Tarta cu branza

Categorii: Retete cu branza, Retete desert, Retete din Germania si Austria, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Tarta cu branza
Pinterest

Tarta cu branza din Germania. Umplutura este mult mai cremoasa decat a unui cheesecake american. Reteta e originala, primita de la Sara, careia ii multumesc pentru a fost atat de draguta si mi-a trimis-o.

In Germania folosesc branza "quark" pentru aceasta tarta. La noi, cea mai apropiata de textura quark-ului este branza de vaci cremoasa in galetusa, de la Dr. Oetker. Am mai incercat si branza Quark de la Exquisa, cea in varianta cu iaurt (singura pe care am gasit-o), dar mi s-a parut mult prea acra.

Este o tarta foarte buna si fina, iar de acum o puteti imbogati cu orice sos de fructe de sezon sau pur si simplu cu bucati de fructe proaspete (incepeti cu capsuni, ca tot suntem in plin sezon). Cand va grabiti, puteti sa-i faceti crusta de biscuiti, ca la aceasta reteta.

Nota: am facut doar jumatate de portie, adica crusta din 100gr faina si umplutura din 250 gr branza; am folosit tava cu pereti detasabili de 18 cm, ca urmare foaia de aluat am decupat-o la 23 cm diametru.

Ingrediente
Tarta cu branza

Pate brisee

200 gr faina alba
160 gr unt rece
1 galbenus de ou
5 linguri lapte rece

Umplutura

500 gr branza de vaci cremoasa (sau quark)
1 ou
2 galbenusuri
60 ml ulei
100 gr zahar
2 plicuri zahar vanilat
1 plic budinca de vanilie
200 ml lapte
200 ml smantana pentru frisca

Preparare
Tarta cu branza

  1. Untul (rece, de la frigider) si laptele pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati galbenusul batut impreuna cu laptele si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25 pana la 0:35) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se aplatizeaza cu mana sub forma de disc si se da la frigider timp de 30 minute.
  6. Bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
  7. Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  8. Intindeti iar bucata de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. Dati-l la frigider pana cuptorul e incalzit la 180C.
    * pentru poze cu aluatul in timpul prepararii click aici
  9. Intindeti din aluat o foaie rotunda, de dimensiune 30 cm. Eu am intins foaia si am decupat cercul folosind o farfurie.
  10. Asezati foaia intr-o forma de tarta sau o tava rotunda cu pereti detasabili (de 26 cm diametru). Dati tava la frigider pana e gata umplutura.
  11. Pentru umplutura: amestecati toate ingredientele cu mixerul sau un tel. Incepeti cu primele doua (branza si oul) si apoi tot adaugati cate un ingredient pe rand, amestecand dupa fiecare.
  12. Se toarna umplutura in tava, peste crusta.
  13. Se coace la 180C, timp de 40-45 minute. Se feliaza dupa racire.
 
Tarta cu branza - Branza de vaci cremoasa

1. Branza de vaci cremoasa

Tarta cu branza - In tava

2. In tava

Tarta cu branza - Tarta coapta

3. Tarta coapta

Tarta cu branza - Tarta cu branza

4. Tarta cu branza


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 15)  

 

Tarta cu nuca

5 Septembrie 2014

Tarta cu nuca

Tarta cu spanac

18 Aprilie 2014

Tarta cu spanac

Tarta cu rosii cherry

20 Ianuarie 2014

Tarta cu rosii cherry

 

 

Iulia  acum 3 ani - 9 Mai 2013 09:48  

Re: Tarta cu branza

Toate retetele sunt superbe!!!
Va multumesc!
Si explicate "parfum"! vesel
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 9 Mai 2013 12:55  

Re: Tarta cu branza

Ioana, unde ai gasit tu branza asta (am vazut-o si la pasca), ca eu m-am uitat dupa ea si n-am vazut. Mersi.
 

Ioana  acum 3 ani - 9 Mai 2013 13:03  

Re: Tarta cu branza

la Cora.
daca nu gastiti aceasta branza se poate pune branza de vaci normala in blender cu putin lapte si se mixeaza pana devine pastoasa. nu va iesi la fel de fina, dar la gust va fi f. buna.
 

Maria  acum 3 ani - 9 Mai 2013 15:37  

Re: Tarta cu branza

Din experienta profesionala.Adaugati cateva linguri cu lapte praf cu o grasime mai mare sa aveti o pasta .Ori cum nu va fi precum quark-ul pentru ca este nevoie de un utilaj special.
 

alina  acum 3 ani - 9 Mai 2013 20:55  

Re: Tarta cu branza

Eu pentru tarte de branza folosesc tot branza la cutie,dar de la LIDl. are 1 kg si costa doar 13 ron.
Cred ca o sa incerc si reteta asta...ca tot ce am gatit de la tine a avut reusita sigura. Spor la gatit !

 

milli  acum 3 ani - 10 Mai 2013 10:23  

Re: Tarta cu branza

alina cum se numeste branza de la lidl??mersi mult
vesel
 

Mari Ana  acum 3 ani - 10 Mai 2013 14:16  

Re: Tarta cu branza

Branza cremoasa de la Exquisa este intr-adevar cam acrisoara, am folosit-o si eu, pentru ca nu am gasit la Selgros galetusa pe care o vad la tine in poze, de la Dr. Oetker. vesel De cautat la Cora.. Si cum prajiturile cu crema de branza sunt printre favoritele fetei mele, va trebui sa imi gasesc timp si pentru reteta asta.
 

laura  acum 3 ani - 21 Mai 2013 06:23  

Re: Tarta cu branza

Foarte buna. Am facut-o cu crusta de biscuiti si a fost delicioasa. Multumesc pentru inca o reteta reusita. Am sa o incerc si cu aluatul propus de tine in reteta. vesel
 

Cathy   acum 3 ani - 28 Mai 2013 16:23  

Re: Tarta cu branza

Branzica de vaci cremoasa si buna se gaseste in magazinele Cris Tim. (este vrac deci are si avantajul ca puteti cumpara exact cata va trebuie)
 

Cristina  acum 3 ani - 14 August 2013 19:36  

Re: Tarta cu branza

budinca cum se pune? preparata in cei 200 ml de lapte sau praf ?
 

Ioana  acum 3 ani - 15 August 2013 09:33  

Re: Tarta cu branza

Cristina, budinca se pune direct din plic, pudra.
 

Paula Dumitrescu  acum un an - 20 Decembrie 2014 13:06  

Re: Tarta cu branza

vesel vesel
 

adriana  acum un an - 4 Februarie 2015 21:25  

Re: Tarta cu branza

Iubita Ioana, m-ai terminat, mere, mereu mi se pare ceva nou, e delicios !!! multumim, sa fii sanatoasa !
 

Ioana  acum un an - 5 Februarie 2015 09:24  

Re: Tarta cu branza

sa-ti fie de bine, Adriana!
 

vasile  acum un an - 7 Septembrie 2015 21:47  

Re: Tarta cu branza

vezi ca nu ti sa copt in interior aluatul ala,doar la suprafata s-a rumenit frumos,m-am luat dupa capul tau si am pus si eu compozitia de branza in crusta cruda fara a o coace inainte si surpriza,la suprafata sa rumenit aluatul frumos da in interios era crud,nu mai postati retete daca nu stiti sa le faceti corect si acatari
aluatul trebuie mai intii rumenit la 180 C,timp de 15 minute cu folie de aliuminiu in care puneti boabe de fasole sau orez,dapa aia scoateti foaie de aliuminiu si mai continuati 5 minute fara folie,tucmai dupa aia adaugati crema si coaceti tarta
o zi buna sa aveti,pe a mea mi-ai stricat-o cu reteta ta,imi esti datoare cu o tarta,dar nu de a ta cruda,ma scuzi ca m-am exprimat asa,dar nu mai pot de nervi,oricum tu esti de vina
va multumesc pentru intelegere
 

Ioana  acum un an - 8 Septembrie 2015 09:45  

Re: Tarta cu branza

crusta e destul de subtire ca sa se coaca, nu prea are cum sa ramana cruda dupa atata timp la cuptor. mai moale decat cu precoacere da, dar nu se simte aluat crud. am facut astfel de tarte si cu fructe foarte zemoase si tot s-a copt. la fel si la quicheuri. promit ca la viitoarele tarte ma voi asigura ca nu las loc de greseala.
 

Alexandra  acum 9 luni - 27 Februarie 2016 17:23  

Re: Tarta cu branza

Poate sami zica cineva ce smantana trebuie la reteta asta
 

Ioana  acum 9 luni - 27 Februarie 2016 19:30  

Re: Tarta cu branza

Scrie deja ca e smantana pentru frisca, 35% grasime
 

Camelia georgeta  acum 9 ore - 5 Noiembrie 2016 23:57  

Re: Tarta cu branza

Tarta e buna,compozitia e buna, umplutura e ok doar ca ramane putin cruda, adica trebuie copt putin aluatul de tarta inainte de a pune umplutura vesel

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus