Retete Culinare : e-Retete

 

Sarmalute in foi de vita

Categorii: Retete din Grecia, Retete cu orez, Retete de post

 
Sarmalute in foi de vita. Imagini pas cu pas pentru sarmalute in foi de vita

E varianta vegan a sarmalutelor in foi de vita. Desi in Romania varianta cea mai comuna este cea care are in compozitie carne tocata, aici am folosit varianta de origine greceasca.

In Grecia se numesc dolmadakia si sunt servite ca aperitiv si se adauga iaurt sau un sos acrisor cu lamaie. Cum nu au carne evident ca nu au grasime, asa ca sunt excelente si reci. Daca gasiti frunze tinere e super, daca nu, se pot cumpara gata oparite, am vazut in supermarket dar nu le-am testat inca.

Ingrediente pentru Sarmalute in foi de vita

250 gr orez
5 fire patrunjel
3 fire marar (sau menta)
1 lingurita rasa oregano uscat
1 rosie mare
2 cepe mici
6 linguri ulei
sare, piper
1 lingura vegeta de casa
1/4 lamaie
25 frunze de vita de vie

Bucati: 25

Sarmalute in foi de vita - Preparare

  1. Frunzele de vita de vie spalate le puneti una peste alta si le introduceti intr-o oala cu apa care fierbe. Lasati sa se opareasca 2 minute. Le scurgeti apoi de apa si le lasati sa se racoreasca.
  2. Intre timp pregatiti umplutura: ceapa tocata marunt o caliti in uleiul incins pana se inmoaie bine, cca 5 minute. Adaugati ceapa cu tot cu ulei peste orez. Adaugati apoi verdeturile tocate, oregano, rosia data pe razatoare, sare si piper dupa gust. Amestecati bine.
  3. Pe fiecare frunza de vita de vie asezati o lingurita de umplutura. Ridicati marginile dinspre codita, apoi marginile laterale si rulati (vezi poze).
  4. Asezati sarmalutele pe mai multe straturi intr-o oala mica. Turnati apa cat sa acopere si adaugati o lingura de vegeta de casa si putina sare. Adaugati sucul de lamaie.
  5. Deasupra sarmalutelor asezati o farfurioara ca sa le tina sub apa. Aduceti la fierbere, apoi asezati capacul pe oala si lasati sa fiarba la foc mic cca 30 minute.
    * puteti sa le fierbeti si in cuptor, la 200C pentru aprox 1 ora
  6. Serviti caldute cu sos de lamaie ca fel principal sau reci cu iaurt ca aperitiv.

 
Click pe imagini pentru a mari

Oparim frunzele 2 minute
Oparim frunzele 2 minute
Pregatim umplutura
Pregatim umplutura
Punem umplutura pe frunza
Punem umplutura pe frunza
Ridicam capetele dinspre codita
Ridicam capetele dinspre codita
Apoi lateralele
Apoi lateralele
Si rulam
Si rulam
In oala
In oala

 

5 17

 

 

Retete similare 

Sarmale cu pasat Sarmale de post
Sarmale cu pasat Sarmale de post
Sarmale sparte Sarmale
Sarmale sparte Sarmale

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Sarmalute in foi de vita" »

 

Comentarii

Laura  acum 4 ani 23 Iunie 2009 20:10  

Re: Sarmalute in foi de vita

Tu ai folosit frunze proaspete? Eu aici nu am, dar se gasesc conservate la borcan. Fierb cumva mai repede decat cele proaspete? E vreo diferenta la gust, sau nu ai folosit din astea?
 

Ioana  acum 4 ani 23 Iunie 2009 20:45  

Re: Sarmalute in foi de vita

eu am folosit proaspete. cele la borcan sunt gata oparite, nu trebuie decat sa le treci sub un jet de apa si le poti folosi. o singura data am folosit la borcan, am facut urticarie de la ele si pana ieri n-am mai incercat. acum cu cele proaspete a fost ok, o sa incerc la borcan de la alta firma
 

elena  acum 3 ani 2 Iunie 2010 17:25  

Re: Sarmalute in foi de vita

este bine, īnsă frunzele sunt prea mari şi se primesc sarmale dar nu sărmăluţe
 

maria  acum 2 ani 21 Ianuarie 2011 22:49  

Re: Sarmalute in foi de vita

un mic secret!frunza de vita se poate pune spre conservare (primavara cand avem suficienta si de unde alege) in sticle de plastic, pet-uri.se aduna frunzele, se pun cate 5-10 bucati, se ruleaza si se baga in sticla.cand s-a umplut sticla ii pui capacul strans bine si o pui la pastrat.la nevoie desfaci si le opareststi ca si pe cele proaspete.fara apa, sare sau alti conservanti.pur si simplu se videaza. garantat nu va sti nimeni ca nu sunt rupte acum din vita.
 

Mir3LLuTzZa  acum 2 ani 12 Martie 2011 16:26  

Re: Sarmalute in foi de vita

Fara carne?::O:O:O:
 

tina vasilache  acum un an 8 Octombrie 2011 10:59  

Re: Sarmalute in foi de vita

mor de pofta numai cand ma uit ,dar sa le mai si maninc
 

andreea  acum un an 22 Decembrie 2011 20:07  

Re: Sarmalute in foi de vita

imi plac la nebunie cu smantanik
 

silviana  acum un an 4 Martie 2012 09:03  

Re: Sarmalute in foi de vita

ai uitat sa treci carnea tocata .... ca si ingredient principal
 

ana  acum un an 26 Mai 2012 20:08  

Re: Sarmalute in foi de vita

Sarmalutele an frunza de vita eu ced ca sant cele mai bune mie una ami plac la nebunie
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 
Visit Ioana's profile on Pinterest.
 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS