Cum facem sosul bechamel

Categorie: Tehnici in bucatarie

 

Cum facem sosul bechamel
Pinterest

Aceasta e tehnica mea de a face sos bechamel fara cocoloase. Secretele sunt:

- focul mic
- folosirea unui tel
- laptele fierbinte
- sa amestec mereu in sos

Ingrediente
Cum facem sosul bechamel

50 gr unt
1 lingura cu varf faina alba
250 lapte fierbinte (300 ml lapte pentru un sos moale)
sare
piper
nucsoara (optional)

Preparare
Cum facem sosul bechamel

  1. Se topeste untul pe foc mic intr-o craticioara.
  2. Se adauga faina si se amesteca bine cu telul pana obtinem o crema, apoi lasam pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amestecam mereu.
  3. Incepem sa adaugam lapte, incet... ca la maioneza. In acelasi timp invartim cu telul in sos. Continuam tot asa: turnam putin lapte, incorporam cu telul, iar lapte, iar amestecam pana se termina laptele (lucrati cu ambele maini, cu o mana turnati laptele, iar cu cealalta manevrati telul).
    * cand ati pus tot laptele, daca sosul e de o consistenta mai groasa decat doritit puteti adauga inca un pic de lapte fierbinte.
  4. Lasati la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu.
  5. Se condimenteaza cu sare si piper si eventual putin nucsoara.
 
Cum facem sosul bechamel - Prajim faina in unt

1. Prajim faina in unt

Cum facem sosul bechamel - Adaugam laptele, amestecand mereu cu telul

2. Adaugam laptele, amestecand mereu cu telul

Cum facem sosul bechamel - Niciun cocolos

3. Niciun cocolos


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 148)  

 

 

 

isabela  acum 6 ani - 2 Aprilie 2009 10:00  

Re: Cum facem sosul bechamel

vesel asa il face si bunica dar ea nu il pune in tigaie ci in oala
vesel
 

elena  acum 6 ani - 7 Aprilie 2009 11:05  

Re: Cum facem sosul bechamel

ooo nucsoara ...eu pun dar foarte putın un varf de cutıt numaı, da o aroma excelenta la sosul bechamel, cel maı ındıcat e la lasagna la cuptor,sau paste, practıc nucsoara (nutmeg ın engleza) faca totul la o lasagna. e ıncredıbıl de efıcıent blogul tau, nu ma asteptam tıne-o tot asa estı bestiala !!! :-*
 

Ioana  acum 6 ani - 7 Aprilie 2009 14:00  

Re: Cum facem sosul bechamel

asa m-am obisnuit eu sa-l fac, fara nucsoara, dar am trecut-o la ingrediente fiindca stiam ca e un ingredient clasic al sosului bechamel
multumesc pentru aprecieri vesel
 

claudiu  acum 6 ani - 20 Mai 2009 20:32  

Re: Cum facem sosul bechamel

interesanta treaba cu nucsoara.am sa incerc la o portie de lasagna. vesel
 

mirela  acum 5 ani - 21 Septembrie 2009 15:19  

Re: Cum facem sosul bechamel

felicitari,esti o adevarata gospodina vesel
 

andrei  acum 5 ani - 21 Octombrie 2009 20:59  

Re: Cum facem sosul bechamel

foarte interesanta retzeta :D am sa incerc combinatzia cu spanacul intr-o zi vesel
 

claudia  acum 5 ani - 14 Decembrie 2009 13:06  

Re: Cum facem sosul bechamel

dar nu se pun si oua la sosul bechamel?????? vesel trist
 

Ioana  acum 5 ani - 14 Decembrie 2009 13:32  

Re: Cum facem sosul bechamel

nu, fara oua
 

ildi  acum 5 ani - 26 Februarie 2010 13:20  

Re: Cum facem sosul bechamel

tocmai am gatit dupa aceasta reteta, foarte gustos!
 

gabi  acum 5 ani - 11 Mai 2010 13:56  

Re: Cum facem sosul bechamel

tocmai cautam o reteta pt spanac si aceasta pare delicioasa am sa o pun in aplicare dar eu am spanac proaspat din gradina proprie sper sa iasa bine vesel imi e pofta
 

Florin  acum 4 ani - 5 Decembrie 2010 02:26  

Re: Cum facem sosul bechamel

claudiu eu la Lasagna in special cea bolognesa folosesc sos de "lasagna" sos de la pomodori (rosii) preparat cu usturoi asa se prepara in locul unde lucrez. insa nu stiu cum este cu sos bechamel multumesc de sfat, pup. vesel
 

Gabi  acum 4 ani - 18 Ianuarie 2011 15:47  

Re: Cum facem sosul bechamel

Nu se pune si smantana???
 

Ioana  acum 4 ani - 18 Ianuarie 2011 15:54  

Re: Cum facem sosul bechamel

nu, asta e sosul bechamel. poti adauga insa ce vrei tu in acest sos dupa ce e gata (marar, mustar, branza razuita, chiar si smantana) si vei obtine alte sosuri.
 

cristina1506  acum 4 ani - 20 Ianuarie 2011 12:56  

Re: Cum facem sosul bechamel

cine imi poate spune cum se transforma la cuptor sosul,ce consistenta trebuia sa aiba cand e gata cand e gata
 

Ioana  acum 4 ani - 20 Ianuarie 2011 14:08  

Re: Cum facem sosul bechamel

nu am inteles prea bine ce vrei sa faci. vrei sa-l pregatesti la cuptor sau vrei sa-l folosesti la o mancare pregatita la cuptor?
 

cristina1506  acum 4 ani - 21 Ianuarie 2011 09:03  

Re: Cum facem sosul bechamel

da,e o combinatie de sos bechamel si conopida.ma intereseaza cat trebuie sa stea la cuptor si ce consistenta trebuie sa aiba cand e gata
 

Ioana  acum 4 ani - 21 Ianuarie 2011 10:33  

Re: Cum facem sosul bechamel

sosul il faci atunci cu mai mult lapte (300 ml) ca sa aiba de unde sa scada la cuptor. daca faci cu conopida ar fi indicat sa adaugi si cascaval razuit in sos, dupa ce e gata. la cantitatea asta cam 150 gr cascaval. apoi amesteci cu conopida fiarta si ce mai doresti sa pui in compozitie si dai la cuptor cam 30 minute, pana e rumena deasupra. consistenta e ca un sosulet cremos, dar nu foarte moale. aici la musaca se observa cel mai bine consistenta: [link] , ultima poza de jos
 

cristina1506  acum 4 ani - 22 Ianuarie 2011 19:09  

Re: Cum facem sosul bechamel

multumesc,m-am edificat vesel
 

Diana  acum 4 ani - 15 Martie 2011 17:52  

Re: Cum facem sosul bechamel

Excelenta reteta!!!!
Mi-a iesit foarte bun, fara cocoloase.
Multumesc!!!
 

Razvan  acum 4 ani - 29 Aprilie 2011 07:12  

Re: Cum facem sosul bechamel

La sosul Bechamel secretul consta in diferenta de temperatura dintre rantasul de unt cu faina si lapte (care trebuie sa fie rece).
Laptele fierbinte se foloseste doar pentru reglarea consistentei sosului in cazul in care a iesit prea vascos... vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 29 Aprilie 2011 09:56  

Re: Cum facem sosul bechamel

folosind laptele rece sunt sanse mari sa obtii un sos necremos si neomogen fiindca faina se va dizolva mai incet in sos. atata tot.
 

Aura  acum 4 ani - 3 August 2011 20:11  

Re: Cum facem sosul bechamel

multumim pt reteta ! Explicatii eficiente. O sa incerc si eu sosul acesta mult laudat. vesel
 

alina  acum 3 ani - 13 Septembrie 2011 21:20  

Re: Cum facem sosul bechamel

daca se adauga marar va fi sos de marar iar daca se adauga mustar va fi sos de mustar?...in acest caz m-ar interesa cat marar sau cat mustar trebuie adaugat ca sa fie si gustos?...scuze sunt o incepatoare in ale gatitului si inca nu imi dau seama cat sa aproximez.Multumesc
 

Ioana  acum 3 ani - 14 Septembrie 2011 11:50  

Re: Cum facem sosul bechamel

aici ai o varianta in care am pus marar in sos: [link] si aici alta cu mustar: [link]
 

lili  acum 3 ani - 12 Decembrie 2011 18:03  

Re: Cum facem sosul bechamel

ciao,besciamella se face fara sare si piper,in skimb e obligatoriu nucsoara.de obicei aici in italia se maninca foarte bine(nord).pentru lasagne eu fac besciamella(9 foi) cu 100 gr.unt,100 gr.faina si un lt.de lapte(cald)si dupa gust nucsoara.prova anke tu cosi. vesel vesel
 

Claudia Clauditza  acum 3 ani - 28 Februarie 2012 23:27  

Re: Cum facem sosul bechamel

super bunnnn a iesit!!!multumim pentru reteta.
 

Chstone  acum 3 ani - 21 Martie 2012 19:31  

Re: Cum facem sosul bechamel

Aceasta este reteta corecta, am invatat la scoala de bucatari ca sosul bechamel se face in modul in care este prezentat aici, aceeasi reteta am intalnit-o si pe un site italian de gatit, insa am fost surprins sa intalnesc in bucatarie un sos numit bechamel dar care avea alte ingrediente si care se folosea la prajit: faina, apa, piper, vegeta si oua, acestea sunt ingrendientele din care se facea.
 

armanda  acum 3 ani - 7 Mai 2012 17:45  

Re: Cum facem sosul bechamel

ati invatat si voi de la italieni k copiat totul dupa ei vesel
 

claudia  acum 2 ani - 1 Noiembrie 2012 17:43  

Re: Cum facem sosul bechamel

este bun sosul ma bucur ca lam descoperit ca nu mai stiam ce sa pun la spanac sai dau gust mai bun puneai umpic de usturoi si gata si nu le placea m smantana si gata vesel

 

Andra  acum 2 ani - 16 Decembrie 2012 19:28  

Re: Cum facem sosul bechamel

Buna Ioana, excelenta reteta de sosvesel! Eu lucram cu laptele rece si sosul imi iesea mai tot timpul neomogen. Asta este formula perfecta si pentru minevesel.
 

denisa  acum 2 ani - 13 Februarie 2013 16:36  

Re: Cum facem sosul bechamel

este bun acest sos pentru spanac? daca da cum se face spanacul cu acest sos ms mult
 

Ioana  acum 2 ani - 14 Februarie 2013 09:53  

Re: Cum facem sosul bechamel

da, este perfect pentru spanac. gasesti reteta de spanac ardelenesc aici: [link]
 

johnny  acum 2 ani - 24 Februarie 2013 22:39  

Re: Cum facem sosul bechamel

Mersi mult pentru idea cu telul!!
A iesit perfect!!!!!
 

Georgiana  acum 2 ani - 27 Mai 2013 21:29  

Re: Cum facem sosul bechamel

Buna seara! La ce fel de mancare folosim sosul bechamel ? vesel
 

Andrea  acum 2 ani - 1 Iulie 2013 20:18  

Re: Cum facem sosul bechamel

multumesc pentru reteta este prima oara cand il gatesc si a iesit excelent, proaspat casatorita fiind si la casa noua, nu am avut tel, am folosit o lingura de lemn si am pus cam 400 ml de lapte, ma bucur sa ma numar printre noile cititoare!!!
 

Lia  acum 2 ani - 20 Iulie 2013 11:24  

Re: Cum facem sosul bechamel

Scuza-ma ca intervin iar cu o intrebare. Vad ca folosesti tel in cratita neagra la interior. Nu se zgarie teflonul? Mi-e ca-mi stric bunatatea de cratita.
Eu in cratita asta umblu numai cu lingura sau spatula din lemn. Multumesc!
 

Ioana  acum 2 ani - 21 Iulie 2013 11:40  

Re: Cum facem sosul bechamel

telul are firele rotunjite, daca nu apesi tare pe fund nu-ti va zgaria vasul. dar poti achizitiona un tel de silicon daca crezi ca te ia valul si nu-ti poti doza apasarea: [link]
 

Lia  acum 2 ani - 21 Iulie 2013 14:21  

Re: Cum facem sosul bechamel

Super! Nu stiam ca exista o astfel de ustensila si nu e nici scumpa. Merci!
 

nicoll  acum 2 ani - 30 Iulie 2013 17:38  

Re: Cum facem sosul bechamel

...eu o numesc colesita(in zona noastra) vesel
 

Lia  acum un an - 5 Septembrie 2013 11:30  

Re: Cum facem sosul bechamel

Cand il folosim pt Lasagna, trebuie mai subtire doar cat sa poata fi turnat, dar nici prea subtire, pt. ca se "dezgheata" la cuptor si va balti pe fundul tavii si in plus va inmuia foile excesiv.

Facand cantitate dubla, as reduce untul de la 100 la vreo 80gr pt ca si ragu este cam gras mai ales cand este in amestec cu porc.

Multumesc!
 

florina  acum un an - 29 Noiembrie 2013 14:09  

Re: Cum facem sosul bechamel

eu am incercat reteta in cantitati duble (pt salata calda de cartofi) dar mi se pare un pic prea moale trist
 

Andrei  acum un an - 4 Decembrie 2013 22:09  

Re: Cum facem sosul bechamel

Buna.As vrea niste retete care sa contina si sosul bechamel de ex spanac ardelenesc.
 

Ioana  acum un an - 5 Decembrie 2013 09:37  

Re: Cum facem sosul bechamel

aici ai mai multe retete cu sos bechamel: [link]

iar aici gasesti spanacul ardelenesc: [link]

poti cauta retet pe site folosind zona de cautare din coloana dreapta sus.
 

Marian  acum un an - 13 Iunie 2014 13:38  

Re: Cum facem sosul bechamel

Asta este sos clasic, nu bechamel. Toata smecheria la bechamel este infuzia de legume pe care o faci inainte. Adica pui legumele in lapte si il dai in clocot. Apoi lasi la infuzat aproximativ 30 de minute. Dupa asta il ingrosi cu unt si faina.
 

Ioana  acum un an - 13 Iunie 2014 14:10  

Re: Cum facem sosul bechamel

nu stiu sa trebuiasca sa se infuzeze legume in lapte la bechamel. doar veloute e cu supa si alte infuzii.
 

adina  acum 6 luni - 20 Februarie 2015 22:22  

Re: Cum facem sosul bechamel

please help! cata sare sa pun in el ca am tot pus si tot mi s-a parut ca e usor dulceag (probabil de la lapte).
in rest a iesit perfect fara cocoloase.
Multumesc pentru reteta!
 

Ioana  acum 6 luni - 21 Februarie 2015 09:25  

Re: Cum facem sosul bechamel

nu stiu sa-ti spun exact. o sa masor data viitoare exact cata sare pun si o sa completez in reteta. la ce l-ai folosit? de obicei si asta conteaza... daca vei adaugat parmezan sau il vei folosi la spanacul ardelenesc...

ce-ti pot spune e ca ai observat corect. acest sos alb, la fel ca si cel pe baza de smantana dulce, are nevoie de condimentare buna. in plus, cand pui si nucsoara, senzatia de dulceag se va intensifica. de aceea imi place sa pun mult piper negru proaspat rasnit, face un contrast placut cu dulceata nucsoarei.
 

Ani_b0$$  acum 3 luni - 16 Mai 2015 19:24  

Re: Cum facem sosul bechamel

e groaznic.........zalnic............lasa-te de gatit ..........
 

Simona  acum 16 ore - 6 August 2015 16:33  

Re: Cum facem sosul bechamel

e super!!! Si f gustos!! vesel
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus