Dulceata de prune cu stafide si nuci

Retete cu fructe Retete de gem si dulceata

Reteta Dulceata de prune cu stafide si nuci

Poate fi folosita la clatite, tarte sau umpleti foetaj cu aceasta dulceata de prune. Cea mai buna dulceata de prune, cu ea mi-am impresionat multi prieteni.

Sa folositi prune mai tari, mai necoapte, chiar daca sunt acrisoare un pic, fiindca nu se vor distruge in timpul fiertului.

Si puteti sa va jucati putin cu cantitatea de zahar, la 500 gr pe care le-am pus, dulceata mea de prune a iesit mediu de dulce si era putin acrisoara de la citrice, dar eu personal as fi preferat un pic mai putin dulce (asta nu ne-a oprit sa terminam deja jumatate de borcan), la tura urmatoare pun 400 gr zahar.

Ingrediente

1 kg prune tari
500 gr zahar
1 baton scortisoara
1 portocala mica
1/2 lamaie
150 gr stafide
150 gr nuci

  1. Portocala si lamaia le taiati felii foarte subtiri si le scoateti samburii, daca au.
    Prunele le desfaceti in doua si scoateti samburii.
  2. Intr-o oala cu fund mai gros sau teflonata puneti 50 ml apa, prunele, citricele, batonul de scortisoara si turnati zaharul deasupra. Amestecati usor. Puneti pe foc mic si supravegheati pana se topeste zaharul, amestecan din cand in cand. Prunele vor lasa suc si incet, incet prunele vor fi acoperite. Cand incepe sa fiarba, dulceata va face o spuma roz. Din momentul in care vedeti spuma roz, lasati compotul pe foc mic (cat sa bolboroseaca putin) 25 minute. Amestecati rar si usor sa nu zdrobiti fructele.
  3. Spalati 2 borcane de 800gr, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
  4. Dupa cele 25 min., adaugati stafidele si nucile in compot, amestecati si mai lasati pe foc 1 minut.
  5. Puneti dulceata in borcanele sterilizate, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus si lasati asa 10 min. sa se faca vid.
  6. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Prunele cu zahar, scortisoara si citrice

Prunele cu zahar, scortisoara si citrice

Incepe sa fiarba... lasati 25 min pe foc

Incepe sa fiarba... lasati 25 min pe foc

A fiert, adaugati nucile si stafidele

A fiert, adaugati nucile si stafidele

Borcanele intoarse pentru 10 min.

Borcanele intoarse pentru 10 min.

Dulceata de prune cu stafide si nuci

Dulceata de prune cu stafide si nuci

Gustati, va rog!

Gustati, va rog!

Comentarii (31)

 

Ultimele comentarii

MariAna  acum 10 ani - 1 Septembrie 2013 14:18  

Am facut si eu reteta ieri. Gustul e deosebit, insa mi se pare putin cam fluida si mi-e teama ca nu o sa reziste peste iarna. Asa a iesit si a ta, Ioana? Din poze asa as zice. :-)
 

Ioana  acum 10 ani - 2 Septembrie 2013 10:14  

MariAna, e mai fluida dulceata. dar dupa ce se raceste si sta cateva zile la racoare siropul se va ingrosa si va rezista bine. exact asa e si la dulceata de afine.
dulceturile care au in compozitie nuca, fistic sau alte nuci au termen de garantie mai scazut, dar tot rezista peste iarna.
 

MariAna  acum 10 ani - 3 Septembrie 2013 10:58  

Ioana draga, mai am doar un borcanel, restul a fost servit in weekend prietenilor si vecinilor, care au spus toti: deosebita. :-) Asa ca nu cred ca pe ultimul il va apuca iarna. Imi pare rau ca nu am facut si dulceata de caise cu fistic, acum nu prea mai am sanse sa gasesc caise...
 

Ioana  acum 10 ani - 3 Septembrie 2013 13:04  

ce pacat MariAna, cea cu fistic a devenit preferata lui Radu. dar macar poti pune inca o tura de dulceata de prune :)
 

maryana64  acum 10 ani - 10 Septembrie 2013 14:24  

va rog sa-mi spuneti daca kg de prune este cu samburi sau dupa ce se scot samburii
 

Ioana  acum 10 ani - 10 Septembrie 2013 14:27  

cu samburi
 

popica  acum 10 ani - 11 Septembrie 2013 13:20  

eu am pus nucile crude ,dar este super-buna
 

Senni  acum 10 ani - 18 Septembrie 2013 19:23  

Am facut-o si noi in cantitatea data de tine, ne-au iesit 3 borcane de 250ml si unul de 500 ml. Miroase foarte bine si are gust foarte bun. Multumim Ioana!
 

Nicodin  acum 9 ani - 12 Septembrie 2014 23:29  

Foarte gustoasa reteta. Multumesc, Nico
 

irina  acum 9 ani - 15 Septembrie 2014 12:42  

Anul acesta trebuie sa fac doua portii. E foarte buna la crostate. Mai pui deasupra doua mere feliate si ai un desert plin de arome si usor de facut.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...