Sarmale cu bulgur

Categorii: Retete de mancaruri cu legume, Retete de post, Retete ieftine, Retete turcesti

 

Sarmale cu bulgur
Pinterest

Sarmale cu bulgur in frunze de varza noua.

Ingrediente
Sarmale cu bulgur

1 varza noua (medie; 20 frunze cat palma)
1 lingura rasa pasta de rosii
1 lingura rasa pasta de ardei
2 catei usturoi
1/2 lamaie
6 linguri ulei masline
sare

Umplutura

250 gr bulgur mare
1 ceapa mare (250 gr)
1/2 lingurita chimion macinat
1 lingurita cuvarf menta uscata sfaramata
1 legatura mica patrunjel
2-3 linguri ulei masline
sare, piper negru, fulgi de chili

Bucati: 20

Preparare
Sarmale cu bulgur

  1. Varza se curata de primele frunze daca e cazul (daca sunt lovite, rupte etc). Se pune o oala cu multa apa la fiert si sare. Cand clocoteste se introduce varza in apa si se fierbe cu capacul pus cca 8-10 minute. In acest timp o rotiti in vas sa fiarba pe toate partile. Scoateti varza intr-o strecuratoare si lasati sa se racoreacsa. Desfaceti apoi frunzele una cate una pana aveti cam 20 frunze. Dupa fierbere frunzele se vor desprinde foarte usor si vor fi usor de rulat. Centrul care ramane il curatati de cotor, il tocati marunt si il adaugati pe fundul oalei in care veti fierbe sarmalele.
  2. Intr-o tigaie larga incingeti putin ulei si caliti ceapa tocata marunt pana se inmoaie bine de tot (cca 10-15 minute, la foc mic). Adaugati chimionul, menta, patrunjelul tocat si bulgurul. Condimentati cu sare, piper negru si chili (pul biber; am pus cam 1/4 lingurita). Amestecati sa se omogenizeze umplutura.
  3. Luati cate o frunza de varza, taiati in V zona dinspre cotor unde e tare. Adaugati 1 lingura generoasa de umplutura si rulati. Poate vi se pare putina umplutura, dar se umfla tare la fiert. Asezati in oala, peste stratul de varza tocata. Repetati pana terminati umplutura.
  4. Intr-o cana cu apa dizolvati pastele de rosii si ardei, adaugati usturoiul strivit si sucul de lamaie (cca 2-3 linguri). Turnati peste sarmale. Completati cu apa pana sarmalele sunt acoperite si apoi mai adaugati 1 cana de apa. Adaugati uleiul si presarati sare.
  5. Asezati o farfurie cu fundul in sus peste sarmale, ca sa le tina sub apa. Puneti oala pe foc si aduceti la fierbere. In momentul acela, dati focul la mic, asezati capacul doar usor intredeschis si lasati sa fiarba cca 45 minute. Verificati una, sa fie sigur ca bulgurul si varza sunt fierte dupa acest timp.
  6. Lasati sa se racoreasca macar 30 minute. In acest timp ele vor absorbi mare parte din sosul din oala. Sunt bune caldute sau la temperatura camerei. Se servesc presarate cu putina menta uscata, fulgi de chili. Sunt bune cu iaurt.
 
Sarmale cu bulgur - Frunzele de varza

1. Frunzele de varza

Sarmale cu bulgur - Umplutura

2. Umplutura

Sarmale cu bulgur - Umplem foile de varza cu cate 1 lingura de umplutura

3. Umplem foile de varza cu cate 1 lingura de umplutura

Sarmale cu bulgur - Sarmalele la fiert

4. Sarmalele la fiert


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 6)  

 

Sarmale cu pasat

5 Martie 2012

Sarmale cu pasat

Sarmale de post

8 Ianuarie 2010

Sarmale de post

Sarmale sparte

8 Octombrie 2009

Sarmale sparte

 

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus