Paine taraneasca

Retete aluaturi Retete de post Retete ieftine Retete la cuptor Retete simple

Reteta Paine taraneasca

Cea mai simpla paine facuta in casa. E fara framantare, fara formare si cu timp efectiv de lucru sub 5 minute.

Ingrediente

250 gr faina alba (BL55)
250 ml apa calduta
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
2 gr drojdie uscata (cca 1 lingurita rasa)
putin unt sau ulei pentru uns tava

  1. Drojdia se dizolva in 50 ml apa si se lasa la loc cald 10 minute. Trebuie sa faca putina spuma deasupra daca drojdia e activa.
  2. Intr-un bol se amesteca faina cu sarea si zaharul. Se face o gaura in mijloc. Se toarna in gaura drojdia si restul de apa.
  3. Se amesteca in centru cu mana, tragand cate putina faina in apa, pana cand toata faina e incorporata. Va rezulta un aluat foarte moale. Continuati sa amestecati concentric timp de 1 minut.
  4. Introduceti bolul intr-o punga de plastic si lasati aluatul sa creasca la loc caldut (langa o sursa de caldura, sa fie undeva intre 25-30C) timp de 2 ore.
  5. Ungeti o tava mai mica de chec (cca 20 cm lungime) cu unt sau ulei.
  6. Treceti cu mana pe marginea aluatului crescut si desfaceti-l de pe marginea vasului. Aluatul va colapsa, dar e ok asa. Nu-l amestecati/framantati, doar il desfaceti de pe margine.
  7. Turnati aluatul din vas direct in tava. Introduceti tava in punga de plastic si lasati aluatul sa mai creasca 30-40 minute, la loc caldut.
  8. In acest timp incingeti cuptorul la 220C. Coaceti painea timp de 10 minute, apoi coborati temperatura la 190C si mai coaceti 20 minute.
  9. Scoateti painea din tava si lasati-o sa se racoreasca apoi se poate felia.

Aluatul

Aluatul

Aluatul crescut 2 ore

Aluatul crescut 2 ore

Aluatul desprins de pe margine

Aluatul desprins de pe margine

Aluatul in tava

Aluatul in tava

Aluatul crescut in tava

Aluatul crescut in tava

Miezul

Miezul

Comentarii (37)

 

Ultimele comentarii

ioana  acum 8 ani - 31 August 2015 17:17  

Pot folosi si drojdie proaspata? Daca da, câta?
Multumesc!
 

Ioana  acum 8 ani - 31 August 2015 18:34  

foloseste aprox. 8 gr. procedezi la fel ca si cu cea uscata.
 

Diana  acum 8 ani - 29 Noiembrie 2015 22:41  

Sunt incepatoare in ale gatitului si nu am tava de chec.... am o tava de yena cam de 25 cm oval si 3 tavite de 15*12*7 cm. Pot pune aluatul impartit in cele 3 tavite (care au forma ca la tava de chec), sau in cea de yena? Multumesc!
 

Ioana  acum 8 ani - 30 Noiembrie 2015 10:27  

Diana, in tavitele ca de chec e ok. tava de Jena e un pic cam mare pentru 1 portie de paine. poti insa creste cantitatea (dubleaza) si atunci e ok si tava Jena.
 

Elena  acum 8 ani - 9 Ianuarie 2016 13:59  

As vrea si eu sa incerc dar cu faina 650 si ceva seminte.am o tava de chec lungime 30 inaltime 6 latime 11. Imi poti da poti sugestii legate de cantitati? multumesc
Elena
 

Ioana  acum 8 ani - 11 Ianuarie 2016 10:44  

Elena poti sa dublezi cantitatile pentru tava ta.
 

Dana  acum 7 ani - 24 Martie 2017 18:17  

Multumesc. Mi-a iesit minunat. Prima mea incercare de paine. Am pus 50g faina integrala si 200g faina 650 . Chiar daca la inceput m-am speriat cand am vazut cat de hidratat e aluatul, mi-am revenit cand a inceput sa creasca :p
Am avut succes total cu ea.
 

Ioana  acum 7 ani - 26 Martie 2017 14:04  

cu drag. ma bucur, nimic nu se compara cu mirosul de paine coapta in casa!
 

Veronica  acum 5 luni - 7 Decembrie 2023 13:16  

Ioana draga a iesit super! Sunt deja la a doua tura; de data aceasta am dublat cantitatile pt ca prima s-a topit nu alta! Eu fac paine cu maia de obicei ( de fapt de un an incoace), asa ca am avut o faina cu proteina 12,5%, dar s-a comportat excelent. Merci!
 

Ioana  acum 5 luni - 7 Decembrie 2023 14:16  

Da, iese o paine mica, este pentru cei care-si pierd controlul cand vad paine (eu sigur!).
Faina pe care o folosesc are undeva intre 11-12% proteina.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...