Foie Gras. Imagini pas cu pas pentru foie gras
Pin It

Va amintiti ca acum vreo 2 saptamani am fost la Via la o cina cu tema "gasca si vinuri noi" si la aperitiv am avut pate din ficat de gasca care arata asa? Ei, mi-a cam ramas gandul la el si m-am gandit ca ar fi un aperitiv pe care si voi l-ati dori pe masa de Craciun. La Paris am gustat foie gras de rata cu fleur de sel, insa cel de gasca m-a dat gata cu gustul lui fin.

Ingrediente
Foie Gras

1 ficat gasca (cca 800 gr)
1 1/2 lingurita fleur de sel (sau 1 lingurita sare de mare)
1/2 lingurita piper negru macinat
1/4 lingurita nucsoara (proaspat razuita)
1 lingura coniac
lapte
1 lingura rasa sare mare de mare

Preparare
Foie Gras

  1. Se acopera ficatul cu lapte in care am dizolvat sarea mare de mare. Se lasa 1-2 ore la frigider.
  2. Se scoate ficatul din lapte si se lasa 15 minute la temp. camerei. Se curata ficatul de vene, pielite si orice zona de culoare gri-verzui (daca exista).
  3. Se taie cuburi de 2 x 2 cm, folosind un cutit incalzit.
    * ficatul se poate pune si bucati mari in vas, apasandu-l usor sa se potriveasca, dar eu l-am taiat cuburi ca sa-l pot condimenta mai uniform
  4. Se condimenteaza cu amestecul de fleur de sel, piper si nucsoara. Se stropeste cu coniac.
  5. Se aseaza intr-un vas ceramic termorezistent (terrine) si se lasa la frigider 1 ora sa se marineze.
  6. Puneti intr-o tava o farfurie cu fata in jos. Umpleti tava cu apa fierbinte pana la jumatate. Asezati vasul ceramic pe farfurie (fundul ei sa ajunga in apa). Puneti capacul pe vas (sau folie de aluminiu).
  7. Dati la cuptor, la 100C, pentru 40 minute.
  8. Scoateti vasul din cuptor si luati cu o lingura cat mai mult din grasimea de deasupra (nu arunati grasimea, pastrati-o pentru gatit).
  9. Puneti folie de plastic pe vas, asezati deasupra un carton decupat dupa forma vasului si apoi asezati o punga umpluta cu ceva greu (sare, fasole, pietricele etc). Dati vasul la frigider 24 ore.
  10. Am servit feliile de foie gras cu paine prajita si marmelada de gutui.
 
Curatam ficatul

1. Curatam ficatul

Scos din cuptor

2. Scos din cuptor

Cu greutate deasupra, il dam la frigider

3. Cu greutate deasupra, il dam la frigider

Foie Gras

4. Foie Gras


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 11)  

 

Pate din ficat de pui

18 Martie 2014

Pate din ficat de pui

Pate vegetal

1 Martie 2011

Pate vegetal

Pate de naut cu ton

16 Februarie 2009

Pate de naut cu ton

Pate de ficat cu fistic

4 Noiembrie 2008

Pate de ficat cu fistic

 

 

Laura_G  acum 3 ani 13 Decembrie 2011 09:56  

Re: Foie Gras

Yum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

D.  acum 3 ani 13 Decembrie 2011 17:43  

Re: Foie Gras

Ma mir ca-ti place mai mult ficatul de gasca, mie cea de rata, si mai cunosc persoane care spun ca cea de rata e mai buna. Cred ca ar legatura si cu dimensiunea lor, ficatu de rata umplut fiind mai mica.
 

D.  acum 3 ani 13 Decembrie 2011 17:44  

Re: Foie Gras

Desigur e f bun si ficatul ed gasca
 

Ioana  acum 3 ani 13 Decembrie 2011 17:49  

Re: Foie Gras

doar fiindca e mai fin, de aceea imi place. la cel de rata am simtit gustul specific de ficat mai tare.
 

Diana  acum 3 ani 13 Decembrie 2011 17:59  

Re: Foie Gras

Tare bine ti-a iesit. Sincer eu sunt fan ficat de pasari, dar cu pate-ul asta am o problema - e prea...intens.

Si o nedumerire: foie gras inseamna din cate stiu eu "ficat gras" - adica animalul a fost fortat sa manance mult mai mult decat avea nevoie si in felul acesta ficatul creste intr-un mod ce nu e natural (e aproape o boala, chiar daca e o delicatesa in acelasi timp) - [link] Ceea ce ai facut tu atat de iscusit si apetisant cred ca e pate din ficat de gasca...
 

Ioana  acum 3 ani 13 Decembrie 2011 18:09  

Re: Foie Gras

da, asta inseamna foie gras. este ficat de gasca/rata indopata. si acum tin minte cum bunica-mea indopa gastele cu porumb... dar nu-mi amintesc sa-l fi preparat sub aceasta forma, de pate. doar prajit.
poti sa-i mai spui terina de foie gras, pate de foie gras. insa in meniurile din franta asa l-am gasit in meniu, simplu "foie gras".
 

ildi  acum 3 ani 14 Decembrie 2011 08:06  

Re: Foie Gras

valeuu ce bine arata
 

Alex  acum 3 ani 15 Decembrie 2011 10:53  

Re: Foie Gras

Felicitari, Ioana, pentru reteta! De abia astept sa o incerc de Craciun!
Din cate stiu eu, denumirea completa a retetei este "terina de foie gras / terrine de foie gras"!
 

cosmina  acum 3 ani 23 Decembrie 2011 23:03  

Re: Foie Gras

Sugestie: Socrii mei (francezi) lasa ficatul la macerat peste noapte in vin porto si sauterne - un pahar din fiecare.
 

Oana Manea  acum 3 ani 25 Decembrie 2011 01:58  

Re: Foie Gras

Buna Ioana,

Eu locuiesc la Bordeaux, iar le fois gras este o specialitate a regiunii, o delicatesa destul de scumpa, in jur de 40 de euro 450 gr gata preparat. Se mananca in special de sarbatori in cantitati minime (o transa). Sa stii ca am incercat si eu reteta ta, maine o sa vad si cum e la gust. Felicitari pentru tot ce faci si mai ales pentru faptul ca retetele tale sunt bine documentate!
Sarbatori fericite!
 

Veronica  acum 3 ani 4 Februarie 2012 19:46  

Re: Foie Gras

Nu mai mananc carne de pasare de cativa ani si am semnat chiar si o petitie pentru interzicerea cresterii de gaste sau rate tocmai pt a produce aceasta "delicatesa" - foie gras. Este inuman felul in care sunt tratate pasarile.
 

G.N.  acum 2 ani 26 Februarie 2013 14:47  

Re: Foie Gras

Da,este inuman .Sa indesi o teava metalica pe gatul sarmanelor pasari indopandu-le cu porumb de cateva ori pe zi,provocand leziuni interne si moartea in cele mai multe cazuri pt.satisfacerea papilelor gustative,nu cred ca ar trebui sa ne caracterizez ca specie.Si eu am semnat acea petie.
 

Ioana  acum 2 ani 26 Februarie 2013 15:11  

Re: Foie Gras

exista o alternativa: ficatul de la gastele din Spania este obtinut pe cai naturale, fara indopare.
 

filip marius   acum un an 28 Februarie 2014 17:26  

Re: Foie Gras

scuzama dar sa tai bucatele ficatu de gasca ....... la asa valoare mai bine gatiti porc ca aia stiti
 

Scarlet  acum un an 18 Martie 2014 11:17  

Re: Foie Gras

Ioana, am cateva intrebari, ca nu m-am lamurit: inteleg ca nu il pasezi, il lasam asa bucatele in vas? Unde ai gasit ficat de gasca, sincera sa fiu nu am vazut pana acum si imi doresc tare sa incerc sa prepar foie gras. Fac des pate de casa, pana acum doar de pui am facut. Si alta intrebare, avand in vedere ca nu stiu cum arata ficatul de gasca crud, vad in poze ca atunci cand il cureti (presupun dupa ce il scoti din lapte) are un aspect intarit, ca si cand ar fi fiert. Este crud inca, desi arata ca fiert, nu?
 

Ioana  acum un an 18 Martie 2014 11:25  

Re: Foie Gras

da, se pun in vas bucati cum raman dupa curatare sau taiat cuburi. ele se vor "topi" si se vor aseaza frumos in vas. ficatul are niste pielite si ceva vene in interior care trebuie scoase ca sa fie fin la final, sa nu le simti cand intinzi pateul pe paine.
ficatul are textura ca untul, deci cand pui mana pe el se topeste. vei lucra rapid si cu mainile reci, daca poti sa faci si racoare in bucatarie in perioada asta.

aceea e culoarea ficatului crud, nu e asa inchis ca ficatul de pui.

foie gras gasesti la Metro, congelat. cred ca te costa 90 lei un ficat (e urias).
 

Ioana  acum un an 18 Martie 2014 11:33  

Re: Foie Gras

uite aici un filmulet in care se explica clar cum vin venele si cum se curata. te va ajuta mult [link]
 

Scarlet  acum un an 18 Martie 2014 11:46  

Re: Foie Gras

Foarte utile info din video. Multam fain, Ioana! M-am lamurit si mi-am pus deja in lista un drum la metro :D Spor sa ai!
 

Elena  acum 4 luni 22 Decembrie 2014 18:04  

Re: Foie Gras

Mi s-a taiat foie gras!gum il dreg???Ajutor!
 

Ioana  acum 4 luni 23 Decembrie 2014 12:56  

Re: Foie Gras

elena, cum ti s-a taiat foie gras? ce faceai cu el?
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus