Focaccia fara framantare cu oregano

Retete aluaturi Retete din Italia Retete de post

Reteta Focaccia fara framantare cu oregano

Focaccia fara framantare – crocanta la exterior, pufoasa in interior si 100% fara stres šŸ™Œ

  • Ingrediente simple: faina, drojdie, apa, ulei de masline, sare și oregano.
  • Timp de lucru efectiv: < 10 minute
  • Rezultatul: o paine italiana artizanala cu crusta aurie, miez pufos si aroma incredibila.

šŸ’” Nu ai nevoie de mixer, nici de muschi – doar un bol, o lingura si putina rabdare pentru dospire.

šŸ“Œ Salveaza reteta pentru weekendul care vine si spune-mi cum ti-a iesit!

Ā 

Ingrediente

500 gr faina alba tip 0 (am folosit faina Caputo pentru pizza/focaccia)
6 gr drojdie uscata (am folosit drojdie Caputo)
420 gr apa calduta
7 linguri ulei de masline
15 gr sare
oregano uscat, fulgi de sare

Calorii: 2343 cal
Pret: 15 RON

Ā 

Cum se prepara focaccia fara framantare cu oregano

  1. Intr-un bol incapator se amesteca cu o lingura faina, drojdia si sarea. Se adauga apoi apa calduta si uleiul de masline si se amesteca pana faina este absorbita complet. Aluatul nu trebuie framantat in acest moment. Se acopera bolul cu folie de plastic si se lasa 15 minute la crescut.
  2. Cu mainile umede se fac 4 intinderi a aluatului direct in bol astfel: se prinde aluatul din partea opusa voua, se trage in sus si se lasa peste aluatul din vas (practic se pliaza in doua). Rotiti bolul la 90 de grade si repetati intinderea/impaturirea. Mai faceti aceasat miscare de doua ori la 90 grade si astfel veti avea cele 4 intinderi.Ā 
    * gasiti aici un video cu cele 4 intinderi
  3. Se acopera iar bolul si se mai lasa la crescut 15 minute.
  4. Se repeta intinderile inca o data (dar ideal ar fi de inca 2 ori daca aveti timp, cu pauza de 15 minute intre ele).
  5. Dupa ultima intindere se acopera vasul si se lasa la crescut intre 1-1.5 ore (daca e f cald afara poate dura doar o ora; urmariti aluatul sa fie dublat in volum, cu bule si cand miscati vasul sa tremure ca o piftie).
  6. Cu mana data cu ulei desprindeti usor aluatul de pe vas si il lasati sa curga direct in tava in care il veti coace (de 30 x 30 cm). Tava o tapetati cu hartie de copt inainte si ungeti hartia peste tot, inclusiv pe margini, cu 3 linguri ulei de masline.
  7. Prindeti aluatul in partea opusa voua, il intindeti in sus si il pliati peste. Intoarceti vasul la 180 de grade si repetati intinderea. Bagati mainile dedesubtul aluatului si cu grija il intoarceti cu susul in jos.
  8. Introduceti tava intr-o punga de plastic mare (aveti grija sa nu atinga aluatul) si lasati la crescut in tava inca 1-1.5 ore. Aluatul se va intinde in tava si va creste si va fi plin de bule deasupra. Daca aluatul nu s-a intins in toata tava, bagati mana dedesubt si trageti-l inspre partile neacoperite.
  9. Picurati restul de 3 linguri de ulei de masline peste aluat si cu degetele unse cu ulei faceti indentatiile specifice. Apasati cu degetele pe toata suprafata pana simtit usor fundul tavii.
  10. Presarati oregano din belsug peste focaccia, apoi presarati sare grunjoasa (sau fulgi).
  11. Se coace focaccia pe cel mai de jos nivel din cuptorul preincins la 220C, timp de 30 minute, cu caldura sus-jos, pana e rumena deasupra.
  12. Scoateti focaccia din tava si o lasati 10 minute sa se racoreasca, apoi daca doriti puteti sa picurati inca 2 linguri de ulei extravirgin peste crusta. E mai buna in ziua in care e coapta, dar se pastreaza bine inca 2 zile. Este ideala pentru sandwichuri.

Aluatul amestecat cu lingura

Aluatul amestecat cu lingura

Aluatul dupa prima intindere

Aluatul dupa prima intindere

Alautul rasturnat in tava, inainte de crestere

Alautul rasturnat in tava, inainte de crestere

Aluatul crescut in tava

Aluatul crescut in tava

Miez pufos

Miez pufos

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...