Tocanita de vita in stil grecesc

Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Tocanita de vita in stil grecesc

Slow, slow food :)

Stifado este tocanita greceasca cu mult arpagic. In weekend am pregatit acest stifado de vita, cu mici adaptari (am folosit coaste de vita si ceapa normala in loc de arpagic). A rezultat o tocanita aromata, dulce-acrisoara (dulce de la condimente si ceapa caramelizata si acrisoara de la otet si rosii). Se face la foc mic, mic, pana carnea se topeste in gura  =P~ Este o simfonie de arome.

Am folosit doua coaste de vita super carnoase din soiul Black Angus (crescute in Sibiu, fara hormoni si alte chestii artificiale, doar cu iarba!), erau programate pentru o supa de vita, dar pana la urma mi-am dorit ceva mai aromat si am facut tocanita.

Ingrediente

700 gr carne de vita pentru tocanita (am folosit 2 coaste de vita cu os de 350 gr fiecare)
3 cepe (aprox 350 gr)
1 lingura cu varf pasta de rosii
2 linguri otet de vin rosu
150 ml vin rosu sec 
2 rosii din conserva + 2 linguri suc de pe ele
4 catei de usturoi
3 foi de dafin
10 boabe ienibahar
4 cuisoare
1 lingurita oregano uscat
2 prize scoartisoara macinata
sare, piper negru
2 linguri ulei

Portii: 4-5

  1. Daca folositi carne macra fara os, taiati-o cuburi mari. Daca folositi coaste, le lasati intregi.
  2. Puneti uleiul intr-o tigaie larga si incingeti-l bine. Adaugati carnea si rumeniti-o bine pe toate partile. Trageti tigaia de pe foc si adaugati usturoiul strivit si amestecati rapid pana canea e toata data prin usturoi si acesta incepe sa miroasa placut.
  3. Scurgeti grasimea din tigaie intr-o cescuta, iar carnea cu usturoi mutati-o in oala in care veti fierbe tocanita.
  4. Stergeti tigaia de usturoi si alte depuneri cu un servetel de hartie si turnati grasimea la loc in tigaie. Adaugati ceapa tocata marunt si caliti-o la foc mic pana devine aurie si are un miros dulceag (cca 15 minute). Amestecati din cand in cand in ea.
  5. Adaugati pasta de rosii si mai caliti, tot la foc mic, inca 5 minute, ca sa se caramelizeze un pic pasta.
  6. Adaugati condimentele (ienibahar, foi dafin, cuisoare, oregano, scortisoara) si amestecati. Stingeti ceapa cu otet si apoi cu vin. Aduceti la fierbere.
  7. Turnati acest amestec de ceapa peste carnea din oala. Adaugati si rosiile strivite cu furculita, impreuna cu sucul lor. Scuturati bine oala sa se aseza continutul in ea. Acoperiti cu 3 cani de apa. Condimentati cu sare si piper negru.
  8. Aduceti la fierbere, dati focul la mic (tocanita doar sa bolboroseasca usor!!!) si fierbeti cu capacul pus pe jumatate timp de 2 ore. Acum, daca carnea a fost mai grasa, puteti degresa tocanita, adunand grasimea de la suprafata cu o lingura. De asemenea gustati tocanita si daca sosul e putin acid, adaugati 1-2 prize de zahar.
  9. Dupa 2 ore luati capacul si mai fierbeti tot la foc mic inca 1 ora. Verificati carnea, ar trebui sa fie moale (sa cada de pe os daca e cazul si furculita sa intre foarte usor in ea, pur si simlu sa se desfaca fasii). Daca nu e inca asa, mai lasati la fiert cu capac (daca a scazut sosul prea tare) pana carnea e super moale. Mie, in 3 ore, carnea era gata fiarta. Daca ati folosit coaste, la final scoateti carnea din oala si scoateti oasele. Carnea o curatati de grasime daca e cazul si ori o puneti intreaga inapoi in sos, ori o rupeti bucati.
  10. Se serveste cu orez sau orzo, cu piure de cartofi, mamaliguta sau doar cu paine proaspata. Este buna reincalzita.

Coaste de vita

Coaste de vita

Rumenim carnea

Rumenim carnea

Calim ceapa indelung

Calim ceapa indelung

Adaugam pasta de rosii si o calim 5 minute

Adaugam pasta de rosii si o calim 5 minute

Stingem ceapa cu otet si vin

Stingem ceapa cu otet si vin

Totul in oala

Totul in oala

Acoperim cu apa

Acoperim cu apa

Dupa 2 ore de fiert

Dupa 2 ore de fiert

Dupa 3 ore de fiert

Dupa 3 ore de fiert

Carnea e super moale

Carnea e super moale

Comentarii (19)

 

Ultimele comentarii

Laura  acum 10 ani - 17 Februarie 2014 22:01  

Eu am facut-o cu carne porc, ca aia aveam in casa. A iesit extraordinar de buna! O sa o repet cu carne de vita. In slow cooker am facut-o. Multumesc pt reteta.
 

Ioana  acum 10 ani - 18 Februarie 2014 10:55  

cu mare placere! de cate ori ma uit la pozele astea mi se face iar pofta...
 

gabriela  acum 9 ani - 27 Septembrie 2014 20:24  

Ioana, daca nu am otet de vin rosu, pot pune altceva? Lamaie poate? Otet de mere, balsamic? Nu pot iesi acum din casa... :-(
 

Ioana  acum 9 ani - 28 Septembrie 2014 12:25  

balsamic e foarte bun
 

Deny Denisa  acum 9 ani - 3 Februarie 2015 18:56  

;) =P~
 

nicu   acum 8 ani - 5 Martie 2016 15:11  

acum o gatesc! :) e ceva asemanator cu mancarea de praz olteneasca :) :p
 

Maria-Cristina Damian  acum 7 ani - 10 Iunie 2016 00:06  

Delicioasa tocanita, desi nu am avut vin si am pus ceva bere diluata cu apa :-& . Am preparat tocanita afara, la ceaun si a iesit super gustoasa. Gatesc constant retetele tale si chair daca nu scriu mereu comentarii, raman o fana inraita a blogului tau. Multumesc Ioana!!!
 

Ioana  acum 7 ani - 10 Iunie 2016 09:45  

pfooo, imi inchipui cat de buna a iesit la ceaun! sa va fie de bine
 

Ruxandra  acum 6 ani - 12 Iunie 2017 20:03  

Am facut-o ieri, cu cantitati duble, in oala de fonta in cuptor. Excelenta! Am tot gustat din ea pe la 1 azi noapte cand s-a terminat de facut...
Am lasat inainte carnea de pe o zi pe alta la marinat in vin cu condimente, e asa de frageda...
Acum fac un piure de cartofi pe langa ea si abia astept sa ne asezam la masa!
Cred ca reteta ar merge si la carne de vanat, n-am incercat inca, dar asa mi se pare.
Multumesc de reteta!
 

zs  acum 2 ani - 31 Mai 2021 06:50  

Eram incantat sa vad masline in sos, cand mi-am dat seama ca trebuie sa fie ienibahar. Reteta greceasca fara masline este ca un guvern de oameni cinstiti: exista numai teoretic.

Spre sfarsitul retetei: "pur si simlu". Reteta suna pur si simlu grozav, insa. Sper s-o gatesc saptamana asta - sau cu carne de vita, sau vitel. Probabil sa adaug masline :) - o slabiciune . Voi scrie daca si dupa ce crima va fi savarsita.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...