Bulete de orez cu legume si susan

Retete aperitive Retete asiatice Retete cu legume Retete cu orez Retete de post

Reteta Bulete de orez cu legume si susan

Buletele de orez care va fac postul mai usor. Sunt un fel de sushi vegetarian in varianta coreeana. Sunt preferatele coreenilor pentru picnic.

Ingrediente

Orez

1 cana orez pentru sushi
1 cana apa
3 linguri otet
1 lingura zahar
1/2 lingurita sare

Legume

1/4 capatana broccoli (cca 150-200 gr)
1 morcov mic
4-5 ciuperci shiitake uscate
1 lingura sos de soia
1 lingura ulei
piper

3 linguri seminte de susan
1 foaie alge (nori)
1 fir ceapa verde (sau echivalentul de ceapa mica, chives)
1/4 lingurita ulei susan

Bucati: 20

  1. Se prepara orezul urmand instructiunile de aici. Practic pregatiti o jumatate de portie de orez pentru sushi.
  2. Acoperiti ciupercile shiitake cu apa fierbinte. Asezati o farfurie peste bol si lasati sa se hidrateze pana aveti nevoie de ele.
  3. Morcovul se da pe razatoare. Broccoli se toaca marunt, fara sa taiem si cotoarele, doar varfurile inflorescentelor.
  4. Se prajeste susanul intr-o tigaie fara grasime pana se rumeneste usor.
  5. Se macina nori in masina de cafea pana devine aproape pulbere.
  6. Se storc ciupercile de apa si se toaca marunt, marunt.
  7. Intr-o tigaie se soteaza legumele (morcov, ciuperci, broccoli) timp de 3-4 minute, amestecand des. Se condimenteaza cu piper. Se adauga sosul de soia si ceapa verde tocata marunt si se amesteca. Se ia tigaia de pe foc. Gustati legumele si adaugati sare daca e necesar (in caz ca ati folosit sos de soia slab sarat).
  8. Se pun legumele peste orezul pregatit. Se adauga jumatate din susanul prajit, jumatate din foaia nori macinata si uleiul de susan. Se amesteca totul usor.
  9. Formare: se pune o bucata de folie de plastic pe o ceasca. Se pune in centrul foliei 1 lingura de orez. Se ridica marginile foliei si se strange compozitia in pumn sa iasa aerul. Apoi se strange folia la capat si se da forma de bila (vezi pozele 3 si 4). Nu fiti foarte delicati, presati destul de tare pe bulete sa se fixeze bine.
    * daca aveti manusi de folie le puteti folosi pentru formarea bilelor direct in mana
  10. Se lasa bila formata in folie macar 30 de secunde sa se fixeze bine. Ca sa fiu mai operativa am folosit doua folii: in timp ce umpleam si formam una, cealalata statea sa se fixeze. Scoateti usor buleta din folie si daca doriti treceti-o cu un capat prin restul de susan prajit sau pulbere de nori.

Orez cu legume si susan

Orez cu legume si susan

Nori macinat

Nori macinat

Punem 1 lingura orez in folie

Punem 1 lingura orez in folie

Dam forma rotunda cu ajutorul foliei

Dam forma rotunda cu ajutorul foliei

Trecem chifteluta prin susan

Trecem chifteluta prin susan

Bulete de orez cu legume si susan

Bulete de orez cu legume si susan

Comentarii (7)

 

MariAna  acum 9 ani - 11 Martie 2014 10:33  

Lucrurile simple sunt cele mai complicate. :-)
Sper sa gasesc timpul necesar pentru reteta, la noi se mananca orez si se apreciaza sushi. :p
 

Ioana  acum 9 ani - 11 Martie 2014 11:02  

se pot simplifica: adaugi doar susan, ceapa verde si nori macinat de exemplu. poti pune in centru un cubulet de tofu. iar cand nu e post le poti umple cu ton sfaramat si amestecat cu putina pasta de ardei iute.
 

Alina (orgali.ca)  acum 9 ani - 13 Martie 2014 03:48  

Cred ca dureaza ceva timp pana cand e gata, dar cred ca e delicioasa si merita facuta.
 

Ioana  acum 9 ani - 13 Martie 2014 09:26  

Alina, dureaza un pic peste o ora. in prima ora pana se face orezul restul componentelor sunt gata. si apoi mai dureaza un pic modelarea lor.
 

Alina (orgali.ca)  acum 9 ani - 13 Martie 2014 16:29  

Multumesc, Ioana! E bine de stiut inainte sa ma apuc sa le fac ca sa stiu cat timp sa am la dispozitie.
 

Laura  acum 8 ani - 9 Februarie 2016 20:24  

N am folosit niciodata orezul pt sushi, cu orez basmati oare merge? Multumesc!
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Februarie 2016 10:23  

nu prea, din pacate basamti nu e deloc lipicios. orezul de sushi e lipicios, se lipeste si de maini ca si cand ar fi cu lipici, asa ca buletele sunt foarte stabile. eventual un orez rotund, care la fiert se inmoaie, asa ai sansa sa devina lipicios cat de cat.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...