Midii in sos de vin si usturoi

Retete cu peste si fructe de mare Retete rapide Retete simple Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Reteta Midii in sos de vin si usturoi

Metoda mea preferata de a gati midiile. Le-am incercat si cu alt sos, dar nici unul nu mi s-a parut atat de potrivit. Le recomand pentru o masa extravaganta alaturi de persoana iubita.

Cand cumparati midiile, verificati-le prima data cu ochiul (sa fie toate cochiliile inchise), apoi cu nasul (sa miroasa a apa de mare, nu a peste mort). Si cereti intotdeauna o punga din spate, nu le luati pe cele expuse pe gheata.

Ingrediente

1.5 kg midii
2 linguri ulei masline
1 lingura buna unt
6 catei usturoi
100 ml vin alb sec (Sauvignon Blanc, Chablis, Chardonnay)
1/2 legaturica patrunjel
1-2 linguri suc de lamaie
sare, piper

Portii: 2-3

  1. Se curata midiile: se pun intr-un vas cu apa rece. Alaturi se pune alt vas cu apa rece. Se ia fiecare midie si se curata de "mustati" tragand de ele in partea opusa balamalei cochiliei. Se curata cochilia frecand-o energic cu un buretel de sarma sub jet de apa. Depunerile calcaroase se curata cu lama unui cutit (unele vor merge jos, altele nu, curatati cat se poate). Se pune midia curatata in vasul cu apa curata. Atentie, daca midia e deschisa se arunca.
    Cand toate midiile sunt curatate se mai clatesc in cateva ape. Se scurg bine de apa chiar inainte de a le gati.
  2. Intr-o tigaie larga se incinge uleiul si untul. Se adauga 4 catei usturoi striviti si se calesc scurt, doar pana incep sa miroasa. Se adauga vinul si se aduce la fierbere.
  3. Se pun midiile in tigaie si se amesteca bine. Se acopera cu capac si se lasa 5 minute. Se verifica daca s-au deschis toate midiile in acest timp si daca nu, se amesteca in ele, se pune iar capacul si se mai lasa max. 5 minute.
  4. Se scot midiile cu o paleta cu gauri pe un platou incapator.
  5. Sosul ramas in tava fierbe la foc mare timp de 5 minute, cat sa scada un pic. Se adauga usturoiul ramas strivit, patrunjelul tocat fin si sucul de lamaie. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
  6. Se toarna sosul peste midii.
  7. Se servesc cu paine proaspata si felii de lamaie, alturi de un pahar cu vin alb (cel pe care l-ati folosit la gatit). Daca nu vreti sa consumati multa paine pentru a inmuia in sos, puteti folosi o cochilie pe post de lingura, cu care sa beti sosul. Sau se pot servi peste paste. Midiile care nu s-au deschis nu se consuma.

Midii aburinde

Midii aburinde

Comentarii (39)

 

Ultimele comentarii

Malina Voicu  acum 8 ani - 13 Decembrie 2015 23:22  

este delicioasa reteta si sosul mai ales. rapid si delicios (dupa ce cureti midiile ).multumesc Ioana ! au iesit ca la pescaria din Agigea =P~ =P~ =P~ unde mancam midii bune
 

Laur  acum 8 ani - 1 Ianuarie 2016 00:18  

Multumesc pt o reteta simpla si delicioasa. Testata de Revelion. Yaaaaaam
 

Ioana  acum 8 ani - 2 Ianuarie 2016 12:09  

cu drag, Laur! Un an minunat sa ai!
 

donfernando54  acum 8 ani - 5 Ianuarie 2016 01:12  

Multumesc, in sfarsit am gasit o reteta pe intelegerea unui necunoscator in pregatirea midiilor, ce am citit pana acum pe net este, i-mi cer scuze, o TOTALA aiureala, va salut cu drag si ma bucur ca v-am cunoscut, cu respect,Traian. :)
 

Ioana  acum 8 ani - 5 Ianuarie 2016 09:48  

sa-ti fie de bine, Traian. Mai am cateva reteta cu midii foarte reusite: [link] Oricand ai vreo nelamurire culinara, sunt aici!
 

donfernando54  acum 8 ani - 6 Ianuarie 2016 00:06  

Multumesc mult Ioana, ma bucur sa vad o femeie asa simpatica si asa talentata, cu simpatie, Traian.
In orice caz zilele urmatoare o sa incerc reteta aceasta si o sa te contactez, sa-ti spun cum a iesit. Somn usor. :)
 

Roxana Ghinea  acum 8 ani - 12 Februarie 2016 11:21  

cea mai buna "metoda" (din punctul meu de vedere) de a consuma minunatele midii. nici nu se compara cu varianta cu sos de rosii. buna cu o focaccia de casa si un vin alb rece iar mie personal imi place si cu o salata verde langa =P~ =P~ =P~
 

Popescu  acum 8 ani - 29 Februarie 2016 00:14  

Asa ceva!!!!!este bestial.e prima reteta care am gasit o cand am cautat pe net...,prima facuta si unica ramasa:))).eu le prepar mereu asa.si eu si jumatatea mea suntem foarte incantati de aceasta reteta.doar ca mancam prea multa paine pt ca sosul este bestial.recent am fost in afara si am comandat la un restaurant de prestigiu midii....am ramas la concluzia ca nu vom mai manca decat acasa dupa reteta ta!!!iti multumim!
 

Paula  acum 6 ani - 14 Iunie 2017 22:35  

Pe
Linga usturoi incercati cu tulpini taiate bucatele
Mici de Apio sau telina f gustos
 

mihai  acum 6 ani - 30 Iulie 2017 18:12  

am folosit midii congelate si la final nu s- au deschis decat vreo jumatate de cm.....trebuia sa le arunc?
cand se folosesc midii congelate mai este nevoie sa verific daca sunt inchise toate la inceput?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...