Retete Culinare : e-Retete

 

Ciorba de peste

Categorii: Retete cu cartofi, Retete cu peste si fructe de mare, Retete de supe si ciorbe

 
Ciorba de peste. Imagini pas cu pas pentru ciorba de peste

Desi locuiesc in Cluj si accesul la peste este limitat la oferta catorva supermarketuri, tot am gasit metode de a-mi prepara ciorbite bune de peste. Astfel, de cate ori filetez pesti, le congelez scheletul ramas (capul si cozile), iar cand curat creveti sunt atenta sa salvez cojile si sa le congelez. Uneori, congelez si apa lasata de midiile inabusite (de exemplu cand prepar midii marinate). Toate acestea formeza o baza buna pentru supa de peste. Evident, daca locuiti in zone cu peste la discretie, veti folosi pesti mici, asa cum se obisnuieste. Cojile de creveti nu sunt obligatorii, insa dau un gust dulceag supei, asadar daca le aveti, folositi-le.

Ingrediente pentru Ciorba de peste

350 gr file peste (biban de mare, halibut, dorada)
1 ceapa
1 morcov
1 felie telina radacina (cca 50 gr)
5 catei usturoi
80 ml vin alb sec
2 cartofi mari
100 ml passata (sau bulion)
1 rosie coapta (poate fi din conserva)
1/2 lamaie
1/4 legatura patrunjel
1 fir leustean (sau marar)
2 linguri ulei
2 linguri ulei masline

Supa baza de peste

300 gr peste mic (eu am folosit capul si cozile de la 2 bibani de mare si cojile de la 15 creveti)
1 ceapa
1 morcov
1 felie telina (cca 50 gr)
1 foaie dafin
1 fir cimbru
1/2 lingurita piper negru boabe
2 linguri ulei

Portii: 5

Ciorba de peste - Preparare

  1. Incepem sa preparam supa baza de peste: in uleiul incins calim zarzavaturile date pe razatoare. Cand ceapa e moale se adauga 6 cani de apa, piperul, dafinul, cimbrul si putina sare. Se aseaza pestele curatat in supa. Se fierbe timp de 30 minute la foc mediu.
  2. Se strecoara supa-baza, presand cu dosul unei linguri solidele din sita pentru a extrage toata zeama. Resturile din sita se arunca.
  3. In 2 linguri de ulei se calesc ceapa tocata, morcovul rondele si telina cuburi. Cand ceapa e moale se adauga 3 catei de usturoi striviti si se mai caleste 1 minut.
  4. Se adauga vinul si se fierbe pana se evapora.
  5. Se adauga supa-baza de peste preparata mai sus. Se fierbe timp de 10 minute.
  6. Se adauga cartofii cuburi, passata si rosia strivita (sau taiata cubulete). Se pune sare dupa gust. Se mai fierbe cca 20 minute, pana cartofii sunt facuti.
  7. Dati focul la mic sub supa. Adaugati fileul de peste taiat cuburi. Lasati sa fiarba maxim 5 minute (verificati sa fie facut).
  8. Se striveste usturoiul ramas cu putina sare mare, pana devine pasta. Se adauga uleiul de masline. Se adauga din acest mujdei cat doriti in supa, dupa gustul propriu. Eu am pus cam 2/3 din el. Gustul supei e mai intens, mai fin sau mai dulceag in functie de pestii folositi la supa-baza, asa ca veti stabili cantitatea de mujdei in functie de acestea. Acum acriti supa cu suc de lamaie tot in functie de gust (am pus 3 linguri suc de lamaie). Am mai macinat putin piper negru si chili in supa (doar sa fie un pic picanta). Dregeti supa de sare.
  9. Trageti oala de pe foc si adaugati verdeturile tocate marunt. Lasati sa stea 10 minute cu capac.
  10. Se serveste calda, cu paine prajita sau paine cu usturoi.

 
Click pe imagini pentru a mari

Fierbem crevetii si capetele de peste
Fierbem crevetii si capetele de peste
Supa baza de peste (strecurata)
Supa baza de peste (strecurata)
Zarzavatul calit, stins cu vin
Zarzavatul calit, stins cu vin
Adaugam cartofii
Adaugam cartofii
Dregem ciorba
Dregem ciorba

 

5 28

 

 

Retete similare 

Ciorba de peste a la grec Supa de peste (Gregada)
Ciorba de peste a la grec Supa de peste (Gregada)
Lucicos Ciorba de loboda
Lucicos Ciorba de loboda

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Ciorba de peste"

 

Comentarii

Darvenia Darvi  acum un an 17 Octombrie 2012 14:18  

Re: Ciorba de peste

supa baza o fac si eu, o folosesc la rissoto cu fructe de mare si la spaghette cu fructe de mare fierb spaghettele in supa de peste si le da un gust super , supa o pastrez in borcane in congelator 1-2 saptamani
 

Ioana  acum un an 17 Octombrie 2012 14:21  

Re: Ciorba de peste

ce noroc darvenia ca ai scris! chiar voiam sa verific cum isi pastreaza aceasta supa gustul la congelator. ar fi mult mai usor sa fie gata pregatita dinainte, ar reduce timpul de prepararea a acestei ciorbe la jumatate.
 

Darvenia Darvi  acum un an 17 Octombrie 2012 18:41  

Re: Ciorba de peste

 

MARIANA VOICU  acum un an 19 Octombrie 2012 20:23  

Re: Ciorba de peste

RETETE DEOSEBITE!
MULTUMESC MULT!
 

diana dunca  acum un an 22 Octombrie 2012 12:07  

Re: Ciorba de peste

in general nu mananc ciorba de peste, insa pe aceasta sigur o incerc
 

ildi  acum un an 14 Ianuarie 2013 06:32  

Re: Ciorba de peste

am facut ieri, asa ciorba buna am mancat mai rar
eu am folosit os de la un peste Greater Amberjack si file de la Japanese Amberjack, nu stiu cum le zice in romaneste...
extra buna e

P.S. Al meu, desi japonez, a ramas impresionat, deci e lucru mare ciorba asta sa stii
 

Ioana  acum un an 14 Ianuarie 2013 11:17  

Re: Ciorba de peste

te cred, reteta e buna intr-adevar, dar si faptul ca ai acces la peste proaspat (de care eu nici nu am auzit!!!) este un avantaj. te invidiez
 

Cathy  acum un an 28 Februarie 2013 15:47  

Re: Ciorba de peste

Buna,
Sambata vreau sa fac si eu aceasta ciorbita si as vrea sa stiu daca merge facuta din peste de apa dulce.
 

Ioana  acum un an 28 Februarie 2013 17:45  

Re: Ciorba de peste

merge si cu peste de apa dulce. spor!
 

ana  acum un an 10 Iunie 2013 20:49  

Re: Ciorba de peste

se poate folosi orice fel de peste?nu conteaza?.ms
 

Ovi  acum un an 17 Iunie 2013 10:11  

Re: Ciorba de peste

A-ti uitat un,doi ardei iuti???/ pe linga cartofi se poate pune si Orez,dar nu trebuie uitat Ardeiu Iuteeee
 

Iulia Mihai  acum un an 27 Iunie 2013 14:34  

Re: Ciorba de peste

Si eu o fac la fel numai ca o acresc cu otet are un gust deosebit fata de cea acrita cu lamaie sau bors,dar fiecaruia cum ii place.Eu sunt de la Dunare si la noi pestele se gaseste tot timpul anului,este variat ,iar ciorbita iese foooarte buna.
 

Stefan  acum 11 luni 1 Septembrie 2013 09:30  

Re: Ciorba de peste

Este o reteta mai mult pentru porc decat pentru peste, dar este normal. Asa suntem noi ardelenii!
 

Ioana  acum 11 luni 2 Septembrie 2013 10:07  

Re: Ciorba de peste

aceasta ciorba nu este ardeleneasca, este de inspiratie greceasca.
 

andreea  acum 8 luni 3 Decembrie 2013 13:17  

ba de pbunneste

cu pastrav nu merge??cu ce pesti ese mai gustoasa??eu nu am vacut niciodata!!
 

Nora  acum 7 luni 26 Decembrie 2013 19:03  

Re: Ciorba de peste

Delicioasa. Exact cum imi facea bunica in copilarie
 

ioan  acum 2 ore 19 Iulie 2014 13:48  

Re: Ciorba de peste

Da este buna dar.. e prea fierbinte
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS