Solboller - cozonacei norvegieni cu scortisoara si crema de vanilie
Retete aluaturi Retete de Craciun
Cand zilele sunt scurte, frigul musca din obraji si lumina soarelui pare doar o amintire, norvegienii au gasit o modalitate dulce de a aduce lumina inapoi: Solboller, sau “rulourile soarelui”. Aceste chifle pufoase, umplute cu crema de vanilie si imbratisate de aromele de scortisoara si melasa, sunt mai mult decat un desert – sunt un mic ritual al bucuriei.
Se pregatesc in preajma sarbatorii Solsnu, momentul in care ziua incepe sa creasca din nou, iar fiecare rulou, rotund si auriu, simbolizeaza soarele care se intoarce pe cer. In casele norvegiene, aroma lor calda umple bucatariile si aduna familia in jurul cuptorului, cu zambete si ceai fierbinte.
Fie ca le faci pentru o dimineata lenesa de iarna sau doar ca sa-ti amintesti ca lumina revine mereu, aceste rulouri sunt o felie de soare in farfurie.
Ingrediente
Aluat
450 gr faina alba 000
120 gr lapte caldut
1 pliculet drojdie uscata
50 gr zahar
2 oua mici
o priza buna de sare
50 gr unt moale (la temp. camerei)
Tangzhong
30 gr faina alba 650 (BL55)
150 gr apa
Unt cu scortisoara
125 gr unt moale (la temp. camerei)
75 gr zahar brun cu melasa (am folosit acest zahar)
10 gr scortisoara macinata (aprox. 4 lingurite)
Crema de vanilie
500 ml lapte
100 gr zahar
4 galbenusuri
30 gr amidon
1 pastaie vanilie (sau/si esenta de vanilie)
Decor
putin zahar pudra amestecat cu scortisoara macinata
Bucati: 10
Calorii: 490 cal / bucata
Pret: 3 RON / bucata
Cum se prepara solboller - cozonacei norvegieni cu scortisoara si crema de vanilie
- Pentru aluat se incepe cu tangzhong: se amesteca faina si apa intr-o craticioara si se pune pe foc, amestecand mereu cu un tel, pana obtineti o crema groasa, ca o pasta (cca 2 minute). Se pune pasta in robotul/masina de paine.
- Intr-o cana se pune drojdia, o priza de zahar si laptele caldut. Se lasa 10 minute la loc cald (eu o pun langa ochiul pornit al plitei), pana face spuma deasupra. Se toarna aceasta maia peste tangzhong.
- Se adauga apoi in bolul de framantare si ouale, faina, zaharul si sarea. Se framanta timp de 5 minute in robot (sau o tura in masina de paine).
- Se porneste iar robotul de framantat pe 8 minute si se adauga untul in transe mici, fiecare transa adaugand-o dupa ce anterioara e incorporata (veti vedea ca aluatul se separa bucati cand adaugati untul si apoi se aduna la loc, in acel moment puteti adauga urmatoarea transa). Dureaza cam 3 minute sa adaugati tot untul. Lasati masina sa termine de framantat cele 8 minute (sau intreaga tura in masina de paine).
- Scoateti aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si lasati la crescut la loc cald (in cuptor la 30C il pun) timp de 1 ora.
- Cat creste aluatul, preparati crema de vanilie urmand pasii de aici. Singura diferenta e cantitatea mai mica de amidon ca sa iasa crema mai moale. Cand e racorita, mutati crema intr-un spritz de patiserie, va fi mai usor de pus in cozonacei.
- Pentru untul aromat, frecati bine untul cu zaharul pana devine cremos, apoi adaugati scortisoara. Puteti face acest pas manual sau cu mixerul. Gustati untul, e delicios 😉
- Scoateti aluatul pe masa de lucru data cu faina. Il intindeti foaie de 35 cm x 45 cm, cat mai de egal puteti.
- Ungeti foaia cu un strat subtire de unt cu scortisoara. Se intinde usor folosind o spatula sau latul unui cutit de masa.
- Cu o rola de patiserie taiati fasii de 3 cm pe latura de 35 cm. Vor iesi 10 fasii.
- Rulati fiecare fasie nu forte strans si mutati ruloul obtinut in tava cutorului tapetata cu hartie de copt. Asezati rulourile la distanta unele de altele, ca sa aiba loc sa creasca.
- Cu degetele apasati in centru rulourilor ca sa faceti o adancitura cat mai larga posibil. Cu spritzul, umpleti pana sus adancuiturile cu crema de vanilie.
- Introduceti tava intr-o punga de plastic si lasati rulourile la crescut la loc caldut (de data asta le asez lanaga caloriferul fierbinte) timp de 45 minute. In acest timp incingeti cuptorul al 180C.
- Coaceti rulourile la 180C timp de 30 minute sau pana sunt placut rumene.
- Lasati rulourile sa se racoreasca, apoil le puteti pudra cu zahar pudra amestecat cu scortisoara.
Cozonacei cu crema de vanilie
Comentarii (0)
Fii primul care adauga un comentariu.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email