Gogosi spiralate (Funnel cakes)

Retete desert

Reteta Gogosi spiralate (Funnel cakes)

Sunt foarte populare in America, mai ales la festivaluri si carnavaluri se servesc pe strada, dar originea lor nu o cunosc exact, regasindu-se in multe bucatarii ale lumii sub diferite nume si forme, dar baza e aceeasi, un aluat oparit prajit in ulei incins. Cu toate ca sunt prajite in ulei ele nu absorb multa grasime si la sfarsit obtinem o gogoasa pufoasa care se poate servi cu zahar pudra, gem, crema de vanilie sau chiar inghetata. Puteti sa le dati orice forma doriti, va jucati cu aluatul dupa inspiratie, puteti face chiar forme haioase pentru copii.

Ingrediente

120 ml lapte
100 ml apa
125 gr unt
un varf cutit sare
1 lingura zahar
150 gr faina
4 oua mici (3 daca sunt mari)
zahar pudra si scortisoara pentru ornat

  1. Puneti laptele, apa, untul, sarea si zaharul intr-o oala la fiert. Cand untul e topit si laptele fierbe aruncati faina dintr-o data si amestecati rapid pana aluatul se desprinde de pe vas si se formeaza bila.
  2. Lasati la racit aluatul 5 minute apoi incorporati ouale unul cate unul, omogenizand bine dupa fiecare.
  3. Puneti aluatul intr-un sprit pentru ornat(daca nu aveti folositi o punga la care-i taiati un colt). Am descoperit o metoda faina de a pune aluaturile in spirt, fara sa fac mizerie in toata bucataria si fara sa-mi trebuiasca 3 maini(vezi poze): puneti spritul intr-un pahar inalt, trageti marginile peste pahar si folosind o lingura umpleti spritul.
  4. Puneti ulei la incins si cand e foarte fierbinte incepeti sa faceti spirale cu spritul direct in ulei, incepanad din centru si invartind de jur imprejur pana obtineti diametrul dorit la gogoasa.
  5. Cand sunt rumene le scoateti pe un servetel de hartie ca sa se scurga grasimea.
  6. Le-am servit pudrate cu zahar vanilat si scortisoara.

Lapte cu unt si zahar la fiert

Lapte cu unt si zahar la fiert

Aluat oparit cu oua

Aluat oparit cu oua

Spritul pregatit pentru a fi umplut

Spritul pregatit pentru a fi umplut

Spritul cu aluat

Spritul cu aluat

Formam spirala si o prajim

Formam spirala si o prajim

Gogosi spiralate (Funnel cakes)

Gogosi spiralate (Funnel cakes)

Comentarii (52)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 12 ani - 2 Februarie 2012 11:04  

eu nu folosesc margarina si de aceea nu stiu cum se comporta in retete incat sa dau sfaturi legate de ea... am vazut insa ca multe retete ale mele au reusit si cu margarina. va multumesc pentru feedback, e de mare ajutor pentru viitorii vizitatori.
 

Raluca  acum 10 ani - 15 Iulie 2013 14:42  

Din astea mancam la mare la Mamaia , cu sos salasa sau de ciocolata ! Cat am cautat retea lor ! =P~
 

Laura  acum 10 ani - 19 Noiembrie 2013 10:45  

Buna Ioana...zicea cineva mai sus ca le-a facut la cuptor. Oare sa respect timpul de la eclere? Aluatul pare cam la fel. Eu le-am facut si in ulei, au iesit foarte bune dar acum vreau sa le duc la o mini petrecere unde sunt si copii si le-as face la cuptor.. Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Noiembrie 2013 08:59  

Laura, acesta chiar este aluatul de eclere. asadar daca le coci la cuptor vor iesi eclere si ar trebui sa faci o crema pentru ele.
 

Laura  acum 10 ani - 20 Noiembrie 2013 10:49  

Le-am copt ieri si le-am pudrat la fel..cu amestecul dela latte royal plus zahar pudra. Am vrut sa fac o crema dar votul unanim a fost "lasa-le asa". S-au topit din farfurie ;)
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Noiembrie 2013 11:03  

Ma bucur Laura, ai scapat usor.
 

Mia  acum 10 ani - 21 Noiembrie 2013 16:18  

Salut,
Par a fi f.bune aceste gogosi, intrebarea mea este cat ulei folosesti pt.copt, ca si la gogosile noastre taranesti?
 

Alexandra Catargiu  acum 9 ani - 1 Februarie 2015 16:13  

Nici bine nu le-am terminat si erau pe jumatate mancate. Nu conteaza cum le zice, sunt delicioase, rapid si usor de facut.
 

Giani  acum 8 ani - 2 Noiembrie 2015 17:32  

buna Ioana! O intrebare am sunt bune si reci?
 

Ioana  acum 8 ani - 3 Noiembrie 2015 10:05  

sunt ok si reci. dar cam ca toate prajelile sunt mai bune calde.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...