Midii in sos de rosii si feta

Retete din Grecia Retete cu peste si fructe de mare Retete rapide Retete simple

Reteta Midii in sos de rosii si feta

In meniurile grecesti, acest preparat se gaseste la sectiunea Aperitive, sub denumirea de Midia Saganaki. A fost mancarea noastra preferata in concediul petrecut in Lefkada. Am comandat-o in trei seri consecutive la taverna Dimitris din Geni (de departe cea ma buna taverna la care am mancat pe insula, o recomand din toata inima). La fel cum recomand si acest preparat care va aduce aromele insulei in casa voastra.

Ingrediente

1 kg midii (o plasa)
50 ml vin alb sec
1/2 ceapa
1 ardei iute verde (sau fulgi de chili; optional)
250 ml sos de rosii in stil grecesc
80 gr feta de oaie si capra
1 lingurita oregano uscat
3 linguri ulei de masline extravirgin

  1. Se curata bine midiile si se scot mustatile. Midiile deschise sau sparte se arunca. Se lasa 10 minute la scurs intr-o strecuratoare.
  2. Intr-o tigaie larga (care are si capac) se incinge 1 lingura de ulei impreuna cu vinul. Cand fierbe se adauga midiile curatate. Se acopera cu capac si se lasa sa fiarba inabusit cca 5 minute. Scuturati de cateva ori tigaia in acest timp sau, daca nu o puteti scutura, ridicati capacul si amestecati in midii. Dupa acest timp, midiile ar trebui sa fie deschise si pe fundul tigaii sa se vada lichidul lasat de midii.
  3. Scoateti midiile din tigaie cu o paleta cu gauri. Lasati lichidul ramas in tigaie sa fiarba la foc mic pana faceti urmatorul pas.
  4. Curatati jumatate de midii, restul le lasati in cochilie. Aruncati midiile care nu s-au deschis.
  5. Intr-o tigaie incingeti restul de 2 linguri ulei si caliti ceapa si ardeiul iute tocate marunt pana se inmoaie bine.
  6. Adaugati lichidul redus de pe midii si sosul de rosii. Aduceti la fierbere. Adaugati oregano si feta sfaramata si fierbeti 1 minut.
  7. Adaugati midiile (si cele curatate si cele cu cochilie) si amestecati usor. Stingeti focul.
  8. Serviti cu paine taraneasca.

Midiile inabusite

Midiile inabusite

Lichidul de pe midii se reduce

Lichidul de pe midii se reduce

Pregatim sosul de rosii

Pregatim sosul de rosii

Midiile in sos de rosii

Midiile in sos de rosii

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 9 Septembrie 2013 10:38  

iti fac lista cu ce e obligatoriu sa incerci ;)
 

Cristina  acum 10 ani - 10 Septembrie 2013 09:02  

Midia saganaki a fost si mancarea noastra favorita la cea mai buna taverna din Toroni, taverna Leon.
Ne bateam pe ele, iar sosul in care intingeai cu adevarata paine de casa era o minunatie. Multumesc pentru retrairea unor clipe gastronomice unice.
 

Olga  acum 10 ani - 10 Septembrie 2013 10:11  

Ioana, multumesc pentru reteta! Am mancat in weekend un saganaki cu creveti, asa ca voi adapta reteta de sos pentru creveti. La restaurant, felul asta de mancare a durat cel mai mult sa se faca, si ma miram de ce. Din reteta ta vad ca nu e nimic care sa ia prea mult timp, asa ca nu-mi explic. Dar ma bucur ca e relativ rapida reteta :)
 

Ioana  acum 10 ani - 10 Septembrie 2013 10:55  

Cristina, ai dreptate, sosul este cel care face asa buna aceasta mancare. nu te poti opri din mancat.
 

Ioana  acum 10 ani - 10 Septembrie 2013 10:57  

Olga, reteta e rapida din cauza sosului preparat din timp. se poate face si pe loc (poate asat faceau la restaurant) si atunci mai ia 10-15 minute. in plus, curatatul midiilor dureaza destul de mult, desi la restaurante ar trebui sa le primeasca curatate sau sa le curete ei din timp...
 

Dana  acum 10 ani - 16 Septembrie 2013 15:29  

Buna Ioana, te urmaresc de foarte multa vreme, am incercat o gramada din retetele tale si sunt minunate, insa nu am cumparat niciodata midii de frica sa nu le iau stricate, te rog imi explici si mie pas cu pas la ce sa fiu atenta.
Iti multumesc mult de tot!
 

Ioana  acum 10 ani - 16 Septembrie 2013 16:44  

Dana, daca le iei de la Metro (ultima data am luat de la Real si au fost la fel de ok) informeaza-te de zilele in care se aprovizioneaza. Daca le cumperi in acea zi vor fi ok, nu trebuie sa te uiti la nimic, doar sa ti le aduca din spate, sa nu le iei pe cele de pe gheata care sunt doar pentru prezentare. In punga te poti uita doar sa nu fie deschise multe si le poti mirosi, trebuiesa miroasa a apa sarata nu fishy, stii mirosul acela de peste invechit)
Acasa sortezi punga cu midii astfel:
- cele deschise le arunci (sunt stricate)
- cele care sunt deschise doar cativa mm le bati puternic de masa si daca se strang sunt ok, daca nu, le arunci si pe astea
- cele inchise le cureti bucata cu bucata cu buretele de sarma sub jet de apa. le scoti si mustatile.
-le pui apoi in bol cu apa si le mai clatesti de cateva ori.
-le scurgi intr-o strecuratoare 10 minute iniante de a le pregati
- le pregatesti dupa reteta dorita. cele care nu se deschid cand sunt expuse la caldura, le arunci.
 

Dana  acum 10 ani - 16 Septembrie 2013 19:57  

Multumesc mult Ioana, cu prima ocazie am sa cumpar si am sa le gatesc dupa retetele tale, arata minunat, multumesc inca o data si spor la treaba!
 

Senni  acum 10 ani - 16 Septembrie 2013 20:37  

Noi am facut si refacut reteta, e excelenta si va incurajez, oameni, sa faceti sosul de rosii in stil grecesc cum indicat. E o reteta foarte, foarte buna! Multumim, Ioana!
 

Ioana  acum 10 ani - 17 Septembrie 2013 09:43  

Senni, cu placere.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...