Paine Naan

Categorii: Retete aluaturi, Bucataria indiana, Retete la cuptor, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Paine Naan
Pinterest

Painici bune langa orice tip de curry.

Ingrediente
Paine Naan

350 gr faina alba
180 ml apa calduta
3 linguri rase iaurt
2 linguri ulei
1/2 pliculet drojdie uscata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
unt si seminte de ceapa neagra (nigella, kalonji) pentru decor

Preparare
Paine Naan

  1. Se framanta un aluat elastic din toate ingredientele. Eu le-am framantat cu masina de paine: am pus uleiul, iaurtul, apa, zaharul, drojdia, faina, sarea in aceasta ordine si am pus-o pe programul de framantat-dospit. Daca il framantati cu mana lasati aluatul la crescut la loc calduta intre 1 ora si 2 ore.
  2. Pe masa de lucru data cu faina, framantati 2 minute aluatul crescut, apoi taiati-l in 8 bucati.
  3. Intindeti din fiecare bucata cate o foaie de aluat (rotunda, ovala, sau ca o lacrima aceasta din urma fiind forma clasica de naan). Foaia trebuie sa fie subtirica, dar sa nu exagerati fiindca atunci iese painea prea crocanta si nu va avea miez moale.
  4. In cuptorul incins la maxim (250C la cuptorul meu) si cu grillul pornit (caldura sa vina si de sus) daca se poate, coaceti painicile cate 5 minute. Eu le-am copt pe dosul unei tigai de fonta, fiindca asa se coc mai bine (tehnica pe care o recomand si cand coaceti pizza). Daca nu aveti una, folositi tava cuptorului. Painicile se vor umfla frumos in timp ce se coc.
    * stergeti dosul tavii de faina dupa fiecare paine coapta ca sa nu se arda
  5. Se scot pe o farfurie si se ung deasupra cu o bucata de unt. Se presara cu nigella, dar in lipsa puteti folosi susan, patrunjel tocat, seminte de cumin, chili etc.
  6. Painicile coapte le stivuiti una peste alta in timp ce le coaceti si le acoperiti cu folie de plastic. In acest fel se vor pastra moi pana a doua zi. Insa sunt mai bune consumate in ziua in care se prepara.
 
Paine Naan - Aluat

1. Aluat

Paine Naan - Aluatul taiat bucati

2. Aluatul taiat bucati

Paine Naan - Intindem foi sub forma de lacrima

3. Intindem foi sub forma de lacrima

Paine Naan - Coacem painea in cuptor, pe dosul unei tavi de fonta

4. Coacem painea in cuptor, pe dosul unei tavi de fonta

Paine Naan - Unse cu unt si presarate cu nigella

5. Unse cu unt si presarate cu nigella

Paine Naan - Naan de la MariAna

6. Naan de la MariAna


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 20)  

 

Paine indiana stratificata

22 Februarie 2013

Paine indiana stratificata

Paine indiana cu cartofi

23 Noiembrie 2013

Paine indiana cu cartofi

Paine indiana cu menta

11 Ianuarie 2017

Paine indiana cu menta

 

 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 7 Iunie 2011 11:24  

Re: Paine Naan

senzationalll arata
am sa incerc si eu sper sa fie cu mai mult noroc decat roti , care amm incercat de mai multe ori sa o fac si nu mi a iesit
 

Ioana  acum 5 ani - 7 Iunie 2011 11:35  

Re: Paine Naan

dar ce s-a intamplat la roti?
 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 7 Iunie 2011 13:19  

Re: Paine Naan

problema a aragazul vitro, nu reuseam sa incing sufiicient de tare tigaia, sau nu era buna tigaia , nu stiu de ce nu am reusit
oricum acuma cun painea aceasta se face in cuptor sper sa reusesc
 

Ioana  acum 5 ani - 7 Iunie 2011 13:29  

Re: Paine Naan

poti face si roti la cuptor, o bagi sub grill si o lasi pana se umfla.
 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 7 Iunie 2011 14:44  

Re: Paine Naan

merci , o sa incerc si te anunt cum a iesit vesel
 

Simona-Adina Hotea  acum 5 ani - 7 Iunie 2011 16:57  

Re: Paine Naan

Oah ! imi e pofta Ce fain arata !
 

Monica Mihaly  acum 5 ani - 11 Iunie 2011 14:41  

Re: Paine Naan

ieri am facut paine a iesit superr
am mancat cu pui , dupa reteta lui jaime, e clar preferata noastra de iri incolo
merci de reteta ioana
am sa incerc si cu roti sa o fac in cuptor
 

Mari Ana  acum 5 ani - 16 Iunie 2011 20:34  

Re: Paine Naan

M-am tot gandit sa fac painea asta si azi am reusit. E mai buna ca roti, se poate manca cu tot ce vrei. Ramane pe lista preferatelor.
 

Mara  acum 4 ani - 24 Februarie 2012 11:32  

Re: Paine Naan

ioana, spune-mi te rog de unde ai luat semintele de ceapa. Imi plac mult si nu gasesc niciunde.
Multam.
 

Ioana  acum 4 ani - 24 Februarie 2012 12:05  

Re: Paine Naan

sunt marca Bart, eu le-am gasit la un targ de mirodenii, insa am vazut si pe la magazinele naturiste. arata asa ambalajul: [link]
 

Camelia  acum 4 ani - 23 Martie 2012 20:57  

Re: Paine Naan

Eu am gasit dupa indelungi cautari in Egipt.
Daca aveti drum pe acolo incercati bazarul- tot ce va puteti dori in materie de condimente.
 

maya  acum 4 ani - 12 Aprilie 2012 14:07  

Re: Paine Naan

merci frumos pentru reteta.ai cumva si reteta de butter naan?
 

Ioana  acum 4 ani - 12 Aprilie 2012 14:24  

Re: Paine Naan

nu, dar poti urma reteta asta si inlocuiesti o parte din apa cu cateva (3-4) liguri unt topit clarificat. pui untul topit intr-un pahar gradat si apoi completezi cu apa calda pana la 180 ml.
dupa sarbatori o sa postez si alta reteta de paine indiana si o mancare cu pui.
 

maya  acum 4 ani - 12 Aprilie 2012 14:33  

Re: Paine Naan

merci
 

Mara  acum 4 ani - 13 Aprilie 2012 10:07  

Re: Paine Naan

Buna dimineata! Cum stati cu pregatirile? Vroiam sa le spun fetelor din Bucuresti ca gasesc semintele (negrilita) in piata Obor, in hala noua, la etajul 1, magazinul de mirodenii. Costa 30 lei kg.
Sa aveti spor la gateli!
 

Ioana  acum 4 ani - 13 Aprilie 2012 10:36  

Re: Paine Naan

eu am vopsit ouale! imediat le pun sa vedeti ce frumoase sunt!
 

Mara  acum 4 ani - 13 Aprilie 2012 10:45  

Re: Paine Naan

Ciao Ioana, si eu le-am vopsit, de aseara, dar n-am avut vopsea buna si n-au iesit cum ma asteptam. Acum fac saratele si fursecuri cu lamaie, mai tarziu o placinta cu spanac si o pascuta.
Pup.
 

Ioana  acum 4 ani - 13 Aprilie 2012 10:50  

Re: Paine Naan

cunosc... si eu am patit asta cativa ani la rand, cu diferite vopsele. anul asta am luat vopsea ungureasca de la aprozarul de langa mine si au o culoarea super.
 

LÄÉzuran Iasmina  acum 4 ani - 13 August 2012 12:02  

Re: Paine Naan

Am incercat si eu reteta dar cred ca am gresit cu ceva pt ca oricat de groase le faceam nu mi se unflau asa ca ale tale trist
As vrea sa mai incerc intr-o zi si sper sa iasa mai bine vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 13 August 2012 12:49  

Re: Paine Naan

ai incins cuptorul tare si apoi ai pornit grill-ul?
 

LÄÉzuran Iasmina  acum 4 ani - 13 August 2012 12:51  

Re: Paine Naan

Din pacate cuptorul meu nu are grill trist Nu e cine stie ce cuptor dar in general coace destul de bine. Dar l-am dat la maxim (250 de grade) si s-au unflat, dar numai un pic trist
 

Ioana  acum 4 ani - 13 August 2012 12:56  

Re: Paine Naan

din cauza grill-ului se umfla mai tare, e temp. mai mare vesel
uite, roti le coc in tigaie si se umfla, dar nu chiar asa frumos ca si-n cuptor: [link]
 

LÄÉzuran Iasmina  acum 4 ani - 13 August 2012 13:22  

Re: Paine Naan

Cam asa s-au unflat si ale mele, pe alocuri vesel)
Dar au fost foarte gustoase :D
 

Ioana  acum 4 ani - 13 August 2012 13:23  

Re: Paine Naan

incearca sa le intinzi mai subtiri data viitoare, dar vor iesi nitel mai uscate. dacainsa le ungi bine cu unt dupa aia, si le acoperi cu prosop/folie vor fi ok.
 

Laura Aioani  acum 2 ani - 1 Mai 2014 09:42  

Re: Paine Naan

Ioana, deci nu punem hartie de copt in tava?
 

Ioana  acum 2 ani - 1 Mai 2014 09:48  

Re: Paine Naan

nu, nu am pus hartie de copt. daca ti-e mai comod poti pune. tava o lasi in cuptor cat se infierbante impreuna si pui aluatul direct pe tava fierbinte, astfel nu se va lipi. am facut si cu hartie de copt si a iesit ok, doar ca hartia se mai arde pe margini sub grill...
 

Elena  acum un an - 10 Decembrie 2014 18:35  

Re: Paine Naan

Draga Ioana , am facut pituta Naan , dar ... doar prima s-a umflat frumusel , celelalte asa si asa ! Dar gustul a fost foarte bun , a facut si ghee cu care am uns painicile si am pus seminte de chimen ! Multumesc pt informatii ! Cu drag elena vesel
 

Ioana  acum un an - 10 Decembrie 2014 18:51  

Re: Paine Naan

Elena, le-ai intins pe toate la fel de subtiri ca si pe prima? ca sa se umfle trebuie sa fie suficient de intinse. Nu cat sa se vada prin ele, dar subtiri.
 

Laura   acum un an - 12 Decembrie 2014 12:26  

Re: Paine Naan

Buna Ioana. Temperatura asta de 250 e critica? Cuptorul meu are max 220. Oare ies? Multumesc
 

Ioana  acum un an - 12 Decembrie 2014 13:13  

Re: Paine Naan

ai grill la cuptor? asta e mai important ca sa se umfle painile.
 

Laura   acum un an - 12 Decembrie 2014 13:36  

Re: Paine Naan

am dar nu poate fi pornit in acelasi timp cu functia cuptor
 

Ioana  acum un an - 12 Decembrie 2014 13:37  

Re: Paine Naan

deci inainte de a intinde painile incingi cuptorul la maxim. cand bagi painile pornesti grill-ul.
 

Laura   acum un an - 12 Decembrie 2014 13:51  

Re: Paine Naan

gata, am inteles. Si tot 5 min le las sub grill?
 

Ioana  acum un an - 12 Decembrie 2014 13:55  

Re: Paine Naan

cam tot asa, depinde foarte mult de temperatura grill-ului. la cuptorul anterior nu stiam temperatura, dadeam pe maxim si le supravegheam sa nu se arda.
 

luna  acum 7 luni - 3 Martie 2016 14:46  

Re: Paine Naan

Am facut azi painicile cu daal de linte galbena, au fost grozav de bune! Eu n-am folosit functia grill a cuptorului, ci doar incalzire sus si jos si a fost ok, s-au umflat frumos. Uf, acum imi pare rau ca nu mi-a trecut prin minte sa fac poze... vesel Multumesc pentru reteta, imi place mult site-ul tau!
 

Ioana  acum 7 luni - 3 Martie 2016 15:31  

Re: Paine Naan

vesel ma bucur ca ai reusit sa faci painicle in cuptor. atunci o sa-ti iasa si cele integrale. doar sa nu le coci prea mult, sa nu se intareasca. mai bine mai palide decat tari vesel
 

luna  acum 7 luni - 3 Martie 2016 15:49  

Re: Paine Naan

Asa e, am remarcat si eu, "vazand si facand", ca trebuie supravegheat cu atentie cuptorul. Mi-au placut mai mult painicile pe care le-am lasat mai blonde, au fost mai moi.
Hm, ia sa vedem, ce reteta de-a ta mai aleg pentru urmatoarea masa? vesel
 

Nicoleta  acum 19 ore - 1 Octombrie 2016 15:46  

Re: Paine Naan

Aluatul dupa crestere a iesit cam lipicios. La framantatul de 2 min a trebuit sa imprastii mai multa faina. Ce tip ce faina recomanzi?
 

Ioana  acum 16 ore - 1 Octombrie 2016 19:21  

Re: Paine Naan

faina tip 550 (BL55).
 

Nicoleta  acum o ora - 2 Octombrie 2016 09:53  

Re: Paine Naan

Multumesc!
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus