  

Re: Pui cu tarhon

nu stiu cum e vinul tau. de obicei cel de casa e dulce si nu prea se potriveste in mancaruri. dar daca ai un vin sec foarte bun de casa e ok.
poti intra oricand pe site sa cauti retetele mele. sunt disponibile tot timpul si sunt mai usor de "rasfoit" decat in pdf. daca ai nevoie de ele la bucatarie le poti printa - sub pozele mici ai link-ul "Listeaza"
 

Andreea  acum 4 ani - 25 Septembrie 2012 15:52  

Re: Pui cu tarhon

Ok. Iti multumesc frumos si cu siguranta zilele urmatoare o sa incerc aceasta reteta care pare foarte gustoasa dupa ingredientele folosite. vesel
 

mona  acum 4 ani - 23 Februarie 2013 20:46  

Re: Pui cu tarhon

Buna tuturor. Sunt noua si vreau sa incep incet incet sa imi fac rost de toate condimentele mai ciudate sau mai rar folosite.As vrea sa stiu unde pot gasi tarhon verde? uscat nu pot folosi? daca e uscat cam ce cantitate trebuie folosita. multumesc.
 

Ioana  acum 4 ani - 24 Februarie 2013 13:53  

Re: Pui cu tarhon

acum nu mai gasesti tarhon verde in piata. dar poti incerca la Cora sau Metro, sunt in pliculete verdeturi proaspete si cred ca am vazut si tarhon recent.
 

ana  acum 3 ani - 17 Octombrie 2013 13:11  

Re: Pui cu tarhon

pot folosi si tarhon uscat, la plic?
 

Ioana  acum 3 ani - 17 Octombrie 2013 16:00  

Re: Pui cu tarhon

sigur ca da.
 

claudia  acum 3 ani - 14 Iunie 2014 16:35  

Re: Pui cu tarhon

Buna, as dori sa fac reteta ta dar fara vin , crezi ca este ok? as putea sa pun apa in loc de vin?
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Iunie 2014 10:25  

Re: Pui cu tarhon

desigur, merge si fara vin
 

claudia  acum 3 ani - 18 Iunie 2014 15:26  

Re: Pui cu tarhon

multumesc pt raspuns, am folosit pana la urma vin si a iesit un deliciu, multumesc de asemenea pt reteta!
 

Dana  acum 3 ani - 26 Iunie 2014 09:10  

Re: Pui cu tarhon

O nebunie de savoare!! Deliciooosss

Ioana īti multumesc pt retete, am īncercat mai multe si toate sunt un deliciu! Salutari din Bruxelles de la o tanara bucatareasa ;-)

Mersiiiiiiiii! Est o adevarata "cordon bleu"!!
 

Ioana  acum 3 ani - 26 Iunie 2014 10:57  

Re: Pui cu tarhon

cu drag, Dana! Ma bucur cand entuziasmul meu e egalat de cei care-mi incearca retetele.
 

Larisa  acum 3 ani - 19 August 2014 15:34  

Re: Pui cu tarhon

Uau..ceva mai gustos nu am mancat pana acum. Si sotulului meu ii place foarte mult. Desigur prima oara am respectat reteta intocmai. Acum am o dilema..nu am numai vin rosu sec...merge? Sau stric bunatate de mancare?
 

Ioana  acum 3 ani - 19 August 2014 15:45  

Re: Pui cu tarhon

nu merge. nu pune vin atunci
 

Simo  acum un an - 15 Aprilie 2016 17:58  

Re: Pui cu tarhon

Se poate folosi si tarhon in otet?daca da ce cantitate?
 

Ioana  acum un an - 15 Aprilie 2016 18:36  

Re: Pui cu tarhon

preferabil nu, preferabil tarhon proaspat. sosul iese dulceag.
am insa o alta reteta cu tarhon si pui unde ar merge tarhonul in otet (reteta chiar cere otet si l-ai putea folosi cel de pe tarhon): gasesti acea reteta aici: [link]
 

Nicole  acum o ora - 5 Septembrie 2017 06:16  

Re: Pui cu tarhon

Si mie imi place mult tarhonul Ioana; sunt ardeleanca si bunica mea gatea mult cu tarhon. Imi place atat de mult incat e nelipsit din maioneza pentru ouale umplute sau din sosul olandez care acompaniaza ouale Benedict.

Reteta ta de pui cu tarhon e minunata ! Am pregatit-o in seara aceasta. Nu am avut vin alb sec la indemana (am uitat sa cumpar), dar am gasit un inlocuitor care a functionat foarte bine la reteta aceasta; tot cautand pe site-urile de aici din Canada cu ce pot inlocui vinul alb sec, am folosit un amestec de 1/4 cana otet vin alb +1/4 cana apa. Am adaugat acest amestec si l-am lasat sa se evapore ca si cum as fi lasat vinul. Sosul a iesit minunat, exact cu gustul acela putin acrisor pe care nu l-as fi obtinut daca nu foloseam acest amestec. Aveam la indemana si lamaie si lime (lamaitele acelea verzi), dar cred ca sosul ar fi iesit mai acid in loc de acrisor. Data viitoare voi folosi vin si sunt curioasa sa vad diferenta. Iti multumesc pentru reteta si pentru amintirile impartasite car imi trezesc nostalgii si amintiri dragi din propria copilarie vesel
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus