Terina de dovlecei

Retete garnituri Retete cu legume Retete de Pasti Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Reteta Terina de dovlecei

Cei care m-ati urmarit pe twitter stiti ca in ultima vreme am mers des la degustari de vinuri. Una dintre degustari a inclus si potrivirea de mancaruri la vinurile respective. Vinurile au fost bune, dar mancarea a fost cea care m-a impresionat si inspirat. Unul dintre cele 9 feluri servite a avut pe post de garnitura aceasta terina de dovlecei foarte "light". Langa ce a fost servita si cu ce vin se potriveste aflati maine.

Ideal ar fi sa fie servita in ziua in care a fost preparata, fara sa stea la frigider.

Ingrediente

2 dovlecei mici si tineri
putin pesto genovese
putin parmezan razuit fin (cca 1 lingura)
2 linguri ulei
sare

  1. Se taie dovleceii felii subtiri, dar nu chiar ca pentru chipsuri, sa aiba cativa mm grosime. Daca folositi razatoarea Borner, setati-o la nivelul de mijloc pentru grosime.
    * pentru un efect mai dramatic puteti folosi dovlecei cu coaja verde inchis
  2. Se toarna uleiul peste dovlecel si se amesteca sa fie bine acoperite feliile.
  3. Se incinge tigaia grill cam 3-5 minute la foc mare (fara adaos de grasime).
  4. Se da focul la mediu spre mic sub tigaie si se pun feliile de dovlecei in ea. Se grilleaza 1 minut pe o parte, apoi se intorc si se mai lasa 1 minut. Dovleceii trebuie facuti doar pe jumatate, sa ramana "al dente". Daca gustati o felie veti simti ca nu e facut de tot, insa veti simti si ca dovlecelul a inceput sa fie usor dulceag dupa ce a fost prajit.
    * grillati dovleceii in ture, pana ii terminati
  5. Presarati sare peste dovlecei. Gustati unul ca sa fiti siguri ca sunt suficienti de sarati.
  6. Se aseaza feliile calde de dovlecei intr-o forma (rotunda sau patrata, cum doriti si ce aveti la indemana; chiar si o forma de chec mai mica e buna). Straturile de dovlecei trebuie sa fie cat mai compacte, sa umpleti cat puteti golurile. Puteti taia feliile de dovlecei astfel incat sa se potriveasca mai usor in forma. Tot al treilea strat de dovlecel va fi uns cu putin pesto (folositi o pensula si pensulati doar putin pesto, cat sa dea o usoara aroma) si fiecare strat va fi presarat cu putin parmezan. Daca doriti, puteti sa presarati doar parmezanul aromat preparat dupa reteta de aici si atunci nu mai folositi pesto.
    * forma folosita de mine are 12 cm diametru si 6 cm inaltime
  7. Cand ati umplut forma sau ati terminat dovleceii, asezati o folie de plastic peste ea si apasati usor cu mana ca sa se aseze si sa se compacteze dovleceii in forma. Asezati deasupra lor o alta forma similara si apoi o greutate (eu am pus doua conserve) ca sa apese straturile si sa ajute la compactarea lor. Asezati forma intr-o farfurie, fiindca e posibil sa iasa sucul dovleceilor din ea. Lasati sa stea asa macar 1 ora, la temperatura camerei sau dati la frigider daca o veti servi a doua zi.
  8. Se serveste taiata felii, la temperatura camerei sau usor incalzita.

Dovleceii facuti pe gratar

Dovleceii facuti pe gratar

Dovleceii in straturi in forma, presarati cu parmezan

Dovleceii in straturi in forma, presarati cu parmezan

Acoperim cu folie

Acoperim cu folie

Asezam deasupra o greutate

Asezam deasupra o greutate

Rasturnam

Rasturnam

Comentarii (8)

 

ionela  acum 13 ani - 7 Aprilie 2011 11:48  

=P~ =P~ Yami yami ce bine arata!! Trebuie incercat neaparat.
 

Simona  acum 13 ani - 7 Aprilie 2011 14:39  

Ca un fan declarat al dovleceilor - sub orice forma - nu pot decat sa ma bucur de ultimele doua retete...si sa sper ca voi gasi si timpul sa le incerc...Poate in week-end ? ;)
 

Ileana  acum 13 ani - 7 Aprilie 2011 15:17  

mie nu imi plac dovleceii T.T... au o textura.. ew.
 

Ioana  acum 13 ani - 7 Aprilie 2011 16:10  

simona, stai sa vezi maine ce frumos arata tot ansamblul langa care a fost servita terina. am terminat cina aseara pe la 10 si desi am mancat asa tarziu nici nu am simtit, am dormit linistiti.

ileana, nu-i nimic daca nu-ti plac, sunt atatea legume care-ti stau la dispozitie...
 

Adria  acum 13 ani - 8 Aprilie 2011 09:34  

buna Ioana,

ce verde e site-ul acum ;) chiar imi place, e culoarea mea preferata :P.

Ador legumele de orice fel si ma bucur ca ai atatea retete cu"verzaturi". Am vazut ca ai postat in ultimul timp retete cu paste, te rugasem la un moment dat daca, ai putea sa ne impartasesti - in cazul in care ai incercat - o reteta cu paste inegrite cu cerneala de sepie .

Merci, sper sa nu fiu prea insistenta.
 

MariAna  acum 12 ani - 14 Aprilie 2011 17:46  

Am reusit ieri seara sa fac reteta, cu pesto cumparat insa. A fost bun. Si este o garnitura de efect.
 

rodica  acum 12 ani - 30 Mai 2011 10:11  

mi se pare interesant ,o sa fac azi,paaaaaaaaa
 

Mira  acum 12 ani - 18 Septembrie 2011 20:42  

Am facut azi reteta. Interesanta, dar din pacate am facut-o fara pesto, fara busuioc verde si cu un parmezan cam trecut ca aroma. Data viitoare cumpar ingrediente proaspete si o repet. E interesanta si ca aspect, e de efect pe masa.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...