Cozonac cu branza

Retete cu branza Retete desert Retete de Pasti Retete la cuptor Retete din Slovenia

Reteta Cozonac cu branza

Un mare, mare succes. Miez extra pufos si doar putina umplutura dar foarte aromata. Cu un ingredient inedit, desigur, altfel nu as fi eu daca nu le-as da emotii "testerilor" mei. Ingredientul surpriza e specific Sloveniei, acolo folosesc tarhonul in deserturile cu branza. La fel cum in Ungaria au o tarta dulce de branza cu marar! Am incercat-o deja si va asigur ca e delicioasa si aia.

Ce interesant, reteta asta apartine unei familii din Slovenia, a fost trimisa prin email cuiva care a transcris-o aici, a ajuns la mine si de la mine la voi. Nici macar nu-i cunosc pe oamenii aceia si totusi ma bucur reteta lor de traditionala si vor ramane mereu in gandul meu. Ce minune e internetul asta...

Sa va spun ce au avut de zis cei mai de incredere degustatori ai mei.

Fratele: "Mai vreau o bucata."

Cumnata: "E primul cozonac la care prefer miezul si nu coaja."

Mama: "Mmmmm, tarhonul se potriveste, puteai sa pui mai mult. Si miezul e pufos... bunica-ta zice ca asa e cozonacul reusit, ca buretele. Ai putea sa-l folosesti si la branzoici."

Radu: "Mai da-mi si mie o felie si pune-mi si o cana de lapte".

Taica-meu: "Stii ca nu mananc dulciuri (ha, ca sa vedeti cu cine seaman) dar taie-mi si mie o felie subtire sa vad la ce va minunati".

Si uite asa l-am mancat cald, nici n-am apucat sa-l pozez, a doua zi am mai facut unul doar pentru voi. Primul cozonac l-am facut cu branza de casa din lapte batut, iar acesta cu branza cumparata de la Bonas.

Ingrediente

500 gr faina alba (tip BL55 / 550)
75 gr zahar
coaja rasa de la 1/4 lamaie 
1/4 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (cca 7 gr)
2 oua
100 ml smantana acra/fermentata (25% grasime)
150 ml lapte caldut
25 ml ulei
25 ml rom

Umplutura

250 gr branza de vaca
100 ml smantana dulce (orice grasime de la 15% - 35%)
1 ou mic
1 plic zahar vanilat
3 linguri rase zahar pudra
coaja rasa de la 1/4 lamaie
1 lingura rom 
2-3 fire tarhon tocate (mai exact 4 gr frunze tarhon)

Pentru uns

1 ou mic
2 linguri lapte

Bucati: 1 cozonac (de aprox 1.2 kg)

  1. Toate ingredientele pentru aluat sa fie la temperatura camerei, iar laptele il incaziti usor, cat sa fie caldut.
    Se bat ouale cu smantana, laptele, uleiul si romul. Se pun in masina de paine, apoi se adauga in ordine: drojdia, zaharul, faina, coaja rasa de lamaie si sarea. Se seteaza masina pe programul de framantata+crescut. Va rezulta un aluat deosebit de pufos, elastic si foarte placut de lucrat.
  2. Se amesteca toate ingredientele pentru umplutura, exceptand smantana. Apoi adaugati treptata smantana doar pana obtineti o pasta tartinabila care sta pe lingura. Cantitatea de smantana e variabila in functie de cum e branza voastra, mai uscata sau mai cremoasa.
  3. Aluatul se rastoarna pe masa de lucru data cu faina. E posibil sa fie usor lipicios asa ca puneti suficienta faina pe masa ca sa nu se lipeasca la intins.
  4. Cu un sucitor subtire se intinde aluatul foaie de 1 -1.5 cm grosime.
  5. Se unge aluatul cu  umplutura. Se ridica marginile laterale (cele lungi) si apoi se ruleaza pe lungime.
  6. Se aseaza ruloul in tava de chec unsa cu unt (30 x 10 cm are tava mea dar merge un pic mai mare, a fost cam la limita). Se baga tava intr-o punga si se lasa la crescut 30-45 minute.
  7. Se unge cozonacul cu ou batut cu lapte.
  8. Se coace cozonacul la 180C pentru 45-50 minute (se intoarce tava la mijlocul timpului de coacere; e posibil sa crape usor pe lateral din cauza umpluturii).
  9. Se scoate fierbinte din tava si se lasa sa se raceasca complet (daca rezistati!), apoi se poate felia.

Aluatul crescut in masina de paine

Aluatul crescut in masina de paine

Aluatul pe masa de lucru

Aluatul pe masa de lucru

Foaia subtire

Foaia subtire

Foaia unsa cu branza

Foaia unsa cu branza

Cozonacul in tava

Cozonacul in tava

Dupa 30 minute a crescut

Dupa 30 minute a crescut

Cozonac copt

Cozonac copt

Comentarii (22)

 

Ultimele comentarii

Luminita Tudor  acum 7 ani - 29 Aprilie 2016 13:48  

Daca framant aluatul cu mana, il mai las la crescut inainte sa intind foaia si sa pun umplutura? Daca da, cat timp?
 

Ioana  acum 7 ani - 29 Aprilie 2016 13:52  

Luminita, sigur, aluatul se lasa la crescut orice metoda de framantare alegi. il lasi cam 1 ora, cand vezi ca e mai mult decat dublul volumului initial. iar daca il apesi cu un deget el revine incet la loc (daca nu revine si ramane gaura, inseamna ca nu e crescut destul, daca revine prea repede atunci e prea fermentat).
 

lyv  acum 7 ani - 9 Decembrie 2016 10:53  

Am facut de mai multe ori acest cozonc...Este incredibil de bun!!!!
 

Laura  acum 6 ani - 13 Octombrie 2017 23:03  

Daca nu am tarhon proaspat pot folosi uscat ? Daca da raman la fel gramajele adica tot 4 gr?multumesc?
 

Ioana  acum 6 ani - 16 Octombrie 2017 10:01  

mai bine nu uscat, poti sa pui clasica coaja de lamaie in loc.
 

Alina  acum 3 ani - 19 Aprilie 2020 10:53  

Multumesc (si) pentru aceasta reteta! Gasesc inspiratie de pe site-ul tau de cativa ani. Sarbatori fericite si numai bine!
 

Delia Calici   acum 3 ani - 20 Aprilie 2020 15:16  

Ioana, mai am doar 150 g de branza de vaci in frigider, ce sa fac cu ce sa completez 100 g lipsa.
Acum imi creste aluatul...
 

Ioana  acum 3 ani - 20 Aprilie 2020 15:22  

ai alta branza moale (ricotta)? sau crema de branza...
nu e multa umplutura si asa, daca pui doar 150 gr nu prea o vei simti...
eventual faci un cozonac mai mic si restul de aluat il umpli cu altceva?
 

Delia Calici   acum 3 ani - 20 Aprilie 2020 23:43  

Am pus smantana acra de 25%, am mai pus vreo 2 linguri de zahar pudra, a iesit putin lichida, dar, per total e grozav cozonacul
Am facut concomitent si cozonacul cu ciocolata, la fel f bun, eu as mai adauga un 50 g de zahar la ambele retete, si eu de obicei tai zahar din retete..
 

Ioana  acum 3 ani - 21 Aprilie 2020 13:49  

daaa... nu-mi plac dulciurile prea mult, probabil vei gasi multe deserturi la limita cu zaharul pe siteul meu...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...