Retete Culinare : e-Retete

 

Strudel cu mere

Categorii: Retete aluaturi, Retete desert, Retete cu fructe, Retete din Germania si Austria, Retete lact-ovo-vegetariene

 
Strudel cu mere. Imagini pas cu pas pentru strudel cu mere

Strudelul perfect e un strudel pe gustul tau. Unora le place umplutura mai dulce, altora le plac merele mai "al dente", unora le place cu stafide, altora si cu nuca. Tuturor insa le place o crusta crocanta si usoara. Cu reteta de fata toate aceste elemente sunt in controlul tau, ca sa obtii cel mai bun strudel (si frumos si gustos, nu ne plac compromisurile ).

Mie personal imi place sa folosesc mere mai ferme pentru ca la final umplutura sa fie mediu facuta (nici prea al dente, nici prea moi), nu foarte dulce (acest lucru e dat de tipul merelor folosite si cantitatea de zahar adaugata), imi place sa adaug si nuca si stafide. Textele in italic va vor ghida sa-l faceti pe gustul vostru, desi daca sunteti la prima incercare, poate veti opta sa mergeti pe varianta mea.

Ingrediente pentru Strudel cu mere

Aluat

200 gr faina alba (tip BL55)
110 ml lapte
1/2 ou
1/2 lingura ulei
1 priza buna de sare

Umplutura

1 kg mere
80 gr zahar
50 gr stafide
2 linguri rom
80 gr nuca
35 gr pesmet
50 gr unt
1/4 lingurita scortisoara
1/2 lamaie

Pentru uns

2 linguri unt topit
1/2 ou
1 lingura lapte

Portii: 10

Strudel cu mere - Preparare

  1. Umplutura: se acopera stafidele cu rom si apa calduta. Se lasa la inmuiat.
  2. Pesmetul se prajeste intr-o tigaie fara adaos de grasime, pana se rumeneste usor. Nuca se prajeste in cuptor.Jumatate din cantitatea de nuca se macina si se amesteca cu pesmetul. Restul de nuca se toaca cu cutitul.
  3. Se taie merele cubulete de 1/2 cm. Am procedat astfel: am scos cotoarele merelor cu acest aparat. Le-am curatat de coaja, le-am taiat in jumatate; fiecare jumatate am asezat-o cu taietura in jos si am feliat-o la 1/2 cm. Feliile le-am taiat apoi cuburi. Am stropit cubuletele cu suc de lamaie pentru a nu se oxida.
  4. Intr-o tigaie larga se incinge untul si se adauga cubuletele de mere. Se calesc 5 minute cu capacul pus. In acest timp ridicati capacul si amestecati o data, la mijlocul timpului. Se adauga zaharul si scortisoara si se mai calesc 10 minute, tot cu capac, amestecand iar la mijlocul timpului.
    * textura umpluturii: acesti timpi de calire sunt pentru mere ferme facute mediu. Aveti insa flexibilitate deplina aici: dupa ce ati adaugat zaharul, verificati umplutura des si va opriti din calire cand merele au ajuns exact pe gustul vostru. De exemplu, daca veti folosi mere zemoase si le doriti mediu facute, cu siguranta timpul de calire va fi mai scazut decat in cazul meu. De asemenea (foarte important!!!!): veti tine cont ca in cuptor NU se vor mai face prea tare. Deci asa cum le veti cali acum, asa vor ramane in strudel.
    ** suculenta umpluturii: in timp ce caliti merele veti vedea ca pe fundul tigaii se aduna sirop; nu lasati acest sirop sa scada de tot (de aceea calim merele cu capac). In functie de tipul merelor veti avea evident mai mult sau mai putin sirop, insa noi avem nevoie de doar aprox. 5 linguri la final; deci daca vedeti ca e mai mult si merele inoata in sirop cand ati terminat calirea, pur si simplu il scurgeti, lasand 5 linguri ochiometric; cu merele folosite de mine, siropul lasat la final a fost exact cat era nevoie, nu am scurs deloc
    *** cat e de dulce: dupa ce ati adaugat zaharul, in timp ce caliti merele, gustati-le; puteti adauga oricand zahar; eu am pus 80 gr pentru merele acrisoare si la final umplutura nu a iesit foarte dulce
  5. Cand ati terminat umplutura, mutati-o in alt vas. Adaugati stafidele si nuca tocata cu cutitul (daca doriti). Lasati umplutura sa se racoreasca si apoi puneti-o la frigider pentru cateva ore (minim 3). Important! Umplutura trebuie lasata la frigider pana e rece bine.
  6. Aluatul: bateti ca pentru omleta un ou mare; veti folosi jumatate la aluat si jumatate la uns strudelul.
  7. Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, jumatate din oul batut, uleiul si laptele. Se trage treptat faina peste lichide, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
  8. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
  9. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 2 ore).
  10. Formarea: pe masa se pune o fata de masa mare si se pudreaza cu putina faina.
  11. Se aseaza bucata de aluat in mijloc si se intinde la inceput cu sucitorul, cat puteti de mult. Apoi se continua intinderea cu mainile: bagati pumnul sub foaia de aluat (incepand din centru) si trageti catre margine. Mergeti asa de jur imprejurul foii pana obtineti o foaie mare (cca 70 cm x 60 cm) si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta. Stropiti toata foaia cu unt topit.
  12. Taiati marginile groase ale foii cu o foarfeca sau cu cutitul.
  13. Scoateti umplutura de la frigider si amestecati-o usor, astfel incat siropul de pe fund sa se distribuie egal.
  14. Presarati amestecul de pesmet-nuca la unul dintre capetele inguste ale foii de aluat, avand grija sa-l presarati pe o lungime de maxim 45 cm. Asezati umplutura peste pesmet (vezi poza 9).
    * de ce 45 cm? pentru ca atata este diagonala tavii cuptorului meu; am dorit ca strudelul sa nu iasa mai lung si sa fiu nevoita sa-l indoi; nu numai ca nu arata frumos indoit, dar exista si riscul sa crape in locul respectiv si sa tasneasca umplutura afara
    ** de data asta am ales sa presar pesmetul pe foaie si sa pun merele deasupra; aveti insa optiunea sa amestecati pesmetul in umplutura si abia apoi sa o puneti pe foaie; experimentati ambele variante, mie imi plac la fel de mult; diferenta e la textura: in varianta cu pesmetul amestecat in umplutura, strudelul nu va fi asa zemos, insa va avea un gust mai interesant.
  15. Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura si ajutandu-va de fata de masa.
  16. Rasuciti capetele si rupeti surplusul de aluat. Bagati capetele sub rulou. Mutati strudelul intr-o tava cu hartie de copt (mie mi-a intrat pe diagonala). Ungeti ruloul cu unt topit.
  17. Lasati sa stea ruloul cat timp se incalzeste cuptorul la 220C (cca 10 minute).
  18. Ungeti ruloul cu restul de ou batut cu lapte. Dati la cuptor pentru 20 minute, intorcand tava la mijlocul timpului de coacere ca sa se rumeneasca egal. La final, strudelul trebuie sa aiba o crusta crocanta si frumoas rumenita.
  19. Scoateti strudelul din cuptor. Dupa cateva minute taiati un colt ca sa iasa aburul ca sa nu inmoaie crusta. E bun caldut sau rece. Pentru feliat folositi un cutit cu zimti (cel de paine), astfel feliile vor fi frumoase. Se poate servi presarat cu zahar pudra, cu un glob de inghetata sau un mot de frisca.

 
Click pe imagini pentru a mari

Mere felii
Mere felii
Mere cubulete
Mere cubulete
Mere calite (vezi siropul pe fund)
Mere calite (vezi siropul pe fund)
Mere cu stafide si nuca tocata
Mere cu stafide si nuca tocata
Aluatul
Aluatul
Aluatul intins cu sucitorul
Aluatul intins cu sucitorul
Foaie subtire
Foaie subtire
Taiem marginile si stropim foaia cu unt
Taiem marginile si stropim foaia cu unt
Punem pesmetul si umplutura la un capat
Punem pesmetul si umplutura la un capat
Rulam
Rulam
Ruloul final
Ruloul final
Strudelul in tava
Strudelul in tava
Strudel copt
Strudel copt
Strudel cu mere
Strudel cu mere

 

5 18

 

 

Retete similare 

Strudel cu mere impletit Tarta cu mere umplute
Strudel cu mere impletit Tarta cu mere umplute
Placinta cu mere Clatite olandeze cu mere
Placinta cu mere Clatite olandeze cu mere

2 persoane au incarcat fotografii cu "Strudel cu mere". Vezi fotografiile

 

Comentarii

lenuta  acum 5 luni 4 Octombrie 2013 13:54  

Re: Strudel cu mere

foarte bun .multumesc
 

Laura Aioani  acum 4 luni 4 Octombrie 2013 18:22  

Re: Strudel cu mere

Buna Ioana..Oare ar merge si varianta "rulada"? adica umplutura intinsa pe intreaga foaie? (ma gandesc sa sta mai ferma umplutura). In 30 min ma apuc de asamblat...am pregatit aluat pt 2 strudele , de asta intreb daca as putea rula unul ca pe o rulada.. Multumesc
 

Ioana  acum 4 luni 4 Octombrie 2013 20:12  

Re: Strudel cu mere

merge si asa, dar sa pui umplutura doar pe 2/3 din aluat, astfel incat ultimele rulari sa fie doar cu aluat. daca ai prea putine straturi de aluat deasupra, s-ar putea sa nu tina umplutura. abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit.
 

SURDEA FLORENTINA  acum 4 luni 4 Octombrie 2013 20:16  

Re: Strudel cu mere

UN SFAT......ADAUGATI IN COMPOZITIA ALUATULUI SI O LINGURA DE OTET....
 

Ioana  acum 4 luni 4 Octombrie 2013 20:22  

Re: Strudel cu mere

am incercat si varianta traditionala cu otet, dar nu a iesit crusta corespunzatoare
 

Nicoleta  acum 5 luni 5 Octombrie 2013 10:11  

Re: Strudel cu mere

la punctul 7 se mentioneaza apa, care nu este la lista de ingrediente pentru aluat; ai vrut sa pui "peste lichide"?
 

Laura Aioani  acum 5 luni 5 Octombrie 2013 11:58  

Re: Strudel cu mere

Buna Ioana.. Da, a iesit perfect si in varianta "mea".. Atasez o poza ca sa vezi (coloarea umpluturii e mai inchisa la mine si din cauza stafidelor negre dar si pt ca am uitat sa stropesc merele cu lamaie). Bucata din stanga e dupa reteta ta, cea din dreapta este facuta dupa cum m-ai sfatuit. Mie imi place parca mai mult a doua varianta (simti crusta printre bucatelele de mere si parca s-a legat mai bine umplutura), sotului meu ii plac ambele foarte mult. Dar vroiam sa te intreb, cum se pastreaza strudelul asta? am lasat peste noapte o bucatica afara pe masa, neacoperita... Crusta era beton dimineata!
 

Ioana  acum 4 luni 5 Octombrie 2013 20:56  

Re: Strudel cu mere

mie a doua zi mi-e moale crusta, aproape ca si un croissant cu unt care a stat o zi. e adevarat ca eu il pastrez afara, acoperit cu un prosop...
felicitari pentru rezultate, arata super bine in ambele variante
 

Laura Aioani  acum 5 luni 6 Octombrie 2013 12:55  

Re: Strudel cu mere

Aha..poate ca e mai bine doar acoperit cu prosop...eu l-am pastrat in punga. Crusta s-a inmuiat dar e foarte buna. E moale dar ferma, nu flescaita. Aluatul asta nu e la fel ca cel de la placinta cu carne in forma de melc? Imi amintesc ca si atunci nu am stiut cum sa o pastrez si am lasat-o afara neacoperita.. Aluatul s-a intarit foarte tare . Zici ca acoperit doar cu un prosop se pastreaza mai bine... Multumesc, asa fac data viitoare!
 

Ioana  acum 5 luni 7 Octombrie 2013 10:28  

Re: Strudel cu mere

si in punga sau cu prosop e ok. crusta se va inmuia pe a doua zi, oricum l-ai pastra, dar cum zici nu neplacut, dar nu va mai fi crocant. nu am incercat niciodata sa-l reincalzesc sa vad daca crusta isi revine a doua zi.
aluatul de la acest strudel e in acelasi stil cu cel de placinta si se pastreaza la fel.
 

Ioana  acum 5 luni 7 Octombrie 2013 10:44  

Re: Strudel cu mere

nicoleta, aveai dreptate era vorba de lichide. am corectat
 

Mari Ana  acum 4 luni 7 Octombrie 2013 21:55  

Re: Strudel cu mere

Foarte bun, exact cum ne place, cu muuulteee mere...crezi ca am asteptat sa se raceasca?
 

Ioana  acum 5 luni 8 Octombrie 2013 09:48  

Re: Strudel cu mere

MariAna, vad ca Teodor iubeste merele. am sa tin minte sa-i mai pregatesc ceva bun
 

Lee  acum 5 luni 9 Octombrie 2013 03:49  

Re: Strudel cu mere

Chiar acum vreo cateva saptamani am vrut sa fac strudele si prima data la tine pe site m-am uitat, ca de obicei imi reusesc retetele de aici, dar n-am gasit o reteta de strudele cu aluat de felul asta la vremea aceea. Mi-a luat ceva sa gasesc o varianta ok de strudele, cu aluat phyllo facut de casa (de fapt m-am inspirat din mai multe retete pe care le-am gasit pe net). Ce am gasit ei erau retete cam neclare, fara poze, lucru care m-a facut cam nesigura cu privire la ce trebuie sa iasa pana la urma, dar mi-a iesit ceva asemanator cu ce ai facut tu. Ma bucur ca ai pus reteta, ca data viitoare ma inspir direct de aici :D
 

dana  acum 4 luni 16 Octombrie 2013 14:45  

Re: Strudel cu mere

buna Ioana,
scriu pentru prima data, desi m-am inspirat de nenumarate ori din retetele tale minunate. In acest moment am o problema si anume ca, am facut aluatul pentru strudel si nu mai am timp sa-l montez si sa-l coc.Intrebarea mea este :cum pastrez uatul pana a doua zi? Multumesc pentru eventualul raspuns!
 

Ioana  acum 4 luni 16 Octombrie 2013 14:58  

Re: Strudel cu mere

daca-l pui acum la frigider si-l scoti maine (cam cu 1-2 ore inainte de a-l intinde) cred ca va fi ok.
 

dana  acum 4 luni 16 Octombrie 2013 15:01  

Re: Strudel cu mere

multumesc din suflet!!! O zi minunata iti doresc!!!
 

ciprian  acum 5 luni 19 Octombrie 2013 06:49  

Re: Strudel cu mere

nu se pune drojdie in aluat?
 

cezara  acum 35 minute 3 Februarie 2014 13:28  

Re: Strudel cu mere

Buna Ioana!
Delicios strudelul tau,a avut mare succes!Acum,vreau sa te intreb,ai si o reteta de foi pentru cremsnit?Am facut cu cele cumparate,dar e mai sanatos sa fie facute in casa!
 

Ioana  acum 15 secunde 3 Februarie 2014 14:03  

Re: Strudel cu mere

inca nu am facut foi de cremes
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS