Paine alba fara framantare - reteta in 4 ore
Retete aluaturi Retete ieftine

Perfecta pentru a fi rupta in bucati si inmuiata in sosul bogat al tocanitelor de toamna. Este acea paine alba clasica, cu coaja crocanta si miez moale. Pentru preparare nu aveti nevoie de nici un instrument/robot special, doar de un bol larg si o lingura. Nu necesita framantare, doar cateva impturiri succesive. Am vrut o paine cu timp de preparare cat mai scurt posibil, astfel incat sa devina reteta de baza cand vrem sa avem painea proaspata si calda pe masa in putin peste 4 ore.
Ingrediente
320 gr faina alba (550, 650 sau faina italiana pentru pizza/focaccia)
220 gr apa calduta
3 gr drojdie uscata
5-10 gr sare
Calorii: 1.110 kcal (200 kcal / 100 gr paine coapta)
Carbohidrați: 231 g
Proteine: 34 g
Pret: sub 2.5 lei (depinde de brandul fainii folosite)
Cum se prepara paine alba fara framantare - reteta in 4 ore
- Intr-un bol larg cantariti drojdia. Turnati deasupra apa calduta si amestecati sa se dizolve. Adaugati faina si sarea si cu o lingura de lemn amestecati doar pana faina este absorbita in totalitate.
- Acoperiti bolul cu capac sau folie de plastic si lasati sa stea 30 minute la loc caldut (intre 26-30C; eu il asez in cuptorul setat pe 30C).
- Impaturiti aluatul astfel: cu mainile umede prindeti de un capat, trageti in sus si aduceti jumatate de aluat peste cealalta jumatate. Rotiri bolul la 90 grade si repetati. Faceti asta inca de 2 ori, practic veti intinde si plia aluatul de 4 ori. Acoperiti iar bolul si lasati iar 30 minute la loc caldut.
- Repetati inca o data cele 4 impaturiri, veti simti de data asta ca aluatul e mai moale, mai elastic si e deja omogen. Lasati la loc caldut la crescut 2 ore.
- Pe masa data cu faina, rasturnati aluatul din bol. Alautul va fi usor lipicios. Taiati aluatul in 2, 4 sau 6 bucati (eu fac 6 bucati, asa au dimensiunea unor chifle). Trageti marginile fiecarei bucati de aluat dedesubt ca sa obtineti o chifla. O rulati pe masa ca sa devina cat mai rotunda.
- Lasati sa stea 10 minute, bilele de aluat se vor relaxa. Trageti iar usor marginile dedesubt ca sa creati putina tensiune in aluat. Rulati usor pe masa ca sa ii dati forma usor alungita, ca un rulou.
- Asezati rulourile intr-o tava cu pereti josi tapetata cu hartie de copt, la distanta unele de altele. Acoperiti vasul cu folie si lasati la crescut la loc caldut 30 minute.
- Pana atunci incingeti cuptorul al 220C.
- Pudrati painile cu putina faina folosind o sita de ceai. Cu mana intindeti faina peste aluat, inclusiv pe margini. Cu o lama foarte ascutita faceti o taietura cam de 1/4 cm adancime pe lungimea painilor. Facti taietura pe cat posibil dintr-o singura miscare. Picurati cu degetele putina apa (1-2 linguri) in tava, printre paini.
- Acoperiti tava cu capac si dati la cuptor la 220C timp de 20 minute. Ridicati capacul si continuati sa coaceti inca 10 minute pana painile sunt rumene. Daca ati format doar 2 bucati, lasati painile in cuptor pana sunt placut rumene, va dura cu maxim 5 minute mai mult decat la 6 bucati.
* coaja e crocanta in ziua in care e coapta; se pastreaza bine pana a doua zi, miezul nu devine faramicios
Comentarii (0)
Fii primul care adauga un comentariu.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email