Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

Categorii: Retete din Franta, Retete de mancaruri cu carne, Retete de Craciun, Retete rapide, Retete de Sosuri si Salsa, Retete cu carne de vitel sau vita

 

Muschi de vita cu piper si sos bordelaise
Pinterest

Haideti sa punem la treaba demi-glace-ul la care am lucrat asa mult vesel Muschiuletul de vita l-am facut simplu, in tigaie, aromat doar cu piper negru din belsug si rozmarin. La servire l-am stropit cu sos bordelaise, un sos brun bogat, cu aroma intensa, preparat din vin rosu, demi-glace si unt. Per total am obtinut o mancare eleganta, demna de un restaurant bun. Desigur, totul a fost acompaniat de vinul pe care l-am folosit la prepararea sosului.

Ingrediente
Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

800 muschi vita
2 linguri piper negru boabe
sare de mare
2 fire rozmarin

Sos bordelaise

1/2 cana vin rosu sec (Pinot Noir, Merlot)
1 fir cimbru
1 foaie dafin
1 lingura ceapa rosie tocata
1/2 lingurita piper negru boabe
3 linguri cu varf demi-glace
1 lingurita rasa amidon (sau faina)
2 linguri unt rece (80% grasime)

Portii: 4
Timp de preparare: 40 minute

Preparare
Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

  1. Intr-un mojar se striveste piperul negru cu sarea de mare. Se adauga rozmarinul tocat marunt. Se imprastie acest amestec pe masa de lucru.
  2. Se taie muschiul de vita felii de 3 cm grosime. Se trec feliile prin condimentele de pe masa.
  3. Se incing 3 linguri de ulei intr-o tigaie. Se adauga feliile de vita (cate 2-3 o data, nu le inghesuiti in tigaie). Se prajesc pe prima parte 4 minute, apoi se intorc si se se prajesc 3 minute si pe a doua parte (carnea va fi mediu facuta, adica ramane roz in centru; adaptati acest timp daca doriti carnea in sange (2.5 minute/parte) sau bine facuta (5 minute/parte) ).
    * prajiti toata carnea
  4. Se scoate carnea pe o farfurie si se acopera cu folie de aluminiu pana e gata sosul.
  5. Se pune vinul, ceapa, cimbrul, dafinul si piperul boabe intr-o craticioara la fiert. Se fierbe la foc mediu pana vinul scade aproape de tot (raman cam 2 linguri).
  6. Se adauga demi-glace si amidonul/faina dizolvata intr-o lingura de apa si se amesteca pana se dizolva complet si sosul ajunge la fierbere. Se fierbe 2 minute din acel moment.
    * cu o lingurita de amidon/faina sosul iese doar siropos, daca il doriti mai gros mai adaugati amidon/faina
  7. Se strecoara sosul si se pune pe foc mic. Se adauga in sos untul taiat cubulete, pe rand, fiecare transa adaugandu-se cand transa anterioara e dizolvata complet.
  8. Se gusta sosul de sare si se adauga daca e cazul.
  9. Se serveste muschiul cu piure de cartofi si stropit cu sosul bordelaise.
 
Muschi de vita cu piper si sos bordelaise - Amestecul de condimente pe masa de lucru

1. Amestecul de condimente pe masa de lucru

Muschi de vita cu piper si sos bordelaise - Feliile de carne date prin condimente

2. Feliile de carne date prin condimente

Muschi de vita cu piper si sos bordelaise - Prajim carnea

3. Prajim carnea

Muschi de vita cu piper si sos bordelaise - Vinul cu arome

4. Vinul cu arome

Muschi de vita cu piper si sos bordelaise - Vinul redus

5. Vinul redus

Muschi de vita cu piper si sos bordelaise - Sos bordelaise

6. Sos bordelaise

Muschi de vita cu piper si sos bordelaise - Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

7. Muschi de vita cu piper si sos bordelaise


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 15)  

 

Steak bavette la grill

21 Noiembrie 2012

Steak bavette la grill

Vita caramelizata

6 Septembrie 2012

Vita caramelizata

Friptura de vita

1 Februarie 2011

Friptura de vita

 

 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 16 Decembrie 2011 15:43  

Re: Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

Aoleu, nu mai stiu la ce sa ma uit : la feliile imbietoare de muschi ,sau la vinul ala cu mirodenii ( imi e pofta parca-mi si miroase)...
 

stefania  acum 2 ani - 30 Aprilie 2012 16:40  

Re: Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

vesel imi e pofta vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel bun bun !!!!
 

praslea cel voinic  acum 2 ani - 10 Ianuarie 2013 13:24  

Re: Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

daca nu pun vin ii schimba mult gustul ? numai beau de 1 an de zile si nici nu vreau sa mai vad alcool nici in poze
 

Ioana  acum 2 ani - 10 Ianuarie 2013 13:29  

Re: Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

ii schimba gustul tare. vinul e ingredientul principal intr-un sos bordelaise. sosul e de fapt o reductie de vin cu reductie de supa de vita. alcool nu o sa mai gasesti prin sos dupa ce-l fierbi asa mult. dar daca ai si alte motive sa nu folosesti bauturi alcoolice, poti incerca o varianta cu putin otet balsamic, cum am facut aici: [link]
 

Vlad  acum un an - 9 Octombrie 2013 17:20  

Re: Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

Cu ce ai reusit sa pui pierul asa frumos in cerc ?
 

Ioana  acum un an - 9 Octombrie 2013 17:47  

Re: Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

cu un inel de patiserie: [link]
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Afla mai multe detalii aici ›

Campanie sustinuta de organizatia M.A.M.E.


Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus