Cozonac cu branza

Categorii: Retete cu branza, Retete desert, Retete de Pasti, Retete la cuptor, Retete din Slovenia

 

Cozonac cu branza
Pinterest

Un mare, mare succes.Miezextrapufossidoarputinaumpluturadarfoartearomata. Cu un ingredientinedit,desigur, altfel nu as fi eu daca nu le-as da emotii "testerilor" mei. Ingredientul surpriza e specificSloveniei, acolo folosesc tarhonul in deserturile cu branza. La fel cum in Ungaria au o tarta dulce de branza cu marar! Am incercat-o deja si va asigur ca e delicioasa si aia.

Ce interesant, reteta asta apartine unei familii din Slovenia, a fost trimisa prin email cuiva care a transcris-o aici, a ajuns la mine si de la mine la voi. Nici macar nu-i cunosc pe oamenii aceia si totusi ma bucur reteta lor de traditionala si vor ramane mereu in gandul meu. Ce minune e internetul asta...

Sa va spun ce au avut de zis cei mai de incredere degustatori ai mei.

Fratele: "Mai vreau o bucata."

Cumnata: "E primul cozonac la care prefer miezul si nu coaja."

Mama: "Mmmmm, tarhonul se potriveste, puteai sa pui mai mult. Si miezul e pufos... bunica-ta zice ca asa e cozonacul reusit, ca buretele. Ai putea sa-l folosesti si la branzoici."

Radu: "Mai da-mi si mie o felie si pune-mi si o cana de lapte".

Taica-meu: "Stii ca nu mananc dulciuri (ha, ca sa vedeti cu cine seaman) dar taie-mi si mie o felie subtire sa vad la ce va minunati".

Si uite asa l-am mancat cald, nici n-am apucat sa-l pozez, a doua zi am mai facut unul doar pentru voi. Primul cozonac l-am facut cu branza de casa din lapte batut, iar acesta cu branza cumparata de la Bonas.

Ingrediente
Cozonac cu branza

500 gr faina alba (tip BL55 / 550)
75 gr zahar
coaja rasa de la 1/4 lamaie
1/4 lingurita sare
1 pliculetdrojdie uscata (cca 7 gr)
2 oua
100 ml smantana acra/fermentata (25% grasime)
150 ml lapte caldut
25 ml ulei
25 ml rom

Umplutura

250 gr branza de vaca
100 ml smantana dulce (orice grasime de la 15% - 35%)
1 ou mic
1 plic zahar vanilat
3 linguri rase zaharpudra
coaja rasa de la 1/4 lamaie
1 lingurarom
2-3 fire tarhon tocate (mai exact 4 gr frunze tarhon)

Pentru uns

1 ou mic
2 linguri lapte

Bucati: 1 cozonac (de aprox 1.2 kg)

Preparare
Cozonac cu branza

  1. Toate ingredientele pentru aluat sa fie la temperatura camerei, iar laptele il incaziti usor, cat sa fie caldut.
    Se bat ouale cu smantana, laptele, uleiul si romul. Se pun in masina de paine, apoi se adauga in ordine: drojdia, zaharul, faina,coaja rasa de lamaiesi sarea. Se seteaza masina pe programul de framantata+crescut. Va rezulta un aluat deosebit de pufos, elastic si foarte placut de lucrat.
  2. Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura, exceptand smantana. Apoi adaugati treptata smantana doar pana obtineti o pasta tartinabila care sta pe lingura. Cantitatea de smantana e variabila in functie de cum e branza voastra, mai uscata sau mai cremoasa.
  3. Aluatul se rastoarna pe masa de lucru data cu faina. E posibil sa fie usor lipicios asa ca puneti suficienta faina pe masa ca sa nu se lipeasca la intins.
  4. Cu un sucitor subtire se intinde aluatul foaie de 1 -1.5 cm grosime.
  5. Se unge aluatul cu umplutura. Se ridica marginile laterale (cele lungi) si apoi se ruleaza pe lungime.
  6. Se aseaza ruloul in tava de chec unsa cu unt (30 x 10 cm are tava mea dar merge un pic mai mare, a fost cam la limita). Se baga tava intr-o punga si se lasa la crescut 30-45 minute.
  7. Se unge cozonacul cu ou batut cu lapte.
  8. Se coace cozonacul la 180C pentru 45-50 minute (se intoarce tava la mijlocul timpului de coacere; e posibil sa crape usor pe lateral din cauza umpluturii).
  9. Se scoate fierbinte din tava si se lasa sa se raceasca complet (daca rezistati!), apoi se poate felia.
 
Cozonac cu branza - Aluatul crescut in masina de paine

1. Aluatul crescut in masina de paine

Cozonac cu branza - Aluatul pe masa de lucru

2. Aluatul pe masa de lucru

Cozonac cu branza - Foaia subtire

3. Foaia subtire

Cozonac cu branza - Foaia unsa cu branza

4. Foaia unsa cu branza

Cozonac cu branza - Cozonacul in tava

5. Cozonacul in tava

Cozonac cu branza - Dupa 30 minute a crescut

6. Dupa 30 minute a crescut

Cozonac cu branza - Cozonac copt

7. Cozonac copt


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 12)  

 

Coronita cu mac

24 Ianuarie 2014

Coronita cu mac

Cozonac cu stafide

27 Noiembrie 2013

Cozonac cu stafide

Rulou cu nuca

6 Noiembrie 2013

Rulou cu nuca

Pasca

2 Mai 2013

Pasca

 

 

maria  acum un an - 19 Aprilie 2016 12:03  

Re: Cozonac cu branza

Trebuie incercat!
 

Viorica Melnicenco  acum un an - 19 Aprilie 2016 12:33  

Re: Cozonac cu branza

Arata delicios imi e pofta Unde pot gasi smantana fermentata? e in supermarchet? Multumesc
 

Ioana  acum un an - 19 Aprilie 2016 12:34  

Re: Cozonac cu branza

da, Viorica, e cea pe care o pui la ciorbe.
 

rusu doina  acum un an - 19 Aprilie 2016 14:37  

cozonac cu branza

Buna, am facut multe din retetele tale Felicitari pentru ce faci . Nu am masina de facut paine , cat trebuie framantat ? O zi frumoasa sa ai !
 

Ioana  acum un an - 19 Aprilie 2016 14:44  

Re: Cozonac cu branza

Merci!
cu mana recomand cam 15 minute. e un aluat destul de usor de framantat, e moale, dar e un pic lipicios. nu adauga faina chiar daca se lipeste un pic de mana la inceput.

fiind un aluat mai hidratat, poti folosi aceasta metoda de framantare manuala: [link] e si distractiva
 

Mariana   acum un an - 20 Aprilie 2016 07:18  

Re: Cozonac cu branza

Nu stiam ca exista smintina dulce si smintina acra pina acuma. In magazin nu am vazut niciodata specificarea ca e dulce sau acra. Smintina care o cumparam pt ciorbe de care e acra sau dulce?
 

Ioana  acum un an - 20 Aprilie 2016 14:53  

Re: Cozonac cu branza

Mariana, cea acra e cea care o pui in ciorbe.
Cea dulce este cea pe care uneori o pui in sosurile de paste sau in deserturi (inclusiv smantana pentru frisca e smantana dulce cu continut de grasime mare, peste 35%). smantana dulce o gasesti la noi intre 15-35% grasime.

daca smantana e acra nu se specifica pe ambalaj acest lucru decat foarte rar. dar daca e dulce scrie sigur pe cutie ceva de genul "smantana dulce pentru gatit" sau "smantana dulce pentru frisca"
 

Mariana   acum un an - 20 Aprilie 2016 16:18  

Re: Cozonac cu branza

Multumesc frumost pt. raspuns, acuma stiu vesel
 

Mariana   acum un an - 20 Aprilie 2016 22:49  

Re: Cozonac cu branza

Cozonacul e la cuptor, arata superb. A crescut foarte frumos. Mai are de stat la cuptor 10 min. Multumim tare mult pt acest site, e de mare ajutor.
 

Ioana  acum un an - 21 Aprilie 2016 11:18  

Re: Cozonac cu branza

ma bucur, chiar e un aluat usor de facut dar super bun. ma bucur ca ti-a iesit. cum ti s-a parunt combinatia cu tarhon?
 

Mariana   acum un an - 21 Aprilie 2016 16:12  

Re: Cozonac cu branza

Foarte reusita combinatia, tarhon cu briza. Cum l-am scos de la cuptor am taiat o felie, si pe urma inca una, si pe urma inca una... pina a ramas jumate din cozonac. E foarte bun ca nu te mai saturi de el. vesel
 

Ioana  acum un an - 21 Aprilie 2016 16:39  

Re: Cozonac cu branza

exact, exact!!! asa am patit si noi! sa-ti fie de bine.
 

Luminita Tudor  acum un an - 29 Aprilie 2016 13:48  

Re: Cozonac cu branza

Daca framant aluatul cu mana, il mai las la crescut inainte sa intind foaia si sa pun umplutura? Daca da, cat timp?
 

Ioana  acum un an - 29 Aprilie 2016 13:52  

Re: Cozonac cu branza

Luminita, sigur, aluatul se lasa la crescut orice metoda de framantare alegi. il lasi cam 1 ora, cand vezi ca e mai mult decat dublul volumului initial. iar daca il apesi cu un deget el revine incet la loc (daca nu revine si ramane gaura, inseamna ca nu e crescut destul, daca revine prea repede atunci e prea fermentat).
 

lyv  acum 10 luni - 9 Decembrie 2016 10:53  

Re: Cozonac cu branza

Am facut de mai multe ori acest cozonc...Este incredibil de bun!!!!
 

Laura  acum 2 zile - 13 Octombrie 2017 23:03  

Re: Cozonac cu branza

Daca nu am tarhon proaspat pot folosi uscat ? Daca da raman la fel gramajele adica tot 4 gr?multumesc?
 

Ioana  acum 35 secunde - 16 Octombrie 2017 10:01  

Re: Cozonac cu branza

mai bine nu uscat, poti sa pui clasica coaja de lamaie in loc.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus