Supa de coada de vita

Categorii: Retete de supe si ciorbe, Retete cu carne de vitel sau vita

 

Supa de coada de vita
Pinterest

Supa pe coada de vita ca la Paprika Csarda (la granita dintre Ungaria si Austria), loc vestit pentru mancarea buna oferita drumetilor flamanzi. Desi toata mancarea arata bine la csarda, am reusit performanta sa mananc doar un singur lucru: supa de coada de vita. Si cred ca am trecut de cel putin 20 de ori pe acolo. Si nu e doar asta, dar imi place sa-mi comand portie mare (dubla) care vine servita intr-o oala cu polonic... sa tot fie 5 farfurii de supa. Chelnerii se uita la cei 157 cm ai mei si ma atentioneaza, dar stiu ca pot sa mananc toata oala.

Retetaseamanamultcuceade vita, dar amvrutsaopostezseparatca sa va atrag atentia asupra acestei parti din vita deosebit de gustoasasiin plus foarte ieftina(10 lei /kg). Am pus mai multe cuisoare si putina nucsoara fiindca coada de vita are gust foarte intens si suporta arome mai puternice.

In pachet am avut 2 cozi de vita (de la Metro), cam la 1.6 kg. Dintr-un kg am facut aceasta supa, iar din restul (cele mai carnoase bucati) va arat maine ce minunatie mi-a iesit.

Ingrediente
Supa de coada de vita

1 kg coada de vita
4 morcovi
1 ceapa
1 radacina patrunjel
120 gr radacina telina
1/2 lingura piper negru boabe
2 varfuri cutit nucsoara macinata
4 cuisoare
2 lingurite sare
piper negru macinat
patrunjel verde tocat

Portii: 4-5

Preparare
Supa de coada de vita

  1. Se taie coada de vita bucati(treceti cu degetul peste ea si unde simtit adancituri moi acolo se poate taia usor cu cutitul). Se aseaza bucatile intr-o tava si se dau la cuptor, la 240C timp de 45 minute, pana se rumenesc frumos. Astfel supa va avea un gust mai intens si o culoare mai inchisa (maronie).
    * acest pas poate fi facut si mai rapid, prin prajirea bucatilor de coada in putin ulei pana se rumenesc peste tot (cam 3-4 minute / parte).
    ** se poate sari peste acest pas, dar supa nu va avea aceeasi culoare si gustul va fi mai discret; in acest caz carnea se acopera cu apa clocotita si se lasa sa stea 10 minute, apoi se spala; se continua cu pasul 2
  2. Se toarna tot continutul tavii (coada si sucul lasat) intr-o oala. Se adauga 3.5 l de apa rece. Se aduce la fierbere si se da focul la mic, astfel incat supa sa bolboroseasca doar usor. Se pune capacul usor intredeschis si se fierbe timp de 2 ore. In prima jumatate de ora supa va face foarte putina spuma care trebuie adunata si aruncata.
  3. Dupa 2 ore carnea e fiarta, dar inca nu se desface usor de pe os. Adaugati legumele curatate si taiate bucati mai marisoare. Ceapa se lasa intreaga si se inteapa cu cele 4 cuisoare. Se adauga si sarea, piperul boabe si nucsoara.
  4. Se lasa la fiert, la fel ca pana acum la foc mic cat doar sa bolboroseasca (cu capacul pus de tot daca vi s epare ca a scazut prea mult pana acum) inca 1 ora. Dupa acest timp carnea trebuie sa fie moale incat daca o trageti cu furculita vine usor de pe os.
  5. Strecurati supa prin tifon (3-4 straturi). Asezati carnea si si parte din legume inapoi in supa.
  6. Separat, intr-o oala cu multa apa si sare se fierbe fidea (cam 5 minute cea de casa; sau dupa instructiunile de pe pachet cea cumparata). Se scurge si se adauga in supa. Eu fierb fidea doar cand servesc supa (cca 25 gr /portie). Se serveste supa calda, presarata cu piper negru proaspat macinat si patrunjel verde tocat.
 
Supa de coada de vita - Coadat taiata bucati in tava

1. Coadat taiata bucati in tava

Supa de coada de vita - Carnea coapta

2. Carnea coapta

Supa de coada de vita - Spumam supa cand incepe sa fiarba

3. Spumam supa cand incepe sa fiarba

Supa de coada de vita - Dupa 2 ore se adauga legumele

4. Dupa 2 ore se adauga legumele

Supa de coada de vita - Supa mai trebuie doar strecurata

5. Supa mai trebuie doar strecurata


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 6)  

 

 

 

popica  acum un an - 18 Ianuarie 2016 13:01  

Re: Supa de coada de vita

Buna ziua

E super,eu am facut asa cu gaturi de curcan (un deliciu).
 

Anamaria  acum un an - 18 Ianuarie 2016 23:03  

Re: Supa de coada de vita

Cred ca este foarte gustoasa aceasta supa si potrivita pentru vremea asta rece.
Din pacate, nu am posibilitatea sa cumpar coada de vita, n-am vazut asa ceva la magazin.
Dar voi incerca sa fac o asemenea supa buna din piept de vita sau antricot, pentru ca-mi place iarna supa de vita. Merci pentru reteta.
 

florin  acum un an - 19 Ianuarie 2016 05:55  

Re: Supa de coada de vita

Sarut mana. Reteta pare foarte interesanta preparata in acest fel.O sa o incerc.Am mai folosit coada de vita ,dar supa am facut-o in mod obisnuit si a fost intradevar foarte buna.Cu multi ani in urma,coada de vita era o raritate, numai macelarii aveau acces la ea.De fapt si acum se gaseste rar prin macelarii ? In alta ordine de idei,sper sa reusiti sa aveti o bucatarie "pe mijloc ",motivele le stiti. SERVUS.
 

Ioana  acum un an - 19 Ianuarie 2016 08:12  

Re: Supa de coada de vita

Anamaria, nu gasesti rasol cu os? e mai bun si ieftin pentru supa. si eventual bagi si o bucatica de antricot daca o vrei cu mai multa carne.
 

Ioana  acum un an - 19 Ianuarie 2016 08:19  

Re: Supa de coada de vita

Florin, si acum e rara coada in macelarii. am sunat la una de langa Cluj si mi-au spus ca ei ARUNCA cozile trist astea se gasesc la Metro, ambalate cate doua in vid, 15 lei tot pachetul.
 

Gabriela  acum un an - 19 Ianuarie 2016 09:27  

Re: Supa de coada de vita

Buna,
Nu te supara , insa nu am inteles : in tava in care rumenesti la cuptor bucatile de coada de vita , mai pui si altceva? Nu se lipeste carnea de tava? Nu devine greu, aproape imposibil de curatat apoi tava?
Nu sunt o bucatareasa perfecta asa ca mai am nevoie de "indrumari".
Cu stima,
Gabriela
 

Ioana  acum un an - 19 Ianuarie 2016 09:36  

Re: Supa de coada de vita

nu, folosesc o tava antiaderenta si nu se intampla nimic rau cu ea. carnea lasa suc in tava si la final chiar vei mai avea lichid, deci tava nu se arde si se curata usor. daca stii ca tava ta lipeste usor, poti adauga foaie de copt pe fund.
scopul e sa rumenesti carnea, nu sa o coci de tot sau sa o "aburesti" (daca ai pune apa in tava).
 

Simona  acum un an - 19 Ianuarie 2016 13:00  

Re: Supa de coada de vita

Super apetisant! Sper sa gasesc cozi de vita...
 

Ioana  acum un an - 19 Ianuarie 2016 13:22  

Re: Supa de coada de vita

Chiar acum vin din pauza de masa si am mai luat un pachet de la Metro, ca sa-mi fac supa pentru congelat. Deci acolo gasesti sigur. La Cluj martea si vinerea aduc carne. Raionul cu refrigerate.
 

Diana  acum 11 luni - 10 Februarie 2016 15:48  

Re: Supa de coada de vita

Buna ziua.
Esti cel mai bun " ghid culinar"!Dupa supa si friptura merge si un desert a la Paprika...ma poti ajuta cu reteta lor de papanasi?Au o compozitie diferita de tot ce am incercat pe la noi, iar topping-ul este deosebit.
Iti multumesc!

Spor!
 

Ioana  acum 11 luni - 10 Februarie 2016 15:50  

Re: Supa de coada de vita

Diana, nu am incercat papanasii de acolo, doar aceste galusti cu magiun de prune: [link]
promit ca data viitoare (prin aprilie) sa iau o portie. sunt fierti sau prajiti?

merci pentru suport!!! vesel
 

Diana  acum 11 luni - 10 Februarie 2016 17:27  

Re: Supa de coada de vita

Sunt copti!!!Au un cuptor mic (ca o vitrina frigorifica de prezentare a vinurilor) de unde scot "turtele" acestea foooarte pufoase.Nu cred ca acolo le coc la propriu ci doar le mentin calde.
La fel de mari si satioase sunt si clatitele cu un topping din aceeasi crema de vanilie.
Multumesc pt raspunsul prompt!
 

Ioana  acum 11 luni - 10 Februarie 2016 17:32  

Re: Supa de coada de vita

atunci nu sunt galustile acestea la care ti-am dat linkul? acelea le tin in vitrina incalzita si sunt coapte pe abur.
 

Diana  acum 11 luni - 10 Februarie 2016 18:18  

Re: Supa de coada de vita

Voi putea face o comparatie dupa ce pregatesc si galustile astea.Deocamdata am facut nudli(putisoare) cu nuca... vesel
 

mioara  acum 2 saptamani - 13 Ianuarie 2017 17:11  

Re: Supa de coada de vita

Excelenta ! Fac de mult timp aceasta supa ,dar eu nu o strecor si o las ciorba cu zarzavatul tocat marunt si bucatile de coada, Numai ca nu gasesc pe nicaieri care sunt valorile nutritionale . STII CUMVA ? Cate calorii si cate proteine sunt/100g de produs ???E interesant de stiut ca sa nu te duci la fundul oaleiiiiiiiiiii imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Ioana  acum 2 saptamani - 13 Ianuarie 2017 21:45  

Re: Supa de coada de vita

sub 50 cal / 100 gr doar supa. mai adauga caloriile taieteilor.
 

ion satmareanu  acum 45 minute - 2 Februarie 2017 14:47  

Re: Supa de coada de vita

ai o supa ok
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus