Ciorba taraneasca

Retete cu legume Retete cu carne de porc Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba taraneasca

Clujul e alb! De cateva zile ninge incet, parca ar cerne, dar zapada s-a asezat deja de o palma. E pufoasa si curata, numai buna pentru bulgarit. Dupa aceea ne incalzim cu aceasta ciorbita taraneasca vitaminizanta si eventual un vin fiert.

Ingrediente

1 kg carne (de porc)
1 ceapa mare (cca 100 gr)
1 radacina patrunjel (cca 100 gr)
1 bucata telina (cca 100 gr)
2 morcovi (cca 200 gr)
2 cartofi (cca 300 gr)
varza alba (cca 300 gr)
conopida (cca 200 gr)
1 ardei mic (cca 50 gr)
2 rosii (cca 200 gr)
150 gr mazare (din conserva)
200 ml bulion (sau o lingura de pasta de rosii dizolvata cu putina supa)
1 lamaie
1/2 legatura verdeata (leustean, patrunjel sau tarhon)
3 lingurite sare
3 linguri ulei

  1. Se taie carnea cubulete, lasand si cateva cubulete cu grasime. Se pun intr-o oala si se adauga 3.5 l apa rece. Se fierbe totul la foc mediu pentru cca 1 ora, pana carnea e fiarta. Nu trebuie sa fie frageda inca, dar sa fie comestibila in acest punct. In acest timp nu uitati sa o spumati de cateva ori. Apoi stergeti marginea oalei cu un servetel umed.
  2. In acest timp se taie cubulete mici zarzavatul (ceapa, morcovii, radacina de patrunjel si telina). Se calesc apoi in uleiul incins pana ceapa se inmoaie.
    * cine nu doreste prajeli poate sari peste acest pas, este mai mult pt. "fata" supei
  3. Se adauga zarzavaturile calite in oala cu carne plus 1 lingurita sare. Se continua fierberea pentru 10 minute.
  4. Se desface conopida buchetele, cartofii se taie cuburi, ardeiul cubulete mici si varza patratele. Se adauga si ele in oala plus inca 1 lingurita de sare si se mai fierbe totul cca 30 minute, pana conopida si cartofii sunt fierti (dar nu moi!).
  5. Se adauga rosiile taiate cubulete (le puteti decoji daca doriti; puteti folosi rosii din conserva), mazarea si bulionul. Se mai fierbe totul inca 10 minute.
  6. Stingem focul si gustam ciorba de sare (eu am mai pus inca 1 lingurita). Apoi acrim ciorba cu suc de lamaie (sare de lamaie, suc de pe ardei iuti murati sau bors) dupa gust. Puneti la inceput sucul de la 1/2 lamaie si mai adaugati daca va place mai acrisoara.
  7. Adaugam in ciorba taraneasca verdeturile tocate marunt. Eu am pus de data asta doar patrunjel.
  8. Ciorba taraneasca se serveste simpla, cu smantana sau cu ardei iute murat.

Carnea la fiert

Carnea la fiert

Zarzavaturi calite in ulei

Zarzavaturi calite in ulei

Zarzavaturile se fierb in supa 10 min.

Zarzavaturile se fierb in supa 10 min.

Conopida, varza, cartofi si ardei

Conopida, varza, cartofi si ardei

Le adaugam in supa si fierbem inca 30 min.

Le adaugam in supa si fierbem inca 30 min.

Rosiile, mazarea si bulionul se fierb inca 10 min.

Rosiile, mazarea si bulionul se fierb inca 10 min.

Ciorba taraneasca

Ciorba taraneasca

Comentarii (61)

 

Ultimele comentarii

Crina P  acum 9 ani - 6 Martie 2015 17:19  

Carnea de porc poate fi inlocuita cu carne de vitel? Sau ii va schimba mult gustul?
 

Ioana  acum 9 ani - 7 Martie 2015 10:29  

sigur ca se poate si cu carne de vitel. gustul vitelului e mai discret dar va iesi bine. poate va trebui sa-l fierbi cu maxim jumatate de ora in plus la pasul 1 (acolo unde e trecut 1 ora de fierbere).
 

Crina P  acum 8 ani - 7 Martie 2015 18:14  

Ok. Multumesc mult! :)
 

SANDOR PETER LACATUS  acum 8 ani - 31 Mai 2015 11:11  

Foarte buna a iesit,multumesc pentru reteta,o sa repet curand!!!
 

adelia   acum 8 ani - 10 Octombrie 2015 12:21  

foarte buna ciorbita ! :)
 

Bogdan  acum 8 ani - 3 Noiembrie 2015 20:53  

Sarut mâna,nu prea am avut tangente cu gatitul dar uite ca am zis ca ma apuc de gatit si am început cu o ciorba motiv dorul de casa,este prima oara cind gatesc ciorba sincer si spre uimirea sa primit foarte buna incit am invitat si vecini sa guste ceva românesc,vreau sa iti multumesc pentru ceea ce faci,datorita tie mam simtit acasa pentru câteva clipe
multa bafta în ceea ce faci si in toate iti Multumesc
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Noiembrie 2015 10:05  

sa-ti fie de bine, Bogdan. spor la gatit in continuare!
 

pina perescu  acum 7 ani - 2 August 2016 21:59  

:)
ciorba taraneasca dobrogeana ,poate scrie cineva?
 

Veronica   acum 6 ani - 7 Septembrie 2017 20:52  

Foarte gustoasa, multumesc!
 

Ade  acum un an - 20 Mai 2022 09:16  

Multumesc pt reteta!!! Deja o fac de ani de zile.. Delicioasa!!! Fi binecuvantata si Dumnezeu sa te inspire incontinuare!!!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...