Pui dulce-acrisor

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete simple

Reteta Pui dulce-acrisor

O reteta in care nimic interesant nu se intampla pana in ultimele 5 minute, moment in care incepe magia. Gustul dulce e dat de zaharurile din sucul de portocala, de scortisoara si cuisoare, iar gustul acrisor e dat de vin si portocala. Usturoiul si chimionul leaga aceste arome. Recomand sa folositi ciocanele sau aripi (fara varfuri) de pui.

Ingrediente

500 gr carne de pui (cu os si piele; am folosit 4 pulpe inferioare)
1/2 ceapa mica
6 catei usturoi
125 ml vin alb sec
250 ml suc de portocale
1/4 lingurita chimion (cumin)
1 varf cutit scortisoara macinata
1 varf cutit cuisoare macinate
sare

Portii: 2

  1. Se pune puiul intr-o oala incapatoare (carnea sa vina pe un singur strat pe cat posibil; eu am folosit ceaunul). Se adauga sucul de portocale si vinul. Se adauga apa doar cata e nevoie pana puiul e aproape acoperit (eu am mai adaugat 200 ml, dar depinde de oala folosita) . Se adauga scortisoara, cuisoarele, chimionul si 3 catei de usturoi striviti. Se adauga ceilalti catei de usturoi intregi, ceapa taiata bucati mari si putina sare.
  2. Se pune oala pe foc si se aduce la fierbere. Se pune capacul, se da focul la mic si se fierbe astfel pana carnea e facuta (intra usor furculita in ea; cca 45 minute in cazul pulpelor). Pana acum nimic spectaculos nu se intampla in oala, puiul doar fierbe si vine un miros placut din oala (vezi poza 2).
  3. Cand carnea e moale, se ia capacul si se fierbe in continuare la foc mediu pana lichidul scade aproape de tot de pe carne (cca 30 minute). Verificati din cand in cand sa vedeti nivelul lichidului.
  4. Cand lichidul e doar de 1 deget in oala (vezi poza 3) il puteti gusta, veti vedea ca deja e siropos si aromat. De acum incepe magia...
  5. Dati focul la mic si continuati sa fierbeti amestecand mai des. La un moment dat sosul din oala devine concentrat, ca un gem, continuati sa fierbeti si amestecati sa nu se arda. "Gemul" va acoperi carnea, o va glazura, prinzand o culoare frumoasa portocalie. Veti vedea cum grasimea se aduna pe fundul oalei (e grasimea din pui, de aceea trebuie sa folositi bucati cu os si piele) si carnea de pui incepe sa se rumeneasca  (vezi poza 4; am scos 2 pulpe ca sa vedeti cum arata sosul pe fundul oalei). Continuati sa prajiti (acum deja e prajire, fiindca in oala aveti grasime) intorcand puiul pe toate partile sa prinda o culoare frumoasa. Sosul din oala are acum o culoare portocalie inchisa, din cauza ca zaharurile din portocala s-au caramelizat. Cand vedeti primele semne de arsura pe fundul oalei (semn ca sosul s-a caramelizat suficient) va opriti, puiul e gata.
  6. La final puiul trebuie sa aiba culoare portocalie placuta cu urme de rumeneala, sa fie lucios si lipicios.

Ingredientele in oala

Ingredientele in oala

Puiul a fiert cu capac 45 minute

Puiul a fiert cu capac 45 minute

Dupa 30 minute de fiert fara capac sosul a scazut mult si e siropos. Dam focul la mic

Dupa 30 minute de fiert fara capac sosul a scazut mult si e siropos. Dam focul la mic

Dupa inca 5 minute sosul a glazurat carnea si se vede grasimea

Dupa inca 5 minute sosul a glazurat carnea si se vede grasimea

Puiul e gata

Puiul e gata

Comentarii (10)

 

olga  acum 10 ani - 10 Aprilie 2014 10:40  

Ce bine arata !

Imi place si vasul in care e puiul. Imi poti spune ,te rog, de unde l-ai achizitionat.

Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 10 Aprilie 2014 11:52  

nu-mi amintesc acum daca e de la Cora sau Metro... e rosu la exterior. arata asa: [link] (cel din dreapta)
 

olga  acum 10 ani - 10 Aprilie 2014 12:19  

Merci Ioana, dar nu ceaunul.
Farfuria, bolul din poza finala.te rog :)

Scuze, nu am fost prea clara. Mi se intampla cam des in ultima vreme.

Multumesc frumos.
 

Ioana  acum 10 ani - 10 Aprilie 2014 13:21  

aaaa, farfuria e de la Ikea :)
 

andreea  acum 10 ani - 11 Aprilie 2014 10:35  

arata =P~ =P~ =P~ acum si idei de garnitura?
 

Ioana  acum 10 ani - 11 Aprilie 2014 12:25  

orez simplu merge cel mai bine sau cartofi gatiti la fel, simplu (piure, sau copti). langa adaugi o salata de rosii sau de avocado (stil guacamole)
 

Tania  acum 9 ani - 10 Mai 2014 20:51  

Foarte gustos!=P~ Am reusit sa fac si eu aceasta reteta si a avut mare succes. Multumesc! :)
 

Roxana  acum 9 ani - 7 Februarie 2015 17:05  

Ioana, zi-mi te rog, ai folosit suc de portocale proaspat stors din fructe sau din cel din magazin? As vrea sa fac azi reteta aceasta.
 

Ioana  acum 9 ani - 7 Februarie 2015 17:16  

suc proaspat stors.
 

Nicole  acum 7 ani - 20 Martie 2017 21:27  

Ioana, am facut reteta in weekend si a iesit o bunatate ! Pe langa pui, am pregatit un pilat simplu cu ceapa putin calita. Data viitoare voi lasa mai mult sos. Imi plac retetele tale care tranforma banalul pui in atatea feluri variate si gustoase. Multumesc ! :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...