Sos piri-piri

Categorii: Retete cu legume, Retete portugheze, Retete de post, Retete pentru gratar, Retete rapide, Retete simple, Retete de Sosuri si Salsa

 

Sos piri-piri
Pinterest

Nu am folosit ardei super iuti piri-piri (ardei foarte iuti, mici si rosii), ci din cei lungi care se gasesc la noi la orice aprozar (cred ca ardei iuti bulgaresti se numesc), dar iuteala sosului nici nu trebuia sa fie mai tare dupa gustul meu. Sosuletul este bun servit pe orice carne facuta la gratar sau la cuptor, sau peste niste oua fierte sau oua ochiuri. Si sigur veti gasi si alte intrebuintari, pentru ca este genul de sos dupa care-ti lingi degetele. Veti vedea dupa ce-l terminati, ca degetele nu vor putea sta departe de el.

Reteta este originara din estul Africii (Mozambic), insa a fost adusa si popularizata in Europa de portughezi.

Ingrediente
Sos piri-piri

3 ardei iuti rosii
1 lingura rasa pasta de ardei (sau 1/3 ardei gras rosu)
1 lingurita ghimbir data pe razatoarea mica
1 lingurita sare
1 ligurita boia dulce
1/2 lingurita usturoi granulat (sau 2 catei usturoi)
1/4 lingurita chimion (cumin) sau 1 lingurita oregano uscat
100 ml ulei
50 ml suc de lamaie (sucul de la 1 lamaie)
1/2 lingura otet alb
2 linguri wiskey

Preparare
Sos piri-piri

  1. Se curata ardeii iuti de samburi. Daca doriti sosul mai picant puteti lasa cativa atasati de nervuri.
    * ardeii iuti folositi de mine sunt mediu-iuti, daca doriti sosul extra-picant puteti adauga si un ardei iute uscat, din cel mic si foarte foarte iute.
  2. Se pun toate ingredintele in blender si se mixeaza bine, pana obtineti o pasta.
  3. Se pastreaza intr-o sticla.
 
Sos piri-piri - Ardei iuti

1. Ardei iuti

Sos piri-piri - Creveti dati cu sare si piper, prajiti 4 minute intr-o tigaie si stropiti cu sos piri-piri

2. Creveti dati cu sare si piper, prajiti 4 minute intr-o tigaie si stropiti cu sos piri-piri


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 16)  

 

Sos de vin rosu

16 Decembrie 2013

Sos de vin rosu

Sos dulce-iute

18 Februarie 2011

Sos dulce-iute

Sos gorgonzola

2 Februarie 2011

Sos gorgonzola

Dip de ceapa

19 Ianuarie 2011

Dip de ceapa

 

 

lira  acum 4 ani - 15 Februarie 2011 19:44  

Re: Sos piri-piri

ioana ce cantitate a iesit din ingredientele date in reteta?
 

Ioana  acum 4 ani - 16 Februarie 2011 08:53  

Re: Sos piri-piri

mi-a iesit cam 3/4 dintr-o sticla suc tedy, deci undeva intre 200 si 250 ml
 

Florina Radu  acum 4 ani - 4 Martie 2011 18:40  

Re: Sos piri-piri

Ce sa pun daca nu am wiskey?

Ms,
 

Ioana  acum 4 ani - 7 Martie 2011 15:27  

Re: Sos piri-piri

vin alb sec sau nimic
 

Adria  acum 4 ani - 24 Martie 2011 13:59  

Re: Sos piri-piri

Am fost si am cautat chimion/cumin dar toata lumea imi dadea chimen si ma corectau in exprimarea folosita. E diferit la gust fata de semintele de chimen si pe unde as putea gasi ?
 

Ioana  acum 4 ani - 24 Martie 2011 15:49  

Re: Sos piri-piri

la magazinele cu produse bio ai cautat? acolo este sigur, de la sonnentor, seminte. macinat eu am de la alta firma. oricum chiar daca pe eticheta in limba romana scrie "chimen", nu da importanta, important e ca pe ambalajul original sa scie CUMIN.

si da, e diferit la gust. cand pun acest condiment in mancare, toata lumea zice: vai.... ai pus condimentul ala indian. deci se simte de la o posta ca e ceva mai neobisnuit pe care l-au simtit in macarea indiana (desi se foloseste si in alte bucatarii).
 

vivianne  acum 4 ani - 23 Iunie 2011 22:09  

Re: Sos piri-piri

nu imi place nu imi place nu imi place .
Deci sosul acesta a fost o adevarata dezamagire , caci am pus ardei iuti , doi ardei mici si uscati si doua lingurite de boia iute si totusi sosul nu a fost deloc iute .
 

Ioana  acum 4 ani - 24 Iunie 2011 10:30  

Re: Sos piri-piri

inseamna ca ardeii iuti si boiaua nu au fost pastrati in conditii bune sau au fost pastrati timp indelungat si si-au pierdut iuteala. gusta-i si vezi daca mai sunt iuti. eu folosesc fie borcane infiletate bine sau pungi tip zip-bag pentru depozitare.
 

pusa  acum 4 ani - 3 Iulie 2011 17:04  

Re: Sos piri-piri

Pare bun dar dupa cite preparate se tin la frigider ar trebui sa avem camere frigorifice.Deci intrebare...se poate si steriliza banuiesc
 

pusa  acum 4 ani - 3 Iulie 2011 17:09  

Re: Sos piri-piri

Ce nu va convine nu publicati .Sa inteleg ca nu va plac nici macar nedumeririle dar ce sa mai zic de critici
 

Ioana  acum 4 ani - 4 Iulie 2011 10:44  

Re: Sos piri-piri

se poate steriliza, normal.
 

alex  acum 3 ani - 5 Aprilie 2012 16:49  

Re: Sos piri-piri

cti timp se poate pastra sosul??????la rece presupun...super tare.lasai pe cei ce comenteza,tot timpul exista cineva care sa comenteze.eu cred ca nu au nicio treaba cu bucataria...mersi mult
 

Ioana  acum 3 ani - 7 Aprilie 2012 10:34  

Re: Sos piri-piri

rezista cam1 saptamana.
 

alex  acum 3 ani - 7 Aprilie 2012 17:31  

Re: Sos piri-piri

mersi Ioana...... vesel
 

vali  acum 8 ore - 12 Iulie 2015 11:34  

Re: Sos piri-piri

buna-ziua ,se numeste cominhos si e asemanator cu chimenul nostru,doar ca are un gust foarte diferit.Daca doriti alta reteta de sos(molho)pentru pui prajit ,uite una.Cativa catei de usturoi,o lamiie taiata in bucati,sare,boia dulce,boia iute Se tritureaza si se incorporeaza putin cate putin ulei(la fel ca la maioneza)pana cand are consistentia dorita.Mai subtire sau mai groasa.Va doresc duminica placuta si pofta mare!
 

Ioana  acum 22 minute - 12 Iulie 2015 19:55  

Re: Sos piri-piri

merci vali, o sa incerc propunerea ta.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus