Crepes Suzette
Retete desert Retete din Franta Retete pentru Mic Dejun Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Perfecte pentru un mic dejun de weekend: celebrele clatite frantuzesti preparate intr-un delicios sos de portocale. Insa sunt potrivite si pentru o cina cu invitati pe care vreti sa-i impresionati fiindca puteti regiza un adevarat spectacol. Inchipuiti-va: lumina slaba si voi intrand cu tigaia in care flambeaza clatitele. Si credeti-ma, nimic nu avantajeaza mai bine chipul unei femei decat lumina focului ;)
Ingrediente
8 clatite (preparate dupa reteta de aici)
125 gr unt
1 portocala
50 gr zahar pudra (poate fi vanilat)
1 lingura cu varf zahar brun
1 lingura lichior de portocale (am folosit Cointreau)
50 ml coniac (brandy sau bourbon)
1/2 lamaie
Portii: 4
Timp de preparare: 45 minute
- Clatitele preparate le impaturati in patru si le lasati la loc cald pana e nevoie de ele.
- Mixati in blender untul, coaja rasa de portocala si zaharul pudra.
- Stoarceti sucul de la portocala. Pregatiti restul ingredientelor, sa le aveti la indemana.
- Intr-o tigaie larga (ideal 30cm diametru) adaugati untul aromat de mai sus si fierbeti timp de 2-3 minute. Amestecati in el cu partea taiata a unei jumatati de lamai in care ati infipt furculita. Cand trageti cu lamaia in tava si vedeti ca sosul revine incet, puteti trece la pasul urmator.
- Adaugati sucul de portocala in sos si mai fierbeti 1 minut.
- Puneti clatitele in sos, una cate una, avand grija sa la imbibati cu sos pe ambele parti. Suprapuneti-le usor daca tigaia nu e suficient de incapatoare.
- Presarati zahar brun peste clatite.
- Si acum urmeaza elementul spectaculos: flambarea.
Trageti tigaia de pe foc. Turnati lichiorul de portocale si coniacul in tigaie, intr-o parte. Aprindeti alcoolul cu un chibrit sau aplecand tigaia spre flacara ochiului de la aragaz. Aveti grija sa va protejati fata, nu stati deasupra tigaii cat cat timp faceti asta. - Dupa ce alcoolul s-a aprins puneti tigaia la loc pe foc si scuturati-o usor sa se distribuie alcoolul/flacara in toata tigaia.
- In timp ce clatitele se flambeaza, duceti-va cu tigaia la masa. Va fi un moment spectaculos pentru invitatii vostri, insa trebuie sa va miscati repede.
- Cu o paleta, scoateti clatitele pe farfurii (incalzite) si turnati peste ele sirop din tigaie. Vara puteti pune alaturi si cate un glob de inghetata.
Tehnica pentru cantitati mai mari:
- Preparati clatitele.
- Ungeti fiecare clatita cu amestecul de unt, zahar si coaja de portocala. Impaturiti-le in patru.
- Ungeti o tava cu unt si presarati zahar brun. Asezati clatitele in tava. Presarati zahar brun si peste ele. Turnati sucul de portocale.
- Dati clatitele la cuptor, sub grill, pana se caramelizeaza si se formeaza un sos in tava.
- Scoateti tava din cuptor, turnati alcoolul si flambati.
Acum puteti adauga sucul de portocale
Crepes Suzette
Flambam
Comentarii (21)
Ultimele comentarii
alice acum 12 ani - 28 Martie 2012 10:32
arata senzational clatitele - dar faza cu musafiri nu prea ma incanta , musafiri ar fi bine sa manace acasaIoana acum 12 ani - 28 Martie 2012 10:33
dar nu trebuie musai sa fie musafiri, poate fi sotul/iubitul ;)mary acum 12 ani - 28 Martie 2012 21:25
=P~alice acum 12 ani - 2 Aprilie 2012 09:13
okDaniela Domenicalli acum 12 ani - 7 Mai 2012 09:59
''Si credeti-ma, nimic nu avantajeaza mai bine chipul unei femei decat lumina focului..." Asta in cazul in care lumina focului vine de undeva de mai sus decat chipul femeii. Daca vine de jos (cum e in cazul acesta, tigaia e tinuta in mana, la nivelul toracelui) e film horror! Incearca sa te vezi in oglinda tinand o lumanarica sub figura, la nivelul pieptului. Brrrrr!!!!!!Ioana acum 12 ani - 7 Mai 2012 10:05
la restaurant lumanarile sunt pe masa si mie imi plac doamnele la aceasta lumina. la fel si cele din filme, la lumina semineului... Imi pare ca lumina de sus face umbre sub ochi si nas si e mai rau.mihaela acum 12 ani - 31 August 2012 22:05
se poate fara flambare? mie cam frica sa-ncerc :PIoana acum 12 ani - 2 Septembrie 2012 12:35
da, doar lasi sa fiarba sosul pana se evapora alcoolulcristi acum 9 ani - 4 Septembrie 2015 22:56
fetelor,sunt niste zmecherii si aici, ca peste tot;
- asigurativa ca este suficient alcool , cca 40-50 ml,
tinut intr-un flacon inchis.
- incalziti flaconul cat suporta mana sau fdolositi manusa.
- turnati alcoolul cald peste preparat,
- aprindeti imediat folosind o bricheta.
Atentie, alcoolul cazut pe masa, manusi, etc, se poate aprinde si puteti avea surprize nepacute...
Succes,
paula acum 9 ani - 10 Octombrie 2015 16:33
nu este nimic adevarat in aceasta retete nici macar ingredientele nu mai vorbesc de modul de preparareLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email