Ciorba de legume

Categorii: Retete cu legume, Retete de post, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete romanesti, Retete de supe si ciorbe

 

Ciorba de legume
Pinterest

Ciorba de legume dreasa cu smantana si ou, aromata cu leustean. Pentru un inceput de saptamana in forta.

Ingrediente
Ciorba de legume

1 ceapa (cca 120 gr)
1 morcov mare (cca 120 gr)
1 felie telina (cca 60 gr)
1 radacina patrunjel (cca 50 gr)
1 pastarnac (cca 50 gr)
1 ardei gras rosu (cca 200 gr)
1 dovlecel mic (cca 200 gr)
1 praz (cca 200 gr)
1/2 varza noua mica (cca 120 gr)
150 gr mazare sau/si fasole verde (poate fi congelata)
400 gr cartofi
1/2 conserva rosii (200 gr; sau rosii proaspete bine coapte, date pe razatoare)
200 ml smantana
2 oua
1 lamaie
1 lingura leustean
2 linguri ulei
sare

Preparare
Ciorba de legume

  1. Se toaca marunt ceapa. Se taie jumatati de rondele morcovul. Se taie cubulete telina, patrunjelul, pastarnacul si ardeiul gras.
  2. Toate zarzavaturile de mai sus se calesc in uleiul incins, timp de cca 10 minute.
  3. Se acopera cu 3 l de apa si se aduce la fierbere. Se adauga 2 lingurite sare. Se fierbe timp de 10 minute.
  4. Dovlecelul si cartofii se taie cuburi. Prazul se taie in doua pe lungime, apoi se taie rondele. Varza se taie patratele.
  5. Se adauga legumele de mai sus, plus mazarea (sau fasolea verde). Se aduce la fierbere. Se mai adauga 3 lingurite de sare. Se fierbe totul pana cartofii sunt facuti (aprox. 20 minute).
  6. Rosiile se strivesc cu furculita. Se adauga in ciorba si se mai fierbe 5 minute.
  7. Dati focul la mic sub ciorba, astfel incat sa nu mai bolboroseasca.
  8. Smantana se bate cu ouale pana la omogenizare. Se pun pe rand cateva polonice de supa fierbinte (5-6) peste acest amestec si se amesteca cu telul dupa fiecare polonic ca sa nu se "branzeasca" compozitia. Turnati totul in oala cu ciorba, incet si amestecand tot timpul in ciorba. Lasati pe foc inca 5 minute, timp in continuati sa amestecati des in ciorba. Stingeti focul.
    * pasul 8 este optional; puteti lasa ciorba nedreasa si treceti direct la pasul urmator; astfel, ciorba de legume va fi de post
  9. Dregeti ciorba de sare. Adaugati leusteanul tocat marunt si lasati sa stea 5 minute. Adaugati suc de lamaie, pana ciorba e pe placul vostru de acra.
    * ciorba se poate acri si cu bors sau zeama de varza murata
  10. Acoperiti ciorba de legume cu capac si lasati sa stea macar 30 minute.
 
Ciorba de legume - Calim zarzavaturile

1. Calim zarzavaturile

Ciorba de legume - Fierbem zarzavaturile

2. Fierbem zarzavaturile

Ciorba de legume - Fierbem restul legumelor

3. Fierbem restul legumelor

Ciorba de legume - Dregem ciorba cu smantana si ou

4. Dregem ciorba cu smantana si ou


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 23)  

 

Ciorba de pui cu legume

25 Februarie 2015

Ciorba de pui cu legume

Lucicos

6 Martie 2014

Lucicos

Ciorba de loboda

10 Mai 2013

Ciorba de loboda

Ciorba de macris

16 Aprilie 2013

Ciorba de macris

 

 

Cristina  acum 2 ani - 22 Aprilie 2013 13:46  

Re: Ciorba de legume

Mi-ai facut o pofta!!! Abia astept sa ajung acasa si sa trec la treaba. Cred ca o acresc cu bors.Merci.
 

Corina  acum 2 ani - 22 Aprilie 2013 23:05  

Re: Ciorba de legume

draga mea Ioana, la reteta "supa crema de macris" cand am primit-o pe e-mail din greseala in loc sa intru pe reteta am dat , cred, "dezaprob" sau ceva de genul si de atunci nu mai primesc noutatile. am incercat sa mai bag din nou adresa mea, imi spune ca e in baza ta de date dar tot nimic. ce trbuie sa fac? multumesc anticipat!
 

iulia  acum 2 ani - 23 Aprilie 2013 00:05  

Re: Ciorba de legume

de ce este la sectiunea mancaruri de post?chiar vroiam sa o prepar pt ca arata binevesel
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Aprilie 2013 08:47  

Re: Ciorba de legume

pt ca daca omiti pasul 8 e de post. scrie asta in reteta. si este foarte buna doar asa simpla, acrisoara si cu leustean.
 

Ioana  acum 2 ani - 23 Aprilie 2013 09:54  

Re: Ciorba de legume

e ok Corina, am rezolvat eu problema, o sa primesti iar newsletterul.
 

iulia  acum 2 ani - 23 Aprilie 2013 11:18  

Re: Ciorba de legume

Gresala mea,nu am citit bine,multumesc pt raspuns si pentru retete,sunt minunate vesel
 

pishkot  acum 2 ani - 18 Mai 2013 19:01  

Re: Ciorba de legume

ciorbita e pe foc, abia astept sa vad ce iese. o sa mananc cand vin de la jogging si tot atunci o sa ti las impresiile vesel abia astept, deja mi e pofta vesel
 

Potora Diana  acum 2 ani - 13 Iulie 2013 13:28  

Re: Ciorba de legume

Totul este perfect in aceasta reteta ,dar nu inteleg de ce asa multa sare? 5 lingurite plus se mai adauga si la sfarsit? Ocna de sare!!!

trist
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Iulie 2013 10:37  

Re: Ciorba de legume

Diana, iese o oala mare de supa, iar legumele sunt f. dulci, eu pun sarea treptat si a iesit ok. dar poti pune linistita dupa gust sarea.
 

Alexa  acum 2 ani - 30 Iulie 2013 18:47  

Re: Ciorba de legume

Pot pune un singur ou si o cantitate mai mica de smantana?vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 30 Iulie 2013 19:34  

Re: Ciorba de legume

daca doresti sa reduci caloriile, poti omite ouale si smantana si doar o acresti si adaugi leustean. e foarte buna si asa.
 

Ana-Maria Filip  acum 2 ani - 15 August 2013 14:57  

Re: Ciorba de legume

Imi ploua in gura si nu sunt un fan ciorbe. O sa fac minunatia asta in week-end.
 

mihaela  acum un an - 17 August 2013 22:17  

Re: Ciorba de legume

Mi-a iesit super groasatrist
 

Donciu Maria  acum un an - 19 Octombrie 2013 23:39  

Re: Ciorba de legume

Eu niciodata nu calesc legumele la ciorba si nici la celelalte mincaruri,este mai canatos asa.Toc legumele,le adaug apa si un virf de sare,lefierb la foc incet 30 de minute si ciorba este gata,si iese gustoasa si sanatoasa.
 

Elena   acum un an - 26 Noiembrie 2013 16:53  

Re: Ciorba de legume

Trebuie sa fie foarte buna , dar credeam ca reteta este de post ! imi e pofta
 

Ioana  acum un an - 26 Noiembrie 2013 17:55  

Re: Ciorba de legume

e de post daca omiti pasul 8, asa cum e specificat in reteta. iese buna si in acea varianta.
 

dan  acum 9 luni - 6 Noiembrie 2014 10:39  

Re: Ciorba de legume

da este excelenta asa fac si eu numai ca eu adaug conopida in loc de varza fierb toate zarzavaturile intregi sau crestate in doua sau 4 si mai pun inainte si ceva costita afumata acceasta este optional dupa gustul fiecaruia jumate de legume le pasez ptr ca ai mei juniori le face floare pe marginea farfuriei si asa stiu ca nu au incotro tot maninca zarzavaturile
 

Georgiana  acum 2 saptamani - 27 Iulie 2015 14:52  

Re: Ciorba de legume

E foarte usor de realizat si foarte buna, e a 2-a oara cand o fac, e foarte gustoasa vesel
 

Aby  acum 2 saptamani - 29 Iulie 2015 18:26  

Re: Ciorba de legume

Este cea mai buna ciorba de legume care am mancat-o vreodata in viata mea. De cand ti-am gatit reteta, e singura pe care o gatesc cand vreau ceva lichid in frigider. E de prisos dar spun ca probabil e a ...50-a oara cand o fac.. Chiar acuma ma pregateam si am recautat reteta ca nu o mai gaseam pe telefon si am zis sa las si un comentariu.

P.S.: Am incercat si fara smantana (post) dar cu smantana e perfecta!

Multumim inca o data pentru share si inspiratie!

Pupicei
 

Ioana  acum 2 saptamani - 30 Iulie 2015 11:02  

Re: Ciorba de legume

wooow, super fain... de 50 de ori vesel ma bucur ca mi-ai lasat si mesaj, ma ajuta enorm.
 

Radi   acum o saptamana - 3 August 2015 20:26  

Re: Ciorba de legume

Nu stiu ce smāntāna folositi voi dar eu, orice smāntāna as folosi, daca o fierb 5 minute(da, chiar si adusa la temperatura vasului folosind jumatate din lichidul din oala) nu am reusit niciodata sa o fac fara sa se branzeasca. Sunt de parere ca orice smāntāna trebuie pusa dupa cāteva minute dupa ce s-a oprit fierberea.
 

Ioana  acum 7 minute - 17 August 2015 10:06  

Re: Ciorba de legume

Radi, smantana grasa (aprox. 25%) si dupa adaugare nu se mai fierbe efectiv, adica nu mai lasi ciorba sa clocoteasca absolut deloc. la foc mic, sa ramana fierbinte 5 minute, altfel mie mi se strica foarte repede mai ales vara. in acest timp o poti amesteca des ca sa reduci riscul de taiere si nu o scapi din ochi.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus