Sarmalute in foi de vita

Categorii: Retete din Grecia, Retete cu orez, Retete de post

 

Sarmalute in foi de vita
Pinterest

E varianta vegan a sarmalutelor in foi de vita. Desi in Romania varianta cea mai comuna este cea care are in compozitie carne tocata, aici am folosit varianta de origine greceasca.

In Grecia se numesc dolmadakia si sunt servite ca aperitiv si se adauga iaurt sau un sos acrisor cu lamaie. Cum nu au carne evident ca nu au grasime, asa ca sunt excelente si reci. Daca gasiti frunze tinere e super, daca nu, se pot cumpara gata oparite, am vazut in supermarket dar nu le-am testat inca.

Ingrediente
Sarmalute in foi de vita

250 gr orez
5 fire patrunjel
3 fire marar (sau menta)
1 lingurita rasa oregano uscat
1 rosie mare
2 cepe mici
6 linguri ulei
sare, piper
1 lingura vegeta de casa
1/4 lamaie
25 frunze de vita de vie

Bucati: 25

Preparare
Sarmalute in foi de vita

  1. Frunzele de vita de vie spalate le puneti una peste alta si le introduceti intr-o oala cu apa care fierbe. Lasati sa se opareasca 2 minute. Le scurgeti apoi de apa si le lasati sa se racoreasca.
  2. Intre timp pregatiti umplutura: ceapa tocata marunt o caliti in uleiul incins pana se inmoaie bine, cca 5 minute. Adaugati ceapa cu tot cu ulei peste orez. Adaugati apoi verdeturile tocate, oregano, rosia data pe razatoare, sare si piper dupa gust. Amestecati bine.
  3. Pe fiecare frunza de vita de vie asezati o lingurita de umplutura. Ridicati marginile dinspre codita, apoi marginile laterale si rulati (vezi poze).
  4. Asezati sarmalutele pe mai multe straturi intr-o oala mica. Turnati apa cat sa acopere si adaugati o lingura de vegeta de casa si putina sare. Adaugati sucul de lamaie.
  5. Deasupra sarmalutelor asezati o farfurioara ca sa le tina sub apa. Aduceti la fierbere, apoi asezati capacul pe oala si lasati sa fiarba la foc mic cca 30 minute.
    * puteti sa le fierbeti si in cuptor, la 200C pentru aprox 1 ora
  6. Serviti caldute cu sos de lamaie ca fel principal sau reci cu iaurt ca aperitiv.
 
Sarmalute in foi de vita - Oparim frunzele 2 minute

1. Oparim frunzele 2 minute

Sarmalute in foi de vita - Pregatim umplutura

2. Pregatim umplutura

Sarmalute in foi de vita - Punem umplutura pe frunza

3. Punem umplutura pe frunza

Sarmalute in foi de vita - Ridicam capetele dinspre codita

4. Ridicam capetele dinspre codita

Sarmalute in foi de vita - Apoi lateralele

5. Apoi lateralele

Sarmalute in foi de vita - Si rulam

6. Si rulam

Sarmalute in foi de vita - In oala

7. In oala


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 17)  

 

Sarmale cu pasat

5 Martie 2012

Sarmale cu pasat

Sarmale de post

8 Ianuarie 2010

Sarmale de post

Sarmale sparte

8 Octombrie 2009

Sarmale sparte

Sarmale

6 Mai 2009

Sarmale

 

 

Laura  acum 5 ani - 23 Iunie 2009 20:10  

Re: Sarmalute in foi de vita

Tu ai folosit frunze proaspete? Eu aici nu am, dar se gasesc conservate la borcan. Fierb cumva mai repede decat cele proaspete? E vreo diferenta la gust, sau nu ai folosit din astea?
 

Ioana  acum 5 ani - 23 Iunie 2009 20:45  

Re: Sarmalute in foi de vita

eu am folosit proaspete. cele la borcan sunt gata oparite, nu trebuie decat sa le treci sub un jet de apa si le poti folosi. o singura data am folosit la borcan, am facut urticarie de la ele si pana ieri n-am mai incercat. acum cu cele proaspete a fost ok, o sa incerc la borcan de la alta firma
 

elena  acum 4 ani - 2 Iunie 2010 17:25  

Re: Sarmalute in foi de vita

este bine, Ónsă frunzele sunt prea mari şi se primesc sarmale dar nu sărmăluţe
 

maria  acum 4 ani - 21 Ianuarie 2011 22:49  

Re: Sarmalute in foi de vita

un mic secret!frunza de vita se poate pune spre conservare (primavara cand avem suficienta si de unde alege) in sticle de plastic, pet-uri.se aduna frunzele, se pun cate 5-10 bucati, se ruleaza si se baga in sticla.cand s-a umplut sticla ii pui capacul strans bine si o pui la pastrat.la nevoie desfaci si le opareststi ca si pe cele proaspete.fara apa, sare sau alti conservanti.pur si simplu se videaza. garantat nu va sti nimeni ca nu sunt rupte acum din vita. vesel
 

Mir3LLuTzZa  acum 4 ani - 12 Martie 2011 16:26  

Re: Sarmalute in foi de vita

Fara carne?::O:O:O:
 

tina vasilache  acum 3 ani - 8 Octombrie 2011 10:59  

Re: Sarmalute in foi de vita

imi e pofta mor de pofta numai cand ma uit ,dar sa le mai si maninc
 

andreea  acum 3 ani - 22 Decembrie 2011 20:07  

Re: Sarmalute in foi de vita

imi e pofta imi plac la nebunie cu smantanik
 

silviana  acum 3 ani - 4 Martie 2012 09:03  

Re: Sarmalute in foi de vita

ai uitat sa treci carnea tocata .... ca si ingredient principal vesel
 

ana  acum 2 ani - 26 Mai 2012 20:08  

Re: Sarmalute in foi de vita

Sarmalutele an frunza de vita eu ced ca sant cele mai bune mie una ami plac la nebunie vesel
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Afla mai multe detalii aici ›

Campanie sustinuta de organizatia M.A.M.E.


Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus