Islere

Categorii: Retete desert, Retete de Pasti

 

Islere
Pinterest

Islere fragede cu untura si nuca, umplute cu o crema de ciocolata si caramel.

Ingrediente
Islere

300 gr faina alba
150 gr untura la temperatura camerei (sau 200 gr unt la temperatura camerei)
150 gr nuca macinata
150 gr zahar
1 ou
1 lingurita praf de copt
1-2 linguri smantana acra (optional)

Crema de ciocolata

125 gr zahar
200 gr ciocolata neagra (50%)
200 ml smantana pentru frisca (35 % grasime)

Preparare
Islere

  1. Frecati un pic untura (sau untul) sa devina cremoasa. Adaugati faina si amestecati cu o furculita. Adaugati deasupra nuca, zaharul, praful de copt si oul batut si framantati usor cu mana pana aluatul se leaga. Incercati sa-l intindeti pe masa de lucru si daca e faramicios adaugati treptat putina smantana pana devine usor de intins, fara a fi lipicios. Cantitatea de smantana depinde de cat de moale e untura pe care o folositi.
  2. Impartiti aluatul in doua bucati si pe masa data cu faina intindeti fiecare bucata foaie subtire de aprox. 3mm. Cu o forma rotunda decupati islerele (cat de mari le doriti, desi arata mai bine mai micute; eu le-am taiat la 4 cm diametrul).
  3. Luati discurile decupate si le asezati in tava cu hartie de copt. Resturile de aluat se framanta, se intind si se decupeaza, pana terminati tot aluatul. Veti avea cam 3 tavi de biscuiti.
  4. Coaceti islerele la 180C timp de 10-12 minute. Nu coaceti mai mult islerele, se vor intari.
  5. Luati-le de pe tava cu grija, sunt fragile si lasati-le sa se raceasca.
  6. Intr-o cratita inalta topiti zaharul si-l caramelizati pana simtiti miros placut de caramel si vedeti ca fumega usor. Turnati smantana fierbinte si amestecati cu o lingura de lemn. Smantana se va umfla tare, feriti-va fata sa nu va ardeti. Lasati caramelul sa se racoreasca un pic pana e gata ciocolata.
  7. Topiti ciocolata pe abur, lasati-o pe abur si incepeti sa turnati caramelul in ciocolata, in fir subtire, in timp ce amestecati mereu. Daca vi se pare ca ciocolata se intareste, doar reincalziti usor caramelul. Lasati crema sa se racoreasca, apoi o puneti la frigider pana se intareste un pic si devine tartinabila (cca 1 ora).
  8. Lipiti cate doi biscuiti, folosindu-va de crema de ciocolata. Asezati islerele rezultate pe un platou/tava.
  9. Puneti crema ce v-a ramas intr-o punga mai groasa (tip zip bag) pe care o taiati la un colt. Decorati islerele cu crema. Lasati glazura cateva ore sa se intareasca.
 
Islere - Aluatul

1. Aluatul

Islere - Foaia intinsa subtire o decupam

2. Foaia intinsa subtire o decupam

Islere - Islerele decupate in tava

3. Islerele decupate in tava

Islere - Islerele coapte

4. Islerele coapte

Islere - Islere cu ciocolata

5. Islere cu ciocolata


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 12)  

 

Cookies de ciocolata cu nuca

12 Octombrie 2016

Cookies de ciocolata cu nuca

Fursecuri de migdale

10 Aprilie 2015

Fursecuri de migdale

Fursecuri cu ciocolata

3 Decembrie 2013

Fursecuri cu ciocolata

 

 

Raileanu Eugenia Maria  acum un an - 8 Aprilie 2015 09:48  

Re: Islere

Cred ca sunt foarte bune. Am sa le fac de Paste.
 

Ioana  acum un an - 8 Aprilie 2015 09:54  

Re: Islere

sunt vesel cred ca am rontait un sfert din biscuiti goi, inainte de a fi gata crema. de aceea le-am si pierdut numarul si nu stiu exact cate mi-au iesit.
 

Silvia  acum un an - 8 Aprilie 2015 10:01  

Re: Islere

Sunt apetisante,deci vine pastele si iti multumesc pentru noua reteta. vesel
 

Raileanu Eugenia Maria  acum un an - 8 Aprilie 2015 10:29  

Re: Islere

imi e pofta
 

Simona-Adina Hotea  acum un an - 8 Aprilie 2015 21:17  

Re: Islere

Pai, ma uit la pozele tale si deduc : 30 buc intr-o tava x 3 tavi = 90 biscuiti, adica 45 de islere. DAAAAR : ai mancat cel putin 20 de biscuiti, rezulta... maximum 35 de islere dintr-o portie. Destul de bine.
Acum, la modul serios, reteta imi pare PERFECTA! Ma pune la treaba in special crema!
Multumesc.
 

Ioana  acum un an - 9 Aprilie 2015 11:18  

Re: Islere

ma bazez pe calculele tale complexe, Simona, creierul meu nu mai vrea sa functioneze de cateva zile.

crema iese nici prea moale cat sa curga, nici prea tare sa se crape cand o musti. si are fin gust de caramel. s-ar putea numi ganache cu caramel.
 

Mari Ana  acum un an - 24 Aprilie 2015 10:41  

Re: Islere

Par mai simplu de facut decat macaroons. vesel Am primit si untura si cerere expresa, asa ca ar fi cazul sa le fac.
 

Ioana  acum un an - 24 Aprilie 2015 11:08  

Re: Islere

ei, nu se compara cu macarons, sunt foarte usor de facut. ai grija sa nu le coci prea mult.
 

Ioana  acum un an - 24 Aprilie 2015 11:52  

Re: Islere

am vazut abia acum pozele puse de tine vesel ce ma bucur ca ti-a placut quiche-ul. votezi cu mine, nu?
 

Mariana  acum 13 luni - 27 Decembrie 2015 10:06  

Re: Islere

Le-am facut de Craciun! Un succes! Din toti biscuitii, acestia s-au mancat primii! Foarte usor de facut! Eu am pus untura si au fost foarte fragezi! Am facut o mica modificare la crema (mi s-a parut complicata si nu aveam timp suficient): am amestecat 200g cicolata taiata marunt cu smantana! Le-am pus in cratita toate o data si am amestecat pana s-a topit ciocolata, fara sa fiarba smantana! S-a intarit foarte bine! vesel Multumesc! Sarbatori fericite!
 

Ioana  acum 13 luni - 28 Decembrie 2015 20:16  

Re: Islere

foarte fain, Mariana, ma bucur!
 

mAGDA  acum 2 zile - 19 Decembrie 2016 18:38  

Re: Islere

sE INCALZESTE SMINTINA INAINTE DE A O TURNA PESTE CARAMEL?
 

Ioana  acum 9 ore - 21 Decembrie 2016 11:40  

Re: Islere

preferabil da, altfel va fi un soc termic. daca o pui rece, ti se va intari putin caramel pe lingura si atunci doar amesteci pana se dizolva.
 

Magda  acum 2 ore - 21 Decembrie 2016 18:29  

Re: Islere

Au iesit ft. ft. bune
multumesc.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus