Cum se fierbe fasolea uscata

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum se fierbe fasolea uscata

Informatii de care ai nevoie pentru a fierbe cu succes fasolea intr-o oala normala, pe plita.

Ingrediente

fasole uscata
verdeturi si zarzavaturi
apa
sare

  1. Timpul de fierbere pentru fasolea uscata variaza foarte mult: de la 45 minute la 2-3 ore. Acest timp depinde de marimea si soiul boabelor. Depinde si de calitatea apei in care fierbeti fasolea. Un mare impact il are vechimea fasolei. O fasole uscata de 1 an va fierbe mai repede decat una de 3 ani. Ideal ar fi sa folositi o fasole care sa nu fie mai veche de 2 ani.
    Insa atunci cand cumparati fasolea de la aprozare sau magazine nu stiti exact cat e de veche. Recomand evident sa cumparati fasole dintr-o sursa de incredere (de la piata sau de la tara) fiindca puteti intreba cat e de veche fasolea si uneori puteti afla si timpul aproximativ de fierbere pentru ea. Iar cand gasiti o sursa buna incercati sa cumparati tot de acolo. Puteti cumpara o cantitate mai mare deodata, fiindca rezista timp indelungat intr-o camara racoroasa (sub 20C).
    Asa puteti evita si situatia in care in acelasi pachet e amestecata fasole din ani diferiti. Aceasta e cea mai rea situatie fiindca  unele boabe vor fierbe mai repede decat altele. Si pana cand vor fi fierte boabele mai vechi, cea mai proaspata va fi terciuita. Ce puteti face in acest caz cu ea? Fasolea batuta, icre de fasole... orice reteta in care nu e necesar ca boabele sa ramana intregi.
    Sfat: pentru fiecare transa noua de fasole, dupa prima fierbere, notati pe punga/ambalaj timpul de fierbere ca sa-l stiti data viitoare cand mai fierbeti din ea.
    Si acum sa trecem la pasii efectivi de fierbere.
  2. Fasolea uscata se pune intr-un bol incapator si se acopera cu multa apa calduta. Se lasa la inmuiat peste noapte (minim 8 ore). Acest pas are rolul de a reduce timpul de fierbere. Are efect mare mai ales pentru fasolea uscata de 1-2 ani. Daca trebuie sa tineti fasolea inmuiata mai mult de 10 ore, atunci puneti bolul in frigider, sa nu fermenteze.
  3. A doua zi veti vedea ca boabele s-au umflat. Adunati si aruncati toate boabele care plutesc deasupra in bol. Scurgeti apa de pe fasole si clatiti fasolea cu apa rece. Aruncand apa in care a stat la inmuiat se reduc gazele cauzate de fasolea. Prin inmuiere scade riscul ca boabele sa crape la fiert.
    Strangeti un bob de fasole intre degete. Daca-l simtiti mai moale va fierbe mai repede decat daca-l simtiti ca nu cedeaza deloc la apasare. 
  4. Puneti fasolea intr-o oala si adaugati apa cat sa fie acoperita cu 4-5 cm. Se aduce la fierbere la foc mediu.
    Puteti adauga bicarbonat de sodiu in apa (1/4 lingurita la 500 gr fasole uscata) daca doriti ca fasolea si coaja ei sa se inmoaie mai bine (de exemplu daca urmeaza sa faceti fasole batuta). Astfel, cand o striviti va fi mai cremoasa. Totusi bicarbonatul va distruge parte din vitamine, asa ca nu abuzati prea mult de el.
  5. Cand incepe sa fiarba se da focul la mic, astfel incat apa doar sa bolboroseasca usor. Se pune capacul pe jumatate. De ce nu se fierbe fasolea la foc mare? Fiindca dupa ce se inmoaie boabele, daca clocotesc si se lovesc unele de altele in oala, se vor sfarma usor. Deci foc mic ca sa nu se sfarme fasolea si sa nu crape coaja.
  6. In prima parte a fierberii, amestecati din cand in cand in fasolea ca sa fiti siguri ca fierbe uniform, mai ales daca fierbeti cantitate mai mare. Daca amestecati cam la 15-20 minute e ok. Totusi cand fasolea incepe sa se inmoaie, nu mai amestecati, ca sa nu o sfaramati.
  7. Se fierbe fasolea pana e facuta de tot sau partial. Incepeti sa o verificati dupa 30 minute. Gustati 2-3 boabe de fasole si vedeti cum e. Cand simtiti bobul usor fainos (semn ca e aproape fiert), adaugati sare. Cata sare? Adaugati treptat si gustati apa, cand o simtit placut sarata e ok. Acum adaugati si alte arome daca doriti: morcov, tulpina sau radacina de telina, ceapa intreaga, catei de usturoi intregi, foaie de dafin, cimbru, patrunjel.
    Chiar inainte de a adauga sarea, daca vedeti plutind deasupra boabe de fasole stafidite, le culegeti cu o paleta cu gauri si le aruncati.
    Daca in timpul fierberii apa scade foare mult si trebuie sa completati, adaugati intotdeauna apa fierbinte, nu rece.
  8. Daca veti face ciorba/supa pe fasole sau o veti folosi in salate, o veti fierbe pana e total fiarta, dar fara a deveni faramicioasa/terciuita. Daca insa veti face iahnie sau fasole scazuta, fasolea trebuie fiarta o idee mai putin fiindca va urma sa mai fiarba impreuna cu sosul. In acest caz va opriti cand fasolea e fiarta dar mai simtiti un bob mic in centru care trebuie rontait.
  9. Stingeti focul. Fasolea se poate folosi imediat, dar e preferabil sa nu o scoateti fierbite din apa in care a fiert, coaja va "inflori" si va arata urat. Lasati-o sa se racoreasca un pic inainte de a o strecura.
    Daca nu o veti folosi imediat, lasati-o sa se raceasca complet in apa in care a fiert. Rezista la frigider maxim 4 zile, pastrata in apa in care a fiert. In general prefer sa o fierb cu o zi inainte fiindca lichidul de pe ea se ingroasa, devine cumva vascos si astfel mancarea va avea o textura mai placuta. De asemenea si gustul si textura bobului de fasole se va imbunatati. Fasolea fiarta cu o zi inainte e buna mai ales pentru iahnie, ciorba sau cand o faceti scazuta, adica in orice reteta in care veti folosi lichidul de pe ea. Cu acel lichid vascos mancarea se va ingrosa natural si nu va avea nevoie (sau va avea nevoie de mai putin) rantas.

Fasolea inmuiata peste noapte (am aruncat boabele care pluteau deasupra)

Fasolea inmuiata peste noapte (am aruncat boabele care pluteau deasupra)

Incepe sa fiarba, dam focul la mic si punem capacul pe jumatate

Incepe sa fiarba, dam focul la mic si punem capacul pe jumatate

Cand e fiarta mai mult de jumatate adunam boabele care plutesc si adaugam sarea si aromele

Cand e fiarta mai mult de jumatate adunam boabele care plutesc si adaugam sarea si aromele

Fasolea uscata e fiarta

Fasolea uscata e fiarta

Comentarii (18)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 26 Aprilie 2016 11:54  

ai uitat-o afara sau in frigider?
apa are bulinute mici si miroase usor a fermentat?
 

mihai  acum 7 ani - 13 Mai 2016 22:48  

ce coincidenta nefericita!..
acum am stins focul, dupa ce am incercat sa dreg o ciorba facuta ieri..cu o fasole alba cu bob mare si destul de veche, pe care am uitat-o putin in apa..cam 16 ore. A fermentat ciorba stand in frigider, dupa nici 24 de ore...si nu sunt sigur, dar cred ca fasolea a fost de vina!...In viata mea n-am mai patit asa ceva!..d-asta nici n-am putut s-o las sa moara fara sa incerc s-o resuscitez - otet, usturoi, piper.. busuioc.

Sunt curios daca pana maine mai misca..
 

Ioana  acum 7 ani - 14 Mai 2016 10:51  

16 ore nu e chiar asa mult, dar daca a fost cald poate a fermentat repede. ai observat bule pe suprafata apei de inmuiere? de obicei ciorbele se mai strica repede daca e foarte cald afara, dar acum nu e cazul. ciudat, chiar ciudat.
 

mihai  acum 7 ani - 16 Mai 2016 08:52  

da, am observat bule in apa de inmuiere, dar am zis ca daca o fierb bine..
Probabil de la coaja boabelor, prea groasa.. nu-mi plac soiurile astea jumbo, insa era prin camara. Oricum, vad ca nu mai misca deloc dupa ce-am mai fiert la ea inca doua ore si am acrit-o serios cu otet.. probabil nu mai are nimic viu in ea, dar e comestibila. ..Foarte ciudat.
 

Ana  acum 7 ani - 21 Mai 2016 15:05  

Daca se va arunca apa de la fasole dupa o jumate de ora,se va perde mult si din gust,e de ajuns sa fearba 5,10 minute.
 

Victor Georgescu  acum 7 ani - 18 Noiembrie 2016 23:56  

Eu as pune putin bicarbonat si putina sare in apa in care tinem fasolea peste noapte, dar nu cand o fierbem. Este adevarat ca prea mult bicarbonat va afecta nutrientii din fasole dar o mica lingurita la 1 litru de apa cred ca este acceptabil mai ales ca va fi adugata inainte de a o fierbe si nu va permea fasolea. Ambele ajuta la scaderea duritatii apei si inmuierea cojilor.
 

Maria Ungureanu  acum 5 ani - 11 Mai 2018 05:04  

Fetelor impotriva gazelor puneti 1 sau 2 frunze de dafin la ferbere in a doua apa. Cu placere.
 

Romanita Bogdan  acum 5 ani - 1 Iunie 2018 16:26  

aM TERMINAT. Multumesc pt reteta. Am evitat sa fac fasole de ani, desi imi place pt ca fara sa stiu am cumparat si, din pacate era amestec din mai multi ani, asa ca o parte era fiarta, o parte nu. Aici insa am gasit si explicatia situatiei ce ma facu sa renunt la a mai gati acest sanatos aliment. Si cum am si uitat cum se face, nu mai stiam ce apa trebuie sa ii pun sa nu o impietresc. In alte retete nu am gasit detaliile ESENTIALE, ca aici! FELICITARI !! Am urmat reteta cu fasolea incercata in dinti,NU era moale, asa ca ceru inmuierea clasica peste noapte. Am fiert-o cu apa schimbata odata, dar mult spalata inainte de a fi pusa la fiert, totusi! Apoi cand a fost fiarta complet nesarata, am pus in oala intai sunca cu supica concentrata pe ea si fasolea strecurata. Apoi piper si frunze de patrunjel. dp ce se petrecura la fiert impreuna si scazu de tot supica aceea desi fu fiarta sub capac si la foc mic. Fasolea se sara cat trebui. de la sunculita. Aroma de sunca nu o stric niciodata cu bulionul. Fasolea este innobilata cu aroma si sarea suncii. Sta in farfurie sa se raceasca pt infruptarea ce va veni. Pofta Buna Tuturor ce gatiti simplu, fara atatea cepe fripte, bulioane... Ce noblete are sunca crud afumata suficient sa ii dea fasolicii, e minunat ce iese asa si, nu trebuie stricat gustul acesta perfect si complet. Parerea mea de ardeleanca. Ceapa se serveste cruda, batuta in prosop, adica, intai taiata si sarata, apoi pusa in prosopul de in/bumbac si batuta de masa pan se inmoaie.Asa Ceapa, Da la fasolica.
 

iuliu  acum 4 ani - 1 Aprilie 2020 13:56  

Din cate stiu, daca pui fasolea la inmuiat intr-o sticla de plastic inchisa si usor stransa [fara aer], se inmoaie mai repede [cam jumatatea timpului normal] din cauza presiunii care se formeaza odata cu marirea volumului boabelor.
 

Ioana  acum 4 ani - 1 Aprilie 2020 15:12  

interesant, nu am mai auzit asa ceva. merita testat cand ai uitat sa o pui la inmuiat.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...