Placinta cu mere

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Placinta cu mere
Pinterest

Ceva vechi si ceva nou. O placinta clasica cu mere si o tehnica noua de preparare a aluatului pentru placinte. Asadar, aveti tema pentru weekend vesel Si va garantez, ca daca stapaniti aceasta reteta, veti face cele mai bune cruste de placinte, tarte si quiche ever. Pur si simplu se topeste in gura acest aluat. Placinta iese inalta de 1.5 cm, e delicata si are un gust proaspat. Ma simt ca un maestru patiser francez vesel

Ingrediente
Placinta cu mere

Pate brisee

200 gr faina alba
160 gr unt rece
6 linguri apa rece

Umplutura

1.5 kg mere
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la 1/2 lamaie
5 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1/4 lingurita scortisoara
3 cuisoare
1 lingura unt

Preparare
Placinta cu mere

  1. Untul (rece, de la frigider) si apa pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati apa si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se imparte aluatul in doua parti egale. Se aplatizeaza cu mana sub forma de discuri si se dau la frigider timp de 30 minute.
  6. Fiecare bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
  7. Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  8. Intindeti iar bucatile de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei.
  9. Dati aluatul la frigider pana e gata umplutura.
  10. Pentru umplutura: se curata merele de cotoare si se dau pe razatoarea mare. Se stropesc cu suc de lamaie.
  11. Intr-o tigaie larga se topeste untul si se adauga merele impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si cuisoarele. Se calesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. La final adaugati scortisoara dupa gust si dregeti de zahar daca e nevoie. Se lasa umplutura sa se racoreasca.
  12. Puneti hartie de copt pe fundul unei tavi de 20 x 24 cm.
  13. Pe masa de lucru data cu faina, intindeti prima bucata de aluat o foaie subtire de dimensiunea tavii. Acum, aluatul se intinde foarte bine, fara sa crape. Cu o rola de patiserie, decupati marginile, astfel incat sa fie drept aluatul. Asezati-l in tava. Dati tava la frigider pana intindeti a doua foaie.
  14. Intindeti a doua bucata de aluat, foaie identica cu prima. Decupati-o si pe ea sa aiba margini drepte.
  15. Puneti merele in tava, peste prima foaie. Asezati a doua foaie deasupra lor. Intepati aluatul din loc in loc cu o furculita.
  16. Coaceti placinta de mere la 220C, timp de 45 minute.
  17. Placinta se taie bucati cand e rece. Se presara cu zahar pudra vanilat, daca doritit. Se poate servi cu un glob de inghetata de vanilie.
 
Placinta cu mere - Faina amestecata cu unt

1. Faina amestecata cu unt

Placinta cu mere - Pe masa de lucru, inainte de fraisage

2. Pe masa de lucru, inainte de fraisage

Placinta cu mere - Fraisage

3. Fraisage

Placinta cu mere - Alautul dupa primul fraisage, e inca nisipos

4. Alautul dupa primul fraisage, e inca nisipos

Placinta cu mere - Aluatul dupa al doilea fraisage

5. Aluatul dupa al doilea fraisage

Placinta cu mere - Aluatul impartit in doua bucati egale

6. Aluatul impartit in doua bucati egale

Placinta cu mere - Prima intindere

7. Prima intindere

Placinta cu mere - Impaturire in 3

8. Impaturire in 3

Placinta cu mere - Foaia finala

9. Foaia finala

Placinta cu mere - Foaia in tava

10. Foaia in tava

Placinta cu mere - Merele calite in tava

11. Merele calite in tava

Placinta cu mere - A doua foaie deasupra

12. A doua foaie deasupra

Placinta cu mere - Placinta cu mere

13. Placinta cu mere


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 26)  

 

Placinta cu branza si smantana

27 Noiembrie 2014

Placinta cu branza si smantana

Placintele pe gratar

18 Octombrie 2013

Placintele pe gratar

Placintele cu branza gratinate

11 Septembrie 2013

Placintele cu branza gratinate

 

 

Alezy  acum 2 ani - 1 Martie 2013 11:43  

Re: Placinta cu mere

bun bun.. foarte interesant procedeul, doar ca mi se pare putin complicat si iti trebuie ceva timp pentru preparare, dar e de incercat. vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 1 Martie 2013 11:46  

Re: Placinta cu mere

partea buna e ca se poate face in avans si aluatul gata preparat se poate pastra la frigider 3 zile. probabil se poate pastra si la congelator, dar inca n-am incercat.
 

Parisienne  acum 2 ani - 1 Martie 2013 12:44  

Re: Placinta cu mere

Ce fel de quiche este quiche ever, de care vorbesti la inceput? Cunosc multe tipuri de quiche, am locuit in Franta aproape 30 de ani dar de acest quiche n-am auzit, poate esti asa amabila sa ne dezvalui si noua reteta. Multumiri anticipate!
 

Silvia Marinescu  acum 2 ani - 1 Martie 2013 12:56  

Re: Placinta cu mere

imi e pofta CE BUNATATE,ESTE BINE CAND CINEVA ITI AMINTESTE DE RETETE MAI VECHI SI LE PUTEM FACE.SA AI O PRIMAVARA FRUMOASA
 

Ioana  acum 2 ani - 1 Martie 2013 14:06  

Re: Placinta cu mere

Parisienne, e doar expresia "cel mai bun quiche ever", adica "vreodata".
 

Ioana  acum 2 ani - 1 Martie 2013 14:06  

Re: Placinta cu mere

Silvia, primavara frumoasa si tie!
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani - 1 Martie 2013 17:13  

Re: Placinta cu mere

Ouiiiii !...il est savoureux ! Inteleg ca daca-l framanti i-ai stricat "dichisul" ? Si inca ceva : observ ca n-ai pus nimic intre prima foaie si stratul de mere... Ar trebui sa alegem un anumit fel de mere ? N-au lasat zeama ? (stii tu : faza cu gris, pesmet, etc)...
 

Ioana  acum 2 ani - 1 Martie 2013 17:24  

Re: Placinta cu mere

exact Simona, fara framantare la acest gen de cruste. daca framanti aluatul se dezvolta glutenul si asta va determina ca la final crusta sa nu fie faramiciosa (in sensul bun). daca o faci prin aceasta metoda, vei simti cum crusta se dizolva in gura.
eu am ales sa calesc merele inainte, deci nu au lasat suc si foaia de jos nu s-a inmuiat. gris/pesmet se pune daca folosesti merele rase crude direct pe aluat.
 

Doris  acum 2 ani - 1 Martie 2013 19:02  

Re: Placinta cu mere

mmmmm.....ce bine arata.Am incercat mai multe retete,si toate mi-au iesit super.Cand vreau sa gatesc ceva,ma uit intotdeauna pe pagina ta,de fiecare data gasesc reteta pe care vreau sa o fac.Multumesc Ioana vesel vesel vesel
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani - 1 Martie 2013 19:53  

Re: Placinta cu mere

'Nteles ! Ce-o sa-i mai placa lui Ionut, ca numa' ce-o vazut poza si-o zis : no, asa ! placinta cu mere, cu placinta putina si cu mere multe...
 

ana  acum 2 ani - 1 Martie 2013 22:02  

Re: Placinta cu mere

penru sambata am tema d casa cred ca st ff buna.o primavara frumoasa iti doresc
 

CRINA IOAN  acum 2 ani - 2 Martie 2013 09:32  

Re: Placinta cu mere

Doamne nu pot sa cred ce voie mi-a venit sa fac placinta asta,sper sa imi iasa pt ca mie de obicei nu imi sunt apreciate dulciurilevesel))
Felicitari ,esti master chef pt mine:X
 

Laura Aioani  acum 2 ani - 2 Martie 2013 17:03  

Re: Placinta cu mere

Ioana, cele 6 linguri de apa rece se adauga la inceput peste faina? Multumesc
 

Ioana  acum 2 ani - 2 Martie 2013 17:24  

Re: Placinta cu mere

da, la pasul 2 la final. am uitat-o vesel
 

dana  acum 2 ani - 2 Martie 2013 23:11  

Re: Placinta cu mere

buna ioana,
super reteta, acum ma uit la ea in cuptor si o astept sa iasa de acolo vesel
am urmat procedeul insa la final mi-am dat seama ca mai mult o framantam vesel oricum arata bine si sigur o sa fie si buna.
iti multumesc si weekend placut in continuare!
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2013 10:44  

Re: Placinta cu mere

cum a iesit, dana?
stiu ca esti tentata sa faci aluatul sa iasa cat mai omogen si iti vine sa-ti bagi mainile in el si sa-l framanti, cand il vezi asa faramicios... dar dupa 2-3 ture te obisnuiesti si prinzi incredere ca dupa intins aluatul e cum trebuie.
 

Livia  acum 2 ani - 4 Martie 2013 12:44  

Re: Placinta cu mere

Draga Ioana,

am facut placinta si a iesit foarte gustoasa, mi-au placut aromele de la condimente, merele mele au fost acrisoare si asa a fost o explozie de arome, foarte delicios. Si aluatul a iesit bun, faramicios, poate putin cam subtire (probabil e putin mai mare tava mea, am sa adaug inca o treime la gramaj data viitoare). L-am facut exact dupa indicatii, l-am racit si impaturit de mai multe ori, dar sincer nu aveam impresia ca se schimba de la prima la a treia racire. Dupa experienta ta, ce crezi ca se intampla in timpul ecestei faze?
Nu ca as fi lenesa, sa-l prelucrez de mai multe ori, ci doar ma intereseaza. Multumesc mult mult pentru munca ta - imi esti o adevarata binecuvantare, ne mai vorbind de faptul ca de foarte multe ori postezi exact reteta la care ma gandisem, ca ar fi bine sa o incerc. Foarte super sincronicitatile! vesel vesel !
Numai bine si spor la treaba.
Livia
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2013 13:06  

Re: Placinta cu mere

Livia, daca tava ta e mai mare, clar fa mai mult aluat data viitoare. pentru tava mea a iesit la fix. la aluat, nu se schimba nimic in timpul racirilor, decat ca untul se reintareste si apoi il poti intinde iar usor (fara sa se prinda de sucitor). ai putea face cele 4 impaturiri intr-o singura tura, cu conditia sa lucrezi repede, sa nu se topeasca untul (untul daca se incalzeste prea tare se amesteca prea mult cu faina si strica rezultatul final).
impaturirile insa foarte importante, fiindca creeaza straturi de unt care se desfac la copt (ca la foietaj) si astfel se obtine textura aceea usoara a aluatului.

o sa incerc sa fac aluatul, dar sa-l racesc la congelator, ca sa scurtez timpul.
 

Anca Kelemen  acum 2 ani - 4 Martie 2013 15:46  

Re: Placinta cu mere

Draga Ioana, as vrea sa iti pun o intrebare dar de data asta nu despre reteta. Sambata pe 16-17 martie voi merge la Cluj pe doua zile deoarece voi participa la un curs de modelaj in fondant, la pensiunea Casa Boco, pe strada Campului, si mar interesa daca nu cumva este si magazinul Casa Bio pe aproape, pt ca mas aproviziona de acolo. Eu sunt din Salonta, jud Bihor si nu am mai fost in Cluj nici o data. Citind retetele tale am aflat ca tu esti din Cluj. Multumesc mult, cu respect Anca vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2013 15:48  

Re: Placinta cu mere

nu este foarte aproape. Str.Campului e in Manastur, iar Casa Bio e in centru, la vreo 4 km distanta. esti cu masina?
 

Anca Kelemen  acum 2 ani - 4 Martie 2013 15:49  

Re: Placinta cu mere

Da merg cu masina. multumesc mult pentru raspuns
 

Anca Kelemen  acum 2 ani - 4 Martie 2013 15:51  

Re: Placinta cu mere

Nu poti sa imi dai cumva adresa, adica strada unde este magazinul plasat, asa o sa il gasesc cu gps-ul din masina vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2013 15:52  

Re: Placinta cu mere

atunci merita sa mergi la Casa Bio, 4 km cu masina ii faci rapid si se ajunge usor de pe Campului. Casa Bio e pe Republicii 5, chiar langa Casa Studentilor. Republicii si Casa studentilor sunt cunoscute in Cluj, asa ca poti intreba un taximetrist sa te indrume.
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2013 15:52  

Re: Placinta cu mere

a, cu GPS e simplu vesel Str Republicii, nr. 5
 

Anca Kelemen  acum 2 ani - 4 Martie 2013 15:54  

Re: Placinta cu mere

multumesc mult Ioana si sa ai spor la toate ce faci ca sunt foarte bune, am incercat multe retete de la tine si sunt perfecte.
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2013 15:55  

Re: Placinta cu mere

multumesc mult vesel
 

Andreea  acum 2 ani - 4 Martie 2013 19:01  

Re: Placinta cu mere

Ioana... nu stiu unde am dat gres (am procedat conform instructiunilor tale) insa aluatul a iesit destul de ... tare! vesel) mi-a luat ceva timp si crede-ma ca m-am luptat cu el,chiar m-am straduit ! acum este in cuptor. Sper ca rezultatul sa fie si cel dorit. Mentionez ca sunt la prima placinta vesel) Locuiesc in Cipru si sunt logodita aici. Mancarurile cipriotilor sunt delicioase insa crede-ma ca i-am dat pe spate pe cei din familia lui cu retele noastre romanesti, tu si mama (la celalat capat al firului), fiindu mi singurele ajutoare. keep on the good work!
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2013 19:04  

Re: Placinta cu mere

era tare in sensul ca l-ai intins greu?
 

Andreea  acum 2 ani - 4 Martie 2013 19:18  

Re: Placinta cu mere

da, foarte greu! am mai adaugat cateva picaturi de apa inafara celor 6 linguri la inceput. insa din cate vad acum, cred ca am l-am invins. arata foarte bine in cuptor imi e pofta
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2013 19:30  

Re: Placinta cu mere

este un aluat destul de tare, mai ales dupa ce sta la frigider. eu cand il intind ma las cu toata greutatea pe el, mai ales la final, cand il vreau subtire. de aceea il si impart in doua bucati, ca sa fie mai usor de lucrat cu cant. mai mica.
daca nu a crapat la ultimul intins e ok, inseamna ca a iesit cum trebuie.
 

Ioana  acum 2 ani - 4 Martie 2013 20:23  

Re: Placinta cu mere

Andreea, cum a iesit?????????
 

dana  acum 2 ani - 5 Martie 2013 12:44  

Re: Placinta cu mere

Da ioana, ai dreptate. Promit ca data viitoare ma perfectionez vesel
Oricum a iesit grozava!
Singura problema a fost ca s-a terminat prea repede. (Am asteptat cateva ore dupace am scos-o din cuptor si cand era putin calduta am papat-o cu 2 cupe de inghetata! Yammy)
O zi placuta sa ai!
Te pup.
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Martie 2013 13:59  

Re: Placinta cu mere

fiindca aluatul nu este unul elastic, un sucitor/facalet mare este ok pentru mine. eu am unul urias de la Ikea, de genul asta: [link]
 

Andreea  acum 2 ani - 5 Martie 2013 15:06  

Re: Placinta cu mere

A iesit delicioasa !!! Cipriotul meu a papat TOOOT! vesel)) Si crede-ma Ioana, nu este un mare fan al deserturilor cu fructe, in special cu mere ! Acum ca am prins schema, cu siguranta am sa folosesc aluatul si pt alte bunataturi. Sa ai o primavara deosebita!
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Martie 2013 15:32  

Re: Placinta cu mere

ma bucur vesel primavara frumoasa!
 

Irina Vacarasu  acum 2 ani - 8 Martie 2013 15:43  

Re: Placinta cu mere

Am facut-o si pot sa spun cu mana pe inima ca este cea mai fina placinta cu mere care exista. Au spus-o si prietenii pe care i-am servit. Cat despre aluat , nici eu nu credeam ca pot sa fac o asemenea minunatie. Am incercat multe retete pentru aluat de tarta , dar aceasta este de departe cae mai buna. Expresia '' se topeste in gura '' devine o realitate. Multumesc , Ioana !
 

Ioana  acum 2 ani - 8 Martie 2013 15:54  

Re: Placinta cu mere

Placerea este si de partea mea, Irina, fiindca ma bucur ori de cate ori reusim sa ne ridicam standardele si sa facem lucruri pe care nu le credeam posibile in bucatariile noastre de amatori.
 

Mihaela  acum 2 ani - 10 Martie 2013 09:46  

Re: Placinta cu mere

Vin si eu cu un review pozitiv. Nici eu nu am crezut ca pot sa fac un aluat atat de bun. Prajitura s-a terminat inainte sa imi dau seama ce se intampla vesel Eu aveam o reteta cu unt, galbenus si smantana. E un aluat bun si acela da asta e chiar regele. Am crezut ca o sa fie mai greu procesul de impachetare dar a mers ca uns. Eu l-am bagat din start in congelator pentru ca mi s-a parut ca frigiderul meu nu raceste suficient de bine intr-o jumatate de ora.
 

Laura Aioani  acum 2 ani - 22 Martie 2013 15:36  

Re: Placinta cu mere

E a doua oara cand fac placinta asta..foarte buna. Doar o intrebare am..Cand intindem aluatul dupa prima impaturire, intinderea se face in sens opus impaturirii?
 

Ioana  acum 2 ani - 22 Martie 2013 15:51  

Re: Placinta cu mere

exact, dupa impaturire eu o intorc cu partea impaturita in jos si apoi o rasucesc 90 grade ca sa o intind in sens invers impaturirii. desi rasucirea nu e asa importanta, mie mi-e mai usor sa o reintind asa.
 

Laura Aioani  acum 2 ani - 22 Martie 2013 16:04  

Re: Placinta cu mere

Da, exact asa fac si eu vesel Vroiam de mult sa iti dau un feedback. Poate pare greu de crezut dar eu gatesc NUMAI de pe site-ul tau. Am un fisier in laptop unde imi salvez retetele apoi le printez. Pentru ca sunt departe de tara imi e greu sa sun pe cineva acasa sa tot intreb una alta dar cu site-ul tau, cu explicatiile mura_n gura (ca la klingonieni vesel ) totul mi-a iesit perfect , intotdeauna. Multumesc, sa ai weekend frumos..
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Martie 2013 10:10  

Re: Placinta cu mere

Weekend frumos si tie Laura. multumesc de feedback, ma bucur ca esti atat de mutumita de retetele mele.
 

alis  acum 2 ani - 30 Martie 2013 10:52  

Re: Placinta cu mere

o intrebare-pot folosi margarina in loc de unt ca sa fie de post?
 

Ioana  acum 2 ani - 30 Martie 2013 16:14  

Re: Placinta cu mere

nu folosesc margarina ca sa-ti pot spune cu siguranta ca nu se va comporta ok trist eu n-as facea-o cu margarina.
 

georgia  acum 2 ani - 4 Aprilie 2013 17:09  

Re: Placinta cu mere

Eu cred ca aluatul este destul de greu de facut.Ioana dk framant aluatul la masina nu imi iese? s-au?......Vreau sa fac prajitura .....
 

Anca  acum 2 ani - 4 Aprilie 2013 19:08  

Re: Placinta cu mere

Pare a fi greu dar este usor,incearca mai bine ...se merita efortul de-l face cu mana.
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Aprilie 2013 10:24  

Re: Placinta cu mere

georgia, uite ca a confirmat si Anca, ca aluatul nu e asa geu de facut cum pare. in orice caz, aluatul de placinta nu-l poti face in masina de paine fiindca e un aluat care nu se framanta. cea mai simpla varianta de aluat de tarta il gasesti aici: [link] , se mixeaza rapid in robot.
 

Anca  acum 2 ani - 5 Aprilie 2013 12:04  

Re: Placinta cu mere

Ioana daca ai stii cat am stat si eu pe ganduri daca sa o fac, ca e complicat cu ''framantatul''.....mi-am facut prob degeaba,pana intr-o sambata cand am facut placinta cu mere si aluatul de la placinta cu carne,eu am facut-o cu branza sarata au iesit toate ff bune.
 

georgia  acum 2 ani - 5 Aprilie 2013 14:35  

Re: Placinta cu mere

Super fain ca pot face si in alt mod aluatul.Acum am pus untul in frigider ca era möale il scosesem de ieri.Mai aveam 2 intrebari referitor la placinta.....dar nu vreau sa te superi.Incerc sa fac placinta ,sper sa iasa si sigur voi posta foto.Multam fain ptr raspuns. Esti o dulce .
 

Gisela Filip  acum 2 ani - 6 Aprilie 2013 20:36  

Re: Placinta cu mere

Am incercat si eu, im place, nu este greu de fäcut. Dar eu mäninc, cind este putin räcit cu friscä. vesel
Gisela din ungaria
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Aprilie 2013 12:55  

Re: Placinta cu mere

Gisela, sa-ti fie de bine, cred ca e minunata si cu frisca.
 

Gisela Filip  acum 2 ani - 10 Aprilie 2013 12:42  

Re: Placinta cu mere

dragä Ioana, dacä te intereseazä, pot sä trimit si eu citeva rezeptenemtesc, cä am träit 30 de ani in germania. vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 11 Aprilie 2013 16:11  

Re: Placinta cu mere

multumesc Gisela, trimite-mi pe mail sau aici la cometarii orice reteta buna ai (mai ales prajituri, am mancat niste prajituri nemtesti nemaipomenite vesel )
 

Gisela Filip  acum 2 ani - 12 Aprilie 2013 20:51  

Re: Placinta cu mere

dragä Ioana, o sä trimit incurind un rezep de präjiturä nemteascä, numai am rugat o prietenä din Oradea, sämi traducä din limba meghiarä la rominä, cä eu am tradus deja din germanä. Citeva lucruri nu stiu cum se spunä corect romineste, pentru asta am rugat pe ea, deci mai durezä putin, dar meritä sä astepti, cä e bunä si usoarä de fäcut. vesel ciau, Gisela
 

Ioana  acum 2 ani - 13 Aprilie 2013 09:57  

Re: Placinta cu mere

multumesc Gisela, abia astept!
 

lorisca  acum 2 ani - 16 Aprilie 2013 15:55  

Re: Placinta cu mere

acum le-am terminat pe ale mele. am facut 2 din cantitatea de aluat dar am folosit 2 tavi micute (la una nu am mai pus aluat pe deasupra ca nu a ajuns, doar cateva bucatele ce au mai ramas).
am facut-o cu margarina ca s-o pot manca azi :d
a iesit buna tare desi nu e tare sfaramicios aluatul. margarina se topeste mult mai repede, probabil de aceea. cred ca e si mai buna cu unt.
 

Gisela Filip  acum 2 ani - 21 Aprilie 2013 19:52  

Re: Placinta cu mere

Dragä ioana, iti trimit rezepza pentr" Saarlandi strudel cu cartofi ", Saarland este un judeti mare din germania, si fiecare judeti are propriu mincäruri si bäuturilor
Avem nevoie: 300gr cartofi, 250gr fäinä, 1 pachet praf de copt, 125gr zahär, 100gr unt, 1 pachet zahär vanilat, 2 ouä intrgi, 750gr mere coaptä, 65gr stafide, 65gr zahär, 1 linguritä cortisoarä.
Fäcutul: Cu o zi inainte se fierb cartofi in coajä si dupä ce sau fiert se decojesc. A doua zi se amestecä fäinä cu praful de copt, se red peste acest amestec cartofi si se amestecä bine, se adaugä 125gr zahär, 100gr unt, zahärul vanilat, cele 2 ouä si se lucreazä bine, dacä coca este lipicioasä se adaugä putinä fäinä. Se intinde coca de märimä de 20x40cm. Se pune peste coca intinsä mere täjate cubulete, stafide, 65gr zahär si scortisoarä. Se ruleazä, se unge cu unt topit se pune in cuptorrul incälzit la 200-225c grade si se coace 25-30 minute. Se consumä cald cu sos de vanile sau cu inghetatä de vanile, care se topeste pe präjiturä. Si a doua sau trea zi incä foarte moale si gustoasä. Am fäcut mai multe ori, toate lumea a fost incintat de ea. poftä bunä. Gizela. vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Aprilie 2013 13:17  

Re: Placinta cu mere

multumesc mult Gisela, suna bine!
 

mihaela  acum 2 ani - 23 Aprilie 2013 14:47  

Re: Placinta cu mere

Buna Ioana. Acum fac placinta. De fapt aluatul. Am o intrebare. Esti sigura ca tava ta are 20*24 cm? Din poza pare tava de aragaz si are 30*34. De ce te intreb? Eu am dublat cantitatea de faina si m-am blocat la ce tava sa folosesc de teama sa nu iasa aluatul prea gros.
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Aprilie 2013 16:11  

Re: Placinta cu mere

absolut sigur. nu am tava la cuptor asa adanca.
 

mihaela  acum 2 ani - 23 Aprilie 2013 16:58  

Re: Placinta cu mere

Multumesc pentru tot. N-am rezistat si am taiat o felie calda. O sa ma doara burta... dar merita sacrificiul.
Ce sa zic. Coca s-a intins super. Foarte elastica. Voi spuneti, pe aici, ca se intinde greu si ca e tare. Am gresit eu undeva? Ca la mine a fost o placere sa lucrez cu ea. Dar la final cum trebuie sa arate. Sa se exfolieze asa ca foetajul? Sau mai putin.
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Aprilie 2013 17:04  

Re: Placinta cu mere

nu e greu de lucrat, se intinde, dar aluatul e mai tare decat cel de cozonac de exemplu. la final se desface, dar mai putin decat foietajul.
 

Andra B  acum un an - 2 Iunie 2013 12:45  

Re: Placinta cu mere

Buna Ioana,
Am facuta aceasta reteta si pot spune ca e delicioasa!!!veselveselCred ca principalul motiv e aluatul care mi se pare ff potrivit ptr genul de placinte cu metre, branza si diverse feluri de tarte/quichevesel. Nu stiam de tehnica aceasta, eu foloseam un aluat fraged din unt, faina si apa framantat usor si lasat jumatate de ora la rece. E drept ca da putin de lucru pate brisse-ul, dar merita din plin!!Multumim ptr reteta si,..la cat mai multe! vesel
Distractie placuta in Franta!vesel
Andravesel.
 

loredana  acum un an - 17 Iunie 2013 16:48  

Re: Placinta cu mere

Am facut-o de ziua sotului meu, care a picat in post si a iesit super buna. Apoi am repetat faza cu soacra mea, care mi-a zis foarte subtil ca ma invata ea cum sa o fac k lumea ...
 

Simona-Adina Hotea  acum un an - 14 Septembrie 2013 23:06  

Re: Placinta cu mere

Fraisage - o metoda simpla si rapida...cu rezultate grozave. Multumesc, Ioana !
 

Ioana  acum un an - 15 Septembrie 2013 10:31  

Re: Placinta cu mere

Simona, ma bucur ca ti-a placut si ma repet, arata mi-nu-na-ta prajitura ta pe farfurie.
 

Simona-Adina Hotea  acum un an - 15 Septembrie 2013 13:35  

Re: Placinta cu mere

Multumesc, pt.ca vine de la tine suntextrem de incantata !
 

Mari Ana  acum un an - 17 Octombrie 2013 21:35  

Re: Placinta cu mere

Cum de am evitat reteta asta pana acum? :-) Cred ca am evitat de fapt tehnica "fraisage", care insa nici nu e greu de insusit, mai ales dupa ce vezi filmuletul. A iesit o bunatate.
Ioana, imi place poza. vesel
 

Ioana  acum un an - 18 Octombrie 2013 11:54  

Re: Placinta cu mere

fraisage suna mai pretentios decat este. dar vad ca ti-a iesit bine atat de bine ca a primit o inimioara vesel
 

Dana Onofrei  acum un an - 14 Noiembrie 2013 11:38  

Re: Placinta cu mere

mmiam..am facut si eu aceasta reteta acum cateva zile si n-am mai apucat sa fac poza ca noua ne place asa, fierbinte..cand s-a racit, intradevar mult mai bun aluatul..se topea in gura..acum vreau sa-l fac din nou dar sub forma de cornulete..sper sa iasa la fel de bun..
 

miha  acum 11 luni - 29 Iunie 2014 19:10  

Re: Placinta cu mere

Nu-mi place cum ai expus pasii retetei. Nu se intelege mare lucru din ce-ai vrut sa prezinti - De ce ai pus apa si untul in congelator si cand l-ai adaugat in compozitie, era gheata sau cum?
Bafta! Altadata sa fii mai precisa inexprimare.
 

Ioana  acum 11 luni - 30 Iunie 2014 08:30  

Re: Placinta cu mere

miha, ce pui la congelator 10-15 minute nu ingheata, doar se raceste super tare.
 

Olga  acum 9 luni - 2 August 2014 12:20  

Re: Placinta cu mere

Placinta s-a mancat de mult, iar eu abia acum reusesc sa scriu feedback-ul.
Iti spun doar atat, le-am servit pe niste vecine, iar una dintre ele nu era acasa cand am dus prajitura. Seara la 10 ma cauta si ma roaga sa-i dau putina prajitura daca mai am, ca i-au zis ca e tare buna.

Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 9 luni - 2 August 2014 13:13  

Re: Placinta cu mere

no, asta spune tot vesel
 

Diana  acum 7 luni - 28 Octombrie 2014 10:55  

Re: Placinta cu mere

Perfect a ieșit! Am respectat tehnica și a ieșit un aluat fraged, se topea în gură. Și umplutura a fost delicioasă, cu acea combinație de arome. Din aluatul rămas (am folosit o tavă mai micăvesel, am făcut și o tartă cu mere umplute. Super!
 

Ioana  acum 7 luni - 28 Octombrie 2014 11:07  

Re: Placinta cu mere

diana, si ziceai ca incepi cu retetele simple? vesel
 

radita  acum 3 luni - 4 Februarie 2015 15:38  

Re: Placinta cu mere

Ce fac daca aluatul este lipicios?
Se lipeste de maini, masa abia daca pot sa il dezlipesc trist trist trist trist trist trist trist
 

Ioana  acum 3 luni - 4 Februarie 2015 15:41  

Re: Placinta cu mere

se lipeste cand ai facut fraisageul sau in timpul intinderilor?

daca se lipeste la inceput inseaman ca:
- fie untul si apa nu-ti erau racite (le-ai tinut in congelator?), - fie ai lucrat prea mult sau prea lent aluatul si s-a topit de la caldura mainilor. nu-i nimic acum, doar da-l asa la frigider 30 minute si apoi continua cu intinderile. dar data viitoare sa remediezi aceste probleme (raceste untul si apa, raceste-ti mainile si lucreaza cat mai repede).

- daca se lipeste in timpul intinderilor inseamna ca timpul de 30 minute nu e suficient pentru racirea aluatului. asta ar putea fi doar din cauza ca in frigiderul tau nu e suficient de rece. in acest caz doar mareste intervalele de racire.
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Afla mai multe detalii aici ›

Campanie sustinuta de organizatia M.A.M.E.


Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus