Ciorba de legume

Retete cu legume Retete de post Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba de legume

Ciorba de legume dreasa cu smantana si ou, aromata cu leustean. Pentru un inceput de saptamana in forta.

Ingrediente

1 ceapa (cca 120 gr)
1 morcov mare (cca 120 gr)
1 felie telina (cca 60 gr)
1 radacina patrunjel (cca 50 gr)
1 pastarnac (cca 50 gr)
1 ardei gras rosu (cca 200 gr)
1 dovlecel mic (cca 200 gr)
1 praz (cca 200 gr)
1/2 varza noua mica (cca 120 gr)
150 gr mazare sau/si fasole verde (poate fi congelata)
400 gr cartofi
1/2 conserva rosii (200 gr; sau rosii proaspete bine coapte, date pe razatoare)
200 ml smantana
2 oua
1 lamaie
1 lingura leustean
2 linguri ulei
sare

  1. Se toaca marunt ceapa. Se taie jumatati de rondele morcovul. Se taie cubulete telina, patrunjelul, pastarnacul si ardeiul gras.
  2. Toate zarzavaturile de mai sus se calesc in uleiul incins, timp de cca 10 minute.
  3. Se acopera cu 3 l de apa si se aduce la fierbere. Se adauga 2 lingurite sare. Se fierbe timp de 10 minute.
  4. Dovlecelul si cartofii se taie cuburi. Prazul se taie in doua pe lungime, apoi se taie rondele. Varza se taie patratele.
  5. Se adauga legumele de mai sus, plus mazarea (sau fasolea verde). Se aduce la fierbere. Se mai adauga 3 lingurite de sare. Se fierbe totul pana cartofii sunt facuti (aprox. 20 minute).
  6. Rosiile se strivesc cu furculita. Se adauga in ciorba si se mai fierbe 5 minute.
  7. Dati focul la mic sub ciorba, astfel incat sa nu mai bolboroseasca.
  8. Smantana se bate cu ouale pana la omogenizare. Se pun pe rand cateva polonice de supa fierbinte (5-6) peste acest amestec si se amesteca cu telul dupa fiecare polonic ca sa nu se "branzeasca" compozitia. Turnati totul in oala cu ciorba, incet si amestecand tot timpul in ciorba. Lasati pe foc inca 5 minute, timp in continuati sa amestecati des in ciorba. Stingeti focul.
    * pasul 8 este optional; puteti lasa ciorba nedreasa si treceti direct la pasul urmator; astfel, ciorba de legume va fi de post
  9. Dregeti ciorba de sare. Adaugati leusteanul tocat marunt si lasati sa stea 5 minute. Adaugati suc de lamaie, pana ciorba e pe placul vostru de acra.
    * ciorba se poate acri si cu bors sau zeama de varza murata
  10. Acoperiti ciorba de legume cu capac si lasati sa stea macar 30 minute.

Calim zarzavaturile

Calim zarzavaturile

Fierbem zarzavaturile

Fierbem zarzavaturile

Fierbem restul legumelor

Fierbem restul legumelor

Dregem ciorba cu smantana si ou

Dregem ciorba cu smantana si ou

Comentarii (32)

 

Ultimele comentarii

Gabi  acum 8 ani - 23 Octombrie 2015 14:53  

Foarte apreciata de cei care au savurat-o, o voi prepara si cu alte ocazii pt ca este usor de gatit in primul rand pt ca totul este clar si cuprinzator in reteta! :)
 

Ramona  acum 8 ani - 5 Decembrie 2015 12:34  

Foarte buna!!! =P~ doar ca am gresit si am pus si un pic de bulion dar chiar si cu bulion a iesit super buna....thanks! ;)
 

Anca  acum 7 ani - 20 Ianuarie 2017 21:06  

Buna, Ioana. Astazi am "dat" de tine si ma bucur tare mult. Ai foarte multe retete gustoase, dupa cum observ. Am doar o intrebare legata de reteta ta. Eu locuiesc in UK si aici nu am vazut pana acum in magazine sa se vanda leustean. Ma intrebam daca e absolut necesar in aceasta reteta sau poate inlocuit cu altceva?
Multumesc mult! :)
 

Ioana  acum 7 ani - 26 Ianuarie 2017 09:34  

Anca merge si cu alta verdeata: doar patrunjel, putin tarhon sau marar.
 

val  acum 7 ani - 8 Februarie 2017 15:59  

Mi-a iesit super.Insa am modificat putin reteta. Am pus la fiert legumele(nu am pus mazare si varza) si doua inimi de miel totul la foc mic.La final am adaugat rosiile din conserva si dupa 15min am dres-o cu smantana si am pus patrunjelul super gustoasa. Carnea am folosit-o pt felul 2.super multumita de gust si aspect mai ales ca eu si gatitul am cam devenit dusmani in ultimii ani.
 

val  acum 7 ani - 8 Februarie 2017 16:04  

Anca eu am gasit urmat solutie cand ma duc in Romania imi iau leustean,patrunjel le frec cu sare si le las la uscat apoi le pun in caserole ca sa le aduc in Uk.
 

Iulia  acum 7 ani - 16 Februarie 2017 20:18  

Eu pun smantana la fiert o data cu legumele si apoi adaug apa calda. Niciodata nu se branzeste. Locuiesc in UK si cumpar smantana de 18% grasime de la magazinele poloneze.
Big like pentru reteta Ioana!
 

Teodora  acum 7 ani - 8 Aprilie 2017 13:07  

Servus tuturor, chiar azi ma pregatesc sa fac ciorba asta :) Ma adresez mai mult celor ce locuiesc in UK ca si mine si sper ca Ioana sa nu se supere ca folosesc acesta pagina pentru cateva informatii utile sper: magazinele turcesti TFC vand legaturi imense de patrunjel si marar, tot timpul proaspete. Leusteanul este mai greu de gasit insa se gasesc seminte si chiar plante la centrele de gradinarit (Garden Centre). Si un pont pentru cei ce locuiesc in Londra: in Regent's Park este o gradina de legume numita Allotment unde la intrare, in partea dreapta este o tufa imensa de leustean. Daca ajungeti acolo si gasiti vreun voluntar prin gradina, rugati-l sa va lase sa luati cateva frunze. Sunt foarte prietenosi si oricum nu-l cu lege nimeni :) prea putini oameni in UK stiu ce-i ala :). In engleza se numeste Lovage pentru cei ce cauta sa cumpere. O zi buna tuturor si mii de scuze Ioana pentru abuzul de a folosi pagina ta :)
 

Lorena  acum 3 ani - 1 Mai 2020 15:48  

Buna! Pentru aceasta ciorba cum putem folosi amestecul pt ciorbe? [link]
 

Ioana  acum 3 ani - 2 Mai 2020 16:25  

da, daca nu ai unele din legumele date in reteta dar care se regasesc in amestec (ardei, leustean, rosii...)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...