Retete Culinare : e-Retete

 

Midii in sos de vin si usturoi

Categorii: Retete cu peste si fructe de mare, Retete rapide, Retete simple, Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

 
Midii in sos de vin si usturoi. Imagini pas cu pas pentru midii in sos de vin si usturoi

Metoda mea preferata de a gati midiile. Le-am incercat si cu alt sos, dar nici unul nu mi s-a parut atat de potrivit. Le recomand pentru o masa extravaganta alaturi de persoana iubita.

Cand cumparati midiile, verificati-le prima data cu ochiul (sa fie toate cochiliile inchise), apoi cu nasul (sa miroasa a apa de mare, nu a peste mort). Si cereti intotdeauna o punga din spate, nu le luati pe cele expuse pe gheata.

Ingrediente pentru Midii in sos de vin si usturoi

1.5 kg midii
2 linguri ulei masline
1 lingura buna unt
6 catei usturoi
100 ml vin alb sec (Sauvignon Blanc, Chablis, Chardonnay)
1/2 legaturica patrunjel
1-2 linguri suc de lamaie
sare, piper

Portii: 2-3

Midii in sos de vin si usturoi - Preparare

  1. Se curata midiile: se pun intr-un vas cu apa rece. Alaturi se pune alt vas cu apa rece. Se ia fiecare midie si se curata de "mustati" tragand de ele in partea opusa balamalei cochiliei. Se curata cochilia frecand-o energic cu un buretel de sarma sub jet de apa. Depunerile calcaroase se curata cu lama unui cutit (unele vor merge jos, altele nu, curatati cat se poate). Se pune midia curatata in vasul cu apa curata. Atentie, daca midia e deschisa se arunca.
    Cand toate midiile sunt curatate se mai clatesc in cateva ape. Se scurg bine de apa chiar inainte de a le gati.
  2. Intr-o tigaie larga se incinge uleiul si untul. Se adauga 4 catei usturoi striviti si se calesc scurt, doar pana incep sa miroasa. Se adauga vinul si se aduce la fierbere.
  3. Se pun midiile in tigaie si se amesteca bine. Se acopera cu capac si se lasa 5 minute. Se verifica daca s-au deschis toate midiile in acest timp si daca nu, se amesteca in ele, se pune iar capacul si se mai lasa max. 5 minute.
  4. Se scot midiile cu o paleta cu gauri pe un platou incapator.
  5. Sosul ramas in tava fierbe la foc mare timp de 5 minute, cat sa scada un pic. Se adauga usturoiul ramas strivit, patrunjelul tocat fin si sucul de lamaie. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
  6. Se toarna sosul peste midii.
  7. Se servesc cu paine proaspata si felii de lamaie, alturi de un pahar cu vin alb (cel pe care l-ati folosit la gatit). Daca nu vreti sa consumati multa paine pentru a inmuia in sos, puteti folosi o cochilie pe post de lingura, cu care sa beti sosul. Sau se pot servi peste paste. Midiile care nu s-au deschis nu se consuma.

 
Click pe imagini pentru a mari

Midii aburinde
Midii aburinde

 

5 38

 

 

Retete similare 

Orez cu midii Midii in sos de rosii si feta
Orez cu midii Midii in sos de rosii si feta
Midii inabusite cu sos de rosii si chorizo Midii marinate
Midii inabusite cu sos de rosii si chorizo Midii marinate

O persoana a incarcat o fotografie cu "Midii in sos de vin si usturoi". Vezi fotografia

 

Comentarii

Laura_G  acum 2 ani 25 August 2011 10:49  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

Vai ce bunatate! Midiile se curata de nisip foarte usor daca sunt lasate cateva ore in apa rece foarte sarata - vor 'scuipa' nisipul in aceste fel.
 

Mara Manole  acum 2 ani 25 August 2011 15:03  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

Vaaaiiii, am mancat saptamana trecuta la Agigea o tava imensa plina cu midii proaspete, abia scoase din mare! Am si o poza pe undeva, o gasesc si o pun pe Fbook Doamna care ni le-a pregatit a pus peste ele leustean, nu patrunjel, si desi nu-mi imaginam combinatia, au fost extraordinar de bune!
 

