Batoane cu unt si sare

Retete aluaturi Retete gustari (snack) Retete pentru Mic Dejun Retete de Craciun

Reteta Batoane cu unt si sare

Batoane ce imbina aroma bogata de unt cu fulgi crocanti de sare, oferind un gust intens care imi aminteste de croissantele frantuzesti proaspat scoase din cuptor. Ideale pentru micul dejun/brunch in perioada Sarbatorilor.

Ingrediente

275 gr faina alba (tip 550 sau 650)
15 gr lapte praf
160 gr apa calduta
1/2 plic drojdie uscata (3-4 gr)
1 lingura zahar
1 lingurita sare
50 gr unt moale (la temperatura camerei)
80 gr unt rece
fulgi de sare sau sare grunjoasa pentru decorat

Bucati: 8
Calorii: 244 cal / bucata
Pret: 1.48 lei / baton

Cum se prepara batoane cu unt si sare

  1. Intr-o cescuta se dizolva drojdia si o priza de zahar in apa calduta. Se acopera si se lasa la loc cald 10 minute pana vedeti spuma deasupra.
  2. Puneti in robotul de framantare maia de mai sus, faina, laptele praf, zaharul si sarea. Framantati timp de 3 minute pana aluatul e omogen.
  3. Apoi setati robotul inca 3 minute, iar in acest timp adaugati treptat bucati de unt moale. Adaugati fiecare tura dupa ce anterioara a fost incorporata.
  4. Mutati aluatul intr-un bol uns cu ulei. Acoperiti cu folie de plastic si lasati la loc caldut (24-26C; l-am pus langa un calorifer pornit) timp de 1 ora, pana e bine crescut.
  5. Impartiti aluatul in 8 bucati egale pe masa de lucru data cu putina faina. Dati forma de bila si apoi rulati usor pe masa sa ia forma lunguiata, de rulou.
  6. Intindeti fiecare rulou cat mai subtire, miscand sucitorul doar pe o singura directie (fata-spate) si tragand de capatul opus. Veti obtine o foaie cu un capat mai ingust si cel dinspre voi mai lat (ca o lacrima; vezi poza 1 de mai jos).
  7. Untul il taiati in 8 felii egale si late cat capatul mai mare al foii voastre. Asezati un baton de unt pe capatul lat si rulati, in timp ce trageti de varful subtire.
  8. Asezati batoanele formate in tava cuptorului acoperita cu hartie de copt. Sprayati cu o sticla cu difuzor apa peste batoane si peste hartia de copt. Daca nu aveti o astfel de sticla, puteti stropi cu o pensula de silicon inmuiata in apa de cateva ori. Presarati generos fulgi de sare pe toata lungimea batoanelor.
  9. Introduceti tava intr-o punga si lasati la crescut pana batoanele se umfla frumos (cca 1 ora).
  10. Preincingeti cuptorul la 250C. Dati tava la cuptor si imediat reduceti temperatura la 190C. Lasati batoanele sa se coaca timp de 15-20 minute, pana sunt placut rumene. Scoateti tava din cuptor si ungeti batoanele (evitati zona cu sare) cu untul care s-a scurs in tava.
    * daca nu s-a scurs destul unt in tava, topiti 20 gr unt intr-un vas mic si le ungeti
  11. Sunt mai bune in ziua incare au fost coapte si a doua zi. Se pot reincalzi in air fryer (3 minute, la 160C). Sunt ideale cu lapte, sana sau taiate in doua si umplute cu crema de branza sau fasii subtiri de parmezan sau pecorino.

Foaia intinsa cu felie de unt

Foaia intinsa cu felie de unt

Batoanele rulate cu untul in interior

Batoanele rulate cu untul in interior

Batoanele coapte

Batoanele coapte

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...