Choux cu crema de migdale si sos de prune coapte

Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Choux cu crema de migdale si sos de prune coapte

In weekend am cumparat niste prune mari, din Africa de Sud, care miroseau atat de frumos incat mi-au luat mintile. Insa ajunsa acasa, gustul nu s-a ridicat la nivelul mirosului. Asa ca destinul lor a fost hotarat rapid: se vor transforma intr-un sos. Prin urmare le-am copt cu zahar brun si scortisoara ca sa le accentuez gustul si apoi le-am facut piure. Deasupra am asezat cate o coronita din aluat de eclere, umpluta cu crema de migdale si lapte de cocos. Ce destin fericit pentru prunele mele!

Ingrediente

Aluat choux

60 ml lapte
50 ml apa
60 gr unt
un strop de sare
1/2 lingura de zahar
75 gr faina
2 oua

Crema de migdale

500 ml lapte de cocos
60 gr zahar
2 galbenusuri
20 gr amidon
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura unt
50 gr migdale
1 fasie (2 cm) coaja de lamaie

Sos de prune coapte

500 gr prune
50 gr zahar
1/4 lingurita scortisoara macinata

Decor

nuca de cocos
zahar pudra vanilat

Bucati: 5

  1. Preparati crema de migdale exact ca si cum preparati aceasta crema de vanilie. Diferenta este ca in loc de lapte, folositi lapte de cocos. Cand crema s-a racorit un pic se adauga untul.
  2. Migdalele se prajesc usor in cuptor. Cu ajutorul unui robot se transforma in unt de migdale folosind instructiunile de aici. Am adaugat si coaja de lamaie in robot, cand am facut untul. Untul de migdale obtinut se amesteca in crema de mai sus. Se acopera crema cu folie si se da la frigider pana e nevoie de ea.
  3. Sos de prune: se scot samburii si se taie prunele felii. Se adauga zaharul si scortisoara si se amesteca bine. Se pun intr-o tava si se dau la cuptor, la 200C timp de 15 minute. Amestecati o data in acest timp.
  4. Se scot prunele din cuptor si tot continutul tavii (inclusiv sucul lasat de prune) se pune intr-un robot si se mixeaza pana devine un piure. Se pastreaza pana e nevoie de el.
  5. Choux: se pune laptele cu apa, untul si sarea pe foc mic, pana incepe sa fiarba. Se adauga zaharul si se ia de pe foc.
  6. Se adauga toata faina o data si se amesteca repede pana se desprinde de pe oala. Se lasa la racit complet.
  7. Se adauga ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Se pune aluatul intr-un spritz de patiserie cu varf rotund simplu si mic (de 4 mm).
  8. Pe tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt, se traseaza cercuri de aprox 8.5 cm (am folosit un pahar mare pentru ghidare). Pe liniile trasate se pune aluatul din spritz (acesta e cercul exterior). Trasati apoi inca doua cercuri in interiorul acestuia (vezi poza 1 - aceasta este baza). Trasati apoi doua cercuri deasupra celor 3 cercuri (vezi poza 2). Mai trasati un cerc deasupra celor doua (vezi poza 3).
  9. Presarati pe coronitele formate nuca de cocos sau fulgi de migdale.
  10. Se coc choux la 200C timp de 10 min, apoi la 180C timp de 15-20 minute (fara sa deschideti cuptorul).
  11. Se lasa choux la racit complet. Se taie apoi in doua. Se umplu cu crema de migdale si se pudreaza cu zahar pudra vanilat..
  12. Pe farfurii se pune sos de prune, iar deasupra cate o coronita.

Baza - trei cercuri

Baza - trei cercuri

Inca doua cercuri deasupra

Inca doua cercuri deasupra

Un cerc in varf

Un cerc in varf

Presaram cu nuca de cocos

Presaram cu nuca de cocos

Choux coapte

Choux coapte

Choux taiate in doua

Choux taiate in doua

Prune coapte

Prune coapte

Comentarii (2)

 

Maria  acum 11 ani - 10 Aprilie 2013 11:36  

Deja am simtit gustul.Eu cred
pentru sublinierea gustului prunele sau alt fruct
de toamna parfumat sa-l caramelizez in putin unt.
 

maria  acum 10 ani - 23 Octombrie 2013 11:11  

Ioana ai idee de ce nu mi-a crescut deloc choux-urile? Le-am facut de doua ori, prima data am pus cele doua doua dar aluatul a iesit foarte foarte moale, era imposibil de facut cercurile cu el.....asa ca am mai incercat odata si am pus doar un ou.....a iesit mai bine in sensul ca am reusit sa fac cercuile dar nu au crescut :(
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...