Calamari prajiti

Categorii: Retete din Grecia, Retete cu peste si fructe de mare

 

Calamari prajiti
Pinterest

Amintire din vacantele la mare.

Par usor de pregatit, insa adevarul e ca ii fac foarte rar acasa. Poate o data, de doua ori pe an... De ce? Pentru ca se lasa cu macel in bucatarie. Reteta implica trecerea calamarilor prin apa rece, o tehnica care duce la obtinerea unei cruste crocante si in acelasi timp usoare si fine, ca un aluat tempura. Din cauza asta insa, uleiul stropeste in toate directiile, iar folosirea unei site antistropire este obligatorie daca ii pregatiti in casa. Va dati seama ca e o activitate nici pe departe atat de romantica cum e mancatul calamarilor prajiti pe malul marii (cel putin pentru bucatar). Dar din cand in cand, cand uitam de macel si ne vine iar pofta de calamari prajiti stiu ca nimic nu ne poate impiedica sa-i pregatim.

Cateva sfaturi pentru reusita sigura:
- am folosit un tuci de fonta pentru prajire, in el uleiul se incinge foarte bine
- uleiul sa fie extrem de incins
- am folosi putin amidon in amestec cu faina pentru o crusta mai usoara
- apa rece ajuta la formarea unei cruste crocante
- nu inghesuiti calamarii in vas; prajiti-i in ture
- folositi calamari mai mici, cei mari sunt prea gumati pentru aceasta reteta

Ingrediente
Calamari prajiti

450 gr calamari mici
50 gr faina alba
1 lingura amidon
mult ulei pentru prajit
sare, piper negru, oregano

Portii: 2

Preparare
Calamari prajiti

  1. Intr-un bol se pun 1-2 cani cu apa si se da la congelator cam cu o ora inainte de a prajii calamarii. Aveti nevoie de apa rece ca gheata. Puteti de asemenea sa folositi apa cu cuburi de gheata in ea, daca va e mai comod.
  2. Se curata calamarii folosind instructiunile de aici. Se taie tuburile inele de 1/2 cm, iar tentaculele se lasa intregi. Se pun pe servetele de hartie sa se scurga bine de apa.
  3. Faina se amesteca cu amidonul.
  4. Se pune ulei (cam 1/2 l) intr-un vas larg si adanc si se incinge la foc mare cam 7-8 minute. Uleiul trebuie sa ajunga la 190C ca sa obtineti o crusta crocanta si "light".
  5. Puneti calamarii in faina si amestecati-i cu mainile pana sunt acoperiti complet. Asezati langa plita si vasul cu apa rece.
  6. Luati cate o bucata de calamar din faina, scufundati-o rapid in apa rece si apoi puneti-o in ulei. Repetati pana ati pus in ulei calamari, dar fara sa fie inghesuiti. Prajiti pana capata o culoare aurie deschisa (intre 1-2 minute). Scoateti calamarii cu o paleta cu gauri si puneti-i pe servetele, sa se absoarba grasimea in exces. Repetati prajirea in ture, pana terminati toti calamarii.
    * din cauza apei, calamarii stropesc destul de tare cand ii puneti in ulei, recomand folosirea unei site antistropire cand ii prajiti in casa
  7. Presararati calamarii prajiti cu sare, piper si oregano. Serviti imediat stropiti cu multa lamaie sau maioneza cu usturoi.
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 1)  

 

Calamari umpluti

1 Septembrie 2009

Calamari umpluti

Calamari la grill

16 Aprilie 2008

Calamari la grill

 

 

josephinnejose  acum un an - 30 Ianuarie 2014 13:56  

Re: Calamari prajiti

mie imi plac de mor calamarii prajiti..asa cu un sos de usturoi...vai ce bunatate imi e pofta
 

Ioana  acum un an - 30 Ianuarie 2014 14:06  

Re: Calamari prajiti

da... inca n-am auzit pe nimeni sa nu-i placa. si cei care nu manaca fructe de mare sunt incantati de calamari.
 

Bogdan Pavel  acum un an - 30 Ianuarie 2014 16:12  

Re: Calamari prajiti

nu stiam de modalitatea asta de prajit....dar vorba ta ....e macel in bucatarie.....in schimb sunt atat de buni
 

Marcelina Paunescu  acum un an - 30 Ianuarie 2014 23:23  

Re: Calamari prajiti

Multumesc mult Ioana pt sfaturile foarte pretioase. Nu stiam absolut nimic despre tehnica asta. Eu mananc des calamari si ma ajuta f mult sa cunosc lucruri cu privire la tehnica prajirii. Ma crezi ca inainte sa pregatesc ceva, fac ce fac si consult site-ul tau? vesel
 

Cristina  acum un an - 31 Ianuarie 2014 09:17  

Re: Calamari prajiti

Mor dupa fried calamari,( cum le spun grecii) imi plac la nebunie, dar cred ca totusi voi astepta vara si voi manca in Grecia in fiecare zi, mai ales cu sosul lor de usturoi, o bunatate.
Dar cum nu se stie niciodata , ce pofte si idei mai vin, spune-mi te rog unde gasesc sita antistropire, sau cum arata. Merci!
 

Ioana  acum un an - 31 Ianuarie 2014 09:27  

Re: Calamari prajiti

asta e sita antistropire: [link] eu o am de la Ikea, dar acum am vazut-o si pe la metro.
e deasa si are manerul ala sa o poti manevra usor. se pune pe tigai cand exista riscul sa stropeasca si nu doresti sa folosesti capacul (ca sa nu se inabuse mancarea). eu o pun si cand fac polenta vesel
 

Cristina  acum un an - 31 Ianuarie 2014 09:44  

Re: Calamari prajiti

Multumesc, am sa caut zilele acestea si cine stie, poate vom papa calamari iarna.
 

seo  acum un an - 23 Februarie 2014 20:06  

Re: Calamari prajiti

nu sunt mare fan fructe de mare, insa sincer mi s-a facut pofta cand am vazut poza si am citit articolul :D imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Vlad  acum un an - 13 Aprilie 2014 13:13  

Re: Calamari prajiti

Foarte buna reteta si eu am facut-o de multe ori si am 15 ani sunt foarte pasionat de bucatarie .As manca fructe de mare toata ziuavesel).Pofta mare. imi e pofta
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus