Sardine marinate

Retete aperitive Retete din Croatia Retete cu peste si fructe de mare Retete cu putine calorii Retete simple

Reteta Sardine marinate

Sunt usor de pregatit, dar la fel de usor si de mancat. Prima data am mancat sardine marinate in Croatia, mi-au placut la nebunie si daca stiam ca sunt asa usor de pregatit le faceam mai repede. Se servesc ca si aperitiv rece, cu paine prajita si ceapa rosie.

Ingrediente

500 gr sardine (sau ansoa; sau 200 gr fileuri de sardine/ansoa)
1 lamaie
5 linguri otet
2 fire patrunjel
1 fir cimbru
1 ardei iute rosu
1 catel mare usturoi
sare de mare, piper
ulei de masline

  1. Daca sardinele sunt congelate lasati-le sa se dezghete in lapte.
  2. Se curata sardinele:
    - se taie capul
    - se despica pe burta
    - se prinde coloana dinspre partea cu capul si se trage spre coada, se va desprinde usor, cu tot cu intestinele
    - se taie fileul de sardina in doua pe lung
  3. Se spala bine sardinele si se scurg. Se aseaza intr-un vas larg si se toarna peste ele sucul de la lamaie si otetul. Se amesteca usor cu mana ca sa fie acoperite bine si se lasa 1 ora la marinat. Dupa o ora veti vedea ca s-a schimbat culoarea carnii sardinelor, s-a albit.
  4. Taiati usturoiul si ardeiul iute felii subtiri. Tocati verdeturile.
  5. Scoateti sardinele din marinata cu otet si treceti-le jub un jet de apa. Absorbiti-le cu servetele de hartie.
  6. Intr-un bol asezati straturi de sardine, presarati sare si piper, apoi usturoi, verdeturi, felii de ardei... continuati pana terminati sardinele. Turnati ulei de masline cat sa le acopere. Acoperiti bolul cu capac sau folie.
  7. Dati la frigider pentru minim 1 zi. Se consuma rece, de la frigider, pe paine prajita si cu felii de ceapa rosie.

Taiem capul

Taiem capul

Despicam pe burta

Despicam pe burta

Scoatem coloana

Scoatem coloana

Taiem in doua

Taiem in doua

Cu otet si lamaie pentru 1 ora

Cu otet si lamaie pentru 1 ora

Asezam in straturi cu arome

Asezam in straturi cu arome

Acoperim cu ulei

Acoperim cu ulei

Servim cu paine prajita

Servim cu paine prajita

Servim cu paine prajita si ceapa rosie

Servim cu paine prajita si ceapa rosie

Comentarii (22)

 

Ultimele comentarii

oana  acum 12 ani - 19 Februarie 2012 18:07  

as vrea sa stiu daca se simt oasele la sardine ca sa le fac si eu; ca am oroare de oase!
 

Tania  acum 11 ani - 2 August 2012 16:25  

Am facut si reteta asta. Nu sunt chiar asa de usor de preparat (adica de curatat) , dar sunt extraordinar de "usor de mincat" .
Inca o data multumesc Ioana.
 

Daniela  acum 11 ani - 1 Decembrie 2012 00:28  

Reteta este foarte interesanta, dar nu am facut-o inca din cauza unui mic amanunt:

Pestele asta nu se fierbe ?
Se mananca asa crud?
Stiti ca pestele crud poate fi periculos daca este infectat.

Multumesc anticipat.
 

Fani  acum 10 ani - 22 Mai 2013 00:26  

Foarte bune !!!!!!
 

Gaby  acum 10 ani - 28 Iunie 2013 21:53  

Reteta este exeptionala si f.bine explicata sardinele preparate in acest fel merg foarte bine imbracate in ardei copt pe care s-a picurat lamaie sau otet dupa preferinta Sau in salata de ardei copti Se mai pot prepara: dupa faza1 din reteta ( cu marinarea in otet cu lamaie si apoi spalate si uscate) se sareaza,condimenteaza cu putin usturoi si ardei iute apoi se pot inveli in frunze de vita de vie si prajite in ulei incins pana se rumeneste vita
 

johny sibiu  acum 8 ani - 21 Noiembrie 2015 18:07  

Tocmai ce am preparat dupa aceasta reteta 1,6 kg de sardine .Mor de curiozitate pana maine...
Agreez aceasta reteta deoarece nu se fierbe pestele si, prin urmare, nu se pierd vitamnele atat de importante.

Aceasta reteta se poate aplica si sprotului mare.Sardinele sunt mai greu de gasit...

Cu multumiri !
 

johny sibiu  acum 8 ani - 9 Decembrie 2015 23:16  

Trebuie sa va marturisesc, in cazul ca va hotarati sa faceti aceasta reteta, trebuie sa uitati de ele vreo doua saptamini.Dupa aceasta perioada sunt patrunse bine de uleiul intesat de mirodenii iar ele devin delicioase.
 

Emil  acum 6 ani - 4 Decembrie 2017 15:38  

Buna,

De ce amesteci otetul cu zeama de lamaie?
Si una si alta fac acelasi lucru la carnea de peste.
Si oricum lamaia este estompata de otet, ma refer aici la proportiile folosite.
Apropos de care otet folosesti?

Poti sa imi rspunzi te rog?

Multumesc.

Emil
 

Ioana  acum 6 ani - 6 Decembrie 2017 15:10  

fac acelasi lucru, dar numai cu otet ies prea otetoase pentru gustul meu. asa ca il diluez cu suc de lamaie
 

Cristian  acum un an - 13 Mai 2022 08:32  

Foarte buna reteta!O folosesc de fiecare data cand apar sardine la Lidl ca o coincidenta din Croatia!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...