Calamari la grill

Retete din Croatia Retete cu peste si fructe de mare Retete cu putine calorii Retete pentru gratar Retete rapide Retete simple

Reteta Calamari la grill

Remember Croatia! Cu dedicatie pentru Nelu si Eva. Voi aduceti calamarii proaspeti (se gasesc la REAL - aveti grija sa fie purpurii si nu maronii) si eu ma ocup de restul :)

Spre surprinderea mea au iesit 95% ca si cei pe care i-am mancat pe malul marii cu Bura in freze. Data viitoare vreau sa incerc calamarii mari, cam de 3 ori mai mari decat cei de azi.

Nota 10 Ianuarie 2011: proasta ideea cu calamarii mari, cei mici sunt cei mai potriviti pentru gratar!!!

Ingrediente

6 calamari proaspeti
1 lamaie
4-5 catei usturoi
1 varf lingurita chimion macinat (sau coriandru boabe macinate)
1/2 lingurita boia iute
4 linguri ulei
sare, piper
lime pentru servit

  1. Cum sa alegeti calamari proaspeti:
    - pielea de pe ei trebuie sa aiba punctisoare visinii (purpurii) nu maronii;
    - tubul alb de sub piele trebuie sa aiba luciu, sa nu fie un alb mat;
    - daca atingeti tentaculele acestea trebuie sa fie flexibile nu moi, sa simtiti ca sunt inca elastice
  2. Cum se curata (vezi si poze jos):
    - scoateti pielea cu punctisoare visinii incepand de la coada, de acolo se desprinde foarte usor
    - trageti afara capul (tentaculele), el va iesi cu un intestin care trebuie indepartat
    - curatati tubul alb in interior: prima data iese un os transparent cu aspect de plastic si apoi scoateti tot ce e gelatinos in interior; introduceti tubul sub jet de apa si curatati bine interiorul
    - curatati capul: intre tentacule este un cartilaj cu un punct negru in mijloc, scoateti-l strangand de la baza asa cum ati scoate un cos :p; taiati ochii folosind o foarfeca sau un cutit
  3. Prepararea: intr-un bol amestecam coaja de la lamaie, sucul de la jumatate de lamaie, chimenul, usturoiul pisat, boiaua, uleiul si sarea si piperul. Punem calamarii in bol, amestecam bine si apoi acoperim cu folie de plastic. Se lasa la marinat in frigider intre o jumatate de ora si o ora.
  4. Punem calamarii scursi de marinata pe o tigaie tip grill incinsa (fara grasime!!!).Prajim pe ambele parti 3 minute.
  5. Se servesc cu felii de lime sau lamaie.

Calamar proaspat

Calamar proaspat

Se scoate pielea

Se scoate pielea

Scoatem capul si intestinele

Scoatem capul si intestinele

Curatam tubul in interior si scoatem osul transparent

Curatam tubul in interior si scoatem osul transparent

Scoatem cartilajul dintre tentacule

Scoatem cartilajul dintre tentacule

Cartilajul e scos

Cartilajul e scos

Inlaturam ochii

Inlaturam ochii

Primul calamar curatat

Primul calamar curatat

Calamari curatati

Calamari curatati

Calamari la marinat

Calamari la marinat

Calamari grilati cu felii de lime

Calamari grilati cu felii de lime

Comentarii (18)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 14 ani - 17 Mai 2009 15:48  

sosuletul tau seamana cu cel care se face si pe scoici, doar ca nu se baga la cuptor, este delicios, nu te poti opri din inmuiat painea in el :)
 

roxana  acum 14 ani - 4 Ianuarie 2010 17:47  

mamà da ce bine arata,....bravo...imi lace reteta....
 

pansy  acum 14 ani - 7 Februarie 2010 01:20  

imi plac mult calamarii pane.acum voi sti sa-i curat si sa-mi fac singura.
 

gina  acum 13 ani - 15 Mai 2010 21:15  

Si eu intentionez sa fac.Arata bine rau de tot.O sa exersez pana la vara cand o sa vina fratele meu la mine ,care este un mare mancacios de orice inseamna peste&company
 

crys  acum 13 ani - 6 Iulie 2010 18:16  

da incerc si eu acu, sunt in anglia si cred ca i-am cumparat bine, adica....in norme...:) acu vin ai mei la mine si voi incerca,,sa ma dau mare,, sa vedem ce pot face si las un coment dupa degustare, oricum, multumesc...
 

florina mihai  acum 13 ani - 20 Septembrie 2010 15:00  

:-& cine mananca asa cava????????????? :-&
 

crysty  acum 13 ani - 12 Decembrie 2010 13:45  

o sa incerc si eu sa mananc arata super mishto ;) =P~
 

Cristina  acum 13 ani - 3 Ianuarie 2011 22:57  

Eu trebuie sa mananc calmari. In regimul ptr slabit doctorul mi-a bagat si chestia asta ciudata.
Sper sa fie buni =P~
 

iulia  acum 13 ani - 26 Ianuarie 2011 22:09  

Iti multumesc Ioana pentru reteta.
Aveam 3 calamari maricei cumparati congelati din Cora, parca. Si cand am vazut reteta asta, m-am hotarat sa-i fac fiica-mii, fiindca desi e o mofturoasa, e innebunita dupa calamari.
I-am lasat numai 15 minute in marinata, fiindca ma zorea pitica, dar au iesit exceptionali!!!! Extraordinar de buni! Felicitari!
Doi au dispearut ca prin farmec, am apucat sa impart unul micut (intr-adevar, exact cum ai spus au scazut la jumatate) cu sotul. La toti 3 ne-au placut f mult, desi sotul meu nu e innebunit dupa fructe de mare.
 

Ioana  acum 13 ani - 27 Ianuarie 2011 11:07  

super! nici sotul meu nu e nebun dupa fructele de mare, doar calamarii ii plac. dar mi-a propus acum sa-i fac o reteta rafinata cu scoici, care cred ca o sa-l incante si o sa-i schimbe parerea despre ele.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...