Darvenia Darvi  acum 2 ani 26 August 2011 09:10  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

foarte bune eu le mai fac cum faci tu, dar si cu rosi din conserva pasate cu chilli si un pic de oregano si busuioc foarte putin si las midiile sa fiarba un pic in sosul cu rosii ies super bune
 

iulianic  acum 2 ani 26 August 2011 10:12  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

In piata principala din oraselul Lovran - Croatia, la o terasa instalata chiar pe caldaram, se mancau scoici. Singura specialitate care se servea erau scoicile cu usturoi. Toata piata mirosea a usturoi, iar mesele erau pline se cochilii golite de gurmanzii impatimiti. Doi bucatari (mai bine zis preparatori de scoici) in tinuta de marinar, ofereau celor care asteptau la rand cu farfuria in mana, una sau doua palete mari cu scoici. Probabil ca scoicile au trecut anterior prin alte etape in procesul de preparare, dar ceea ce vedea vizitatorul era un vas imens de inox, cu diametrul de vreo 2 m, in care sfaraiau scoicile stropite din cand in cand cu sos de usturoi.
M-am apropiat sa studiez in amanunt acest proces cu totul inedit pentru mine, iar unul din bucatari mi-a oferit o scoica. Pentru ca ezitam, a desfacut-o si a mancat-o el in fata mea, dupa care mi-a oferit alta. Am acceptat-o desi nu sunt o pofticioasa. Eram fascinata de spectacol. Cand am intrebat cat costa o portie mica (voiam sa-i fac o surpriza surorii mele ramasa la hotel in Opatija), a luat o farfurie si mi-a oferit gratuit o portie.
Dupa aceasta experienta, pentru mine Lovran inseamna mai mult decat un orasel turistic. Inseamna ospitalitate, darnicie, inima deschisa si... scoici cu usturoi.
 

Ioana  acum 2 ani 26 August 2011 12:13  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

ce amintiri frumoase... in nord e zona scoicilor, sunt crescute in fiordul din nordul Rovinj-ului.
 

ramisimion  acum 2 ani 27 August 2011 11:34  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

Imi plac mult midiile cu usturoi, dar si mai mult cele in sos Provencal. Am mancat vara trecuta in regiunea Provence in orasul Antibes. Ce amintiri frumoase mi-ai trezit! Multumesc, Ioana!
Cred ca ar trebui sa vizitezi zona Provence, o sa-ti placa mult, mai ales ca "iubesti" ierburile Provence, foundant au chocolat, creme brulee...
 

omniscop  acum 2 ani 3 Septembrie 2011 09:17  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

rare ori Chardonnay-urile sunt seci; cel de Murfatlar e chiar foarte dulce
 

Ioana  acum 2 ani 3 Septembrie 2011 09:36  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

sunt de toate tipurile, dar eu l-am baut cel mai adesea sec. uite unul sec daca te intereseaza Chardonnay Sole, l-am degustat si este bun: [link]
 

romulus prisiceanu  acum 2 ani 27 Noiembrie 2011 11:49  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

midii cu leustean am mancat si la balchick si dalboka,super...
 

Ioana  acum 2 ani 27 Noiembrie 2011 13:34  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

da, combinatia peste+leustean este una castigatoare
 

sweetangel2686  acum un an 30 Ianuarie 2012 18:40  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

As dori sa primesc pe adresa ,mai sus mentionata retete cu tot ce tine de mareesti,fructe de mare,etc. VA MULTUMESC,ANTICIPAT.
 

Mara  acum un an 20 Martie 2012 11:31  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

Ne-am luat teapa. Am cumparat midii de la Real si nu au avut niciun pic de carnita, erau seci, mai mult ne-am amagit... . Dar ne trece, dimineata am luat calamari !
 

ioana ioana  acum un an 30 Aprilie 2012 17:47  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

Draga Ioana, si eu locuiesc in Cluj si ma gandeam ca poate tu stii un loc de unde se pot cumpara fructe de mare (midii, calamari, creveti etc.) cat mai proaspete .
Iti multumesc!

Cu mult drag IoanaR
 

Codruta  acum un an 4 Mai 2012 16:08  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

BUNA , EU AM CUMPARAT MIDII CONGELATE, IAR CAND AM DESCHIS PUNGA (ERAU VIDATE) SI LE-AM PUS IN BOL CU APA SA LE CURAT TOATE S-AU DESCHIS!! E NORMAL ASA? VA ROG MULT UN RASPUNS!
MULTUMESC!
 

Ioana  acum un an 4 Mai 2012 16:29  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

midiile erau congelate in cochilie? nu-mi amintesc sa fi vazut asa ceva... dar daca s-au deschis insemana ca sunt moarte, ceea ce e normal avand in vedere ca au fost congelate.
 

Codruta  acum un an 4 Mai 2012 16:56  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

da Ioana, erau congelate in cochiliet , le-am luat de la Metro.
cum sa le prepar?
 

Ioana  acum un an 4 Mai 2012 17:04  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

cred ca nu trebuiau curatate daca erau congelate cu tot cu cochilie. adica ma gandesc ca tot sucul din ele s-a dus cand le-ai pus in apa rece. cred ca era suficient sa le le arunci din punga direct in tigaie si sa le lasi pana se desfaceau (semn ca s-au decongelat).
pe pachet nu scrie cum se folosesc? (adica se decongeleaza la frigider sau se folosesc direct congelate).
 

Codruta  acum un an 4 Mai 2012 17:25  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

pe pachet nu scrie nimic , doar ca sunt pasteurizate si congelate
eu le-am decongelat in frigider si voiam sa le spal si sa le pregatesc dupa aceasta reteta
asa cum le-am vazut eu in punga nu imi facea impresia ca sunt curatate
tu de unde cumperi midii ? macar sa incerc si eu cu cele vii....
 

Ioana  acum un an 4 Mai 2012 17:28  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

vii iau de la Metro de pe gheata. ceri sa-ti aduca din spate, nu le lua pe cele afisate. de fiecare data cand am luat au fost bune.
daca sunt pasteurizate le poti folosi linistita asa cum sunt. poti urma reteta asta, chiar daca le-ai spalat... macar nu le arunci.
 

Codruta  acum un an 4 Mai 2012 17:32  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

multumesc frumos pentru sfaturi!
 

Cercel Aurelian  acum un an 21 Iulie 2012 14:01  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

daca vreti midii proaspete,le puteti gasii la Agigea la pescarie,7ron kg iar striidile 4 ron bucata!
 

Violeta  acum un an 8 August 2012 22:56  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

Eu am cumparat midii proaspete de la mare .Mi-au adus salvamarii ...un sac. Am preparat o mega-portie si restul curatate si spalate le-am congelat imediat in cochilie... O fi bine? Or avea ceva cand le facem? Ma gandeam sa le arunc in tigaie congelate... Are cineva vreo parere? A mai congelat cinva midii in cochilie?
 

Ioana  acum un an 9 August 2012 10:11  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

personal nu le-as fi congelat vii fiindca nu stii daca sunt si moarte printre ele. le-as fi inabusit, eventual (dar nu neaparat) scos din cochilie si abia apoi le-as fi congelat pe cele care s-au deschis.
dar poate stie cineva mai multe despre acest aspect...
 

Violeta  acum un an 9 August 2012 13:54  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

va spun eu daca mor...))
 

Ioana  acum un an 9 August 2012 13:59  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

nu mori, doar o mica intoxicatie si asta doar daca gasesti vreo scoica moarta
 

Violeta  acum un an 9 August 2012 16:30  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

Deci: Le-am pus in tigaie direct de la congelator! S-au deschis! Erau inchise 4 dintr-un KG. Le-am aruncat pe cele 4, le-am mancat pe restul. Fooooarte bun! O singura mentiune: Nu se mai deschid laaaarg. Se deschid mai putin, in medie cam 1 cm. Fica mea a mancat un castron si e totul inregula (Ea e cam alergica si cam sensibila.)
 

Madalina  acum un an 9 August 2012 16:53  

PRAZ

Incercati sa caliti si niste praz proaspat taiat rondele. Se potriveste foarte bine.
 

Oana  acum 11 luni 23 Februarie 2013 22:23  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

Reteta este fabuloasa...iau eu o iubitoare a fructelor de mare. Am facut-o deja de cateva ori...va dau un pont: la final, dupa ce se scot midiile si mai lasam sosul la fiert, am adaugat si cateva rosii cherry; merg la fix cu sosul si midiille, iar platoul arata minunat si colorat. PS nu sunt o bucatareasa reusita, dar retetele tale sunt explicate la fix. Pup.
 

ermir  acum 10 ore 18 Ianuarie 2014 22:12  

Re: Midii in sos de vin si usturoi

Foarte buna reteta , multumesc
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS