Supa de vita & cuburi concentrate de vita

Retete de supe si ciorbe Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Supa de vita & cuburi concentrate de vita

O supa care se poate pregati o data la 1-2 luni pentru a avea o baza gustoasa si sanatoasa pentru toate ciorbele si sosurile de vita. Prin fierberea ei pana devine concentrata veti economisi spatiu in congelator!!! Daca mai puneti la socoteala ca are un continut ridicat de calciu, nu aveti niciun motiv sa nu o faceti. Trebuie sa incerc sa o pregatesc si in oala cu presiune pentru a scurta timpul de preparare si daca iese la fel de buna si clara va anunt. (*Nota: am facut supa in oala cu presiune, am pus mai putina apa si a iesit ok la gust, dar nu era limpede deloc; raman la varianta data mai jos)

Identic puteti pregati si congela supa de pui (aici e reteta detaliata, doar ca va trebui lasata sa fiarba tot 5-6 ore ca sa devina mai concentrata) sau supa de porc (doar ca in loc de oase folositi costite si 1/2 picior de porc/adidas).

Mai jos aveti cateva exemple legate de modul in care puteti folosi supa sau cuburile:

- la supa de ceapa: se folosesc cam 500 ml supa concentrata diluata cu apa pana la 2 l si putin vin daca doriti.
- la ciorba de burta: sariti peste pasii 2 si 3 si folositi direct supa concentrat diluata cu apa.
- la ciorba taraneasca de vacuta: la pasul 1, cand fierbeti carnita de vitel adaugati si cateva cuburi concentrat de vita pentru a accentual gustul.

Ingrediente

1.5 kg rasol de vita
1.5 kg oase de vitel pentru supa (le alegeti astfel incat sa aiba cat mai multa maduva si cartilaje si putina carne pe ele)
2 morcovi mari
2 tulpini telina pe care lasati cateva furnze (sau 150 gr telina radacina)
2 rosii
1 ceapa mare
1 gulie
1/2 legatura patrunjel
2-3 fire cimbru
1/2 lingura piper negru boabe
3-4 foi dafin
2 linguri otet
1 lingurita sare

Portii: cca 1 l supa concentrata, echivalentul a 3-4 l supa de vita sau 120 cuburi concentrate de vita

  1. Se aseaza rasolul si oasele intr-un singur strat intr-o tava mare si se dau la cuptor la foc maxim pentru 45 minute.
  2. Se pun intr-o oala mare (una mai larga, nu folositi una inalta) restul ingredientelor (zarzavatul sa fie taiat bucati mari). Asezati deasupra carnea din cuptor.
  3. Adaugati apa rece (sau supa de pui rece daca aveti), cat sa fie carnea si legumele perfect acoperite. Adaugati sarea.
    * adaugand apa/supa rece peste carne supa va iesi mai gustoasa
  4. Fierbeti la foc mic pentru cca 6 ore. Supa nu are voie sa clocoteasca deloc, doar sa bolboroseasca usor, altfel va iesi tulbure! Nu amestecati deloc in oala in acest timp! Nu mai adaugati apa dupa ce incepe sa fiarba! Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa spumati supa din cand in cand.
  5. Strecurati supa folosind o strecuratoare in care puneti tifon dublu.
  6. Supa strecurata cand se racoreste se da la frigider pana a doua zi. Se ia toata grasimea care s-a solidificat deasupra si se arunca. Se mai strecoara supa o data tot prin tifon. Veti vedea ca supa rezultata este foarte concentrata, are o culoare maro inchis si este vascoasa.
  7. Supa concentrata de vita: supa clara rezultata se portioneaza in cutii/sticle de plastic si se pastreaza la congelator. Cand se foloseste se dilueaza cu 3-4 parti apa sau dupa gust, in functie de ce mancare faceti.
  8. Cuburi concentrate de vita: puneti supa in pungi de gheata folosind o palnie; lasati in congelator sa se congeleze bine. Scoateti apoi cuburile din pungi si pastrati-le intr-o cutie, tot in congelator. Cuburile sunt foarte comode cand preparati sosuri.

Carnea si oasele

Carnea si oasele

Carnea cu legumele la fiert

Carnea cu legumele la fiert

Supa strecurata

Supa strecurata

Adunam grasimea solidificata

Adunam grasimea solidificata

Supa strecurata a doua oara

Supa strecurata a doua oara

Supa in pungi de gheata

Supa in pungi de gheata

Comentarii (12)

 

Ultimele comentarii

Adriana  acum 13 ani - 15 Octombrie 2010 14:53  

Excelenta idea cuburilor de gheata!!!
 

bute  acum 13 ani - 17 Octombrie 2010 06:48  

Tot meciul lui Bute vs Jersey Montreal in care a castigat prin knock-out in data de 16.10.2009 ora 06:30 la [link] M-am chinuit sa fac rost de acest meci care este o mandrie nationala!!!!!!!!!!!!!!! Promovati sa vada romanii meciul ca nu a fost transmis!!!!!!!Meritam macar atat !!!!!!!! Rusine televiziunilor din Romania!!!!!!!!!!!1 Bravo romanilor care ne fac mandri!!!!!!!!!!!Bravo Bute Diaconu , Jo Jo Dan !!!!!!!!!!! Lucian Bute vs Jesse Brinkley - KO repriza a 9 a !!! Adrian Diaconu vs Omar Sheika 3-0 la puncte !!!! Jo jo Dan vs Andres Pablo Villafane - KO repriza a 4 a !!!! 3 romani = 3 victorii
 

Ioana  acum 13 ani - 17 Octombrie 2010 09:48  

merci, am ascultat ieri dimineata meciul in direct, la Radio Romania Actualitati, eram in masina. dar astazi m-am uitat la el de pe linkul trimis de tine.
 

monika  acum 13 ani - 20 Octombrie 2010 00:49  

fantastica ideea
abia am ajuns acasa si deja am treaba ;)
 

Beni  acum 13 ani - 25 Octombrie 2010 15:30  

I was very pleased to find this site.I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post.
 

pishkot  acum 11 ani - 22 Iunie 2012 09:13  

Ioana, ai incercat sa faci supa in oala cu presiune?Supa asta a fost primul lucru la care m am gandit cand am cumparat oala. de f mult timp vreau sa fac chiftelute suedeze dar niciodata nu am avut rabdare sa fierb supa asta jumatete de zi:)
acum astept confirmarea ta si vreau sa incerc sa folosesc oala, sa fie gata mai repejor:)
 

Ioana  acum 11 ani - 22 Iunie 2012 10:29  

nu am incercat inca, eu sunt mai masochista de felul meu. supa de pui si cea de vita o fierb clasic. desi mi-am tot propus sa o fac si la cucta.
 

florin  acum 10 ani - 10 Octombrie 2013 14:22  

Am facut si eu un demi -glace dupa reteta ta, ma rog am incercat si a iesit cat de cat cu mentiunea ca dupa cinci ore in care practic am cam pazit fiertura am ramas cu putina supa concentrata. In fine intrebarea mea era in ce cantitate de apa pot dilua o lingura de demi-glace sau un cub de demi-glace ca ma bate gandul sa pun si eu in punga de gheta. Merci...
 

Ioana  acum 10 ani - 10 Octombrie 2013 14:37  

da, raman doar 2-3 cani de supa concentrata dintr-o oala mare. cuburile le folosesc la sosuri fara diluare. vezi aceasta reteta: [link] sau aceasta [link] sau aceasta [link] (la aceasta reteta am folosit demiglace congelat in pungi , nu in cuburi - pun cate 2-3 linguri / punga)
 

Ioana  acum 10 ani - 10 Octombrie 2013 14:51  

scuze florin, acum vad ca ti-am dat linkuri de utilizare de la demi-glaceul de vita, nu de la supa concentrata de vita.
deci cuburile de supa le folosesc la sosuri, fara diluare, ca la aceasta reteta: [link] sau oriunde doresc un gust mai intens de vita (daca carnea nu a lasat suficient gust). pur si simplu pun treptat cuburi pana-mi place gustul
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...