Lamai murate. Imagini pas cu pas pentru lamai murate

Lamai murate

O reteta de influenta marocana, care poate suna ciudat pentru noi, romanii. Insa lamaile, care se mureaza in propriul suc, se inmoaie si astfel pot fi folosite in tocanite, salate, sosuri, dressinguri sau pentru a face unt aromat cu ierburi.

In general se foloseste doar coaja acestor lamailor - trecuta sub jet de apa ca sa eliminati excesul de sare si apoi taiata fasii subtiti - iar pulpa se elimina. Dar ca sa nu aruncati o asemenea bunatate, puteti stoarce pulpa in tifon si sucul obtinut il folositi pentru dressinguri.

Ingrediente
Lamai murate

5 lamai (+2 lamai de rezerva, in caz ca nu sunt suculente)
5 linguri sare (de mare daca e posibil)
1 ardei iute
3 frunze dafin

Preparare
Lamai murate

  1. Spalati bine lamaile si le puneti 10 minute in apa fierbinte daca nu sunt bio.
  2. Crestati fiecare lamaie in 4, dar nu pana la baza, trebuie sa rama prinse. In fiecare lamaie introduceti cca 2 lingurite sare de mare.
  3. Turnati o lingura de sare pe fundul unui borcan de 400 ml.
  4. Introduceti lamaile in borcan. Vor intra greu si trebuie sa le presati bine. La inceput vor intra doar 4 lamai (dar asta depinde si de marimea lor). Ca sa le presez mai bine am folosit pistilul pentru usturoi. Lamaile le presati pana lasa suc mult. Intre lamai introduceti foile de dafin si ardeiul iute taiat rondele, plus putin chili daca ardeiul nu e foarte iute.
    * a doua zi, lamaile s-au mai inmuiat si s-au asezat in borcan asa ca am putut introduce si a cincea lamaie.
  5. Turnati deasupra lamailor inca o lingura de sare.
  6. Inchideti borcanul cu capac si lasati-l 3 zile la temperatura camerei. In fiecare zi deschideti borcanul si presati lamaile ca sa lase cat mai mult suc.
  7. In a treia zi sucul ar trebui sa acopere complet lamaile. Daca nu s-a intamplat asta, stoarceti suc proaspat de la inca 1 - 2 lamai si turnati in borcan astfel incat sucul sa le acopere.
  8. Introduceti la frigider borcanul si lasati la murat 3 saptamani, apoi pot fi folosite in tocanite, salate, sosuri, dressinguri.
 
Umplem lamaile cu sare

1. Umplem lamaile cu sare

Le apasam in borcan

2. Le apasam in borcan


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 6)  

 

Crema de lamaie

5 Februarie 2015

Crema de lamaie

Lamai in sirop

6 Ianuarie 2015

Lamai in sirop

Parfait cu lamaie

2 Iulie 2014

Parfait cu lamaie

Lamai Meyer

1 Februarie 2014

Lamai Meyer

 

 

Carmen  acum 5 ani 25 Aprilie 2009 13:38  

Re: Lamai murate

Am vazut aceasta reteta de lamai murate in urma cu cativa ani,la emisiunea lui Jamie Oliver. Dar el nu le prepara asa. Reteta sa era urmatoarea:se iau lamai,se spala si se cresteaza,apoi se pun intr-un borcan ce se inchide etans si se pune sare de mare pana sus,la 'gura' borcanului,caci ele trebuie sa fie acoperite se sare. Se mai pot adauga in borcan:boabe de piper,frunze de dafin,rozmarin,chili sau usturoi-catei intregi. Se pune borcanul in frigider,intr-un colt mai intunecat pentru cateva saptamani. In acest timp,borcanul se mai scutura din cand in cand,pentru a se topi toata sarea. Sunt foarte bune alaturi de peste. Dar cred ca si reteta aceasta data de dumneavostra este buna. Merita incercata! Mult succes in continuare!
 

Ioana  acum 5 ani 25 Aprilie 2009 16:19  

Re: Lamai murate

am vazut si reteta lui Jamie, de fapt acum cativa ani am si facut-o. singurul lucru care nu mi-a placut a fost ca era multa sare, si deasupra lamaile dupa o vreme, nefiind in lichid (nu s-a topit sare nicicum, desi l-am agitat) au facut "floare" si le-am aruncat. cele de jos au fost bune.
asa stiu sigur ca toate lamaile sunt in lichid si nu se strica repede. la arome, se poate pune ce vrei, marocanii obisnuiesc sa puna si un baton de scortisoara, dar l-am evitat, nu ma impac cu scortisoara decat in dulciuri.

a, am uitat sa specific ca eu n-am tinut atunci lamaile la frigider ci afara (dar la rece) si poate de aia s-au mucegait usor deasupra
 

ildi  acum 5 ani 14 Septembrie 2009 11:49  

Re: Lamai murate



am mai gasit reteta asta mai demult pe un site, ingredintele erau la fel doar ca se adauga si apa.

??=??

si imi place foarte mult site-l acesta, e pe gustul meu
 

Ioana  acum 5 ani 14 Septembrie 2009 12:11  

Re: Lamai murate

se poate pune si apa. daca dupa ce apesi bine lamaile in borcan nu sunt acoperite complet de sucul lor completezi cu apa calduta...
 

alinuta  acum 5 ani 30 Ianuarie 2010 11:22  

Re: Lamai murate

super e reteta..si sunt foarte gustoase alaturi de un peste
 

costi  acum 4 ani 12 Iunie 2010 19:21  

Re: Lamai murate

La ce retete se pot folosi?
 

Ioana  acum 4 ani 12 Iunie 2010 21:26  

Re: Lamai murate

la puiul cu lamai murate: [link]
 

costi  acum 4 ani 13 Iunie 2010 00:05  

Re: Lamai murate

Ma gandeam ca poate mai ai si alte retete unde le pot folosi.
 

Mihai  acum 3 ani 22 Iulie 2011 11:28  

Re: Lamai murate

daca vreti lamai crescute de voi stiu un blog [link]
 

sonia  acum 3 ani 8 Noiembrie 2011 20:23  

Re: Lamai murate

ah..de mult caut aceasta reteta..ca am auzit foarte gustoasa
 

ofelia  acum 3 luni 6 Ianuarie 2015 19:16  

Re: Lamai murate

Eu am vazut o reteta asemanatoare tot pe Paprika , la Ziua libera a lui Chuck. A fost la fel ca cea prezentata de tine, doar ca el a zis ca se foloseste numai coaja de lamaie pentru aromatizat diferitele mancaruri pentru ca restul lamaii nu are gust bun! Asa este?
 

Ioana  acum 3 luni 7 Ianuarie 2015 06:21  

Re: Lamai murate

ofelia, sunt bune lamaile intregi. incearca sa alegi lamai cu coaja mai subtire, atunci si partea alba va fi mai subtire si sunt mai bune decat cele cu coaja groasa si buretoasa.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus