Placinta cu visine

Retete desert Retete cu fructe Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Placinta cu visine

Placinta cu visine perfecta. Dar trebuie sa o incercati ca sa va convingeti de asta.

Ingrediente

Aluat

250 gr faina alba (BL55)
230 gr unt (82% grasime)
10 linguri apa rece

Umplutura

550 gr visine curatate (aveti nevoie de apox. 700 gr visine cu samburi)
150 gr zahar
20 gr amidon
1/2 lingurita scortisoara

Portii: 6

  1. Nota: Untul si apa se dau la frigider cu cca 15 minute inainte de a incepe prepararea aluatului pentru a va asigura ca sunt foarte reci. La fiecare pas al retetei lucrati cat de repede puteti ca sa nu se inmoaie untul si cu mainile racite.
    Puteti pregatit tot aluatul intr-o singura bucata, dar eu prefer sa impart ingredientele in doua
    (125 gr faina, 115 gr unt...) si fac in paralel doua bucati de aluat, mi se pare mai usor de lucrat asa
  2. Se aseaza faina intr-un bol, daca e posibil unul mai larg la baza.
  3. Untul se taie felii, apoi fiecare felie se ia intre degete (ideal ar fi sa va raciti mainile sub jet de apa rece inainte) si se apasa pana se rupe untul bucati. Veti obtine astfel "fulgi" de unt.
  4. Se toarna apa pe margine bolului, de jur imprejur.
  5. Incepeti sa formati aluatul astfel: bagati palma sub faina, aduceti deasupra untului si apasati cu podul palmei. Rotiti bolul si faceti aceasta miscare pana cand toata faina este "lipita" de unt. Sub nicio forma nu framantati aluatul ca si cel de paine, chiar daca sunteti tentati. Vrem ca bucatile de unt sa ramana intregi in aluat si pe aceesi directie. Nu trebuie sa obtinem un aluat omogen sau fin, cand faina din bol e "lipita" de unt aluatul nostru e gata, chiar daca nu pare :) Invartiti aluatul in folie si dati la frigider pentru 30 minute.
  6. Presarati pe masa de lucru (eu am folosit hartie de copt) putina faina. Intindeti aluatul cu miscari fata-spate de sucitor, la o grosime usor mai mica decat un deget (vezi poza 1). Impachetati aluatul in 3, aducand marginle laterale (cele scurte) catre centru (vezi poza 2). Intoarceti aluatulĀ  cu zona pliata in jos.
    Intindeti iar aluatul dreptunghi, cu miscari fata-spate. Impachetati iar aluatul in 3, aducand marginile scurte catre centru.
    Daca e cald in casa, aluatul poate deveni usor lipicios in timpul intiderilor, dar daca faceti aceste intinderi si plieri foarte repede nu se va lipi prea tare. Dati sucitorul cu faina de cate ori e necesar.
    La primele intinderi aluatul e foarte faramicios, tinde sa se imprastie pe margini. E ok asa, doar presati-l cu palmele sa stea adunat. La urmatoarele intinderi va deveni mai elastic.
  7. Impachetati aluatul iar in folie si dati-l la frigider pentru 20 minute. Curatati masa de lucru in cazul in care aluatul s-a lipit un pic.
  8. Repetati pasul 6 si 7 inca o data.
    * Important: in acest moment puteti congela aluatul; cand doriti sa-l folositi doar il scoateti din congelator, il puneti in frigider pana e decongelat complet, apoi continuati cu pasii de mai jos; daca e usor cam tare si crapa cand il intindeti lasati-l cateva minute la temp. camerei pana devine flexibil
  9. Daca ati preparat aluatul intr-o singura bucata, atunci il taiati in doua bucati egale. Se va folosi o tava de aprox. 28 x 18 cm.
  10. Presarati pe o hartie de copt noua un pic de faina. Luati o bucata de aluat si intindeti o foaie dreptunghiulara de aprox. 35 x 25 cm (mai mare decat tava folosita, ca sa poata urca aluatul pe margini).
    * daca aluatul incepe sa se lipeasca un pic de sucitor, dati foaia asa cum e la frigider 10 minute si continuati apoi intinderea.
  11. Asezati aluatul in tava tapetata pe fund cu hartie de copt. Ridicati marginile pe marginea tavii. Dati tava cu aluatul la frigider pana faceti pasul urmator.
  12. Intindeti din a doua foaie de aluat, de data asta mai mica, doar cat sa puteti decupa un capac de aprox. 15 x 25 cm.
  13. Amestecati zaharul cu amidonul si sccortisoara. Turnati acest amestec peste visine si amestecati usor. Turnati visinele peste aluatul din tava. Vinisele trebuie sa acopere fundul aluatului intr-un singur strat.
  14. Acoperiti visinele cu "capacul" din aluat. Trageti marginile peste capac si apasati un pic sa se lipeasca.
  15. Intepati "capacul" cu dintii unei furculite si daca doriti presarati putin zahar deasupra.
  16. Dati la cuptor, la 220C, pentru 45 minute.
  17. Lasati sa se raceasca complet (minim 1 ora) , apoi o puteti felia. E buna si calda, dar umplutura va fi inca lichida.
  18. Serviti simpla, cu mot de frisca sau un glob de inghetata de vanilie.

Prima intindere

Prima intindere

Prima impaturare in trei si am intors aluatul

Prima impaturare in trei si am intors aluatul

Foaia finala (cea de jos)

Foaia finala (cea de jos)

Foaia in tava cu umplutura deasupra

Foaia in tava cu umplutura deasupra

Acoperita cu a doua foaie

Acoperita cu a doua foaie

Placinta coapta

Placinta coapta

Placinta cu visine

Placinta cu visine

Comentarii (26)

 

Ultimele comentarii

Eliza  acum 8 ani - 19 August 2015 10:03  

Arata extraordinar :p
 

Andreea  acum 8 ani - 21 August 2015 17:31  

Desi am fost un pic sceptica cand m-am apcuat sa o fac ca nu intelegeam exact cum se face blatul pot spune ca rezultatul este DIVIN!!! Negresa marmorata o fac aproape de 5 ani si este geniala si mereu o incantare a simturilor, de acum incolo si placinta cu visine va fi si ea mereu prezenta la desert. O zi frumoasa :)
 

Emi  acum 7 ani - 3 Iulie 2016 18:02  

Arata foarte bine! Intrebare despre umplutura: nu e mai bine daca lasam visinele cu zahar la frigider peste noapte, la frigider si apoi sa le lasam sa se scurga intr-o sita? Iar amidonul nu se poate inlocui cu altceva (pesmet sau agar agar?)
 

Ioana  acum 7 ani - 5 Iulie 2016 09:37  

Emi, nu scurg visinele fiindca vreau ca sucul de pe ele sa se transforme in sos. astfel placinta dupa ce se raceste ramane cremoasa in centru.
din acelasi motiv nu as pune pesmet, ai avea o umplutura prea uscata. agar-agar poate, dar nu am folosit-o in astfel de retete si nu stiu sa-ti indic cantitatea potrivita.
 

Alia   acum 7 ani - 21 August 2016 19:07  

Buna Ioana,as vrea sa stii ca gatesc dupa retetele tale foarte des,site-ul tau este o adevarata inspiratie pentru mine.Am facut deja placinta de cateva ori,este extraordinar de buna in prima zi,insa aluatul se inmoaie pana in ziua a doua.Ma gandesc ca tava mea este prea mare(tava mare de aragaz) si aluatul intins prea subtire,asa ca as vrea sa te intreb ce dimensiune are tava ta?
 

Ioana  acum 7 ani - 22 August 2016 09:44  

tava mea e mai mica, are 28 x 18 cm, scrie la pasul 9.

din pacate umplutura din fructe e foarte umeda (valabil si la linzerul cu prune) si inevitabil crusta se inmoaie, absoarbe umezeala dupa ce sta o vreme. ai putea incerca sa presari gris sau pesemt pe foaie, dar nu mi se pare ca merita sa-i strici gustul... e si chesie de gust, mie imi place si dupa ce se inmoaie.
mai bine faci mai mult aluat o data (rezista si 3 zile la frigider) si o coci in ziua in care o servesti.
 

ana  acum 7 ani - 19 Ianuarie 2017 04:06  

Buna Ioana,
Deja m-ai obisnuit cu retete care sa ma motiveze sa incerc si eu :)
Am niste fructe inghetate si trebuie sa le folosesc la ceva (capsune, afine, mure si zmeura), si vreau sa coc cu ceva. Nu prea ma entuziasmez sa fac smoothies sau sa le pun in inghetata. M-am gandit la placinta sau ceva de genul Mix Berry crumble. Crezi ca aceasta reteta s-ar potrivi daca as face cu fructe inghetate? Stiu ca ar trebui sa pun mai mult amidon, dar in afara de asta, crezi ca ar mai fi vreo regula de care ar trebui sa tin cont? In caz ca exista vreo sansa de reusita.
Mersi ;)
 

Ioana  acum 7 ani - 19 Ianuarie 2017 09:36  

Ana, eu nu as face aceasta placinta asa. fructele de genul zmeurei sau capsunilor sunt foarte zemoase, iar dupa decongelare lasa si mai mult suc. eventual daca faci doar cu afine, coacaze, astea sunt mai rezistente la congelare si caldura.
 

Ana  acum 7 ani - 20 Ianuarie 2017 18:52  

Dar daca las afinile, poate si capsunile - la dezghetat, si le usuc cu un servetel? Gustul ar iesi ok?
 

Ioana  acum 7 ani - 26 Ianuarie 2017 09:33  

Ana, probabil ai incercat pana acum reteta si cu capsuni congelate. desi eu te-as fi sfatuit sa nu le pui, sa te limitezi la fructe mai rezistente la caldura, poate ne spui cum a iesit.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...